Samsung kondigt Galaxy Fold aan
Dát het ging gebeuren was natuurlijk al een tijdje duidelijk, maar tijdens het unpacked-event heeft Samsung de allereerste opvouwbare smartphone aangekondigd, de Galaxy Fold. Een belangrijke gebeurtenis, want het markeert een volledig nieuw hoofdstuk in de ontwikkeling en het gebruik van smartphones. De vraag is natuurlijk, is het ook echt interessant?
Één ding kunnen we je alvast wel verklappen, het toestel maakt ontzettend hebberig. De smartphone bevat een opvouwbaar 7,3-inch display dat door Samsung is omgedoopt tot het Infinity Flex Display. Opengeklapt heb je een display dat iets kleiner is dan dat van een iPad mini, vouw je hem dicht, dan heb je een 4,3-inch Amoled-display dat qua formaat prima in je broekzak past
Buigen of barsten
De introductie van nieuwe technologie is altijd spannend, omdat je je af moet vragen welke kinderziekten er kunnen opduiken. Dat hebben we bij deze Fold natuurlijk al helemaal. Hoe lang kan dit scherm het open- en dichtvouwen verdragen en na hoeveel keer openen en sluiten begeven de scharnieren het. Daar is Samsung duidelijk over: niet. Het bedrijf heeft een nieuwe polymeerlaag uitgevonden, waarmee het een scherm heeft ontwikkeld dat 50 procent dunner is dan een regulier smartphonescherm, hetgeen zorgt voor de eigenschappen die het scherm vouwbaar maken. Voor de scharnieren heeft het bedrijf een systeem bedacht met meerdere tandwielen, om slijtage te voorkomen. Deze zijn weggestopt in de behuizing, zodat ze nog minder kwetsbaar zijn.
©PXimport
Interface
Hoe indrukwekkend de technologie ook is, als de interface niet prettig werkt, valt het hele circus in het water. Hier heeft Samsung écht goed moeten nadenken, simpelweg omdat dit het allereerste toestel in z’n soort is. De eerste belangrijke ontwikkeling die het bedrijf heeft toegepast, is App Continuity. Dit zorgt ervoor dat, wanneer je iets op het display aan de voorkant aan het doen bent, en je opent het toestel, diezelfde inhoud onmiddellijk te zien is op het grote display zodra dit is uitgevouwen. De twee displays werken naadloos samen, om het gebruik van twee schermen ook daadwerkelijk handig te maken, in plaats van cool, maar onpraktisch. Multi-Active Window zorgt er daarnaast voor dat je tot drie apps tegelijkertijd kunt openen op het scherm, zodat je bijvoorbeeld kunt surfen, berichten kunt beantwoorden, werken, kijken en delen zonder daarvoor telkens van weergave te hoeven verwisselen. Als dit echt goed werkt, lijkt de Galaxy Fold méér op een laptop dan menig tablet doet, maar dat is natuurlijk nog even de vraag.
©PXimport
Prestaties
Een smartphone met twee displays die ook nog eens goed samenwerken, vereist natuurlijk wel flink wat kracht onder de motorkap. Dat heeft Samsung zich ook gerealiseerd, en daarom heeft dit toestel niet één maar twee batterijen. Dat is niet alleen handig voor de voeding, maar vooral ook voor de balans, omdat beide helften van de smartphone een vergelijkbare batterij hebben. Op het geheugen is ook allerminst bezuinigd, de Galaxy Fold heeft namelijk maar liefst 12 GB geheugen aan boord, en een krachtige AP-chipset. Volgens de fabrikant geeft dat deze smartphone prestaties die vergelijkbaar zijn met de prestaties van een pc, maar je weet inmiddels, dát willen we graag zelf eerst even zien. Fijn is overigens wel dat dit toestel, net als de Galaxy S10 en S10+ beschikt over Wireless PowerShare, hetgeen betekent dat dit toestel zichzelf én een ander toestel kan opladen, wanneer hij op een draadloze lader ligt. Tot slot is nog interessant om te noemen dat deze smartphone maar liefst 6 camera’s aan boord heeft. Dat is niet om super 3D-foto’s te maken, maar simpelweg omdat Samsung wil dat je in elke positie (ingeklapt of uitgeklapt) aan beide zijden foto’s kunt schieten. Dat vinden we slim, omdat dit voorkomt dat de opvouwbaarheid een zwaktepunt wordt, in plaats van een uitkomst.
Prijs en beschikbaarheid
Van alles dat we je hebben verteld over deze Samsung Galaxy Fold, moet het schokkendste nog komen: het prijskaartje. Het toestel zal op 26 april in de winkels liggen (al is het nog niet bekend of dat ook geldt voor Nederland (het persbericht dat wij eerder vandaag kregen spreekt over het tweede kwartaal van 2019 maar noemt geen datum) en zal beschikbaar zijn in de kleuren Space Silver, Cosmos Black, Martian Green en Astro Blue. Je zult er diep, héél diep voor in de buidel moeten tasten, de Galaxy Fold gaat namelijk maar liefst 1980 dollar kosten. We horen je denken: belachelijk, idioterie, enzovoort, en deels geven we je gelijk. Maar het is belangrijk om te beseffen dat Samsung dit product in de markt zet als absolute luxetelefoon en dat het de early adopters zijn die ervoor gaan zorgen dat deze technologie over een paar jaar voor een veel redelijkere prijs beschikbaar is. Eigenlijk precies zoals Apple dat heeft gedaan met de iPhone X, met als verschil dat Samsung er gewoon voor uitkomt.
©PXimport