5 foto- en videotips voor WhatsApp

© PXimport

5 foto- en videotips voor WhatsApp

Geplaatst: 3 juni 2022 - 11:00

Aangepast: 14 december 2022 - 09:56

Joris Peterse

We versturen veel filmpjes en foto's via WhatsApp, dus het kan een hele klus zijn om alle content netjes te ordenen. Gelukkig kun je WhatsApp-foto's en -video's in hogere kwaliteit versturen én automatisch back-uppen. Bekijk onze 5 foto- en videotips voor WhatsApp.

Tip 01 Eigen camera, ongecomprimeerd

Wanneer je in een WhatsApp-gesprek op het camera-icoontje in het tekstvenstertje drukt, verschijnt kun je een foto maken of snel een van je recente foto’s kiezen. De foto die je vervolgens maakt of uitkiest wordt vervolgens flink gecomprimeerd: de kwaliteit van de afbeelding wordt verlaagd om data te besparen.

Wil je echter liever je eigen camera-app gebruiken of heb je liever niet dat WhatsApp je foto’s comprimeert? Dat kan in WhatsApp. Druk in hetzelfde tekstvenster niet op het camera-icoontje, maar op de paperclip. Vervolgens houd je de camera-knop die in het nieuwe venstertje verschijnt kort ingedrukt en kies je vervolgens voor het maken van een foto of een video. Niet alleen kun je nu foto’s en video’s maken met je favoriete camera-app, ook verstuur je ze in de beste kwaliteit, wat bijvoorbeeld erg fijn is als je ze op je pc terug wilt kijken of afdrukt.

Houdt de Camera- of Galerij-knop ingedrukt.

© PXimport

Tip 02 Eigen galerij, ongecomprimeerd

Bovenstaande tip is handig wanneer je nieuwe foto’s en video’s maakt en via WhatsApp verstuurt. Maar meestal wil je juist bestaande foto’s verzenden via de chatdienst. Wanneer je op de bijlage-knop (paperclip) drukt en je kiest Galerij, krijg je een ingebouwde galerij en wordt de foto of video die je kiest ook gecomprimeerd verzonden.

Dezelfde methode die we op de camera toepaste, werkt echter ook voor de galerij. Druk op de paperclip, houd de Galerij-knop ingedrukt en je krijgt de mogelijkheid je eigen favoriete galerij-app te kiezen. Bijvoorbeeld Google Foto’s. Kies een foto of video en je merkt dat hij ook in de beste kwaliteit verstuurd wordt.

Tip 03 WhatsApp-foto’s in de cloud opslaan

Over Google Foto’s gesproken. Deze app is ideaal om als back-up te gebruiken voor je foto’s. Niet alleen kun je via de app al je opgeslagen foto’s zien en ruimte besparen op je smartphone door je foto’s naar de cloud te verhuizen. Ook kun je op ieder apparaat met een browser je foto’s terugzien door naar http://photos.google.com te navigeren.

Het zou handig zijn om je WhatsApp-foto’s hier ook in op te slaan. Je kunt in principe al je foto’s (en video’s) die je op WhatsApp ontvangt hier back-uppen. Dat doe je door de Google Foto’s-App te openen, beneden op Albums te kiezen en vervolgens bij Foto’s op apparaat op WhatsApp Images te drukken. Zet het schuifje aan bij Back-up en synchronisatie en je slaat al je WhatsApp-foto’s op. Video’s doe je op dezelfde manier, alleen zoek je dan WhatsApp Video’s op.

Waarschijnlijk wil je echter niet alles dat je op WhatsApp ontvangt naar de cloud verhuizen. Dat hoeft ook niet. In plaats van het schuifje over te halen bij WhatsApp Images in de Google Foto’s-app, kun je ook handmatig foto’s selecteren, linksboven op de drie puntjes drukken en voor Nu back-up maken kiezen.

Tip 04 Naar pc kopiëren

Blijf je liever uit de cloud, maar heb je wel graag je WhatsApp-foto’s op je pc? Sluit dan de kabel tussen je smartphone en pc aan. Ga na het notificatiescherm van je Android en kies in plaats van opladen voor bestandsoverdracht. Nu kun je in de verkenner van de pc bij Deze Computer je smartphone zien. Open deze en ga naar het mapje WhatsApp, het mapje Media en tenslotte WhatsApp Images. Hier vind je alle plaatjes die je via WhatsApp gekregen hebt, die je naar je pc kunt kopiëren (of knippen, als je ruimte tekortkomt op je smartphone). In het mapje WhatsApp Video vind je overigens je ontvangen video’s terug.

Overigens kun je op je pc ook inloggen op WhatsApp Web door naar web.whatsapp.com te gaan. Open de chatapp op je telefoon, tik vervolgens op de drie verticale puntjes of op Instellingen en kies daar voor Gekoppelde apparaten. Scan de QR-code en je bent op je pc ingelogd op WhatsApp. Vervolgens kun je hier al je verstuurde en ontvangen media zien, die je direct kunt downloaden op je computer. 

In een ander artikel gaan we uitgebreid in op de manieren om WhatsApp op je pc of laptop te krijgen. Er zijn namelijk veel redenen te bedenken waarom je WhatsApp Web wilt gebruiken. Zo tik je je berichten gemakkelijk op je toetsenbord, hetgeen ongetwijfeld een stuk fijner werkt dan via het scherm van je smartphone. Bovendien kun je gemakkelijker schakelen tussen je gesprekken en als je aan het werk bent kun je WhatsApp gewoon op je computer open laten staan. En een ander voordeel is dus dat je direct toegang hebt tot bestanden op je pc. 

Alles dat je hebt gekregen via WhatsApp vind je ook terug in de Verkenner van Windows.

© PXimport

Tip 05 Algemene back-up

Je kunt ook gewoon een back-up maken van alles op WhatsApp: gespreken, foto’s en video’s dus.  Je kunt je smartphone koppelen aan je pc en het hele WhatsApp-mapje (inclusief submappen) naar je pc kopiëren. Wanneer je dit mapje naar dezelfde locatie van een (nieuwe) smartphone kopieert, daarna WhatsApp installeert en opent, herstelt WhatsApp zelf de gesprekken.

Het is ook mogelijk om een back-up direct op te slaan op je telefoon, mits je een Android-smartphone hebt met een micro-sd-kaart. Dit is vooral handig als je je WhatsApp-gegevens wilt overzetten naar een nieuwe telefoon. Dit kun je doen in Instellingen > Gespreksinstellingen > Back-up maken. Als je de micro-sd-kaart in je nieuwe doet en WhatsApp installeert, wordt je back-up tijdens de installatie automatisch teruggezet.

Je kunt ook via Google Drive een back-up maken. Dit gaat volautomatisch. Ga op je telefoon naar de instellingen van WhatsApp, kies Chats en vervolgens Chat back-up. Hier kun je handmatig een back-up starten door op de groene knop te drukken.

Maar je kunt ook kiezen om dagelijks automatisch een back-up te maken als je via wifi verbonden bent. Als je dit ’s nachts laat doen, heb je er geen omkijken naar én geen last van.

5 foto- en videotips voor WhatsApp-15082296

© CIDimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten