Zet je Android-data over naar je nieuwe smartphone

© PXimport

Zet je Android-data over naar je nieuwe smartphone

Geplaatst: 13 juli 2022 - 10:03

Aangepast: 25 november 2022 - 11:42

Redactie ID.nl

Heb je een nieuwe telefoon gekocht, dan wil je waarschijnlijk je Android-data overzetten van je oude smartphone naar de nieuwe. Hoe je dat doet, leggen we uit in dit artikel.

Met je nieuwe toestel in handen is het erg verleidelijk om deze meteen op te starten. Toch kun je daar beter even mee wachten, omdat je op je oude telefoon eerst wat instellingen rond back-ups moet nalopen.

1. Contacten

We zouden het door alle spannende nieuwe functies soms vergeten, maar een smartphone hebben we toch in de eerste plaats om mee te kunnen bellen. Dan is het wel zo fijn dat je al je contacten direct bij de hand hebt. Heb je je contacten opgeslagen op je simkaart, dan is het hopelijk slechts een kwestie van je oude kaart in je nieuwe telefoon stoppen.

Maar het is niet altijd zo eenvoudig, bijvoorbeeld wanneer je een nieuwe simkaart hebt gekregen omdat de oude niet past. In dat geval is het handig om je contacten van je simkaart te kopiëren naar je Google-account. Ga daarvoor naar de Contacten-app en tik rechtsboven op de drie puntjes. Tik op Importeren / Exporteren en kies er hier nu voor je om contacten te kopiëren van je simkaart naar je Google-account.

Dit is overigens ook een optie wanneer je contacten opgeslagen staan op je sd-kaartje, maar je nieuwe smartphone niet de mogelijkheid heeft om geheugenkaartjes te wisselen.

Hoe je de contacten vervolgens importeert op je nieuwe telefoon, lees je in de volgende stap.

2. Google-gegevens

Dat Google veel van je weet is niet altijd een prettige gedachte, maar tijdens het overstappen naar een nieuw toestel is het wel verdomd handig. Ga naar Instellingen, back-up en reset en zorg ervoor dat Back-up maken van mijn gegevens aan staat. Zaken als je opgeslagen wifi-wachtwoorden en oproepgeschiedenis worden dan online bewaard. Maar dat is nog niet alles. Kijk ook eens bij Persoonlijk, Accounts, Google en kies hier je primaire mailadres. Hier zie je dat Google ook je agenda, mailbox, contacten en meer bijhoudt. Is dat nog niet het geval, dan kun je dat hier per onderdeel aan of uit zetten.

Door rechtsboven op de drie puntjes te tikken en voor Nu synchroniseren te kiezen, maak je een zo recent mogelijke back-up van je gegevens. Nu kun je eindelijk je nieuwe telefoon erbij pakken. Wanneer je deze voor de eerste keer opstart, loopt Android je door een kort installatieproces. 

Kies in een van de eerste stappen gelijk voor Je apps en gegevens behouden. Daarmee zet je de zojuist gemaakte back-up terug op dit nieuwe toestel. Het enige wat je dan nog hoeft te doen, is in te loggen met je Google-account. Zodra alle verdere stappen doorlopen zijn, is automatisch al je data overgezet.

Zo organiseer je je contactpersonen 

Zet je Android-data over naar je nieuwe smartphone-18633741

© PXimport

Waar is mijn Android back-up?

3. Apps

Op je oude telefoon heb je vast een hoop apps geïnstalleerd, je nieuwe telefoon is nog helemaal leeg. Lekker opgeruimd dus, maar de meeste ervan wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk weer terug.

Open daarvoor de Play Store en tik linksboven op de drie horizontale streepjes. Kies vervolgens Mijn apps en games. Bovenin zie je nu Bibliotheek staan. Door daar op te tikken, krijg je een overzicht van alle apps die je in het verleden gedownload hebt, er vanuit gaande dat ze verbonden zijn aan hetzelfde Google-account. Hier kun je ze snel opnieuw downloaden.

4. WhatsApp

Zoals je misschien wel weet, kan WhatsApp maar op één telefoon tegelijk actief zijn. De chat-dienst is daarbij gekoppeld aan je telefoonnummer. Het is dan ook de bedoeling dat je de data en contacten van je vorige telefoon overzet naar je nieuwe.

Ga op je oude telefoon binnen WhatsApp naar Instellingen, Chats, Chat back-up en tik hier op Back-up maken. Het kan een tijdje duren voordat deze voltooid is, maar daarna kun je WhatsApp installeren op je nieuwe telefoon.

Is je nieuwe telefoon juist een iPhone? Sinds kort kun je je WhatsApp-gespreksgeschiedenis overzetten van je Android-smartphone naar een iPhone. Je vindt de functie vanaf nu in de Android-app Stap over op iOS.

Zet je Android-data over naar je nieuwe smartphone-18633742

© PXimport

De berichten-app vraagt je gelijk of je je oude data wilt herstellen. Kies ervoor om dit te doen, en binnen no-time zijn al je contacten en berichten weer als vanouds in te zien. Het terughalen van foto's en video's kan wat langer duren.

5. Browsergegevens

Ben je erg gehecht aan je favoriete websites en ken je ook niet al je wachtwoorden uit je hoofd? Dan kun je ook deze instellingen meenemen naar je nieuwe smartphone. We gebruiken de standaard Chrome-browser als voorbeeld. Ga daarin naar Instellingen en ga na of je ingelogd bent met je Google-account. Zaken als bladwijzers, geschiedenis en wachtwoorden worden dan bijgehouden.

Zodra je op je nieuwe toestel de Chrome-browser voor de eerste keer opstart, vraagt Google je of je wilt inloggen. Kies je e-mailadres en tik op Doorgaan, gevolgd door OK. Nu kun je naar hartenlust verder surfen waar je gebleven was.

Ook de Firefox-browser biedt een vergelijkbare functionaliteit aan. Met een Firefox-account kun je niet alleen je browsegegevens synchroniseren over meerdere apparaten. Wanneer je je aanmeldt in de browser met je account heb je meteen je favorieten, geschiedenis én browserextenties bij de hand. Wanneer je de Firefox-app hebt geïnstalleerd en geopend, ga je naar de Instellingen en kies je Firefox-account. In dit venster kun je inloggen en vervolgens precies aangeven welke gegevens je wilt synchroniseren.

Gebruik je Microsoft Edge, dan kun je eveneens een optie aanzetten om je gegevens automatisch te laten synchroniseren over meerdere apparaten. Dit doe je in de browser op je profielafbeelding te klikken en vervolgens te kiezen voor profielinstellingen beheren en synchronisatie inschakelen. Meld je aan (indien dit nog niet het geval is) en selecteer Synchroniseren. Hierdoor worden je favorieten, wachtwoorden en andere browsegegevens gesynchroniseerd op de apparaten die je met dit account gebruikt.

6. Foto's en video's

Je wilt natuurlijk ook graag je foto's en video's meenemen. Wederom kan Google je hierbij helpen. Open hiervoor de Foto's-app, die standaard op Android-telefoons aanwezig is. Tik rechtsboven op de horizontale streepjes en kies Instellingen, Back-up en synchronisatie. Hiermee zorg je ervoor dat foto's automatisch naar de cloud worden gekopieerd.

Vervolgens vind je ze automatisch weer terug in de Foto's-app op je nieuwe telefoon, waar je vanzelfsprekend wel met hetzelfde Google-account ingelogd dient te zijn.

Zet je Android-data over naar je nieuwe smartphone-18633743

© PXimport

Vind je het niet zo'n prettige gedachte dat je persoonlijke media bij Google in de cloud staat, dan kun je foto's ook handmatig overzetten. Sluit daarvoor eerst je telefoon aan op je computer met een usb-kabel. Standaard wordt de telefoon alleen opgeladen, kies in het pop-up menu dan ook voor Bestanden overzetten.

Nu kun je op je computer door de bestanden op je telefoon bladeren. Foto's en video's vind je terug in de map DCIM. Kopieer of knip de bestanden en parkeer ze even op een handige plaats, bijvoorbeeld je bureaublad. Koppel nu je oude smartphone af en sluit je nieuwe aan. Volg dezelfde stappen om je bestanden weer terug te zetten in de nieuwe DCIM-map.

Van oude naar nieuwe iPhone

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten