© PXimport

Zo koop je goedkoop een Mac

Smartphone & tablet

Geplaatst: 19 februari 2017 - 06:07

Aangepast: 24 november 2022 - 12:24

Maikel Dijkhuizen

Veel mensen willen graag een Mac of MacBook aanschaffen, maar haken af vanwege de forse prijzen die Apple hanteert. Gelukkig produceert de Amerikaanse multinational ook budgetmodellen en bovendien zijn er refurbished en natuurlijk tweedehands Macs in omloop. Wie een gokje wil wagen kan ook terecht bij online shops als Marktplaats of eBay.

01 Alternatieven

Een nieuwe iMac of MacBook kost behoorlijk wat centen. Zo ben je voor de goedkoopste MacBook Air met een 11,6inch-scherm al bijna duizend euro kwijt. Een nieuw iMac begint zelfs al bij zo’n 1200 euro. Wens je een snellere processor en een groter scherm, dan loopt de aanschafprijs fors op. Een iMac met 27inch-scherm kost minimaal tweeduizend euro, en de duurste MacBook zelfs 3199 euro. Niet iedereen wil zoveel geld besteden aan een nieuwe Mac en daarom is het goed om te weten welke betaalbare of zelfs gratis alternatieven er zijn. We zetten diverse mogelijkheden voor je op een rij. Lees ook: 13 tips voor een nieuw leven van je oude pc.

02 Mac Mini

Wie liever een origineel en ongebruikt product aanschaft, kan eens kijken naar de goedkoopste Mac van Apple. De Mac mini bestaat namelijk al sinds 2005 en geldt als instapmodel. De huidige zesde generatie is vanaf zo’n 550 euro te koop. Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat de Mac mini uit een klein kastje dat je plat op het bureau kunt neerleggen. Gunstig is dat je via HDMI of thunderbolt een eigen scherm kunt aansluiten. De goedkoopste Mac mini heeft een 1,4GHz-processor aan boord met 4 GB aan werkgeheugen. Daarnaast is er een schijf met 500 GB opslagruimte ingebouwd. Wens je liever snellere hardware, dan loopt de aanschafprijs van een Mac mini in rap tempo op. De volgende versie is namelijk zo’n 250 euro duurder.

03 Recyclingprogramma

Apple heeft een recyclingprogramma om gebruikte Macs klaar te stomen voor een tweede leven. Mensen die hun Mac weg willen doen, kunnen het apparaat naar het bedrijf opsturen. Als tegenprestatie biedt Apple dan onder voorwaarden een cadeaubon aan. Deze afgedankte machines knapt het bedrijf op en biedt ze tegen een gereduceerd tarief te koop aan. Hier gaat een uitgebreid revisieproces aan vooraf, waarbij het apparaat volledig wordt getest. Apple reinigt de Mac en vervangt waar nodig beschadigde onderdelen. Gunstig is dat er op gereviseerde producten één jaar garantie zit. Bezoek de site van Apple om te zien welke gereviseerde producten er momenteel te koop zijn. Houd er rekening mee dat Apple lang niet altijd opgelapte Macs op voorraad heeft. In de Amerikaanse webwinkel is er doorgaans meer keus.

© PXimport

04 Refurbished Macs

Naast Apple zijn er ook nog andere bedrijven die gereviseerde of refurbished Macs te koop aanbieden. Ook op deze adressen krijg je een aanzienlijke korting ten opzichte van een nieuw exemplaar. Belangrijk is dat je wel een betrouwbaar adres zoekt waarbij de medewerkers verstand van zaken hebben. Goede winkels hebben een eigen technische dienst die je bij mogelijke problemen kan helpen. Lees op de website nauwkeurig wat het revisieproces precies inhoudt en controleer ook de garantietermijn. In tegenstelling tot Apple bieden winkels doorgaans een kortere garantietermijn aan van drie tot twaalf maanden. Uitzonderingen zijn er overigens ook, want Leapp geeft 24 maanden garantie. Webwinkels met een behoorlijke voorraad gereviseerde Macs vind je onder meer op www.macbizz.com, www.iused.nl en www.leapp.nl.

© PXimport

05 Tweedehands

Als je wel een gokje durft te wagen, kun je ook online handelsplaatsen afstruinen naar tweedehands Macs. Marktplaats, eBay en Speurders staan er namelijk vol mee. Een gespecialiseerde online handelsplaats vind je hier. Vooral Macs die particulieren te koop zetten op Marktplaats zijn vaak erg betaalbaar. Voor een MacBook van zo’n zeven à acht jaar oud vragen particuliere verkopers meestal tussen de honderd en tweehonderd euro. Een nadeel van online handelsplaatsen is dat criminelen er regelmatig gestolen Macs aanbieden. Vraag daarom altijd naar het serienummer en controleer via www.stopheling.nl of het apparaat als gestolen staat geregistreerd. Verder zijn er op online handelsplaatsen ook vaak oplichters actief.

© PXimport

macOS Sierra

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000