ID.nl logo
Zo fotografeer je de zonsondergang met je smartphone. 18 handige tips
© Volodymyr
Huis

Zo fotografeer je de zonsondergang met je smartphone. 18 handige tips

Een zonsondergang heeft prachtig warme kleuren en een rustige romantische sfeer. Dat kan prachtige foto’s opleveren! We geven je 18 tips en technieken om de perfecte zonsondergangfoto met je smartphone te maken – want die heb je altijd op zak!

Wil je nú direct de mooiste foto’s van de zakkende zon maken, scrol dan even door. We starten namelijk met wat tips voor als je wat tijd hebt om je voor te bereiden.

5 tips voordat je op pad gaat

Ga je vanavond of later een keer op pad om een zonsondergang te fotograferen? Door een paar dingen voor te bereiden kom je met nog mooiere foto’s thuis.

1. Hoe laat gaat de zon onder?

Het eerste wat je moet doen voordat je op pad gaat om de zonsondergang te fotograferen, is weten hoe laat de zon onder gaat. Je kunt die tijd eenvoudig vinden met een Google-zoekopdracht of door een app te gebruiken die deze informatie biedt. Zorg ervoor dat je ruim van tevoren op je locatie bent om je voor te bereiden op de shoot.

Lees ook Met Solar Watch App weet je altijd de stand van de zon.

2. Kies een prachtige locatie

Zoek en verken van tevoren enkele locaties. De prachtige kleuren van een zonsondergang zijn er maar voor een paar minuten, het is zonde als je die tijd bezig bent met zoeken naar een mooie plek om te fotograferen. Je kunt ook met Google Maps locaties scouten en Streetview gebruiken om op bepaalde locaties alvast te kijken hoe het uitzicht is.

3. Maak de cameralens schoon

Zorg ervoor dat er geen vingerafdrukken of vet op de lenzen van je smartphone zitten. Die kunnen je foto’s verpesten en zijn de nummer één reden voor onscherpe foto’s. Maak de lens dus eerst even schoon met een microvezeldoekje.

4. Neem een statief mee

De beste foto’s bij weinig licht, en dus ook bij zonsondergang, maak je met een statief. Je mobiele telefoon moet namelijk een langere sluitertijd gebruiken dan bij daglicht, waardoor elke beweging kan zorgen voor wazige beelden. Het liefst gebruik je ook een afstandsbediening, zodat je je smartphone helemaal niet hoeft aan te raken om een foto te maken. Er zijn statieven te koop die geleverd worden met een telefoonhouder én bluetooth-afstandsbediening.

5. Check het weer

Je zou kunnen denken dat heldere luchten het beste zijn voor zonsondergangfotografie, maar dat is niet altijd het geval. Wolken kunnen namelijk veel interessantere resultaten opleveren. Ze reflecteren de prachtige kleuren van de opkomende of ondergaande zon, waardoor je foto’s nog indrukwekkender worden. Natuurlijk moet er nog wel ruimte zijn voor de zon om door het wolkendek te prikken.

©DAVID BAILEYS

Een kleurige wolkenlucht bij zonsondergang.

7 tips om de zonsondergang te fotograferen

Sta je op locatie en begint de lucht te kleuren? Open snel je camera-app om de zonsondergang vast te leggen. We geven je 7 tips voor mooie foto’s.

1. Kies een interessante voorgrond of achtergrond

Zorg ervoor dat je een interessante voorgrond of achtergrond kiest, zodat je afbeelding meer diepte heeft en goed in balans is. Een foto van een element in het landschap in combinatie met de zonsondergang is veel interessanter om naar te kijken dan alleen een ondergaande zon.

2. Gebruik de regel van derden

Je hebt misschien wel gehoord van de regel van derden, het is een bekende regel in de fotografie. Zet de horizon op 1/3 of 2/3 van de bovenkant van het beeld. Je foto oogt dan automatisch meer in balans. Waar je voor kiest is afhankelijk van of je de voorgrond of de (wolken)lucht meer de nadruk wilt geven. Gebruik je een object op de voorgrond, dan kun je ook nog proberen om dat op 1/3 of 2/3 van de zijkant te plaatsen.

©Jan Christopher Becke

In deze foto is de horizon op precies 1/3 vanaf de bovenkant geplaatst. We hebben even de hulplijnen geplaatst zodat je dat kunt zien.

3. Let op lensflare

Wanneer je de zon direct in de foto hebt, kan er lensflare optreden. Dit zijn gekleurde bollen, stippen of regenbogen die in de foto verschijnen. Of je lensflare iets toevoegt aan je foto’s is een persoonlijke voorkeur, en van de mate waarin het zichtbaar is: het moet niet de overhand nemen.

4. Zoom met je voeten

Je smartphonecamera kan waarschijnlijk inzoomen. In de meeste gevallen is ons advies: gebruik het niet! Het is vaak namelijk digitale zoom, waarbij de originele beeldgrootte wordt bijgesneden, en dat geeft sneller wazige beelden. Sommige smartphones hebben optische zoom, wat wel acceptabel is. Echter: zoomen met je voeten blijft de beste optie als dat mogelijk is.

5. Fotografeer naar en weg van de zon

Lekker aan het fotograferen? Kijk ook eens om je heen en fotografeer niet alleen naar de zon toe. Door haaks op de zon of met de zon in je rug te fotograferen, kun je vaak de meest fantastische kleuren en sferen vast leggen. Met een beetje geluk tonen de wolken achter en naast je mooie roze en paarse tinten.

6. Maak gebruik van het gouden uur

De tijd vlak voor zonsondergang (én vlak na zonsopkomst trouwens), wordt ook wel het gouden uurtje genoemd, omdat het licht een prachtig gouden kleur heeft. Je kunt hiermee super sfeervolle portretfoto’s maken, en ook je landschapsfoto’s krijgen een prachtige gloed.

7. Blijf na zonsondergang nog even

Veel mensen pakken hun spullen in en gaan naar huis nadat de zon onder de horizon is verdwenen. Wacht! Blijf vooral nog even door fotograferen, want na het gouden uurtje komt het blauwe uurtje. De hemel krijgt dan een mooie diepblauwe kleur. Deze tijd wordt veel gebruikt voor skylines, omdat de gele lichten zo mooi contrasteren met de donkerblauwe hemel.

Vlak na zonsondergang ontstaan prachtig blauwe kleuren tijdens het blauwe uur. Wel handig om een statief te gebruiken.

6 tips voor een betere cameratechniek

Heb je een smartphone met een goede camera? Dan kun je waarschijnlijk in de standaard camera-app op je smartphone wel wat instellingen aanpassen! Kan het niet in de standaard-app, dan kun je op Android bijvoorbeeld gebruikmaken van de app Open Camera (daarover leer je meer in dit artikel: Mooiere foto’s met Open Camera). Op iPhone is een populaire betaalde pro-app ProCam 8. We geven je nu 6 tips om je smartphonecamera slim in te stellen.

1. Schiet in RAW

Ben je bereid om je foto’s straks nog even te bewerken om de mooiste kleuren te benadrukken? Kijk dan of jouw smartphone in RAW kan fotograferen. Je kunt dan meer uit de belichting en kleuren halen tijdens het bewerken in bijvoorbeeld de mobiele apps Lightroom, Snapseed of Photoshop.

2. Pas de helderheid aan

De meeste native smartphonecamera-apps hebben een handmatige modus, waarin je de sluitertijd, witbalans, ISO-waarden en helderheid kunt aanpassen. Gebruik de schuifregelaar om het beeld te verhelderen of juist donkerder te maken. Dit komt bijvoorbeeld heel goed van pas als je een silhouet op de voorgrond wilt hebben; je moet de helderheid aanpassen om de voorgrond donker te maken.

3. Kies een langere sluitertijd

Veel zonsondergangfoto’s worden genomen in de buurt van water. De kleuren van de zon en de eventuele wolken kunnen dan reflecteren in het water. Kun je de sluitertijd zelf instellen, kies dan eens voor een langere sluitertijd. Het water vervaagt dan, waardoor de rollende golven van de zee wat beweging mee krijgen, of een meer met kleine golfjes spiegelglad kan ogen.

©ASSADEE YAN - Assadee 2014

De zee is hier met een lange sluitertijd gefotografeerd.

4. Gebruik een ND-filter

Is het licht eigenlijk nog iets te fel? Gebruik dan een grijsfilter (ook wel ND-filter) om een deel van het licht te blokkeren. Zo’n filter werkt als een soort zonnebril voor je lens. Je bevestigt hem met een klemmetje aan je smartphone.

5. Kies de juiste witbalans

Komen de warme kleuren van de zonsopgang of zonsondergang niet goed over in je foto’s? Verander dan de witbalans naar ‘bewolkt’. Je kunt de kleuren gemakkelijk zien veranderen op het scherm van je smartphone terwijl je de schuifregelaar gebruikt.

6. Maak veel foto’s met verschillende instellingen

Probeer foto’s te maken met verschillende instellingen, zoals een langere sluitertijd, verschillende witbalansen en ISO-waarden, om te zien wat het beste werkt. Omdat de zon vrij snel beweegt tijdens zonsondergang, moet je veel foto's maken binnen een kort tijdsbestek. Bij het terugkijken en bewerken van je foto’s kun je dan kijken wat de mooiste resultaten heeft opgeleverd.

Wil je meer tips over het fotograferen met je smartphone? Lees dan ook: 12 tips om creatieve foto's te maken.

▼ Volgende artikel
Verras je gasten: 5 keer de lekkerste koffie voor de feestdagen
© ID.nl
Huis

Verras je gasten: 5 keer de lekkerste koffie voor de feestdagen

Na een uitgebreid diner is de koffie vaak de afsluiter van de avond. In plaats van een standaard zwarte bak zet je met een paar simpele ingrediënten iets bijzonders op tafel. Je hoeft geen volleerd barista te zijn om indruk te maken; met wat kruiden of een restje chocolade geef je de koffie direct een feestelijke twist. Speciaal voor jou: vijf heerlijke koffierecepten.

Bij deze recepten draait het vooral om het contrast tussen de warme drank en de extra toevoegingen. Je kunt de smaken vaak al voorbereiden voordat de gasten aan tafel gaan, zodat je op het moment zelf niet te lang in de keuken staat. In de tabel onderin zie je telkens wat de basiskoffie voor een recept is en wat je extra toevoegingen zijn.

Lees ook: 5 veelgemaakte espressofouten (en zo voorkom je ze!)

Espresso met witte chocolade en kardemom

Witte chocolade is een goede match voor de sterke smaak van een espresso. Leg een paar blokjes witte chocolade onderin het glas en laat deze langzaam smelten door de hete koffie eroverheen te gieten. Als je een snufje kardemom door de melk mengt voordat je deze opschuimt, krijg je een heerlijke warme en kruidige geur. De kardemom zorgt ervoor dat de zoete chocolade niet de overhand krijgt, waardoor de koffiesmaak goed overeind blijft.

Tiramisu uit een glas

Je kunt de smaken van het bekende Italiaanse dessert ook gewoon drinken. Meng een sterke kop koffie met een drupje amandelsiroop voor de herkenbare smaak van amaretto, maar dan zonder de alcohol. In plaats van gewone melk kun je een mengsel van halfstijve slagroom en een beetje mascarpone bovenop de koffie leggen. Een flinke laag cacaopoeder over de room maakt het plaatje compleet. Dit koffierecept kan eigenlijk ook direct als vervanger van een dessert kan dienen, vooral het serveert met bijpassend koekje, zoals cantuccini of amaretti.

Mokka met sinaasappel en pure chocolade

De combinatie van pure chocolade en sinaasappel doet het altijd goed tijdens de feestdagen. Rasp de schil van een sinaasappel en roer dit samen met een blokje pure chocolade door je warme koffie totdat alles is opgelost. De olie uit de sinaasappelschil geeft een fris aroma dat heel goed samengaat met donker gebrande koffiebonen. Als je dit serveert met een klein stukje sinaasappelschil op de rand van het glas, ziet het er meteen feestelijk uit. De pure chocolade maakt de koffie wat dikker en voller, wat goed past bij een koude winteravond.

Karamel met een snufje zeezout

Gezouten karamel is al jaren populair en dat is niet zonder reden. Het zout versterkt namelijk de zoete tonen van de karamel en haalt tegelijkertijd de bittere randjes van de koffie af. Doe een scheutje karamelsiroop in je glas en voeg daar echt maar een heel klein beetje zeezout aan toe. Gebruik havermelk voor het schuim, omdat dit van zichzelf al een beetje romig en nootachtig smaakt. Het resultaat is een zachte koffie die het door de combinatie van zout en zoet bij bijna iedereen goed doet.

Koffie met honing en kaneel

Voor wie geen chocolade of room lust, is een combinatie van honing en kaneel een goed alternatief. Roer een goede lepel honing door de zwarte koffie en bestrooi de melkschuimlaag met wat kaneelpoeder. De honing geeft een andere soort zoetheid dan suiker en maakt de koffie zachter voor de keel. Het is een eenvoudige manier om een normale latte een feestelijke upgrade te geven met spullen die je waarschijnlijk al in je keukenkastje hebt staan. De geur van kaneel die van de warme melk afkomt, maakt meteen duidelijk dat het kerst is! 

©ID.nl

Zo maak je je koffie helemaal af

Je kunt de feestkoffie nog net wat mooier presenteren door aandacht te besteden aan de garnering. Een klein beetje kaneel, nootmuskaat of cacaopoeder op de melkschuimlaag doet bijvoorbeeld al wonderen. Gebruik een klein zeefje zodat de poeder gelijkmatig verdeeld wordt en er geen klontjes ontstaan. Voor een luxe effect kun je met een fijne rasp wat krullen van een blok pure of witte chocolade schaven. Dit smelt langzaam weg in het schuim en geeft bij elke slok een beetje extra textuur.

Ook met koekjes of fruit kun je creatief uit de hoek komen. Serveer de koffie met een typisch winters koekje op de schotel, zoals een speculaasje of een Italiaanse cantuccini. Een dunne reep sinaasappelschil die je even rond je vinger draait tot een krul staat erg chique aan de rand van het glas. Wil je echt uitpakken, dip de rand van het glas dan in wat water en daarna in suiker voor een bevroren effect. In plaats van een gewone lepel kun je tot slot een kaneelstokje in de koffie zetten, wat tijdens het drinken subtiel steeds meer smaak afgeeft.

ReceptBasisSmaakmakerTopping
Witte chocoladeEspressoWitte chocoladeKardemom
TiramisuSterke koffieAmandelsiroopMascarpone-room
Sinaasappel mokkaEspressoPure chocoladeSinaasappelrasp
Zoute karamelEspressoKaramelsiroopZeezout
Honing & kaneelLatteBloemenhoningKaneelpoeder

Drie espressomachines voor je feestkoffie

De'Longhi PrimaDonna Soul

Dit apparaat van De'Longhi is een zeer uitgebreide volautomaat. Dankzij de 18 voorgeprogrammeerde recepten zet je met één druk op de knop een krachtige espresso of een zachte latte. Voor wie van variatie houdt, biedt dit toestel ook de mogelijkheid om de sterkte van de koffie nauwkeurig aan te passen, zodat je altijd die gewenste sterke kop koffie krijgt. De machine is bovendien via een smartphone-app te bedienen.

Siemens EQ.500

De Siemens EQ.500-serie staat bekend om het gebruiksvriendelijke display waarbij je de koffiespecialiteiten direct via sensorvelden selecteert. Naast de standaard espresso en latte beschikt dit apparaat over de zogenaamde 'aromaDouble Shot'-functie. Hiermee zet je een extra sterke koffie door middel van een dubbel maal- en zetproces, zonder dat de koffie een bittere nasmaak krijgt.

Melitta Barista Smart T

De Melitta Barista Smart TS blinkt uit in veelzijdigheid met maar liefst 21 voorgeprogrammeerde recepten. Een groot voordeel is de fluisterstille molen, waardoor je zonder veel lawaai geniet van versgemalen bonen. Dankzij het dubbele bonenreservoir kun je bovendien eenvoudig wisselen tussen een milde boon voor je latte en een krachtige variant voor de espresso. De machine is via een handige app op je smartphone te bedienen. Met de 'My Coffee Memory'-functie sla je de persoonlijke voorkeuren van acht verschillende personen op.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Steengrill, bakplaat of raclette: wat is het verschil en wat kies je?
© ID.nl
Huis

Steengrill, bakplaat of raclette: wat is het verschil en wat kies je?

Het is dé klassieker tijdens de feestdagen: met de hele familie rondom een apparaat zitten om je eigen eten te bereiden. Maar sta je in de winkel of scrol je online door het aanbod, dan vliegen de termen je om de oren. Is racletten hetzelfde als gourmetten? Waarom zou je voor een steen kiezen in plaats van een metalen plaat? Wij leggen haarfijn (en hapklaar) uit wat de verschillen zijn.

Raclette: voor de echte kaasfans

Laten we beginnen met de term die vaak voor de meeste verwarring zorgt: raclette. Hoewel we het woord in Nederland vaak door elkaar gebruiken met gourmetten, is het van oorsprong een Zwitsers nationaal gerecht. De naam komt van het Franse woord racler, wat 'schrapen' betekent. Bij traditionele raclette verwarm je een groot stuk kaas aan één kant, waarna je de gesmolten laag over aardappelen, zilveruitjes en augurken schraapt.

Kijken we naar de consumentenapparaten die je nu in de winkel koopt, dan verwijst de term raclette specifiek naar het gebruik van de pannetjes die je onderin het apparaat schuift. Je gebruikt hierbij de hitte van het verwarmingselement om kaas te smelten of kleine gerechtjes, zoals een omelet of pannenkoekje, te garen. Vaak zit er bovenop het apparaat nog een grillplaat of steen, zodat je het racletten kunt combineren met grillen. Ben je een echte kaasliefhebber of houd je van afwisseling tussen bakken en gratineren, dan is de raclette-optie onmisbaar. Een handige tip is om altijd speciale raclettekaas te gebruiken; deze smelt perfect met een ideale romigheid.

Lees ook: 🧀 Ze smelten de kazen! Waarom raclette dé topper is voor de feestdagen

©Roland - stock.adobe.com

Steengrill: puur natuur en gezond

De naam geeft het eigenlijk al weg: bij een steengrill bak je het voedsel op een plaat van natuursteen, meestal gemaakt van graniet. Dit ziet er niet alleen robuust en chique uit op tafel, het werkt ook fundamenteel anders dan een metalen plaat. Een steen heeft namelijk wat meer tijd nodig om op te warmen, dus reken er bij het aanzetten op dat je zo'n twintig tot dertig minuten geduld moet hebben voordat de plaat goed heet is. Eenmaal op temperatuur houdt de steen de hitte echter extreem goed en lang vast.

Het grootste voordeel van de steengrill is het gezonde aspect. In tegenstelling tot andere bakplaten heb je op een steen geen boter of olie nodig. Vaak strooi je alleen wat zout op de steen om aanbakken te voorkomen. Hierdoor schroeit het vlees snel dicht en blijven de sappen optimaal bewaard, wat zorgt voor een pure smaak. Houd er wel rekening mee dat steen een poreus natuurproduct is. Je mag deze beslist niet met afwasmiddel schoonmaken, want dat trekt in de steen en proef je de volgende keer terug in je biefstukje. Even laten weken en schoon schrapen of schrobben met enkel warm water is hier het devies.

©Yaruniv-Studio - stock.adobe.com

De bakplaat: snelheid en gemak

De bakplaat, vaak ook grillplaat of Teppanyaki genoemd, is meestal gemaakt van metaal en voorzien van een sterke anti-aanbaklaag. Je ziet ze vaak in twee varianten: de geribbelde grillplaat voor die mooie, karakteristieke streepjes op je vlees of groente, en de vlakke plaat die ideaal is voor roerbakken of vis.

De grote kracht van de metalen bakplaat is snelheid en gebruiksgemak. Je stopt de stekker in het stopcontact en binnen enkele minuten kun je al beginnen met bakken, wat een stuk sneller is dan bij natuursteen. In tegenstelling tot de steengrill gebruik je hier wel een klein beetje boter of olie. Dankzij de gladde antiaanbaklaag glijdt je eten makkelijk over de plaat en blijft er zelden iets kleven. Ook na het eten wint de bakplaat het op punten van de steengrill: je kunt de plaat vaak losklikken en eenvoudig met een sopje afwassen. Sommige platen zijn zelfs bestand tegen de vaatwasser, al is het altijd verstandig om dat even in de handleiding te checken.

©Donghyun Kim - stock.adobe.com

In één oogopslag: De technische verschillen

Twijfel je nog over welk apparaat bij jou past? We hebben van alle drie de apparaten de technische eigenschappen naast elkaar gezet:

EigenschapSteengrillBakplaat (metaal)Raclette
MateriaalNatuursteen (graniet)Metaal met anti-aanbaklaagPannetjes (onderin)
OpwarmtijdLangzaam (20-30 min)SnelDirect (via element)
Boter/OlieNee (gebruik zout)JaNee (kaasvet is genoeg)
SmaakPuur, dichtgeschroeidBakken en bradenRomig, gesmolten kaas
SchoonmaakSchrobben met waterMakkelijk (sopje/vaatwasser)Pannetjes weken

Kiezen? Dat hoeft niet!

Vroeger moest je echt een keuze maken tussen deze apparaten, maar fabrikanten snappen gelukkig dat wij consumenten van alles wat willen proberen. Tegenwoordig zijn de meeste apparaten die als 'gourmetstel' worden verkocht, slimme combi-apparaten. Deze bieden vaak ruimte voor de raclette-pannetjes onderin, terwijl de bovenkant bestaat uit een grill- en/of bakplaat is.

Er zijn ook modellen met verwisselbare platen, waarbij je de ene keer kiest voor de gezonde steengrill en de andere keer voor de snelle bakplaat. Als je een nieuw apparaat gaat kopen, is zo'n combi-set met verwisselbare opties vaak de beste keuze voor de meeste huishoudens. Let er bij aankoop ook op of het apparaat een 'parkeerdek' heeft; dat is een koude zone waar je je hete pannetje even veilig kwijt kunt als je een eetpauze inlast.

Lees ook: Gourmetten nieuwe stijl: topfavoriet met een eigen twist


❤️🧑‍🍳Matchmaker: welk ingrediënt op welke plaats?

Niet elk stukje vlees of groente wordt blij van dezelfde bereiding. Wil je de beste smaak? Hanteer dan deze vuistregels voor je ingrediënten:

IngrediëntBeste keuzeWaarom?
Biefstuk & ossenhaasSteengrillDoor de hoge hitte schroeit het vlees direct dicht; zo blijft het supermals.
Gemarineerd vleesBakplaatMarinades en kruiden verbranden snel op steen en koeken aan. Op de metalen plaat met wat olie gaat dit perfect.
Vis & garnalenBakplaatVis is kwetsbaar en plakt snel vast aan natuursteen. De anti-aanbaklaag van de bakplaat is veiliger.
Hamburgers & worstjesBakplaatDeze producten laten veel vet los; op een bakplaat (vooral een geribbelde) loopt dit makkelijker weg naar het opvangbakje.
Groenten (paprika/ui)Steengrill / RacletteOp de steen garen ze langzaam en puur. Wil je ze gratineren met kaas? Doe ze dan in het pannetje.
Pannenkoeken & eiBakplaat / RacletteVloeibare ingrediënten lopen van de steen af. Gebruik een vlakke bakplaat of het pannetje.
KaasRacletteDe enige echte plek voor kaas is in het pannetje onder het element!

Steengrill, raclette en bakplaat: bekende merken

Tefal levert veelzijdige sets zoals de Tefal Raclette Gourmet 3-in-1 RE610D , een tafelmodel dat grillen, raclette en bakken in één apparaat combineert. De stevige antiaanbaklaag en eenvoudige bediening maken dit dé keuze voor mensen die iets zoeken dat prettig werkt en makkelijk schoon blijft.
Princess
biedt betaalbare en degelijke tafelgrills. Een goed voorbeeld is de Princess 162660 Raclette Purify. Dit apparaat is speciaal voor grotere gezelschappen en is niet alleen gebruiksvriendelijk(zo kun je met draaiknoppen de warmte instellen), maar heeft ook nog eens ingebouwde geurafzuiging!
Solis staat bekend om multifunctionele en duurzame tafelgrills. Met de Solis Table Grill 5-in-1, heb je de keuze uit verschillende bereidfingswijzen. Grillen, bakken of gourmetten: het kan allemaal.
Tristar levert voordelige sets voor kleinere of gemiddelde huishoudens. Neem bijvoorbeeld de Tristar RA-2996 Raclette Grill, een model dat simpel werkt en genoeg ruimte biedt voor een avondje samen eten.
Bourgini combineert toegankelijke prijzen met degelijke bouw. De Bourgini Gourmet Raclette Grill Plus – 8 personen is een combinatie van een raclette en grill. Hij is robuust van bouw en heeft (altijd fijn) een antiaanbaklaag en een cool grip handgreep.