Zo kun je 'laatst gezien' in WhatsApp uitzetten

© PXimport

Zo kun je 'laatst gezien' in WhatsApp uitzetten

Smartphone & tablet

Geplaatst: 19 september 2022 - 05:46

Aangepast: 25 november 2022 - 11:49

Daan Doedens

Wil je liever niet dat mensen zien wanneer je op WhatsApp voor het laatst online bent geweest? Dat kun je uitschakelen! Binnenkort kun je zelfs je online-status verbergen. Hoe je dat doet op je iPhone, Android-telefoon of pc leggen we uit in dit artikel.

Als je WhatsApp open hebt staan, kan iedereen dat zien doordat je als 'online' wordt aangegeven. Daar kan je - helaas, misschien wel - niets aan veranderen. Wat je wél kunt doen is aangeven dat je niet wil dat anderen weten wanneer je voor het laatst online bent geweest.

'Laatst gezien' uitzetten op de iPhone

Als je de functie 'laatst gezien' wil uitzetten op je iPhone, open je de app en ga je naar Instellingen. Ga via het kopje Account naar Privacy. Bovenin je scherm zie je dan de optie Laatst gezien. Als je daarop klikt krijg je de keuze wie je laatst gezien-status mag zien: iedereen, alleen je contacten of niemand.

In het Privacy-menu kun je overigens ook aanpassen wie je profielfoto, info en status mag zien en vind je een overzicht van je geblokkeerde contacten. Ook kun je leesbewijzen uitzetten: iemand anders kan dan niet zien of je zijn of haar bericht hebt gelezen en vice versa. Leesbewijzen staan wel altijd aan voor groepschats.

© PXimport

© PXimport

'Laatst gezien' uitzetten op Android

Op Android-smartphones werkt het bijna hetzelfde. Tik in het hoofdmenu van WhatsApp op de puntjes rechstsbovenin en ga naar Instellingen. Ook hier ga je naar Account > Privacy. De opties voor Laatst gezien zijn ook hetzelfde als bij iOS: Iedereen, Mijn contacten en Niemand

Een stapje verder dan 'Laatst online' zijn de blauwe vinkjes, ook wel leesbewijzen genoemd. Daarmee kunnen anderen zien of je een bericht heb gelezen. ook dat kun je gelukkig uitzetten. Ga zowel op iOS als Android weer naar Instellingen > Account > Privacy en scrol naar onderen. Zet het vinkje of de schakelaar bij Leesbewijzen uit. Let op: blauwe vinkjes uitzetten betekent ook dat je niet meer kunt zien of anderen jouw bericht wel hebben gezien. Bij groepsberichten zullen de leesbewijzen nog wel zichtbaar zijn. Dit is helaas niet uit te schakelen.

Gebruik je WhatsApp op je pc, dan is het helaas niet mogelijk om de Laatst gezien-optie aan of uit te schakelen. Daarvoor moet je dus in de app op je telefoon zijn. De pc-versie van WhatsApp neemt deze instellingen dan over, dus je contacten zien alsnog niet wanneer je voor het laatst online bent geweest. 

Ervaar je problemen met het uitschakelen van de 'laatst gezien'-optie? Wellicht werkt WhatsApp dan niet goed meer. Wat kun je doen in zo'n situatie? In een ander artikel bespreken we oplossingen voor WhatsApp-problemen.

© PXimport

'Laatst gezien' uitzetten op pc

Gebruik je de webversie van WhatsApp op je pc of laptop, dan kun je de 'Laatst gezien'-optie ook uitzetten. Klik in de linker chatbalk op de drie verticale puntjes en ga naar de instellingen. In het Privacy-menu kun je de Laatst gezien-optie uitzetten.

Online-status verbergen

In een nieuwe update van WhatsApp kun je zelf bepalen wie kan zien dat jij online bent. Zet je deze optie aan, dan kan niet iedereen meer zien dat je in de app zit om een bericht te lezen. Het woordje ‘online’ verschijnt niet langer onder je naam bovenin een chatvenster.

De optie om je status te verbergen verscheen in juli van dit jaar al in een testversie van de app. Binnenkort komt de functie dus naar alle versies van de chatdienst. In de nieuwe update kun je ook onopgemerkt uit groepen stappen en is het niet langer mogelijk om screenshots te maken van eenmalige foto's en filmpjes.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000