Waarom je voorlopig nog geen 5G smartphone moet kopen
Maak je borst alvast maar nat: de komende maanden gaan er veel smartphones uitkomen met 5G-ondersteuning of die claimen klaar te zijn voor de komst van 5G. Voor ons is dat echter nog wat voorbarig, waardoor je je niet af hoeft te laten leiden door 5G smartphones.
5G is het mobiele internet van de toekomst en kan vooral hogere bandbreedtes aan. Daarmee wordt 5G dus een stuk sneller dan 4G: in theorie met snelheden tot 800 Gbps. Smartphone-makers willen natuurlijk klaar zijn voor deze toekomst en proberen elkaar af te troeven met 5G smartphones. Huawei presenteerde vandaag vast de Balong 5000 chipset en OnePlus belooft binnen enkele maanden een 5G smartphone voor de Europese markt te presenteren. Maar verwacht ook 5G herrie van fabrikanten Samsung en LG. Eind februari vindt in Barcelona Mobile World Congres plaats, waarin fabrikanten zo hard mogelijk over 5G zullen schreeuwen.
5G in Nederland
Maar laat je niet verleiden met de marketing over 5G. In Nederland is het namelijk nog helemaal niet relevant. Pas ergens in 2020 zou er op sommige plaatsen 5G netwerk beschikbaar moeten zijn: in een stad van iedere EU-lidstaat. In Nederland is dat Amsterdam, maar dan alleen maar op de lagere frequentie (700 MHz). De hoge 3,5 GHz-frequentie is niet beschikbaar in grote delen van het land. Deze frequentie wordt immers gebruikt door geheime diensten met spionageschotels in het Friese Burum. Pas in maart 2019 wordt er door de politiek een ei gelegd of de schotels naar het buitenland verplaatst worden. Daarna zou 5G in Nederland uitgerold kunnen worden.
Het 5G-light, (met dus alleen de lage frequenties) zal in praktijk geen groot snelheidsverschil maken ten opzichte van 4G. Dus zelfs in 2020 heb je hier weinig aan je 5G-smartphone. Eind 2019 moet de veiling van de lage frequentieband voor providers moeten plaatsvinden. Mocht de 3,5 GHz-band beschikbaar komen, dan zal de veiling pas later plaatsvinden. Mogelijk zelfs pas in 2022.
Zelfs in 2020 heb je in Nederland weinig aan je 5G-smartphone.
-
Ontwikkeling 5G
Niet alleen in Nederland moeten er nog flinke stappen gezet worden als het aankomt op de ontwikkeling van 5G. Niet alleen moeten de netwerken aangelegd worden, en is er veel gebakkelei in Westerse landen of hier Huawei bij betrokken mag worden vanwege spionage-angst. Vanwege de Friese spionageschotels van Westerse geheime diensten, valt hier ook enige ironie te bespeuren.
Er zijn echter ook nog vraagstukken over gebruikte standaarden, bereik en mogelijke effecten op de gezondheid.
5G smartphones
De investering in een 5G smartphone zal niet mals zijn. De fabrikanten die een smartphone-race gaan starten om als eerste een heuse 5G smartphone te presenteren, zullen daar forse prijskaartjes aan hangen. In navolging van Apple hebben veel smartphonemakers de afgelopen jaren de prijzen van de topsmartphones flink laten stijgen, tot zelfs boven de duizend euro. Het is niet ondenkbaar dat zo’n prijs - of hoger - voor nieuwe 5G smartphones gaan komen, vanwege deze nieuwe connectiviteit. Extra betalen voor een luxere smartphone omdat hij over 5G beschikt, is dus vooralsnog een zinloze investering. Het zal ook nog wel even duren voordat je er in Nederland wat aan hebt.
©PXimport