ID.nl logo
OnePlus 3 - Fantastisch, maar met kleine compromissen
© PXimport
Huis

OnePlus 3 - Fantastisch, maar met kleine compromissen

De OnePlus One werd wereldberoemd als telefoon die moeiteloos meekwam met de duurste topmodellen, voor een fractie van de prijs. Het addertje onder het gras was een 'invite'-model om het toestel te kopen. De OnePlus 3 is zonder uitnodiging te koop. Maar is het toestel ook zo uniek als de eerste?

OnePlus is niet alleen als bedrijf volwassen geworden, maar ook de telefoon krijgt een steeds professionelere uitstraling. Het bedrijf is bijvoorbeeld afgestapt van het bekende 'sandstone', de gezandstraalde achterkant die op de OnePlus One en de OnePlus 2 zat, al is het wel mogelijk om voor € 19,99 een hoesje te kopen voor op de achterkant. Ook de broze glazen (en spiegelgladde) achterkant van de OnePlus X zit niet op deze telefoon: In plaats daarvan is de OnePlus 3 van een robuust maar misschien wat saai metaal. Lees ook: de beste smartphones die je in 2016 kunt kopen.

Door de afronding aan de zijden ligt het toestel veel prettiger in de hand dan de hoekige zijkanten van de OnePlus One en 2, al is ook dit toestel nog best glad. Opvallend is de camera, die op de OnePlus 3 vrij groot is, en uitsteekt uit het model.

Onder-, boven en zijkant

De 3,5 mm-aansluiting zit aan de onderkant van het toestel, naast de usb-C-aansluiting en een speaker, en waar je opvallend genoeg twee schroefjes ziet zitten waarmee je het toestel open kunt maken.

Aan de zijkant van het toestel vind je naast de volumeknoppen ook een opvallende extra knop die je misschien nog kent van de OnePlus 2: Een volume-slider met 3 standen waarmee je je Android-notificaties aan, uit, of in prioriteitsmodus kunt zetten. Het besturingssysteem van de OP3 zorgt er dit keer voor dat je dat niet meer softwarematig kan regelen, dus heb je deze knop ook echt nodig om je volume uit te zetten.

Onderaan het scherm zit een homeknop, die je niet in kunt drukken maar waar wel een vingerafdrukscanner in zit. Aan de zijkanten daarvan zitten aanraakknoppen om terug te gaan naar het vorige scherm en om de app-switcher op te roepen. Die zijn in het besturingssysteem om te draaien en kunnen ook op het scherm worden weergegeven als je dat liever hebt.

De OnePlus 3 is niet noemenswaardig mooi en valt een stuk minder op dat de gedurfde OnePlus One, maar dat is niet persé slecht. Het toestel is chique, voelt premium aan en ziet er stevig uit, en dat is minstens zo belangrijk.

Wel sim, geen sd

Het toestel toestel heeft dit keer een dual-sim-slot, een functie die in Europa niet erg populair is maar vooral bij Aziaten gretig aftrek vindt. De telefoon is dit keer eindelijk te gebruiken op álle Europese LTE-frequenties, zodat je altijd 4G kunt gebruiken zonder dat het uitmaakt welke provider je hebt. Klinkt logisch, maar dat was bij eerdere OnePlus-toestellen niet het geval, omdat in thuisland China andere frequenties worden gebruikt dan hier.

De dual-sim-tray is helaas niet te gebruiken met een micro-sd-kaart, wat je bij andere toestellen nog wel eens ziet. Bovendien is de OnePlus 3 slechts in één variant te krijgen: Die met 64 GB. Dat is waarschijnlijk meer dan genoeg, maar weet dat je het geheugen niet kunt uitbreiden én dat er geen goedkopere 16 GB-versie meer te koop is.

©PXimport

Door de metalen bouw lijkt de OnePlus 3 op een betaalbare HTC 10.

Vingerafdrukscanner

De vingerafdrukscanner aan de onderkant van de telefoon verdient overigens ook lof. Die is namelijk razendsnel en accuraat, waarmee je de telefoon makkelijk kunt ontgrendelen. Dat gaat zelfs een fractie van een seconde sneller dan bij bijvoorbeeld de Huawei P9, al is het verschil niet significant.

Aan de onderkant van het toestel zit een usb-C-aansluiting. Die is helaas nog steeds 2.0, maar dat merk je alleen bij het kopiëren van bestanden naar je computer. Usb-C heeft weliswaar de toekomst, maar let er op dat nog bijna niemand op dit moment een goede kabel bij zich heeft en dat je die dus praktisch overal mee naartoe moet slepen.

Scherm

De OnePlus 3 heeft net als de vorige versies een scherm van 5,5", in tegenstelling tot geruchten die op een 5,2"-scherm leken te wijzen. 5,5" is behoorlijk groot, en hoewel de schermgrootte nog steeds populair is zijn er ook steeds meer kopers die liever een kleiner scherm willen.

Het scherm heeft een full-hd-resolutie, in principe volstaat dat prima. Maar als je kijkt naar hoe OnePlus inzet op virtual reality (met een lancering in een eigen VR-app, en het uitbrengen van de Loop VR-headset) is een resolutie van 1920 x 1080 simpelweg niet goed genoeg. Met een 2K-resolutie had het toestel iets beter kunnen concurreren met high-end-tegenstanders, maar de mindere resolutie is gezien de lage prijs van het toestel vergefelijk én wordt deels goedgemaakt door het amoled-display van de telefoon.

Met het amoled-scherm worden zwarte pixels veel scherper weergegeven, wat je zeker met een goede helderheid erg goed ziet. De kleuren lijken daarmee van je scherm af te spatten, en het display ziet er levendig en gedetailleerd uit.

Het scherm is van Gorilla Glass 4 gemaakt, een extra stevige laag die beter moet beschermen tegen krassen, al zagen we al kort na de testperiode een lelijk krasje op het scherm zitten - al kan het zomaar zijn dat we 'em in een onoplettend moment bij onze sleutels in onze zak hebben gedaan.

Overdreven geheugen

De OnePlus 3 maakt gebruik van een Snapdragon 820-processor, en daar is weinig noemenswaardigs over te vertellen. De cpu presteert niet sneller of trager dan de meeste andere telefoons die deze processor ook gebruiken, al is het goed te melden dat de 820 wel één van de meestgebruikte processors in premium telefoons is. De problemen met oververhitting die vorig jaar tijdelijk ontstonden bij de Snapdragon 810 (onder andere in de OnePlus 2) zijn hier niet meer aan de orde - zelfs tijdens het draaien van zware applicaties valt het met de hitte van het toestel goed mee.

De Snapdragon 820 is één van de beste keuzes die OnePlus voor de 3 had kunnen maken. Hij is razendsnel, werkt zonder lag, en kan de diepe amoled-kleuren van het scherm makkelijk aan zonder verhitting of vertraging.

Een erg opvallende feature is dat de OnePlus 3 maarliefst zes GB werkgeheugen aan boord heeft, een absurd hoog aantal gigabytes oor een smartphone. Die zes GB is een raar verhaal. OnePlus kondigde het al vroeg aan en pronkt er graag mee, want het zijn de meeste gigabytes werkgeheugen in welke smartphone van dit moment dan ook. In de praktijk heb je er echter nog niets aan. Sterker nog, tijdens het benchmarken ontdekten we dat er maximaal 4 GB wordt gebruikt - precies zoveel als premium telefoons van dit moment gebruiken.

Een "andere manier van RAM-gebruik" zou ervoor moeten zorgen dat "de accu langer meegaat", maar hoe dat precies zit lijkt niemand echt te snappen - misschien zelfs OnePlus zelf ook niet. 6 GB aan RAM lijkt dan ook vooral een marketing-truc te zijn, iets waar we het bedrijf inmiddels ook wel een beetje van kennen.

Onnodig, maar genoeg

Je kunt via omwegen, door je telefoon te rooten, wel gebruik maken van alle zes gigabytes, maar dat is een lastig proces. Zelfs als je dat lukt, kun je je nog afvragen wat je echt aan zoveel werkgeheugen hebt. Je kunt nu twintig applicaties in het geheugen houden, en wat doe je in hemelsnaam op je telefoon als je méér dan dat nodig hebt? Laat de marketingpraatjes dus vooral aan je voorbij gaan, maar wees gerust dat de telefoon ook ondanks de valse beloftes meer dan genoeg werkgeheugen heeft om snel van apps te wisselen zonder problemen. En daar gaat het uiteindelijk toch om.

Camera

OnePlus zegt extra aandacht te hebben besteed aan de camera van het toestel, maar net als bij eerdere OnePlus-toestellen zie je dat het resultaat van de lens flink kan verschillen. In normaal licht maakt de OnePlus 3 prima foto's, al zie je bij het inzoomen wel een stuk korreliger beeld.

De OnePlus 3 maakt gebruik van fasedetectiefocus in plaats van laserfocus, en dat zorgt zeker bij donkere omgevingen voor lelijker beeld. In het donker kun je met de OnePlus 3 geen goede foto's maken, en dat is toch een beetje jammer. Hierdoor hebben we ook besloten het toestel niet in de test van beste smartphone-camera's te betrekken.

Wel zijn er een aantal dingen verbeterd aan de camera. Dat begint al bij de camera-app, die nu veel meer opties heeft zoals het handmatig instellen van de sluitertijd en de belichting. Ook is de focus-snelheid veel sneller en start de camera-app een stuk sneller op. Opvallend is wel dat alternatieve camera-apps een verbazingwekkend mindere kwaliteit foto's maken, dus je zit nog het beste bij de originele camera-applicatie.

De camera kan HDR-foto's maken en heeft daarnaast een gewone HD-modus, waarmee de foto extra wordt verscherpt, maar dat levert lang niet altijd mooier beeld op. Sterker op, bij bewegend beeld zie je juist in de HD-modus waziger beeld. Het is met de camera ook mogelijk foto's in .RAW op te slaan.

©PXimport

De camera steekt een beetje uit de behuizing.

Slechte video

Bij het maken van videobeelden slaat het toestel ook de plank vaak mis. Het is mogelijk 4K-beelden te maken in 360 fps, maar daar treedt vaak compressie bij op en beelden zijn vaak niet zo stabiel.

Voor de meeste foto's is de camera-app ruim voldoende, maar als je echt serieus wilt fotograferen met je telefoon zijn er veel alternatieven zoals de Galaxy S7 met een veel betere camera (die dan weer wel vaak veel duurder zijn).

Batterij

De accuduur van de OnePlus 3 is zonder twijfel het zwakste punt van de telefoon. Hoewel het toestel een degelijke 3,000 mAh heeft (net zoveel als Samsung's Galaxy S7 en LG's G5) gaat de batterij een stuk minder lang mee. Mogelijk heeft dat te maken met het scherm, of misschien heeft OnePlus zijn eigen RAM-gebruik toch niet helemaal onder controle, maar je haalt er bij normaal gebruik net een dag mee, gemiddeld veel minder lang dan andere toestellen.

Snel laden

Dat zou voor ons makkelijk een breekpunt geweest zijn, ware het niet dat de OnePlus 3 ook absurd snel oplaadt. Dat gebeurt met 'Dash Charge', OnePlus' zelf-ontwikkelde versie van het bekende Quick Charge. Met Dash Charge laad je de telefoon in een half uur op naar 60%, wat weer meer dan genoeg is om de rest van de dag mee te doen. De batterij wordt naar 100% opgeladen in anderhalf uur.

Dash Charge is een bijzonder fijne functie van de telefoon, zeker als je halverwege de dag nog even snel wat extra accuvermogen in je telefoon wil pompen. Het heeft echter ook een groot nadeel: Je moet er een specifieke oplader van OnePlus voor hebben. De technologie om snel op te laden werkt namelijk door de hitte in de oplader te verwerken in plaats van in de telefoon. Helaas heb je ook te maken met een door OnePlus zelf ontwikkelde technologie, en niet het meer universele Quick Charge 3.0 dat op meerdere telefoons werkt. Wil je dus snel opladen, dan moet je de charger gebruiken die OnePlus meelevert met de telefoon, en die dus overal mee naartoe slepen.

Overigens kun je met andere laders wel gewoon de telefoon opladen; dat gaat dan alleen op 'normale' snelheid. OnePlus verkoopt extra chargers (inclusief laders voor in de auto) in zijn winkel, maar die zijn vrij prijzig: bijna 35 euro.

Software

De OnePlus 3 draait op Android 6.0 (Marshmallow), en net als de OnePlus 2 heeft het bedrijf een eigen sausje voor Android ontwikkeld. Wie de OnePlus One met CyanogenMod gewend was, ziet weinig verschil met het nieuwe besturingssysteem: OxygenOS. Dat kun je het beste beschrijven als 'kaal stock-Android met een aantal nieuwe features', en dat is een goede ontwikkeling. Waar veel fabrikanten hun besturingssystemen volgooien met onnodige apps zoals virusscanners en andere app-winkels, kiest OnePlus voor de meest minimalistische versie van Android. Daarop staan alleen een aantal Google-apps, maar verder niets.

Wel heeft het besturingssysteem, net als CyanogenMod, een enorme hoeveelheid aan optimalisatiemogelijkheden waarmee je iedere pixel van je besturingssysteem kunt aanpassen en tweaken. Dat is het beste van twee werelden: Je hebt een kale (en daarmee snellere) telefoon, maar ook de vrijheid om daarmee te doen wat je wilt.

De meest in het oog springende optie is de 'Shelf', een nieuw scherm dat links van je homescherm staat. Dat is een soort centrale hub waar je je meestgebruikte apps ziet, waar je favoriete contacten en het weerbericht kunt zien, en waar je een aantal widgets kunt plaatsen.

Het nadeel van een besturingssysteem van OnePlus zelf is dat je van het bedrijf afhankelijk bent wat betreft updates. Met CyangenMod kun je makkelijker regelen wanneer je updates krijgt.

Geen uitnodiging!

OnePlus is als bedrijf een stuk volwassener geworden. Waar het vroeger nog op goedkope marketingtrucjes moest rekenen om het product te verkopen, is de OnePlus 3 'gewoon' te koop als toestel. Dat is een verademing in vergelijking met het verkoopproces van de vorige toestellen. Die kon je alleen met een invite kopen, die welhaast onmogelijk te krijgen waren.

De OnePlus 3 is gewoon vanaf de website van OnePlus te koop, zonder uitnodiging. Opvallend is ook dat je geen verzendkosten hoeft te betalen (dat was bij vorige toestellen nog rond de € 25,-), al heb je de optie om 'express delivery' te kiezen voor € 7,- extra. Daarmee zou het toestel wat eerder in huis moeten zijn, maar op onder andere de forums van OnePlus en Reddit is te lezen dat het maar weinig uit maakt welke bestelmethode je kiest. Soms heb je geluk en komt het toestel na een paar dagen al binnen, soms heb je pech en wacht je twee weken.

Let overigens wel op dat het garantieproces van OnePlus niet altijd even soepel verloopt. Aangezien je het toestel van het bedrijf zelf koopt, ben je ook afhankelijk van de houtje-touwtje-klantenservice van de Chinezen, en die levert vaak vage antwoorden en slechte retourprocessen op.

©PXimport

Het knopje aan de zijkant regelt de notificaties in Android.

Conclusie

De OnePlus 3 is zeker niet perfect, maar we durven wel te zeggen dat er geen enkele telefoon is die op dit moment een betere prijs-kwaliteitsverhouding biedt. Voor slechts 400 euro, de helft van andere toptoestellen, krijg je een geweldige smartphone die een aantal concessies doet, maar waar je in de praktijk maar weinig last van hebt. Bovendien compenseren andere features dat ruimschoots. Ja, het scherm heeft een lagere resolutie, maar het amoled-display laat je dat snel vergeten. Ja, de accu gaat wat snel snel leeg, maar met Dash Charge zit hij zo weer vol. En nee, de camera is niet zo perfect als de Galaxy S7, maar staat redelijk zijn mannetje.

Daar staat tegenover dat je een stevig toestel krijgt, met een chique uitstraling, een helder en kleurrijk display, een snelle vingerafdrukscanner, een redelijke camera, een razendsnelle processor, en een heerlijk besturingssysteem. Daarmee staat de OnePlus 3 prima zijn mannetje tegenover concurrenten zoals die van Samsung, LG of HTC, maar voor de helft van de prijs. Kortom, een ware flagship-killer.

Fantastisch
Conclusie

OnePlus 3 --------- **Prijs:** € 399,- **OS:** Android 6.0 (Marshmallow) **Scherm:** 5,5 inch Amoled (1920 x 1080) **Processor:** 2,2 GHz quadcore (Snapdragon 820) **RAM:** 6GB **Opslag:** 64GB **Batterij:** 3000 mAh **Camera:** 16 MP (achter), 8 MP (voor) **Connectiviteit:** 4G (LTE), Bluetooth 4.1, wifi, nfc, gps **Formaat:** 15 x 7 x 0,7 cm **Gewicht:** 158 gram **Overige:** vingerafdrukscanner **Website:** [http://oneplus.net](https://oneplus.net/nl/3)

Plus- en minpunten
  • Prijs
  • Snelheid
  • Geen invite nodig
  • Bouwkwaliteit
  • Oxygen OS
  • Accuduur
  • Geen geheugenkaartslot
  • Camera
▼ Volgende artikel
Maak indruk met Canva: ontwerp alles in een handomdraai
© Simon Lehmann
Huis

Maak indruk met Canva: ontwerp alles in een handomdraai

Met Canva kun je eenvoudig professioneel ogende presentaties, socialmediaposts en zelfs websiteontwerpen maken – en dat zonder voorkennis. Dankzij de beschikbare sjablonen ga je snel en moeiteloos aan de slag. Bovendien biedt Canva krachtige AI-functies die je stap voor stap ondersteunen bij het creëren van jouw ontwerp. Klaar om je creativiteit te ontdekken?

In dit artikel laten we zien hoe je Canva gebruikt om professioneel ogende ontwerpen te maken:

  • Gebruik sjablonen om snel een aantrekkelijk ontwerp te maken
  • Pas teksten, afbeeldingen en vormen aan
  • Ontdek AI-functies
  • Deel je ontwerp of download het in verschillende formaten

Een vergelijkbaar programma is: Adobe Express: snel stijlvolle ontwerpen creëren

Tip 1 Aanmelden bij Canva

Canva is gratis te gebruiken. Het enige wat je moet doen, is je aanmelden voor de dienst. Ga naar www.canva.com en klik op Registreren. Je kiest hier om in te loggen met je Google- of Facebook-account of je klikt op Doorgaan met e-mailadres. Kies je voor de laatste optie, dan kun je in het volgende scherm je naam aangeven. Je krijgt een code in je inbox en vult deze vervolgens in op de website van Canva.

Als eerste vraagt Canva waar je de dienst voor wilt gebruiken. In de meeste gevallen is Persoonlijk de beste optie, maar als je Canva bijvoorbeeld wilt gebruiken in je klas, dan kies je hier beter voor Leraar. Zoals gezegd is Canva gratis te gebruiken, maar bij aanmelding kun je ervoor kiezen om een gratis proefperiode voor Canva Pro uit te proberen. Je moet dan wel alvast betaalgegevens aangeven, dus wij kiezen hier nu maar even voor Misschien later. Als je geen e-mails van Canva wilt krijgen, selecteer je in het volgende scherm Niet nu. Als je wilt weten wat je allemaal met Canva kunt doen, dan vind je onder Aan de slag met Canva een aantal lessen die je kunt volgen.

Bij het aanmelden voor Canva kies je hoe je Canva wilt gebruiken. Dit heeft geen invloed op de functies die Canva biedt.

Gratis of betaald

Met de gratis versie van Canva kun je prima documenten ontwerpen of gebruikmaken van de miljoenen sjablonen, lettertypen, stockfoto’s en -video’s. Gebruik je Canva voor je werk en wil je bestanden kunnen exporteren voor professionele druk of posts plannen op sociale media, dan is Canva Pro een betere keuze. Voor 110 euro per jaar heb je bovendien toegang tot meer AI-functies.

Canva is gratis te gebruiken, een Pro-versie kost 110 euro per jaar.

Tip 2 Ontwerp maken

Wij duiken meteen in het diepe door op + Een ontwerp maken te drukken. Het grote voordeel van Canva ten opzichte van bijvoorbeeld Photoshop of een ander ontwerpprogramma is dat je de beschikking hebt over ongelooflijk veel sjablonen. En deze sjablonen heb je in alle soorten en maten en voor alle mogelijke doeleinden. Kies bijvoorbeeld links voor Sociale media, klik bovenin op Instagram en je vindt duizenden goeduitziende sjablonen die je kunt openen, bewerken en naar je eigen hand zet. Uiteraard kun je ook met een leeg document beginnen, maar vanwege de vele sjablonen raden we je dit niet aan.

Laten we eerst een gewoon document maken. Klik op Docs en vervolgens op Alles bekijken. Op het moment van schrijven zijn er meer dan 2100 sjablonen. Boven de resultaten vind je een aantal filters, klik op Alle filters en links verschijnt een menu waar je nog veel meer opties hebt. Zoek je een specifiek sjabloon, dan kun je ook boven een zoekterm aangeven, zoals bruiloft of uitnodiging. De meeste resultaten bevatten Engelse teksten, maar die kun je later wijzigen. Klik op een sjabloon om meer informatie te zien. De meeste sjablonen zijn door professionele ontwerpers gemaakt en je kunt deze gebruikers volgen of op de naam klikken om meer designs van ze te zien. Onder de naam van het sjabloon zie je ook de grootte van het document.

Zie wie een sjabloon heeft gemaakt en open het sjabloon om het te bewerken.

Tip 3 Teksten wijzigen

Klik op Pas deze sjabloon aan om het voorbeeld te openen. Laten we eerst de sjabloonteksten aanpassen. Zodra je met je muis over een tekst gaat, zie je het tekstvak oplichten met een paarse rand. Dubbelklik op de tekst en gebruik je toetsenbord om de tekst in dit tekstvak te wijzigen. Wil je de eigenschappen van de tekst wijzigen, dan doe je dit boven in het menu. Verander bijvoorbeeld het lettertype, de tekengrootte, kleur of uitlijning van de tekst in het tekstvak. Als je op Effecten klikt, dan wordt er een menu aan de linkerkant geopend waar je verschillende soorten schaduwen of andere teksteffecten kunt selecteren. Ook de vorm of een eventuele achtergrond van de tekst is hier te wijzigen. Denk er wel aan dat je het design van het sjabloon hier wel mee kunt verstoren, ga dus spaarzaam om met teksteffecten. Zelf een tekstvak toevoegen kan uiteraard ook. Klik op Tekst en kies voor Voeg een tekstvak toe. Klik links op één van de tekststijlen of pas alle instellingen aan door bovenin het lettertype, de kleur of stijl te wijzigen. Links kun je onder Lettertypecombinaties ook een vooringestelde letter- en vormgevingscombinatie kiezen.

Canva biedt talloze effecten voor je teksten.

Tip 4 Afbeeldingen bewerken

Wil je een tekstvak verplaatsen, dan ga je met de cursor eroverheen totdat de rand paars wordt. Sleep het vak nu naar een andere positie. Je kunt een tekstvak vergrendelen, zodat je het niet per ongeluk kunt wijzigen of verplaatsen door op het slotje boven het element te klikken. Hier vind je ook de optie om een tekstvak (of ander element) te dupliceren of iets te verwijderen. Alle wijzigingen worden overigens meteen opgeslagen, je hoeft dus niet bang te zijn dat je bewerkingen verliest. Je moet uiteraard wel een actieve internetverbinding hebben.

Als je design-elementen van een sjabloon wilt veranderen, dan werkt dit in principe op dezelfde manier als een tekstvak; je hebt alleen een paar andere menu-onderdelen tot je beschikking. Elk element is te selecteren zodra je er met je cursor overheen beweegt, tenzij een element is vergrendeld. Sommige ontwerpen maken gebruik van afbeeldingen of vormen die meerdere keren zijn gekopieerd, maar met een verschillende mate van doorzichtigheid. Klik op een element en druk vervolgens op het transparantie-pictogram. Met de schuif eronder bepaal je de mate van doorzichtigheid. Met de knop ernaast spiegel je een element horizontaal of verticaal. Wil je een element draaien, dan selecteer je het en kies je voor de draaiknop die naast het element verschijnt.

Je kunt een element uitrekken door aan één van de bolletjes te trekken. De lengte en breedte van een afbeelding worden altijd evenveel vergroot of verkleind. Als je aan één van de zijdes trekt, dan wordt de afbeelding in het element vergroot of verkleind, maar het element zelf blijft even groot. Dit kan er dus voor zorgen dat een afbeelding in een element wordt afgesneden.

Tekstvakken zijn op dezelfde manier te vergroten en te verkleinen. Je kunt elementen ook naar de voor- of achtergrond verplaatsen door op Positie te klikken. Onder Ordenen vind je eveneens opties voor uitlijning van een element.

Pas de transparantie van een afbeelding aan of draai het element.

Tip 5 Vormen en plaatjes

Als je zelf een visueel onderdeel wilt toevoegen, klik dan links op Elementen. Hier heb je de keuze uit geometrische vormen, illustraties, foto’s, diagrammen, tabellen en zelfs bewegende stickers, audio en video voor presentaties. Al deze elementen zijn gratis te gebruiken, tenzij er een kroontje in de rechterbenedenhoek staat. Dit betekent dat ze alleen toegankelijk zijn voor pro-gebruikers. Sleep een onderdeel naar een pagina en er wordt automatisch een element aangemaakt met het onderdeel erin. Wil je de afbeelding als achtergrond gebruiken voor een pagina, klik er dan met de rechtermuisknop op en kies voor Afbeelding als achtergrond instellen.

Is het onderdeel een foto, dan kun je erop klikken en bovenin voor Bewerken kiezen. Links wordt de bewerkstudio geopend. Hier voeg je effecten toe, pas je filters toe of gebruik je apps die een foto kunnen bewerken. Helemaal bovenin zie je ook Magic Studio. Dit is een op AI-gebaseerde bewerkoptie waarmee je achtergronden kunt verwijderen uit foto’s of objecten kunt weghalen. Met de gratis versie van Canva kun je deze opties een paar keer uitproberen, maar heb je geen volledige toegang.

Canva levert heel veel afbeeldingen gratis mee en je kunt ze op allerlei manieren aanpassen.

Teksten laten schrijven door AI

Eén van de handigste AI-opties in Canva is Magic Write. Zodra je een tekstvak toevoegt, en op de Magic Write-knop drukt, wordt de optie geactiveerd. Je geeft een korte omschrijving van de tekst die je wilt hebben en middels AI wordt er een tekst geschreven. Controleer wel altijd of de tekst geen fouten bevat. In de gratis versie kun je Magic Write vijftig keer gratis gebruiken.

Met de gratis versie kun je vijftig teksten gratis laten genereren.

Tip 6 AI-opties

Er zitten nog veel meer AI-opties in Canva. Zo is het mogelijk om afbeeldingen te genereren op basis van tekstomschrijvingen, iets wat je wellicht al kent van andere AI-afbeeldingsgeneratoren zoals Dall-E. Klik op Elementen en kies voor Genereer je eigen plaatje onder AI-afbeeldinggenerator. Voeg een zo duidelijk mogelijke ‘prompt’ in en kies één van de stijlen eronder. Onder Beeldverhouding kies je de vorm van het te genereren plaatje. Kies vervolgens voor Afbeelding genereren. Onderaan zie je hoeveel credits je nog over hebt. Met de gratis versie heb je vijftig credits om de dienst uit te proberen, daarna moet je een betaald abonnement nemen. Naast afbeeldingen kun je dezelfde AI-optie ook voor illustraties gebruiken. Hiervoor klik je bovenin op Illustraties. Nog interessanter wordt het als je weet dat je ook video’s kunt genereren op deze manier. Deze optie zie je als je op Video’s klikt. Voor video’s heb je overigens maar vijf credits en deze optie is nog in de bètafase.

Met Magic Media genereer je zelf afbeeldingen.

Tip 7 Meerdere pagina’s

Een document hoeft natuurlijk niet maar één pagina te bevatten. Door onderaan op + Pagina toevoegen te klikken, wordt er een pagina aan je document toegevoegd. Dit is dan een lege pagina zonder opmaak. Bovenin heb je de mogelijkheid om de achtergrond van je pagina aan te passen. Klik hiervoor op het kleuren-pictogram. Naast standaardkleuren kun je onder Fotokleuren kleuren kiezen die Canva uit elementen van je eerste pagina haalt.

Wil je de complete vormgeving van de eerste pagina gebruiken, dan is het slimmer om bovenaan de eerste pagina op het Pagina dupliceren-pictogram te klikken. Welke optie je ook kiest, bovenaan een pagina wijzig je de titel als je op Paginatitel toevoegen klikt. Je kunt in dit menu ook een complete pagina vergrendelen, verwijderen of verbergen. Als je een pagina verbergt, kun jij het nog wel zien, maar als je het document downloadt, dan is deze pagina niet zichtbaar.

De optie om kleuren te kiezen op basis van je sjabloon is handig.

Tip 8 Notities en reacties

Naast onderdelen van je document te wijzigen, is het met Canva ook mogelijk om notities en reacties aan je document toe te voegen. Klik onderin op Notities en voeg een commentaar aan de huidige pagina toe. Naast notities kun je ook reacties toevoegen; dit is bedoeld voor specifieke elementen. Handig als je nog niet helemaal tevreden bent over een lettertype, een afbeelding of de positie van een element en je dit nog wilt aanpassen in het uiteindelijke ontwerp. Klik op een element en kies voor het reactie-pictogram. Voeg een reactie in en druk op de verzenden-knop. Je kunt een emoji of sticker toevoegen of iemand taggen, als je samen werkt aan een document.

Reacties voeg je per element toe.

Tip 9 Delen en downloaden

In Canva is het heel makkelijk om samen aan documenten te werken, de andere persoon moet wel een Canva-account hebben. Klik op Delen en voeg onder Mensen met toegang het e-mailadres toe van diegene die aan het document mag werken. Als je een adres hebt aangegeven, kun je erachter kiezen of diegene alleen Mag bekijken of ook Mag bewerken. Een andere optie is dat een persoon alleen reacties mag achterlaten. In dit geval kies je voor Kan reactie achterlaten. Deze laatste optie is handig als je iemand wel om zijn mening wilt vragen, maar deze persoon het design of de inhoud niet kan veranderen.

Wil je in plaats van samenwerken gewoon een koppeling sturen naar mensen, dan doe je dit ook via het menu Delen. Je kiest nu onder Samenwerkingslink voor Iedereen met de koppeling. Kies nu bijvoorbeeld voor Mag bekijken en er wordt een koppeling gemaakt zodra je op Koppeling kopiëren klikt. Met Ctrl+V kun je nu overal deze koppeling plakken.

Wil je je gemaakte document downloaden, dan klik je onderin het deel-menu op Downloaden. Onder Bestandstype kies je bijvoorbeeld voor PDF – Standaard als je het document als digitaal pdf-bestand aan een mail wilt toevoegen. Wil je dat notities zichtbaar zijn in het bestand, dan vink je Gebruik notities aan. Klik op Downloaden en het bestand wordt naar je pc gedownload.

Je kunt makkelijk samenwerken aan documenten in Canva.

Tip 10 Apps ontdekken

Het is onmogelijk om alle functies in Canva te behandelen, maar één optie willen we je niet onthouden en dat is de mogelijkheid om apps binnen Canva te draaien. Klik links op Apps en je ziet tientallen apps weergegeven. Klik op een app om meer informatie te ontdekken over een app en kies voor Openen om de app binnen Canva te gebruiken. Zo zijn er apps om je te helpen bij het vinden van goede kleurcombinaties, kun je verscheidene fotobewerkings-apps binnen Canva draaien en zijn er apps om logo’s mee te creëren.

Heb je niet genoeg aan de standaard Canva-functies? Neem dan een kijkje in de talloze apps die er beschikbaar zijn.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Dit kun je allemaal doen met een cirkelzaag
© ilyaska
Huis

Dit kun je allemaal doen met een cirkelzaag

Met een cirkelzaag kun je veel meer dan alleen rechte planken op maat zagen. Dit veelzijdige gereedschap is onmisbaar voor uiteenlopende klussen, van grove zaagsneden tot precisiewerk. Of je nu regelmatig klust of net begint, een cirkelzaag helpt je snel en strak te zagen in verschillende materialen. We hebben tien toepassingen voor je op een rij gezet.

Met een cirkelzaag kun je meer dan je misschien denkt. Hieronder lees je wát allemaal. Ook lees je welk type cirkelzaag het meest geschikt is voor een bepaalde klus.

Lees ook: Zo kies je het juiste zaagblad voor je cirkelzaag

1. Rechte sneden in hout

De cirkelzaag is perfect voor het maken van lange, rechte sneden in hout. Denk aan het op maat zagen van planken, multiplex of MDF. Met een geleiderail of een liniaal kun je extra precies werken.

2. Afkorten van balken en planken

Wil je houten balken of brede planken inkorten? Met een cirkelzaag en een haakse geleider maak je snel haakse sneden. Dit is handig bij het bouwen van meubels of het maken van een houten constructie.

©frank11

3. Hoeksneden maken

Met een verstelbare zaaghoek kan een cirkelzaag schuine sneden maken. Dit is handig voor projecten zoals het maken van een verstekverbinding of een afgeschuinde rand.

❗ Doe het veilig Een cirkelzaag is een krachtig gereedschap, dus veiligheid staat voorop. Draag altijd een veiligheidsbril en gehoorbescherming en gebruik een stofmasker bij het zagen van MDF of ander plaatmateriaal. Zorg voor een stabiele ondergrond en houd het werkstuk stevig vast. Controleer het zaagblad op beschadigingen voordat je begint en gebruik beide handen om de zaag te geleiden, terwijl je je vingers op veilige afstand houdt. Leg de zaag pas neer als het blad volledig tot stilstand is gekomen.

4. Inzagen van plaatmateriaal

Bij het installeren van keukens of vloeren moet je soms uitsparingen in plaatmateriaal zagen, bijvoorbeeld voor leidingen of stopcontacten. Je begint met een boorgat op de zaaglijn, waarna je met de cirkelzaag het gewenste stuk uitsnijdt.

5. Groeven zagen

Met een speciale zaagbladinstelling of door meerdere sneden naast elkaar te maken, kun je groeven in hout zagen. Dit is nuttig voor verbindingen of decoratieve afwerkingen.

6. Kunststoffen en metalen zagen

Met het juiste zaagblad kan een cirkelzaag ook kunststoffen en bepaalde metalen, zoals aluminium, doorzagen. Let op het toerental en gebruik een geschikt zaagblad om smelten of bramen te voorkomen. Niet elke standaard cirkelzaag is geschikt voor metaal. Dit kan alleen met specifieke cirkelzagen en zaagbladen die ontworpen zijn voor dit type materiaal.

©Andrey Radchenko | nordroden

7. Oud hout of pallets verzagen

Wil je hout hergebruiken voor een project? Met een cirkelzaag kun je oude pallets of reststukken hout eenvoudig op maat zagen voor nieuwe toepassingen.

💡 Experttip: splintervrij zagen met schilderstape Bij het zagen van fijn hout zoals multiplex of laminaat kunnen er langs de zaaglijn splinters ontstaan. Dit kun je voorkomen door schilderstape op de zaaglijn te plakken voordat je begint met zagen. De tape houdt de houtvezels op hun plaats, waardoor het risico op splintervorming kleiner wordt. Druk de tape goed aan en trek deze na het zagen voorzichtig los voor een strakke afwerking. Gebruik daarnaast een fijngetand zaagblad en zaag met een rustige, gecontroleerde beweging voor het beste resultaat.

8. Beton of gipsplaten op maat zagen

Voor het zagen van beton of gipsplaten heb je een industriële cirkelzaag met een speciaal diamantzaagblad nodig. Een gewone handcirkelzaag is hier meestal niet geschikt voor, omdat deze te weinig kracht heeft en het zaagblad te snel slijt.

9. Laminaat of parket op maat maken

Bij het leggen van een vloer moet je vaak planken inkorten of in de lengte zagen. Een cirkelzaag met een fijngetand zaagblad voorkomt splinteren en zorgt voor een strakke afwerking.

©Andy Dean Photography

10. Oude deuren of kozijnen inkorten

Als je een nieuwe vloer legt of een deur iets wilt inkorten, kun je met een cirkelzaag een nette zaagsnede maken. Gebruik hiervoor een fijne zaag en werk met een rechte geleiding.

Verschillende soorten cirkelzagen en hun toepassingen

Er zijn verschillende types cirkelzagen, elk met hun eigen toepassingen. In de tabel hieronder hebben we dat voor je op een rij gezet.

Type cirkelzaagGeschikt voor
HandcirkelzaagRechte sneden in hout, afkorten van planken, hoeksneden, inzagen van plaatmateriaal
TafelcirkelzaagGrote hoeveelheden hout zagen, precieze en repeterende zaagsneden
AfkortcirkelzaagBalken en planken haaks of in verstek zagen, snel en nauwkeurig inkorten
Industriële cirkelzaagBetonspecie, gipsplaten en metalen zagen (met juiste zaagbladen)


Zagen, zagen...

...Veiligheidsbril dragen!