Huawei Nova - Nieuw toestel, oud jasje

© PXimport

Huawei Nova - Nieuw toestel, oud jasje

Smartphone & tablet

Geplaatst: 18 oktober 2016 - 09:41

Aangepast: 24 november 2022 - 12:11

Joris Peterse

Tijdens de introductie van de Huawei Nova op de IFA in Berlijn was ik behoorlijk onder de indruk. De smartphone ziet er keurig uit en de specificaties voor een smartphone van 370 euro zijn ook niet mis. Maar waarom komt het toestel me toch zo bekend voor?

De Huawei Nova heeft een metalen rand en achterkant, waarbij op de achterkant een ronde vingerafdrukscanner is geplaatst en een opvallende zwarte rand aan de bovenkant waarin de camera, flitser en autofocus is geplaatst. Deze zwarte balk wordt op de redactie al gekscherend de ‘zonnebril’ genoemd. Lees ook: het overzicht van de beste smartphones van 2016.

Waarom dit me zo bekend voorkomt? Een gelijkend toestel zit al een jaar in m’n broekzak: de Huawei Nexus 6P. De uiterlijke verschillen zijn klein: de Huawei Nova is een stuk compacter dankzij z’n 5 inch-scherm (12,7 cm), in tegenstelling tot de 5,7 inch van het scherm van de Nexus 6P. Ook is het glas aan de voorkant wat mooier afgewerkt. Fijn is ook dat de randen rondom het scherm heel dun zijn, waardoor het formaat klein gehouden wordt. Origineel of niet, de Huawei Nova is een juweel van een smartphone, die door zijn formaat en licht geronde metalen afwerking erg lekker in de hand ligt.

© CIDimport

Gunstige prijs

Qua prijsklasse ligt de Huawei Nova in het middensegment. Op het moment van schrijven pik je het toestel voor 370 euro op. Het is lastig concurreren in deze prijsklasse. Voor een paar tientjes meer heb je de OnePlus 3 en voor 100 euro minder de Moto G4 Plus. Deze Nova onderscheidt zich ten eerste op het formaat, dankzij het 5 inch-scherm in tegenstelling tot de 5,5 inch op de OnePlus- en Moto-bakbeesten.

Qua specificaties zit het ook goed. De processor is niet de vlotste, maar voor een toestel in deze prijsklasse uitstekend. Je merkt ook dat de smartphone snel reageert als je ermee werkt. Je hebt het gevoel alsof je met een smartphone werkt uit een duurdere prijsklasse. Dat is positief, maar vergeleken met de OnePlus 3 is het toch allemaal een stukje minder indrukwekkend.

De accuduur is acceptabel. Ik kon er een dag mee werken en de volgende dag na het wakker worden nog een klein restje batterij overhouden.

© CIDimport

Snelschieter

Ten opzichte van design springt de Huawei Nova er uit, ten opzichte van concurrenten in dezelfde prijsklasse. Maar dat is niet de enige. Ik ben ook positief verrast over de camera van de smartphone. Allereerst de snelheid. Nog voordat ik mijn vinger van het focuspunt naar de sluiterknop had verplaatst was de focus al goed. De foto werd ook direct gemaakt, waardoor bewegende objecten ook keurig vastgelegd worden.

Foto’s zijn doorgaans helder en kleurrijk, maar af en toe tikje onscherp. Bijvoorbeeld bij landschappen of als je de focus niet gebruikt. Maar als de lichtomstandigheden lastiger worden, merk je toch wel dat de camera het een beetje aflegt ten opzichte van de concurrenten in een hogere prijsklasse. Bij weinig licht kan het toestel vaak niet scherpstellen, treedt er ruis op komen kleuren matig uit de verf. De camera is echter de beste die ik tot nu toe in deze prijsklasse ben tegengekomen.

Hetzelfde geldt voor de frontcamera. Huawei belichtte tijdens de aankondiging van de Nova de selfiecamera uitvoerig. Eén van de betere selfiecamera’s, aldus de Chinezen. Dus zat er niks anders op dan m’n eigen gezicht nóg meer dan gewoonlijk voor de selfiecamera te trekken. Maar de frontcamera kan dat werk prima aan. De vele functies om je gezicht op te poetsen zijn echter niet echt de moeite waard.

Kleurrijk

Om de mooie kleurweergave van de camera kracht bij te zetten is een prettig schermpaneel gebruikt. De full-HD-resolutie is keurig, vooral voor een smartphone met een 5 inch schermdoorsnee heb je eigenlijk geen hogere resolutie nodig. De kleuren zijn mooi en ietsje gesatureerd en wit komt wat grauw over en de maximale helderheid is niet heel hoog (wat iets minder gunstig is in fel zonlicht). Desondanks is het schermpaneel ruim voldoende en kwalitatief vergelijkbaar met concurrenten in dezelfde prijsklasse.

© CIDimport

© CIDimport

© CIDimport

Hardware vs. software

Voor een schappelijk bedrag heb je aan de Nova dus een prachtige smartphone moet goede camera, accuduur en specificaties. Hardwarematig alles dat je nodig hebt dus. Alleen aan de softwarekant gaat het behoorlijk mis. De Huawei Nova is niet bepaald de eerste smartphone van de Chinese fabrikant die ik dit jaar in handen heb gekregen, maar iedere keer stuit ik wel weer op nieuwe fouten, verkeerde vertalingen of gewoonweg onnodige aanpassingen in hun Android skin Emotion UI. Werkelijk geen regeltje Android-code is hetzelfde gebleven en (meestal onnodig) aangepast en visueel overdadig geïnspireerd door iOS. Wat voor beide besturingssystemen geen compliment is. Het is dan ook zeer aan te raden om bijvoorbeeld Nova Launcher te installeren.

Ook vinden we aardig wat rotzooi-apps terug. Gelukkig zijn de meeste gewoon te verwijderen, op Telefoonbeheer na. Een optimalisatie-app die zelfs al wilde optimaliseren nadat ik het toestel voor de eerste keer opstartte. Ook zijn de optimalisaties niet echt aan te raden. RAM-boosters voor Android maken in praktijk het toestel alleen maar instabieler.

Conclusie

De Huawei Nova is één van de mooiste smartphones, dankzij zijn afwerking en bescheiden formaat. Ook de hardware en camera vallen positief op, waardoor het toestel één van de betere prijs-kwaliteitsverhoudingen biedt. Alleen wat Huawei Android aandoet, blijft even slikken. Heb je daar teveel moeite mee, dan kun je voor de Moto G4 kiezen. Zoek je het allemaal wat minder subtiel op qua specificaties en formaat, dan is de OnePlus 3 een iets betere keuze.

8,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Prijs-kwaliteitsverhouding

Bouwkwaliteit

Snelle camera

Minpunten

Android skin

Bloatware

Conclusie

Huawei Nova ----------- **Prijs** € 369,- **Kleuren** Grijs, zilver, goud **OS** Android 6.0 (Marshmallow) **Scherm** 5 inch LCD (1920 x 1080) **Processor** 2 GHz octacore (Snapdragon 625) **RAM** 3GB **Opslag** 32GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij** 3020 mAh **Camera** 12 MP (achter), 8 MP (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 4.1, wifi, nfc, gps **Formaat** 14,1 x 6,9 x 0,7 cm **Gewicht** 146 gram **Overig** vingerafdrukscanner **Website** [huawei.com](http://consumer.huawei.com/en/mobile-phones/nova/index.htm)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000