ID.nl logo
Het alternatief voor Google Foto’s: maak kennis met Immich
© MR - stock.adobe.com
Huis

Het alternatief voor Google Foto’s: maak kennis met Immich

Minder afhankelijk worden van een grootmacht als Google is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Het project Immich blijkt echter een meer dan geslaagde poging om Google Foto’s te vervangen. De gebruikersinterface oogt modern en werkt vlot. Je kunt albums maken, foto’s op de kaart weergeven en gezichten laten herkennen. Bovendien zijn er uitstekende begeleidende apps voor Android en iOS. Al is de software nog volop in ontwikkeling: het is tijd een verkenning.

In dit artikel laten we zien hoe je Immich gebruikt als alternatief voor Google Foto’s: • Installeer Immich op je eigen server met behulp van Docker en Docker Compose. • Configureer een beheeraccount en voeg foto's toe. • Gebruik de Immich-app voor automatische back-ups van foto’s en video’s vanaf je smartphone. Google Foto's is meer dan een opslaglocatie: AI in Google Foto's: van snapshot naar showstopper

Toeristen met een camera om hun nek behoren tot een uitstervend ras. De smartphone domineert en stelt zelfs de kritische fotograaf steeds vaker tevreden, dankzij grote sensors en vaak een combinatie van camera’s voor verschillende doeleinden. Google Foto’s is binnen Android meestal de aangewezen tool om al je landschappen, portretten, en close-ups te beheren. Het maakt je wel afhankelijk van Google. Veel mensen hikken bovendien aan tegen de opslaglimiet van 15 GB, die ook nog eens met Gmail en Google Drive wordt gedeeld.

Door je bibliotheek met foto’s en video’s zelf te hosten, ben je van die beperking af. Maar er zijn niet veel tools die kwalitatief op een vergelijkbaar niveau zitten. Het relatief nieuwe Immich komt goed in de buurt. Het oogt en voelt modern, met een vlotte gebruikersinterface die lijkt op die van Google Foto’s. Je kunt foto’s en video’s via een tijdlijn bekijken, maar ook zelf albums maken.

Die albums kun je bovendien eenvoudig via een link delen met familie en vrienden. Verder kun je op kaartniveau of plaatsnaam door foto’s en video’s bladeren, en herkent Immich automatisch gezichten. Alles kun je zowel via een browser als app (Android en iOS) gebruiken. Ook handig: de app kan de nieuwste media uploaden naar je server. In dit artikel behandelen we de installatie Immich op je server en gaan we ook met de app aan de slag.

Steun ontwikkeling met vrijwillige licentie

Onlangs werd een licentiemodel voor Immich geïntroduceerd. De software blijft desondanks gratis en de GNU AGPL v3-licentie waaronder de broncode wordt uitgebracht, blijft onveranderd. Met een licentie steun je dus vooral de ontwikkeling. Er zijn geen beperkingen als je besluit geen licentie te kopen. Er is keuze tussen een levenslange gebruikerslicentie (zo'n 25 euro) en een levenslange serverlicentie (zo'n 95 euro). Je hebt niet beide nodig. Voor één of enkele gebruikers zijn individuele gebruikerslicenties voordeliger. Vanaf vier gebruikers is het aantrekkelijker om een serverlicentie te kiezen.

1 Voorbereiden

In dit artikel gaan we Immich installeren op een server met Docker en Docker Compose. Zorg dat deze tools zijn geïnstalleerd. Hoewel je een experimenteel installatiescript zou kunnen gebruiken, maakt dat óók weer gebruik van Docker Compose, waardoor dat niet de voorkeur heeft. Raadpleeg eventueel de gids voor Ubuntu 24.04. Dat is het besturingssysteem dat we voor dit artikel gebruiken. Wat werkgeheugen betreft is 4 GB het minimum, maar 6 GB wordt aanbevolen. Wil je een idee hebben van het eindresultaat, dan kun je op de website van Immich alvast wat rondneuzen of de online demo bekijken. Daar kun je alle mogelijkheden verkennen, maar geen foto’s of video’s uploaden. Op het moment van schrijven gebruikten wij versie 1.111. De ontwikkelingen gaan echter snel, omdat de software zeer actief wordt ontwikkeld. Het is daarom slim om ook de documentatie op de Immich-site te raadplegen, want de software is ongetwijfeld alweer versies verder.

Via de website heb je onder meer toegang tot de uitgebreide demo.

2 Installatie

Begin met het maken van een mapje op je systeem voor Immich. In die map gaan we twee bestanden plaatsen, genaamd docker-compose.yml en .env. Het eerste bestand dient voor Docker Compose: het beschrijft de containers en instellingen. Haal het op met de volgende opdracht:

wget -O docker-compose.yml https://github.com/immich-app/immich/releases/latest/download/docker-compose.yml

Het tweede bestand heet .env. Hierin kun je enkele omgevingsvariabelen instellen. Je haalt het op met de volgende opdracht:

wget -O .env https://github.com/immich-app/immich/releases/latest/download/example.env

Doorgaans hoef je alleen enkele parameters in het .env-bestand aan te passen. Het bestand docker-compose.yml bevat voor belangrijke parameters namelijk een verwijzing naar dat bestand. De aanpassingen behandelen we in de volgende stap. Hoewel de mogelijkheid er is, maken we in dit artikel geen gebruik van de optionele hardware-versnelling met de hulp van een grafische kaart (zie gelijknamige kader). Wil je dit proberen, dan kun je de configuratie daarop aanpassen.

Het bestand voor Docker Compose hoef je in principe niet aan te passen.

Hardware-versnelling met grafische kaart

Optioneel kun je hardware-transcoderen gebruiken, waarbij een grafische kaart helpt om de processorbelasting te beperken. Daarnaast kun je een grafische kaart inzetten voor machine learning, om taken als gezichtsherkenning te versnellen. Deze mogelijkheden vragen wat extra configuratie. Als je geen enorme bibliotheek hebt, kun je prima zonder.

3 Configuratie aanpassen

We maken alleen aanpassingen in het .env-bestand. Open dit met bijvoorbeeld de gebruiksvriendelijke teksteditor nano met de opdracht nano .env. Stel de juiste tijdzone in door het commentaarteken (#) weg te halen bij de regel met TZ. Voer de tijdzone als volgt in: TZ=Europe/Amsterdam.

Achter UPLOAD_LOCATION verwijs je naar een map op de server met voldoende opslagruimte. Standaard worden extra bestanden, zoals thumbnails, op diezelfde locatie bewaard. Op de achtergrond wordt PostgreSQL als database gebruikt. Je kunt achter DB_PASSWORD eventueel een krachtiger wachtwoord invullen. Gebruik eventueel een tool als pwgen om een sterk wachtwoord te genereren. Je installeert het met:

apt install pwgen

Om een enkel wachtwoord met twaalf karakters te maken, geef je deze opdracht:

pwgen 12 1

Start ten slotte Immich met:

docker compose up -d

Alle benodigde images zullen vervolgens worden opgehaald. Dit kan even duren, gezien de omvang hiervan. Er worden vier images gebruikt: voor een PostgreSQL-database, voor Redis dat als cache dient om de toegang te versnellen, een Immich-server voor de software zelf en Immich-machine-learning voor specifieke taken zoals gezichtsherkenning. Open Immich via het ip-adres van het systeem en poort 2283 (http://ipadres:2283). Hier zie je als alles goed is gegaan het welkomstscherm van Immich.

Na de installatie zie je als het goed is het welkomstscherm van Immich.

4 Beheeraccount maken

Klik op Aan de slag om te beginnen. Nu kun je een eerste account maken dat als beheeraccount wordt geregistreerd. Vervolgens kies je een kleurenthema (licht of donker) voor de applicatie. Dit thema kun je ook naderhand via een knop eenvoudig wijzigen. In de volgende stap geef je aan of je een opslagtemplate wilt gebruiken. Standaard is deze functie uitgeschakeld. Via zo’n template bepaal je binnen welke mappenstructuur en met welke bestandsnaam nieuwe foto’s en video’s moeten worden opgeslagen. Voor dit artikel laten we de optie uitgeschakeld, maar je kunt het naar voorkeur gebruiken of achteraf activeren (zie kader ‘Opslagtemplate gebruiken’). We ronden de installatieprocedure af met Klaar.

Begin met het maken van een beheerdersaccount.

Opslagtemplate gebruiken

Hoewel niet standaard actief, kan Immich foto’s en video’s automatisch in een bepaalde mappenstructuur bewaren, zoals jaar/datum/bestand of een variant. Dit is een logische indeling en helpt bij het maken van back-ups. Je kunt de opslagtemplate tijdens de installatie maar ook achteraf activeren. Daarvoor ga je naar Beheer / Instellingen. Onder Opslagtemplate kies je Engine voor opslagtemplate inschakelen. Controleer de template of pas deze naar voorkeur aan. Kies dan Opslaan. Wijzigingen in de template worden alleen toegepast op nieuw toegevoegde items. Je kunt de template met terugwerkende kracht toepassen op eerder geüploade foto’s en video’s. Ga hiervoor naar Taken en klik bij Opslagtemplate migratie op Start.

Je kunt een opslagtemplate achteraf toepassen op alle foto’s en video’s.

5 Materiaal toevoegen

Na bovenstaande installatiestappen kom je direct in de modern ogende gebruikersinterface van Immich. Je begint in het onderdeel Foto’s, wat je als een tijdlijn kunt zien. Je foto’s en video’s worden hier steeds in chronologische volgorde weergegeven, met de nieuwste bovenaan. Als je wat meer foto’s hebt, ga je via een tijdlijn in de rechterkantlijn snel naar een bepaalde datum. De online demo geeft een goede indruk hoe dat werkt.

Voordat we de andere opties gaan verkennen, is het handig alvast wat foto’s en/of video’s te uploaden. Dat kan simpelweg door ze naar het hoofdscherm te slepen. Hierna blader je razendsnel door het beeldmateriaal.

De moderne en vlotte gebruikersinterface van Immich.

6 Weergaven

Er zijn meerdere manieren om je foto’s en video’s te bekijken. Naast de eerdergenoemde tijdlijn worden items ook meteen ‘op de kaart’ gezet onder Kaart. Hiervoor worden de gps-coördinaten in de bestanden gebruikt. De meeste smartphone bewaren deze gegevens automatisch.

Verder worden onder Verkennen alle plaatsen getoond waar foto’s zijn gemaakt. Ook zie je hier de gezichten die op foto’s zijn gevonden. We raden aan om de relevante gezichten een naam te geven, zoals van vrienden en familie. Niet-relevante personen kun je verbergen via een optie in het menu. Open je een foto, dan zie je onder Info de herkende personen, waar je soms wat correcties toe moet passen.

Bij foto’s kun je verder de beschrijving aanpassen en een foto als favoriet markeren, archiveren of verwijderen. Alle als favoriet gemarkeerde foto’s zie je onder Favorieten. De gearchiveerde foto’s verschijnen alleen onder Archief en dus niet meer in overzichten. Verwijderde foto’s vind je in het menu Prullenbak waar items na dertig dagen worden weggegooid.

Foto’s kun je weergeven op een kaart.

7 Albums maken en delen

Je kunt eenvoudig albums maken binnen Immich. In je tijdlijn kun je foto’s individueel of in één keer per dag selecteren, waarna je ze via het plusteken aan een nieuw of bestaand album toevoegt. Een item kan in meerdere albums bestaan, zodat je bijvoorbeeld een album van je vakantie hebt, maar ook van de mooiste bloemen of uitzichten. Onder Albums vind je alle albums terug, waar je ook een titel en beschrijving kunt invullen.

Een album kun je vervolgens in één keer als zip-bestand downloaden, maar ook delen met andere gebruikers via een link en optioneel een wachtwoord. Ideaal om je vakantiefoto’s te delen met familie en vrienden!

Als je albums gaat delen, is toegang van buitenaf via bijvoorbeeld een reverse proxy zeker aan te raden (zie stap 8 ‘Reverse proxy’).

Je kunt een album eenvoudig delen via een link met optioneel wachtwoord.

8 Reverse proxy

Voor het delen van albums en om de app onderweg te kunnen gebruiken, is het nodig om via internet toegang tot Immich te hebben. De beste manier om dat te regelen, is met een reverse proxy. Op deze webpagina vind je voorbeelden voor de configuratie van onder meer Nginx en Apache. Gebruik je Nginx Proxy Manager, zet dan bij het bewerken van de host onder Details een vinkje bij Websockets Support. Op het tabje Advanced vul je de onderstaande regels in.

proxy_read_timeout 600s;

proxy_send_timeout 600s;

send_timeout       600s;

client_max_body_size 50000M;

De langere timeouts die we hier toevoegen, kunnen nodig zijn voor bepaalde servertaken, zoals reparaties. Verder passen we een limiet aan om het uploaden van grote bestanden mogelijk te maken, zoals video’s.

Met Nginx Proxy Manager stel je relatief snel een reverse proxy voor Immich in.

9 Apps gebruiken

Voor Immich zijn ook apps beschikbaar voor Android en iOS. Deze worden net als de software zelf actief onderhouden. Als voorbeeld kijken we naar de Android-app. Heel praktisch is dat de app automatisch nieuwe foto’s en video’s kan uploaden. Hierdoor heb je ook bij verlies van je toestel nog een back-up.

Bij het eerste gebruik vul je bij Server-URL de locatie van je server in, in de vorm http://ipadres:2283/api. Als je een reverse proxy gebruikt, voor toegang van buitenaf, is dat adres doorgaans iets als https://subdomein.domein.nl/api.

Wil je meteen handmatig een back-up van foto’s en video’s veiligstellen? Tik daarvoor rechtsboven op het cloud-icoontje en dan op Toestemming verlenen zodat Immich toegang tot je foto’s en video’s heeft. Via Selecteer kies je de albums waarvan je een back-up wilt maken. Wij tikken op de map Camera dat onze zelfgemaakte foto’s en video’s bevat. Je kunt ook bijvoorbeeld foto’s en video’s van WhatsApp meenemen in de back-up. Hierna start je de back-up via Back-up uitvoeren.

Je kunt kiezen van welke albums een back-up moet worden gemaakt.

10 Automatische back-up

Maak je een nieuwe foto of video, dan zul je die in de Immich-app in je tijdlijn zien, waarbij een icoontje verraadt dat het bewuste item nog niet in de cloud bestaat. Bij een volgende handmatige back-up zullen alleen ontbrekende items worden geüpload. Via de instellingen kun je ook kiezen voor een automatische back-up.

Als je rechtsboven op het icoontje met je initiaal tikt, kun je via Instellingen enkele voorkeuren instellen. De automatische back-up vind je onder Back-up. De eerste optie maakt een back-up op de voorgrond. Steeds als je de Immich-app opent, zullen ontbrekende items worden geüpload.

De tweede optie zorgt voor een automatische achtergrondback-up. Hierbij wordt direct een back-up van nieuwe bestanden veiliggesteld op je server zonder dat je de app hoeft te openen. Je kunt bij deze laatste optie ook nog kiezen om dit alleen te doen als er een wifi-verbinding is en/of alleen tijdens het opladen van het toestel.

Je kunt automatisch een back-up laten maken van nieuwe foto’s en video’s.

11 Updates installeren

Er verschijnen regelmatig updates voor Immich. Omdat de software zo actief in ontwikkeling is, is het raadzaam hier zorgvuldig mee om te gaan. Er kunnen ingrijpende veranderingen zijn. Lees daarom altijd de notities bij de release. Zorg dat je eerst een back-up hebt gemaakt. Er kunnen ook veranderingen zijn in het bestand docker-compose.yml. Haal daarom bij voorkeur het nieuwe bestand op:

wget -O docker-compose.yml https://github.com/immich-app/immich/releases/latest/download/docker-compose.yml

Heb je handmatig aanpassingen gemaakt (wat zoals eerder aangegeven in principe niet nodig zal zijn), dan moet je die aanpassingen opnieuw maken.

Stop hierna eventueel de containers met deze opdracht (al mag je deze stap eventueel overslaan):

docker compose down

Je kunt de nieuwe images ophalen met:

docker compose pull

Start hierna je containers met:

docker compose up -d

De containers waarvoor een image is gewijzigd, zullen opnieuw worden opgebouwd.

Er verschijnt regelmatig een nieuwe versie van Immich.

12 Externe bibliotheken

In Immich kun je een externe bibliotheek op bijvoorbeeld een NAS koppelen als alleen-lezen. Er zullen dus geen veranderingen in die mappen worden aangebracht. Zorg dat de externe map is gekoppeld via Docker Compose, onder volumes. Je kunt eventueel de optie ro (read-only) gebruiken.

Ga dan in Immich naar Instellingen / Externe bibliotheken om de externe bibliotheek toe te voegen. Hierna kun je het import-pad opgeven en de scaninstellingen bewerken. Foto’s van externe bibliotheken verschijnen in alle weergaven zoals je tijdlijn.

Een alternatief is het importeren van je foto’s via bijvoorbeeld de command-line-interface (immich cli).

Je kunt een opslaglocatie zoals op een NAS als externe bibliotheek koppelen.

▼ Volgende artikel
Maak indruk met Canva: ontwerp alles in een handomdraai
© Simon Lehmann
Huis

Maak indruk met Canva: ontwerp alles in een handomdraai

Met Canva kun je eenvoudig professioneel ogende presentaties, socialmediaposts en zelfs websiteontwerpen maken – en dat zonder voorkennis. Dankzij de beschikbare sjablonen ga je snel en moeiteloos aan de slag. Bovendien biedt Canva krachtige AI-functies die je stap voor stap ondersteunen bij het creëren van jouw ontwerp. Klaar om je creativiteit te ontdekken?

In dit artikel laten we zien hoe je Canva gebruikt om professioneel ogende ontwerpen te maken:

  • Gebruik sjablonen om snel een aantrekkelijk ontwerp te maken
  • Pas teksten, afbeeldingen en vormen aan
  • Ontdek AI-functies
  • Deel je ontwerp of download het in verschillende formaten

Een vergelijkbaar programma is: Adobe Express: snel stijlvolle ontwerpen creëren

Tip 1 Aanmelden bij Canva

Canva is gratis te gebruiken. Het enige wat je moet doen, is je aanmelden voor de dienst. Ga naar www.canva.com en klik op Registreren. Je kiest hier om in te loggen met je Google- of Facebook-account of je klikt op Doorgaan met e-mailadres. Kies je voor de laatste optie, dan kun je in het volgende scherm je naam aangeven. Je krijgt een code in je inbox en vult deze vervolgens in op de website van Canva.

Als eerste vraagt Canva waar je de dienst voor wilt gebruiken. In de meeste gevallen is Persoonlijk de beste optie, maar als je Canva bijvoorbeeld wilt gebruiken in je klas, dan kies je hier beter voor Leraar. Zoals gezegd is Canva gratis te gebruiken, maar bij aanmelding kun je ervoor kiezen om een gratis proefperiode voor Canva Pro uit te proberen. Je moet dan wel alvast betaalgegevens aangeven, dus wij kiezen hier nu maar even voor Misschien later. Als je geen e-mails van Canva wilt krijgen, selecteer je in het volgende scherm Niet nu. Als je wilt weten wat je allemaal met Canva kunt doen, dan vind je onder Aan de slag met Canva een aantal lessen die je kunt volgen.

Bij het aanmelden voor Canva kies je hoe je Canva wilt gebruiken. Dit heeft geen invloed op de functies die Canva biedt.

Gratis of betaald

Met de gratis versie van Canva kun je prima documenten ontwerpen of gebruikmaken van de miljoenen sjablonen, lettertypen, stockfoto’s en -video’s. Gebruik je Canva voor je werk en wil je bestanden kunnen exporteren voor professionele druk of posts plannen op sociale media, dan is Canva Pro een betere keuze. Voor 110 euro per jaar heb je bovendien toegang tot meer AI-functies.

Canva is gratis te gebruiken, een Pro-versie kost 110 euro per jaar.

Tip 2 Ontwerp maken

Wij duiken meteen in het diepe door op + Een ontwerp maken te drukken. Het grote voordeel van Canva ten opzichte van bijvoorbeeld Photoshop of een ander ontwerpprogramma is dat je de beschikking hebt over ongelooflijk veel sjablonen. En deze sjablonen heb je in alle soorten en maten en voor alle mogelijke doeleinden. Kies bijvoorbeeld links voor Sociale media, klik bovenin op Instagram en je vindt duizenden goeduitziende sjablonen die je kunt openen, bewerken en naar je eigen hand zet. Uiteraard kun je ook met een leeg document beginnen, maar vanwege de vele sjablonen raden we je dit niet aan.

Laten we eerst een gewoon document maken. Klik op Docs en vervolgens op Alles bekijken. Op het moment van schrijven zijn er meer dan 2100 sjablonen. Boven de resultaten vind je een aantal filters, klik op Alle filters en links verschijnt een menu waar je nog veel meer opties hebt. Zoek je een specifiek sjabloon, dan kun je ook boven een zoekterm aangeven, zoals bruiloft of uitnodiging. De meeste resultaten bevatten Engelse teksten, maar die kun je later wijzigen. Klik op een sjabloon om meer informatie te zien. De meeste sjablonen zijn door professionele ontwerpers gemaakt en je kunt deze gebruikers volgen of op de naam klikken om meer designs van ze te zien. Onder de naam van het sjabloon zie je ook de grootte van het document.

Zie wie een sjabloon heeft gemaakt en open het sjabloon om het te bewerken.

Tip 3 Teksten wijzigen

Klik op Pas deze sjabloon aan om het voorbeeld te openen. Laten we eerst de sjabloonteksten aanpassen. Zodra je met je muis over een tekst gaat, zie je het tekstvak oplichten met een paarse rand. Dubbelklik op de tekst en gebruik je toetsenbord om de tekst in dit tekstvak te wijzigen. Wil je de eigenschappen van de tekst wijzigen, dan doe je dit boven in het menu. Verander bijvoorbeeld het lettertype, de tekengrootte, kleur of uitlijning van de tekst in het tekstvak. Als je op Effecten klikt, dan wordt er een menu aan de linkerkant geopend waar je verschillende soorten schaduwen of andere teksteffecten kunt selecteren. Ook de vorm of een eventuele achtergrond van de tekst is hier te wijzigen. Denk er wel aan dat je het design van het sjabloon hier wel mee kunt verstoren, ga dus spaarzaam om met teksteffecten. Zelf een tekstvak toevoegen kan uiteraard ook. Klik op Tekst en kies voor Voeg een tekstvak toe. Klik links op één van de tekststijlen of pas alle instellingen aan door bovenin het lettertype, de kleur of stijl te wijzigen. Links kun je onder Lettertypecombinaties ook een vooringestelde letter- en vormgevingscombinatie kiezen.

Canva biedt talloze effecten voor je teksten.

Tip 4 Afbeeldingen bewerken

Wil je een tekstvak verplaatsen, dan ga je met de cursor eroverheen totdat de rand paars wordt. Sleep het vak nu naar een andere positie. Je kunt een tekstvak vergrendelen, zodat je het niet per ongeluk kunt wijzigen of verplaatsen door op het slotje boven het element te klikken. Hier vind je ook de optie om een tekstvak (of ander element) te dupliceren of iets te verwijderen. Alle wijzigingen worden overigens meteen opgeslagen, je hoeft dus niet bang te zijn dat je bewerkingen verliest. Je moet uiteraard wel een actieve internetverbinding hebben.

Als je design-elementen van een sjabloon wilt veranderen, dan werkt dit in principe op dezelfde manier als een tekstvak; je hebt alleen een paar andere menu-onderdelen tot je beschikking. Elk element is te selecteren zodra je er met je cursor overheen beweegt, tenzij een element is vergrendeld. Sommige ontwerpen maken gebruik van afbeeldingen of vormen die meerdere keren zijn gekopieerd, maar met een verschillende mate van doorzichtigheid. Klik op een element en druk vervolgens op het transparantie-pictogram. Met de schuif eronder bepaal je de mate van doorzichtigheid. Met de knop ernaast spiegel je een element horizontaal of verticaal. Wil je een element draaien, dan selecteer je het en kies je voor de draaiknop die naast het element verschijnt.

Je kunt een element uitrekken door aan één van de bolletjes te trekken. De lengte en breedte van een afbeelding worden altijd evenveel vergroot of verkleind. Als je aan één van de zijdes trekt, dan wordt de afbeelding in het element vergroot of verkleind, maar het element zelf blijft even groot. Dit kan er dus voor zorgen dat een afbeelding in een element wordt afgesneden.

Tekstvakken zijn op dezelfde manier te vergroten en te verkleinen. Je kunt elementen ook naar de voor- of achtergrond verplaatsen door op Positie te klikken. Onder Ordenen vind je eveneens opties voor uitlijning van een element.

Pas de transparantie van een afbeelding aan of draai het element.

Tip 5 Vormen en plaatjes

Als je zelf een visueel onderdeel wilt toevoegen, klik dan links op Elementen. Hier heb je de keuze uit geometrische vormen, illustraties, foto’s, diagrammen, tabellen en zelfs bewegende stickers, audio en video voor presentaties. Al deze elementen zijn gratis te gebruiken, tenzij er een kroontje in de rechterbenedenhoek staat. Dit betekent dat ze alleen toegankelijk zijn voor pro-gebruikers. Sleep een onderdeel naar een pagina en er wordt automatisch een element aangemaakt met het onderdeel erin. Wil je de afbeelding als achtergrond gebruiken voor een pagina, klik er dan met de rechtermuisknop op en kies voor Afbeelding als achtergrond instellen.

Is het onderdeel een foto, dan kun je erop klikken en bovenin voor Bewerken kiezen. Links wordt de bewerkstudio geopend. Hier voeg je effecten toe, pas je filters toe of gebruik je apps die een foto kunnen bewerken. Helemaal bovenin zie je ook Magic Studio. Dit is een op AI-gebaseerde bewerkoptie waarmee je achtergronden kunt verwijderen uit foto’s of objecten kunt weghalen. Met de gratis versie van Canva kun je deze opties een paar keer uitproberen, maar heb je geen volledige toegang.

Canva levert heel veel afbeeldingen gratis mee en je kunt ze op allerlei manieren aanpassen.

Teksten laten schrijven door AI

Eén van de handigste AI-opties in Canva is Magic Write. Zodra je een tekstvak toevoegt, en op de Magic Write-knop drukt, wordt de optie geactiveerd. Je geeft een korte omschrijving van de tekst die je wilt hebben en middels AI wordt er een tekst geschreven. Controleer wel altijd of de tekst geen fouten bevat. In de gratis versie kun je Magic Write vijftig keer gratis gebruiken.

Met de gratis versie kun je vijftig teksten gratis laten genereren.

Tip 6 AI-opties

Er zitten nog veel meer AI-opties in Canva. Zo is het mogelijk om afbeeldingen te genereren op basis van tekstomschrijvingen, iets wat je wellicht al kent van andere AI-afbeeldingsgeneratoren zoals Dall-E. Klik op Elementen en kies voor Genereer je eigen plaatje onder AI-afbeeldinggenerator. Voeg een zo duidelijk mogelijke ‘prompt’ in en kies één van de stijlen eronder. Onder Beeldverhouding kies je de vorm van het te genereren plaatje. Kies vervolgens voor Afbeelding genereren. Onderaan zie je hoeveel credits je nog over hebt. Met de gratis versie heb je vijftig credits om de dienst uit te proberen, daarna moet je een betaald abonnement nemen. Naast afbeeldingen kun je dezelfde AI-optie ook voor illustraties gebruiken. Hiervoor klik je bovenin op Illustraties. Nog interessanter wordt het als je weet dat je ook video’s kunt genereren op deze manier. Deze optie zie je als je op Video’s klikt. Voor video’s heb je overigens maar vijf credits en deze optie is nog in de bètafase.

Met Magic Media genereer je zelf afbeeldingen.

Tip 7 Meerdere pagina’s

Een document hoeft natuurlijk niet maar één pagina te bevatten. Door onderaan op + Pagina toevoegen te klikken, wordt er een pagina aan je document toegevoegd. Dit is dan een lege pagina zonder opmaak. Bovenin heb je de mogelijkheid om de achtergrond van je pagina aan te passen. Klik hiervoor op het kleuren-pictogram. Naast standaardkleuren kun je onder Fotokleuren kleuren kiezen die Canva uit elementen van je eerste pagina haalt.

Wil je de complete vormgeving van de eerste pagina gebruiken, dan is het slimmer om bovenaan de eerste pagina op het Pagina dupliceren-pictogram te klikken. Welke optie je ook kiest, bovenaan een pagina wijzig je de titel als je op Paginatitel toevoegen klikt. Je kunt in dit menu ook een complete pagina vergrendelen, verwijderen of verbergen. Als je een pagina verbergt, kun jij het nog wel zien, maar als je het document downloadt, dan is deze pagina niet zichtbaar.

De optie om kleuren te kiezen op basis van je sjabloon is handig.

Tip 8 Notities en reacties

Naast onderdelen van je document te wijzigen, is het met Canva ook mogelijk om notities en reacties aan je document toe te voegen. Klik onderin op Notities en voeg een commentaar aan de huidige pagina toe. Naast notities kun je ook reacties toevoegen; dit is bedoeld voor specifieke elementen. Handig als je nog niet helemaal tevreden bent over een lettertype, een afbeelding of de positie van een element en je dit nog wilt aanpassen in het uiteindelijke ontwerp. Klik op een element en kies voor het reactie-pictogram. Voeg een reactie in en druk op de verzenden-knop. Je kunt een emoji of sticker toevoegen of iemand taggen, als je samen werkt aan een document.

Reacties voeg je per element toe.

Tip 9 Delen en downloaden

In Canva is het heel makkelijk om samen aan documenten te werken, de andere persoon moet wel een Canva-account hebben. Klik op Delen en voeg onder Mensen met toegang het e-mailadres toe van diegene die aan het document mag werken. Als je een adres hebt aangegeven, kun je erachter kiezen of diegene alleen Mag bekijken of ook Mag bewerken. Een andere optie is dat een persoon alleen reacties mag achterlaten. In dit geval kies je voor Kan reactie achterlaten. Deze laatste optie is handig als je iemand wel om zijn mening wilt vragen, maar deze persoon het design of de inhoud niet kan veranderen.

Wil je in plaats van samenwerken gewoon een koppeling sturen naar mensen, dan doe je dit ook via het menu Delen. Je kiest nu onder Samenwerkingslink voor Iedereen met de koppeling. Kies nu bijvoorbeeld voor Mag bekijken en er wordt een koppeling gemaakt zodra je op Koppeling kopiëren klikt. Met Ctrl+V kun je nu overal deze koppeling plakken.

Wil je je gemaakte document downloaden, dan klik je onderin het deel-menu op Downloaden. Onder Bestandstype kies je bijvoorbeeld voor PDF – Standaard als je het document als digitaal pdf-bestand aan een mail wilt toevoegen. Wil je dat notities zichtbaar zijn in het bestand, dan vink je Gebruik notities aan. Klik op Downloaden en het bestand wordt naar je pc gedownload.

Je kunt makkelijk samenwerken aan documenten in Canva.

Tip 10 Apps ontdekken

Het is onmogelijk om alle functies in Canva te behandelen, maar één optie willen we je niet onthouden en dat is de mogelijkheid om apps binnen Canva te draaien. Klik links op Apps en je ziet tientallen apps weergegeven. Klik op een app om meer informatie te ontdekken over een app en kies voor Openen om de app binnen Canva te gebruiken. Zo zijn er apps om je te helpen bij het vinden van goede kleurcombinaties, kun je verscheidene fotobewerkings-apps binnen Canva draaien en zijn er apps om logo’s mee te creëren.

Heb je niet genoeg aan de standaard Canva-functies? Neem dan een kijkje in de talloze apps die er beschikbaar zijn.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Dit kun je allemaal doen met een cirkelzaag
© ilyaska
Huis

Dit kun je allemaal doen met een cirkelzaag

Met een cirkelzaag kun je veel meer dan alleen rechte planken op maat zagen. Dit veelzijdige gereedschap is onmisbaar voor uiteenlopende klussen, van grove zaagsneden tot precisiewerk. Of je nu regelmatig klust of net begint, een cirkelzaag helpt je snel en strak te zagen in verschillende materialen. We hebben tien toepassingen voor je op een rij gezet.

Met een cirkelzaag kun je meer dan je misschien denkt. Hieronder lees je wát allemaal. Ook lees je welk type cirkelzaag het meest geschikt is voor een bepaalde klus.

Lees ook: Zo kies je het juiste zaagblad voor je cirkelzaag

1. Rechte sneden in hout

De cirkelzaag is perfect voor het maken van lange, rechte sneden in hout. Denk aan het op maat zagen van planken, multiplex of MDF. Met een geleiderail of een liniaal kun je extra precies werken.

2. Afkorten van balken en planken

Wil je houten balken of brede planken inkorten? Met een cirkelzaag en een haakse geleider maak je snel haakse sneden. Dit is handig bij het bouwen van meubels of het maken van een houten constructie.

©frank11

3. Hoeksneden maken

Met een verstelbare zaaghoek kan een cirkelzaag schuine sneden maken. Dit is handig voor projecten zoals het maken van een verstekverbinding of een afgeschuinde rand.

❗ Doe het veilig Een cirkelzaag is een krachtig gereedschap, dus veiligheid staat voorop. Draag altijd een veiligheidsbril en gehoorbescherming en gebruik een stofmasker bij het zagen van MDF of ander plaatmateriaal. Zorg voor een stabiele ondergrond en houd het werkstuk stevig vast. Controleer het zaagblad op beschadigingen voordat je begint en gebruik beide handen om de zaag te geleiden, terwijl je je vingers op veilige afstand houdt. Leg de zaag pas neer als het blad volledig tot stilstand is gekomen.

4. Inzagen van plaatmateriaal

Bij het installeren van keukens of vloeren moet je soms uitsparingen in plaatmateriaal zagen, bijvoorbeeld voor leidingen of stopcontacten. Je begint met een boorgat op de zaaglijn, waarna je met de cirkelzaag het gewenste stuk uitsnijdt.

5. Groeven zagen

Met een speciale zaagbladinstelling of door meerdere sneden naast elkaar te maken, kun je groeven in hout zagen. Dit is nuttig voor verbindingen of decoratieve afwerkingen.

6. Kunststoffen en metalen zagen

Met het juiste zaagblad kan een cirkelzaag ook kunststoffen en bepaalde metalen, zoals aluminium, doorzagen. Let op het toerental en gebruik een geschikt zaagblad om smelten of bramen te voorkomen. Niet elke standaard cirkelzaag is geschikt voor metaal. Dit kan alleen met specifieke cirkelzagen en zaagbladen die ontworpen zijn voor dit type materiaal.

©Andrey Radchenko | nordroden

7. Oud hout of pallets verzagen

Wil je hout hergebruiken voor een project? Met een cirkelzaag kun je oude pallets of reststukken hout eenvoudig op maat zagen voor nieuwe toepassingen.

💡 Experttip: splintervrij zagen met schilderstape Bij het zagen van fijn hout zoals multiplex of laminaat kunnen er langs de zaaglijn splinters ontstaan. Dit kun je voorkomen door schilderstape op de zaaglijn te plakken voordat je begint met zagen. De tape houdt de houtvezels op hun plaats, waardoor het risico op splintervorming kleiner wordt. Druk de tape goed aan en trek deze na het zagen voorzichtig los voor een strakke afwerking. Gebruik daarnaast een fijngetand zaagblad en zaag met een rustige, gecontroleerde beweging voor het beste resultaat.

8. Beton of gipsplaten op maat zagen

Voor het zagen van beton of gipsplaten heb je een industriële cirkelzaag met een speciaal diamantzaagblad nodig. Een gewone handcirkelzaag is hier meestal niet geschikt voor, omdat deze te weinig kracht heeft en het zaagblad te snel slijt.

9. Laminaat of parket op maat maken

Bij het leggen van een vloer moet je vaak planken inkorten of in de lengte zagen. Een cirkelzaag met een fijngetand zaagblad voorkomt splinteren en zorgt voor een strakke afwerking.

©Andy Dean Photography

10. Oude deuren of kozijnen inkorten

Als je een nieuwe vloer legt of een deur iets wilt inkorten, kun je met een cirkelzaag een nette zaagsnede maken. Gebruik hiervoor een fijne zaag en werk met een rechte geleiding.

Verschillende soorten cirkelzagen en hun toepassingen

Er zijn verschillende types cirkelzagen, elk met hun eigen toepassingen. In de tabel hieronder hebben we dat voor je op een rij gezet.

Type cirkelzaagGeschikt voor
HandcirkelzaagRechte sneden in hout, afkorten van planken, hoeksneden, inzagen van plaatmateriaal
TafelcirkelzaagGrote hoeveelheden hout zagen, precieze en repeterende zaagsneden
AfkortcirkelzaagBalken en planken haaks of in verstek zagen, snel en nauwkeurig inkorten
Industriële cirkelzaagBetonspecie, gipsplaten en metalen zagen (met juiste zaagbladen)


Zagen, zagen...

...Veiligheidsbril dragen!