NL-Alert gemist? Zo krijg je hem voortaan binnen op je telefoon

© PXimport

NL-Alert gemist? Zo krijg je hem voortaan binnen op je telefoon

Geplaatst: 5 juni 2023 - 10:15

Aangepast: 5 juni 2023 - 10:44

Redactie

Als je in de buurt bent van een dreigende noodsituatie stuurt de overheid via NL-Alert een bericht naar je smartphone met informatie en instructies. Maandag 5 juni 2023, werd de dienst weer getest. Maar hoe stel je NL Alert in op je iPhone, Samsung of andere Android-telefoon? Hier lees je hoe.

Op maandag 5 juni 2023 stuurde de overheid rond 12:00 uur via NL-Alert een controlebericht naar alle smartphones. Eens in de zoveel tijd wordt deze functie getest. De overheid gebruikt NL-Alert tijdens dreigende noodsituaties om een bericht te sturen naar de mensen die in de buurt van de situatie zijn en geeft daarin informatie en instructies. De dienst wordt bijvoorbeeld ingezet bij branden, noodweer of een dreigende overstroming. 

NL-Alert werkt ook als het netwerk overbelast is maar moet daarvoor wel zijn ingesteld. Ook kan het zijn dat je op sommige telefoons na de NL-Alert-melding de vraag krijgt of je deze meldingen voortaan wil ontvangen.

Op sommige telefoons gebeurt dit automatisch maar zeker niet op alle smartphones is dat het geval. Lees hieronder per smartphone hoe je de dienst beschikbaar moet maken.

iPhone

Op de iPhone is het erg makkelijk om je telefoon klaar te maken voor NL-Alert. Ga naar Instellingen en dan naar Berichtgeving. Scroll daar helemaal naar beneden en zorg dat het schuifje naast Noodmeldingen op groen staat. Als het goed is krijg je rond 12:00 uur het controlebericht van NL-Alert. De optie werkt overigens pas vanaf de iPhone 4s met iOS 7, op oudere versies is de dienst niet beschikbaar.

© PXimport

Samsung

Heb je een Samsung van vóór 2012? Bij een Samsung moet je naar Berichten / Optieknop / Instellingen / Cell Broadcast gaan en daar Cell Broadcast inschakelen. Daarna Mijn Kanaal selecteren en een nieuw kanaal inschakelen. Het kanaal geef je bij Kanaalnaam de naam NL-Alert en bij Kanaalnummer voer je 919 in. Zorg dat je het vakje bij Kanaal inschakelen hebt aangevinkt en sla de wijzigingen dan op. Je Samsung moet de berichten van NL-Alert dan binnenkrijgen. De functie werkt ook bij smartphones van vóór januari 2012.

Overige smartphones

Op toestellen met een kale versie van Android, zoals bijvoorbeeld een Google Pixel-telefoon en ook Nexus- en OnePlus-telefoons, ga je naar Instellingen / Meer / Nooduitzendingen en daar vink je Extreme dreigingen weergeven aan. Op de overige smartphones is NL-Alert al beschikbaar en hoef je dus niets te doen. Is NL-Alert nog niet ingesteld, maar kun je de instellingen niet direct vinden? Ga dan naar Instellingen en typ de zoekopdracht 'noodwaarschuwing' in: de correcte locatie voor de NL-Alert-instellingen worden dan weergegeven.

Kom je er nog niet helemaal uit? Dan kun je op de site van NL-Alert per smartphone de instelhulp raadplegen om er zeker van te zijn dat het goed zit op je telefoon.

Instelhulp voor Apple: https://crisis.nl/nl-alert/je-mobiele-telefoon/apple/

Instelhulp voor Android: https://crisis.nl/nl-alert/je-mobiele-telefoon/google-android/

NL-Alert is gratis en ook anoniem, en de berichten worden alleen verstuurd als je in het gebied bent waar de noodsituatie zich voordoet. Je naam en telefoonnummer zijn er niet voor nodig en blijven dus onbekend.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000