Aan de slag met Google Foto's
Google Foto's staat standaard op je Android-toestel en ook voor iOS is er een app beschikbaar. Wellicht denk je dat Foto’s de zoveelste clouddienst is, maar vergis je niet. De dienst is niet alleen ideaal om een reservekopie van je foto’s en video’s op je smartphone te maken. Je kunt eveneens foto’s bewerken, animaties delen en de inhoud draadloos op je televisie weergeven. In dit artikel gebruiken we de mobiele app, maar vrijwel alle functies zijn ook in je browser op photos.google.com te vinden.
01 Foto’s in Android
Als je een Android-smartphone of -tablet hebt, hoef je Foto’s meestal niet te installeren, het staat standaard op je apparaat. Open de app en tik op Aan de slag. Bij de volgende stap kun je ervoor kiezen om automatisch van al je gemaakte foto’s en video’s een reservekopie te laten maken. Laat de schuif achter Back-up en synchronisatie aanstaan. Tik op Instellingen wijzigen om te selecteren in welke kwaliteit de app jouw afbeeldingen moet opslaan. Hoge kwaliteit is standaard geselecteerd, hiervoor heb je onbeperkte ruimte beschikbaar op de servers van Google.
02 Foto’s in Android
Je kunt ook voor Origineel kiezen, maar in dit geval geeft Google je beperkte ruimte. Hoeveel dit is, hangt af van je Google Drive-ruimte, aangezien het de gigabytes van je totale Google-limiet van 15 GB afsnoept.
Kies Origineel als je geen genoegen neemt met de limiet van 16 megapixel bij foto’s en 1080p bij video’s, bijvoorbeeld als je later foto’s op groot formaat wilt uitprinten.
Tenslotte kun je een vinkje zetten voor Mobiele data gebruiken om back-up te maken als je een ongelimiteerd data-abonnement voor je mobiel hebt. Sluit af met Gereed.
©PXimport
03 Foto’s in iOS
©PXimport
In iOS moet je de app uit de App Store downloaden. Uiteraard heb je voor het gebruik van de app een Google-account nodig, maak deze eventueel eerst aan. Tik op Aan de slag en geef de app toegang tot je foto’s door op OK te tikken. Tik op Doorgaan en kies hier in welke kwaliteit je je afbeeldingen wilt opslaan.
Als je meldingen van Foto’s wilt ontvangen, tik je op Meldingen ontvangen en bevestig je dit met OK.
04 Foto’s ophalen
Als je al eens eerder met Google Foto’s hebt gewerkt, dan haalt de app al je foto’s van zijn servers en laat deze in postzegelformaat zien. Om ruimte te besparen kopieert de app de foto’s en video’s niet naar je apparaat. Pas als je op een postzegel klikt, zal het de afbeelding van de server downloaden. Ook zal het foto’s en video’s die op je mobiel staan naar de servers van Google kopiëren. Zodra je met je vinger scrollt, verschijnt er een knopje aan de rechterkant. Tik hierop om sneller te kunnen scrollen.
©PXimport
05 Foto’s verwijderen
Om een foto te selecteren, tik je er een seconde op en een blauw vinkje verschijnt. Tik op het prullenmandje om de afbeelding te verwijderen. Je krijgt nog een waarschuwing dat dit betekent dat het ook van je andere apparaten wordt verwijderd, tik op Verwijderen. De deel-knop geeft je de bekende opties uit Android of iOS en als je op het plusje tikt, kun je de afbeelding toevoegen aan een album, film, animatie of collage. Hierover later meer.
06 Toevoegen aan gedeeld album
Kies voor de optie Maken / Gedeeld album om de afbeelding of video aan een gedeeld album toe te voegen. Geef bij Naamloos een naam voor je album op en tik rechtsboven op Delen. In het volgende venster kun je ervoor kiezen dat anderen foto’s aan het album mogen toevoegen door de schuif op Toevoegen dat anderen foto’s toevoegen te laten staan. Je kunt dit later ook nog wijzigen door op de drie stipjes te tikken en voor opties voor delen te kiezen.
©PXimport
07 Reageren en toevoegen
Tik op Link kopiëren om een koppeling te creëren die je met anderen kunt delen. In een gedeeld album kun je ook reageren op foto’s, zo wordt het een soort interactief fotoboek. Wil je niet dat mensen kunnen reageren, haal dan het vinkje voor Toestaan dat anderen reageren op deze foto’s weg. Ga terug naar het album door op het pijltje te tikken. Je voegt een foto toe met het icoontje bovenin en als je zelf een reactie wilt plaatsen, tik je onderin op Een reactie toevoegen.
©PXimport
08 Teksten en locaties toevoegen
Tik op de drie stipjes en kies voor Album bewerken. Om een tekst te plaatsen, tik je op het TT-icoontje. Sluit af door op het vinkje te tikken. Houd de tekst een seconde ingedrukt en sleep het naar een plek naar keuze om je album zelf vorm te geven. Om een locatie toe te voegen, tik je op het locatie-icoontje en kies je Locatie. Google geeft je een paar opties, maar je kunt ook zelf naar een locatie zoeken. Selecteer Kaart en kies een vertrek- en eindpunt om een kaart aan je album toe te voegen.
©PXimport
09 Foto bewerken
Wil je een foto bewerken? Geen probleem, dit kan gewoon vanuit de app zelf. Tik op een foto zodat je de vergroting ziet. Kies vervolgens voor het potloodje onderin. Je hebt drie opties. Standaard is de eerste optie geselecteerd. Hier kun je de kleuren en helderheid van een foto aanpassen. Tik op Auto als je niet zelf in de weer wilt met opties of kies Kleur om je foto aan te passen. Je kunt te allen tijde op Terug tikken als je ontevreden bent met het resultaat.
©PXimport
10 Filter toewijzen
De tweede optie is de filter-sectie. Tik erop om het op de foto toe te passen. Zodra je een filter hebt geselecteerd, verschijnt er een balkje waarmee je de intensiteit van het filter instelt. Sluit af door op het vinkje te tikken. Kies voor Opslaan, je krijgt een waarschuwing dat je originele foto wordt overschreven. Gelukkig kun je altijd effecten ongedaan maken door op de foto te tikken. Je ziet meteen welke bewerkingen je hebt toegepast. Je kunt ook op de drie stipjes tikken en voor Kopie opslaan kiezen.
©PXimport
11 Bijsnijden
Met de laatste optie kun je je foto bijsnijden of rechttrekken. Sleep met je vinger vanuit een hoek om een selectie van je foto te gebruiken of gebruik beide vingers tegelijk om in of uit te zoomen. Een afbeelding negentig graden draaien doe je door op het icoontje rechtsonder te tikken. Vrij draaien doe je via de middelste schuif. Tik er twee keer op om het op nul graden te zetten. Het linker icoontje is voor de verhouding. Een bewerkte foto verandert ook meteen in alle albums waar het in zit.
©PXimport
12 Info bekijken
Als je wilt weten wanneer of waar een foto is gemaakt, tik dan onderin op het i-icoontje. Je ziet bovendien hoe groot de foto is en hoeveel ruimte het op je mobiel in beslag neemt. De locatie wordt met lengte- en breedtegraad weergegeven met daarboven de plaatsnaam. Een kaart zie je eveneens helemaal onderaan, tik erop om de exacte locatie in Google Maps te bekijken. Je kunt een beschrijving aan de foto toevoegen door op Een beschrijving toevoegen te tikken.
©PXimport
13 Apparaatmappen synchroniseren
Google Foto’s heeft ook een zogenaamde Assistent, deze vind je in het hoofdmenu aan de linkerkant. Dit is de plek waar je allerlei verschillende acties kunt ondernemen. Eén ervan is het maken van een reservekopie van een apparaatmap. Een apparaatmap is bijvoorbeeld de map met je downloads of je collectie gemaakte schermafbeeldingen. Tik op Apparaatmappen en tik op het wolkje naast de naam van de apparaatmap om deze met Google Foto’s te synchroniseren, de app zal nu alle items in deze map naar de servers van Google uploaden.
©PXimport
14 Collage maken
In de Assistent tik je op Nieuwe maken / Collage en selecteer je tussen de twee en negen foto’s of video’s. Tik vervolgens op Maken en in het volgende scherm zie je dat Google Foto’s een collage van je geselecteerde foto’s heeft gemaakt. Zo’n collage kun je nu opslaan en delen via de bekende knoppen, maar een bewerking is ook zo gedaan als je op het potloodje tikt. Hier vind je weer dezelfde opties als bij het bewerken van een normale foto. Je kunt een collage ook gemakkelijk aan een album toevoegen door op de drie stipjes te tikken en voor Toevoegen aan album te kiezen.
©PXimport
15 Animatie maken
Een animatie is leuk als je veel foto’s van dezelfde actie hebt gemaakt of als je een soort diavoorstelling van verschillende foto’s en video’s wilt maken. Bij een animatie kun je tussen de twee en vijftig items selecteren. Deze animatie deel je bijvoorbeeld met vrienden door op de deel-knop en vervolgens op Gmail te tikken. De animatie wordt vervolgens via de emailservice van Google verzonden. De ontvanger krijgt de animatie als bewegend gif-bestand in zijn of haar inbox. Een animatie kun je niet bewerken.
©PXimport
16 Film maken
Een film is een soort geavanceerde animatie en hierbij zoomt de app in en uit op de individuele foto’s om het effect te creëren dat je naar een film kijkt. Je vindt drie icoontjes aan de onderkant, met het eerste voeg je een filter toe. Het middelste icoontje zorgt voor de muziek. Kies hierbij uit Mijn muziek voor lokaal opgeslagen muziek of Themamuziek dat door Google ter beschikking wordt gesteld. Het derde icoontje opent een tijdlijn, door een seconde op een frame te tikken, kun je een foto naar een andere positie in de tijdlijn verplaatsen.
©CIDimport
17 Foto’s op tv weergeven
Als je een Chromecast op je televisie hebt aangesloten en deze op hetzelfde netwerk als je mobiel is aangemeld, kun je vanuit de app gemakkelijk inhoud naar je tv streamen. In de app tik je rechtsboven op het icoontje voor casten. Selecteer je Chromecast en de foto’s en video’s worden op je tv weergegeven. Heb je een Apple TV, dan veeg je op je iPhone of iPad naar boven en tik je op AirPlay. Selecteer je Apple TV en zet de schuif achter Synchroon aan. Nu wordt je gehele iPhone of iPad met je Apple TV gedeeld.
18 Ruimte vrijmaken
Als je merkt dat je foto’s en video’s te veel ruimte op je apparaat innemen, tik dan op de drie streepjes en daarna op Ruimte vrijmaken. De app zal zelf een voorstel doen welke foto’s wellicht van je apparaat verwijderd kunnen worden omdat er al een kopie in de cloud staat. Tik in dit geval op Verwijderen. Je komt vervolgens automatisch bij de instellingen terecht. Hier kun je bijvoorbeeld aangeven of je foto’s en video’s uit Google Drive ook in Foto’s wilt weergeven.
©CIDimport