HDR voor Windows 10: voor games en video’s

© PXimport

HDR voor Windows 10: voor games en video’s

Geplaatst: 8 mei 2020 - 02:01

Aangepast: 19 december 2023 - 07:28

Wesley Akkerman

Iedereen heeft het wel over 4K, maar HDR is waarschijnlijk een grotere vooruitgang qua beeldkwaliteit. Windows 10 ondersteunt high dynamic range ook, maar je moet wel even weten hoe je de functie activeert en wanneer je hem gebruiken kunt.

Voordat je beginnen kunt, moet je er zeker van zijn dat je qua hardware goed voorbereid bent. Zo heb je een goede monitor nodig. Niet elke monitor (of televisie) is hetzelfde. Sommige schermen kunnen niet helder genoeg ingesteld worden of zijn soms te donker voor een gedetailleerd beeld. Een ideale, maximale helderheid is 1000 nits, maar in veel gevallen ligt dan aantal lager.

Daarnaast moet je computer of laptop beschikken over tenminste een grafische kaart als Nvidia GTX 950 of beter, AMD Radeon R9 380 of beter of een zevende generatie Kaby Lake-processor (met geïntegreerde grafische kaart). Belangrijk om te weten is dat deze kaarten voldoen aan de minimale eisen; hoe beter de kaart, hoe beter het resultaat in HDR. Ook moet je ervoor zorgen dat je HDMI-kabel goed werkt en dat je tenminste de 2017 Fall Creators Update op je pc hebt staan.

HDR en Windows 10: modus instellen

Als je zeker weet dat je monitor of televisie (voor wanneer je op tv wil gamen) HDR ondersteunt, dan doe je er goed aan dat scherm zo in te stellen dat die automatisch overschakelt naar de juiste modus. Hoe dat moet, verschilt per tv of monitor. En anders moet je HDR handmatig instellen. Vaak kun je hier online of in een handleiding de juiste instellingen voor vinden.

HDR op Windows 10

© PXimport

Nu we de hardware gehad hebben, kunnen we kijken naar software. Binnen Windows 10 kun je HDR-instellingen bereiken door naar Instellingen / Apps / Video afspelen te gaan. In het midden van dit venster zie je nu Windows 10 HD Color-instellingen staan, in het blauw. Klik hierop.

Mocht je beeldscherm HDR of WCG (wide color gamut) ondersteunen, dan zie je hier de mogelijkheid staan waarmee je de functie activeert voor je beeldscherm. Dit geldt voor het ingebouwde scherm van je laptop of een monitor of tv die via HDMI gekoppeld is. Mocht je scherm de optie niet ondersteunen (zoals bij ons beeldscherm nu toevallig het geval is), dan staat er onder het kopje Beeldschermmogelijkheden drie keer het woord Nee achter de verschillende mogelijkheden.

HDR op Windows 10

© PXimport

Wil je nu games en video’s in HDR bekijken, dan zet je in dit scherm de instellingen aan. Je kunt ervoor kiezen om Windows 10 altijd in HDR-modus te laten draaien en anders zet je de instellingen pas aan wanneer je een game of video opent. Kies je voor het eerste, dan kan het zijn dat je algemene helderheid lager ingesteld is dan je gewend bent. Probeer dus de helderheid op dat moment zo hoog mogelijk in te stellen als het je stoort.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten