Zo kun je Laatst gezien in WhatsApp uitzetten

© Aleksei - stock.adobe.com

Zo kun je Laatst gezien in WhatsApp uitzetten

Geplaatst: 8 september 2023 - 13:01

Aangepast: 8 september 2023 - 13:02

Daan Doedens

Wil je liever niet dat mensen zien wanneer je op WhatsApp voor het laatst online bent geweest? Dat kun je uitschakelen! Hoe je dat doet op je iPhone, Android-telefoon of pc leggen we uit in dit artikel.

Lees ook: Onbekende bellers op WhatsApp? Zo houd je ze stil

Als je WhatsApp open hebt staan, kan, afhankelijk van je instelling, iedereen dat zien doordat je als 'online' wordt aangegeven. Dat kun je aanpassen, net zoals je kunt aangeven dat je niet wilt dat anderen weten wanneer je voor het laatst online bent geweest. Daarmee beginnen we.

'Laatst gezien' uitzetten op de iPhone

Als je de functie 'laatst gezien' wilt uitzetten op je iPhone, open je de app en ga je naar Instellingen. Selecteer daar de optie Privacy. Bovenin je scherm zie je dan de optie Laatst gezien. Als je daarop klikt krijg je de keuze wie je laatst gezien-status mag zien: Iedereen, Alleen mijn contacten of Niemand. Je kunt ook kiezen voor Mijn contacten, behalve ... Als je bijvoorbeeld liever niet wilt dat je schoonmoeder kan zien wanneer je nog online bent geweest, of je baas 😉.

In het Privacy-menu kun je overigens ook aanpassen wie je profielfoto, info en status mag zien en vind je een overzicht van je geblokkeerde contacten. Ook kun je leesbewijzen uitzetten: iemand anders kan dan niet zien of je zijn of haar bericht hebt gelezen en vice versa. Leesbewijzen staan wel altijd aan voor groep-chats. Kijk ook even naar de andere opties. Je kunt bijvoorbeeld ook zien met welke chats je je live locatie deelt.

WhatsApp privacy

© AK | ID.nl

Klik op 'Laatst gezien en online' om in te stellen wie wel en wie niet mag weten wanneer je voor het laatst online was.

0

Powered by

logo

'Laatst gezien' uitzetten op Android

Op Android-smartphones werkt het bijna hetzelfde. Tik in het hoofdmenu van WhatsApp op de puntjes rechstsbovenin en ga naar Instellingen. Ook hier ga je naar Account > Privacy. De opties voor Laatst gezien zijn ook hetzelfde als bij iOS: Iedereen, Mijn contacten en Niemand

Een stapje verder dan 'Laatst online' zijn de blauwe vinkjes, ook wel leesbewijzen genoemd. Daarmee kunnen anderen zien of je een bericht heb gelezen. ook dat kun je gelukkig uitzetten. Ga zowel op iOS als Android weer naar Instellingen > Account > Privacy en scrol naar onderen. Zet het vinkje of de schakelaar bij Leesbewijzen uit. Let op: blauwe vinkjes uitzetten betekent ook dat je niet meer kunt zien of anderen jouw bericht wel hebben gezien. Bij groepsberichten zullen de leesbewijzen nog wel zichtbaar zijn. Dit is helaas niet uit te schakelen.

 

© PXimport

Ook op Android vind je de instellingen onder 'Privacy'.

'Laatst gezien' uitzetten op pc

Gebruik je de webversie van WhatsApp op je pc of laptop, dan kun je de 'Laatst gezien'-optie ook uitzetten. Klik in de linker chatbalk op de drie verticale puntjes en ga naar de instellingen. In het Privacy-menu kun je de Laatst gezien-optie uitzetten.

Online-status verbergen

Je kunt ook zelf bepalen wie kan zien dat jij online bent. Die optie vind je op dezelfde plek als Laatst gezien. Je kunt hier de standaard instelling Iedereen laten staan, maar je kunt er bij Wie kan zien dat ik online ben ook voor kiezen om daarvoor dezelfde groep contacten te selecteren die je ook al bij Laatst gezien hebt ingesteld. Het woordje ‘online’ zal voor deze groep mensen niet langer onder je naam bovenin een chatvenster verschijnen. Houd er wel rekening mee dat je, als je zelf Laatst gezien en Online niet deelt, deze status ook niet van anderen kunt zien. dan kan niet iedereen meer zien dat je in de app zit om een bericht te lezen.

💡 Nog meer privacy? Het is ook mogelijk om onopgemerkt uit groepen te stappen en is het niet langer mogelijk om screenshots te maken van eenmalige foto's en filmpjes.

WhatsApp Laatst gezien en online

© AK | ID.nl

Kies hier wie mag zien dat je online bent.


Er zit vast iets voor jou bij!

De populairste smartphones van Samsung

Powered by

Kieskeurig

P.S. Even helemaal geen zin meer in WhatsApp en in je telefoon? Dan is deze video misschien iets voor jou.

Watch on YouTube
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000