Apple's nieuwste smartphone: wordt het de iPhone XI of iPhone 11?

© PXimport

Apple's nieuwste smartphone: wordt het de iPhone XI of iPhone 11?

Geplaatst: 10 september 2019 - 08:01

Aangepast: 24 november 2022 - 13:42

Martin Gijzemijter Gijzemijter

De pepernoten liggen weer in de winkel en dat betekent automatisch dat het tijd is voor de iPhone 11. Onlangs heeft Apple aangekondigd de modellen op 10 september te zullen onthullen. De grote vraag is natuurlijk, zoals ieder jaar, wat kunnen we van Apple verwachten op iPhonegebied? Tijd om op een rijtje te zetten wat we weten over de iPhone XI.

We hebben het over de nieuwe iPhone, maar eigenlijk moeten we in het meervoud spreken, omdat Apple inmiddels alweer heel wat jaren meerdere toestellen lanceert. We leven in een oneven jaar, en dat betekent dat dit geen S-jaar is, maar een jaar met een nieuw nummer. Net als vorig jaar zullen er drie nieuwe toestellen gelanceerd worden, maar hoe ze gaan heten blijft doorgaans een raadsel tot Apple duidelijkheid geeft. Er liggen op dit moment nog iPhones in de winkels met namen als iPhone Xr, iPhone Xs en iPhone Xs Max, later dit jaar kopen we wellicht toestellen met namen als iPhone 11, iPhone 11 Pro en iPhone 11 Max. Theoretisch zou dit net zo goed de iPhone XI kunnen zijn, maar de geruchten over de nieuwe naamgeving met Pro in de titel vinden we wel een stuk logischer dan XIr, XIs en XIs Max.

Apple Pencil

De iPhone XI zou dus de eerste iPhone-generatie kunnen zijn met een Pro-uitvoering. Maar wat maakt het verschil tussen een gewone iPhone en een Pro-iPhone? Allereerst het formaat. Het scherm zou een een fors diagonaal krijgen van 6,5 inch. Dit grote scherm kan vervolgens, volgens de geruchten, optimaal gebruikt worden met een stylus. De Apple Pencil komt in een kleinere uitvoering, zodat het pennetje geschikt is voor het eveneens kleinere scherm van de iPhone. Dat doet een beetje denken aan de Samsung Galaxy Note-serie. Waarschijnlijk kun je de Apple Pencil echter niet opbergen in de smartphone zelf, maar moet hier een los hoesje voor aangeschaft worden.

© PXimport

Camera's

Het jaar waarin de iPhone een hoger cijfer krijgt (dus niet de S-jaren) is doorgaans ook het jaar waarin de camera wordt aangepakt, en dat is ook ditmaal het geval. De ‘gewone’ iPhone 11 krijgt een flinke upgrade ten opzichte van z’n voorganger. De camera aan de achterkant heeft op dit moment nog één lens, maar dat zouden er in de iPhone 11 dus twee worden. Dat is al een mooie upgrade, maar niet zo mooi als de metamorfose die de duurdere modellen hebben ondergaan. De iPhone 11 Pro (en dus ook de 11 Pro Max) zullen maar liefst drie lenzen aan de achterkant hebben, waarbij de derde lens ultra wide is. Ook zou het mogelijk moeten zijn om tijdens het filmen het beeld te bewerken, effecten toe te passen enzovoort, maar in alle eerlijkheid is dat niet een gerucht waar we op durven wedden.

© PXimport

Processor

Alle drie de nieuwe modellen zullen voorzien zijn van de nieuwe A13-processor van Apple, en volgens de eerste berekeningen zou deze processor de iPhone een stuk sneller maken dan de huidige generatie Android-toestellen, al is het natuurlijk de vraag hoe relevant dat tegenwoordig nog is aangezien ook eerdere generaties razendsnel zijn.

Face ID

We missen Touch ID nog altijd ontzettend, maar het ziet er niet naar uit dat we die vingerafdrukscanner terugkrijgen. Ook deze nieuwe generatie iPhones zal Touch ID hebben, maar dan wel sterk verbeterd. Je zou nu niet meer recht in de camera hoeven kijken om je iPhone 11 te ontgrendelen, de technologie werkt nu ook vanuit diverse hoeken. Verwacht wordt dat deze functie alleen op de Pro-modellen zit en niet op het goedkopere model.

Reverse wireless charging

Sinds de iPhone 8 is draadloos opladen al een optie, maar dat opladen werkt vanaf de iPhone 11 twee kanten op. Dit betekent dat je niet alleen je iPhone draadloos kan opladen, maar dat je de iPhone ook kunt gebruiken om bijvoorbeeld je AirPods op te laden. Extra nuttig vinden we dat je ook andere iPhones kunt opladen door ze met hun rug tegen elkaar te houden. Zo kun je jouw stroom delen met iemand anders.

Apple Pencil

Dit gerucht gaat al drie jaar, maar we hebben het vermoeden dat het dit jaar wel eens zou kunnen gebeuren: ondersteuning voor de Apple Pencil. Niet alleen zou dit betekenen dat je de Apple Pencil kunt gebruiken op je iPhone 11 (Steve Jobs draait zich om in z’n graf), er zou naar verluid ook een kleinere Apple Pencil in de maak zijn, met bijbehorende iPhone-hoesjes waar je de penceel in kunt opbergen. Wireless Reversed charging zou daarnaast (kunnen) betekenen dat je Apple Pencil nooit meer leeg is.

Tot zover de belangrijkste details, op basis van geruchten waarvan wij denken dat ze betrouwbaar zijn. Er zijn ook minder spectaculaire details, zoals het feit dat de iPhone 11 voorzien zou zijn van nóg sterker glas en dat de waterdichtheid zou zijn verbeterd. Er is geen reden om te geloven dat dit niet het geval is. Zeker weten doen we het natuurlijk pas op 10 september, wanneer de drie nieuwe iPhones worden onthuld in het Steve Jobs theater.

Lancering

Op 10 september 2019 heeft Apple een groot evenement gepland, waar de nieuwe iPhones zullen worden gepresenteerd. De verstuurde uitnodiging suggereren dat de nieuwe smartphones in verschillende kleuren beschikbaar komen. Ook wordt naar verwachting de vijfde generatie van de Apple Watch aangekondigd.

De aankondiging vindt plaats op dinsdag 10 september om 10.00 uur 's morgens (lokale tijd). Hier in Nederland is dat om 19:00. De aankondiging wordt live uitgezonden op het

.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000