MWC 2019: dit worden de telecom-trends

© PXimport

MWC 2019: dit worden de telecom-trends

Smartphone & tablet

Geplaatst: 2 maart 2019 - 11:17

Aangepast: 24 november 2022 - 13:35

Rens Blom

Het jaarlijkse Mobile World Congress (MWC) zit er weer op. We waren aanwezig op ’s werelds grootste telecombeurs en zet in dit artikel de meest opvallende aankondigingen en trends van MWC 2019 op een rij.

Het is ongetwijfeld dé trend van het MWC 2019: 5G. De ontwikkeling is al jaren gaande, maar op deze beurs werd de introductie van 5G voor het eerst concreet. Meerdere bedrijven kondigden bijvoorbeeld hun eerste 5G-smartphones aan. LG presenteerde de V50 ThinQ 5G, een opgevoerde variant van de V40 met 5G-ondersteuning en vier camera’s achterop. Wanneer en voor welke prijs de smartphone uitkomt, wil de fabrikant echter nog niet kwijt. Een woordvoerder van LG bevestigt desgevraagd wel dat het toestel in eerste instantie niet in Nederland uitkomt.

Samsung liet MWC-bezoekers voor het eerst spelen met zijn Galaxy S10 5G, in feite een grotere en krachtigere S10-uitvoering die geschikt is voor 5G. Ook dit toestel verschijnt voorlopig niet in Nederland. Wat de smartphone gaat kosten in de landen waar hij wél uitkomt, is nog niet duidelijk. ZTE presenteerde de Axon 10 Pro 5G, een high-end toestel dat in de lente uitkomt voor een nog onbekende prijs.

© CIDimport

Xiaomi is de enige fabrikant die een 5G-toestel met een prijskaartje aankondigde. De nieuwe Mi Mix 3 5G verschijnt in mei voor 599 euro. Die adviesprijs is lager dan verwacht, want vooraf werd aangenomen dat de eerste 5G-smartphones fors duurder worden dan 4G-modellen. Bij de Xiaomi Mi Mix 3 is dat prijsverschil slechts zo’n honderd euro, waarbij de 5G-editie ook een snellere processor en iets grotere accu heeft.

Andere merken, waaronder Sony, Oppo en OnePlus, demonstreerden op de beurs prototypes van hun komende (eerste) 5G-toestellen. Waar, wanneer en voor welke prijs die uitkomen: niemand die het weet. Wat je straks hebt aan zo’n eerste generatie 5G-smartphone weet eigenlijk ook nog niemand. Ja, hogere up- en downloadsnelheden zijn mogelijk, maar dan moet je je wel op een plek bevinden met een 5G-netwerk. Het zal nog jaren duren voordat het in Nederland beschikbaar is.

5G voor de zakelijke markt

Telecomproviders, toestelfabrikanten en andere bedrijven onthulden en demonstreerden allerlei 5G-toepassingen op de beursvloer, maar die zijn voornamelijk gericht op bedrijven. Via een 5G-verbinding kan je straks op afstand een auto/vrachtwagen besturen, een operatie uitvoeren en live muziek maken met een band die zich aan de andere kant van de wereld bevindt. Interessante nieuwe mogelijkheden, maar ze werken pas als er genoeg 5G-netwerken operationeel zijn. Dat lijkt nog minstens anderhalf jaar te duren.

Opvouwbare smartphones

De opvouwbare smartphone is een innovatie waar fabrikanten en consumenten al jaren naar uitkijken. Het concept, waarbij het telefoonscherm uitklapt tot een groter tabletdisplay, klinkt interessant en zou allemaal nieuwe mogelijkheden met zich meebrengen. Na jaren van ontwikkeling en tests zijn een aantal fabrikanten nu bijna zover om hun eerste toestellen uit te brengen.

Samsung presenteerde vlak voor het MWC de Galaxy Fold, die in april verschijnt voor bijna tweeduizend dollar. Het apparaat heeft een 4,6 inch scherm voorop dat uitgeklapt een 7,3 inch tabletscherm wordt.

Op de beurs onthulde Huawei zijn 6,6 inch Mate X (2300 euro) die in de tabletmodus 8 inch meet. Het toestel verschijnt later dit jaar, maar de fabrikant wil niet precies zeggen wanneer.

© CIDimport

Beide opvouwbare smartphones ondersteunen 5G en lijken – mede daarom – niet naar Nederland te komen. Het eerste Nederlandse 5G-netwerk (van T-Mobile) wordt namelijk pas eind 2020 verwacht. Het precieze nut van de opvouwbare telefoon is ons na MWC nog niet helemaal duidelijk. Samsung en Huawei hebben verschillende toepassingen laten zien, bijvoorbeeld meerdere apps naast elkaar draaien of simpelweg één app op het grote scherm tonen. Best handig, maar wat ons betreft geen killer features. Die worden waarschijnlijk pas later bedacht. MWC maakt duidelijk dat de opvouwbare smartphone zich nog in de vroege fase bevindt.

Merken als TCL (van BlackBerry en Alcatel), Energizer en Motorola werken ook aan opvouwbare toestellen. Wanneer en voor welke prijzen die uitkomen, willen de fabrikanten nog niet zeggen. Grote kans dat we hier meer over horen op de IFA 2019, de eerstvolgende grote telecombeurs die in september plaatsvindt.

© CIDimport

Extra scherm bij LG

LG presenteerde in januari ’s werelds eerste oprolbare televisie, maar lijkt nog niet mee te doen aan de opvouwbare smartphone. Het bedrijf pakt het iets anders aan en komt met de Dual Screen-hoes voor zijn nieuwe V50 ThinQ 5G-smartphone. Deze hoes bevat een 6,2 inch full-hd oled-display en werkt zowel los van als in combinatie met het 6,4 inch scherm van de V50. Je kan bijvoorbeeld twee apps schermvullend naast elkaar gebruiken of het secundaire display gebruiken als gamepad of venster met camera-instellingen. Een interessant concept dat in de praktijk prima werkt, maar niet perfect is. Zo maakt de schermhoes de smartphone merkbaar dikker en zwaarder en voelt het geheel niet zo stevig aan. Bovendien vragen we ons af hoeveel mensen deze accessoire gaan kopen. Wij in ieder geval niet, want de V50 ThinQ 5G verschijnt zoals eerder gezegd voorlopig niet in Nederland.

© CIDimport

De wederopstanding van PureView

Nokia bracht zeven jaar geleden een bijzondere smartphoneserie uit. De PureView-modellen hadden een 41 megapixel camera achterop en maakten veel betere foto’s en video’s dan concurrerende toestellen. Na jarenlange stilte keert het PureView-merk terug. HMD Global, het bedrijf dat Nokia-smartphones ontwikkelt en verkoopt, presenteerde op het MWC 2019 de Nokia 9 PureView. Dit toestel heeft maar liefst 5 Zeiss-cameralenzen van 12 megapixel achterop en al die lenzen werken samen om totaal één foto te schieten. Het gaat om drie monochrome sensoren en twee kleurensensoren. Als jij op de sluiterknop drukt, maken alle vijf de lenzen minimaal één en maximaal vier foto’s. Al die beeldinformatie wordt gecombineerd tot één plaatje. Deze werkwijze moet onder andere een groter dynamisch bereik, een verbeterd scherpte-diepte-effect (bokeh) en meer detail in een donkere situatie opleveren.

© CIDimport

Op de zonnige binnenplaats van het MWC konden we de camera’s van de 9 PureView kort aan de tand voelen. De testfoto’s mogen we helaas niet delen omdat de camerasoftware nog niet definitief is. Onze eerste indruk is wel erg positief: de smartphone maakt scherpe plaatjes met realistische kleuren en een hoog contrast. De bokeh-functie lijkt ook erg goed. De bloemen en mensen die we fotografeerden, waren volledig scherp. Veel toestellen gaan hier de mist in en vervagen bijvoorbeeld haren, oren en hoofddeksels. Een volledig oordeel volgt na een uitgebreide test.

De 9 PureView verschijnt over twee weken voor 599 euro. Voor dat geld krijg je naast de bijzondere cameramodule een Snapdragon 845-processor (van vorig jaar), 6GB werkgeheugen en 128GB opslaggeheugen. Het 6 inch oled-scherm heeft een haarscherpe qhd-resolutie. Omdat de randen boven en onder het display wat dikker zijn, is er geen inkeping nodig voor de frontcamera. Onder het display zit een optische vingerafdrukscanner. De glazen behuizing heeft een usb-c-aansluiting en de 3320 mAh accu ondersteunt draadloos opladen. Nokia heeft de 3,5mm-hoofdtelefoonpoort geschrapt. De smartphone draait op Android One en krijgt twee grote Android-updates en drie jaar elke maand een beveiligingsupdate.

Deze batterij heeft een geïntegreerde smartphone

Ken je Energizer? Vermoedelijk niet vanwege de smartphones. Het batterijenmerk is vooral bekend in de Verenigde Staten, maar brengt via een Frans bedrijf ook smartphones uit. Die hebben – niet geheel verrassend – veel grotere accu’s dan gebruikelijk. Het nieuwste model (P18K Pop) de spant de kroon en heeft een bizarre batterij van 18.000 mAh. Ter vergelijking: de accu van de iPhone XS is 2658 mAh en de Samsung Galaxy S10 heeft een 3400 mAh accu. De P8100S heeft de grootste smartphoneaccu ter wereld en is even dik als vier iPhones op elkaar gelegd. Energizer belooft dat de batterij minimaal een week meegaat bij normaal gebruik. Opladen gaat via usb-c en duurt acht uur.

Het toestel komt in de zomer uit voor een nog onbekende prijs, vertelt een woordvoerder van Energizer. De P18K heeft een 6,2 inch scherm, 128GB opslaggeheugen en draait op Android 9.0 (Pie).

© CIDimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000