ID.nl logo
Maak zelf een houten picknicktafel: aanwinst voor je tuin
© mipan - stock.adobe.com
Huis

Maak zelf een houten picknicktafel: aanwinst voor je tuin

Overweeg je om zelf een picknicktafel te bouwen? Met deze handleiding is dat kinderspel! We nemen je stap voor stap mee in het proces, zodat je een mooie en solide tafel voor de hele familie maakt.

Zelf een picknicktafel maken is makkelijker dan je denkt. Bovendien heb je alles zelf in de hand. Je bepaalt hoe hoog de tafel wordt en hoeveel mensen eraan kunnen zitten.

Met het onderstaande plan kan jouw picknicktafel niet mislukken.

  • Een bouwplan uittekenen
  • De poten maken
  • Het tafelblad en de zittingen bevestigen

Eet je graag in je tuin? Maak het nog gezelliger met deze tips!

Materialen en gereedschap

  • Steigerhout of geïmpregneerd hout van 15 cm breed: dikte van 50 mm voor de poten, dikte van ongeveer 20 mm voor de rest

  • (Verzonken) schroeven van 10 x 50 mm

  • Houtlijm

  • Zaag

  • Boormachine met houtboor

Alleen een schroevendraaier in huis?

Een boormachine komt vaker van pas dan je denkt.

Het soort hout

Een picknicktafel staat buiten. Dus we kiezen voor hout dat goed tegen de Nederlandse weersomstandigheden kan. Steigerhout is sterk en kan tegen water. Het is goedkoper dan de meeste soorten hardhout, maar wel duurder dan geïmpregneerd hout. Dat laatste is een optie wanneer je geld wilt besparen. Geïmpregneerd hout kan goed tegen de regen, maar over het algemeen is het iets zachter en minder stevig dan steigerhout.

Lees ook: Waarom iedereen een regenton in de tuin zou moeten hebben

Bouwplan in een notendop

We kiezen voor een simpele, maar zeer stevige constructie. Aan weerszijden lopen de 2 poten schuin van de tafel af. Bovenop bevestigen we aan beide kanten 2 balken die de tafel dragen. Een stukje daaronder komen langere dragers voor de banken. De poten van de tafel lijken uiteindelijk op een soort brede hoofdletter A.

©Photographer: Francesco Scatena

Afmetingen van je picknicktafel

Voor hoeveel mensen is je tafel? Tot 4 personen is een lengte van 150 cm voldoende. Tel er daarna per persoon per kant 50 cm bij op. Voor bijvoorbeeld 8 personen is 250 cm dus een mooie maat. De diepte van het tafelblad is doorgaans 75 cm. De hoogte van het tafelblad is ook ongeveer 75 centimeter. De stoeltjes zitten ongeveer 35 centimeter lager.

We raden je vooral aan om je eigen maten te kiezen. Een picknicktafel voor kinderen is een stukje lager, terwijl een familie van mensen die langer dan gemiddeld zijn baat heeft bij een hoger model. De vrijheid is een van de voordelen van zelf een picknicktafel bouwen! Denk er wel aan dat een paar centimeter al een behoorlijk verschil maakt. De zitbanken zijn ongeveer 30 cm diep.

De poten maken

Voor de poten kiezen we voor dikkere planken van steigerhout, vanaf 50 mm is voldoende. Omdat ze vanaf de grond toelopen richting de tafel zagen we ze onder een hoek van 60 graden af. Doe dat zowel boven als onderaan, zodat beide kanten vlak zijn. Houd er rekening mee dat de poten langer zijn dan de tafel hoog is omdat ze schuin staan.

©kontur-vid

De poten vormen uiteindelijk rechthoekige driehoek, dus voor de afmetingen is de stelling van Pythagoras van toepassing. Een andere optie is om je plan uit te tekenen.

Voor de steunen van tafel en bankjes monteren we aan weerszijden van elke poot twee planken van 20 mm. Iedere tafelpoot wordt dus omsloten door vier van deze planken. Houd direct rekening met de gewenste hoogte van het tafelblad en de zittingen. Denk er ook aan dat die boven op de dragers komen te liggen en de planken een dikte van 20 mm hebben.

Maak iedere drager met twee dikke schroeven vast. Boor de schroeven diagonaal tegenovergesteld in het hout, dus bijvoorbeeld linksonder en rechtsboven. Gebruik voor de plank aan de andere kant de andere hoeken, zodat de boorgaten elkaar niet in de weg zitten. Voor montage is het handig om alles eerst met houtlijm vast te zetten en het daarna vast te boren.

Als je tafel langer wordt dan 200 cm, dan is het handig om nog een 3e poot te maken en deze in het midden te plaatsen.

Als je vooraf een exact bouwplan maakt kun je bij de bouwmarkt alles op maat laten zagen.

Het tafelblad vastmaken

Het moeilijkste deel zit erop. We hebben twee tot drie poten en daar hoeven wel alleen nog maar het tafelblad en de banken op te bevestigen. We gebruiken planken van 15 cm breed en 2 mm dik. Voor het tafelblad gebruiken we er vijf op rij voor een diepte van 75 cm. Voor de zittingen zijn 2 planken genoeg.

©Alexander Kharchenko

Zorg er bij het tafelblad voor dat de eerste plank mooi in het midden komt. Bevestig die, als je dat makkelijk vindt, eerst met houtlijm. Boor de plank daarna vast in de dragers met verzonken schroeven en herhaal dit laatste voor de andere planken.

De laatste loodjes

Je picknicktafel is klaar! Het kan mooi en prettig zijn om de dragers voor de bankjes en de hoeken van het tafelblad iets af te ronden.

©Pedro Salaverria

Nabewerking is niet nodig, want we hebben voor hout gekozen dat tegen de weerselementen bestand is.


🪚Heb je vaker (grote) zaagklussen? Denk dan eens aan een zaagtafel👇🏻
▼ Volgende artikel
Kerststress? In één uur je huis klaar voor de visite
© deagreez - stock.adobe.com
Huis

Kerststress? In één uur je huis klaar voor de visite

Het is bijna kerst en tussen het regelen van de laatste boodschappen door kijk je om je heen. De post ligt nog op tafel, er slingert speelgoed rond en een grote schoonmaak gaat niet meer lukken. Toch wil je dat je gasten in een net huis binnenkomen. Met een strak plan kun je in precies zestig minuten de perfecte illusie van een schoon huis creëren. Zet de timer, doe je favoriete muziek aan en ga aan de slag.

Dit gaan we doen

We focussen op wat je bezoek ziet en gebruikt. De hal en woonkamer ruimen we snel op, zonder alles schoon te boenen. Het toilet maken we fris in een paar minuten en in de keuken werken we rommel uit het zicht. Met licht, geur en frisse lucht zorgen we tot slot voor sfeer. Om het je extra makkelijk te maken, vind je onderaan een handig tijdschema.

Lees ook: 🎄 De kerstboom versieren: zo doe je dat snel én slim

Je begint waar je gasten binnenkomen. De hal is vaak een rommelige plek, zeker in de winter. Pak een grote mand of krat en gooi daar alles in wat er niet hoort: sjaals die niemand draagt, post, sleutels en rondslingerende tassen. Zet die mand tijdelijk weg in de berging, schuur of desnoods in je eigen kledingkast. Zorg dat er ruimte is aan de kapstok voor de jassen van je bezoek. Klop de deurmat even krachtig buiten uit en haal de stofzuiger snel door de gang. Als je hierna nog dertig seconden over hebt, veeg je met een doekje over de spiegel. Een schone spiegel en een lege vloer geven direct bij binnenkomst al het gevoel van een opgeruimd huis.

De woonkamer: sfeer boven perfectie

Door naar de plek waar jullie de meeste tijd zullen doorbrengen. In de woonkamer geldt nu de regel: opruimen is belangrijker dan boenen. Loop een rondje met een vuilniszak voor alles wat weg kan en een wasmand voor spullen die naar een andere kamer moeten. Maak de salontafel en bijzettafels helemaal leeg. Een leeg oppervlak oogt namelijk direct schoon, zelfs als je niet nat afneemt. Schud daarna de kussens op de bank flink op en vouw plaids netjes op. Haal de stofzuiger alleen door het midden van de kamer en langs de bank; vergeet de hoekjes en plinten, want daar kijkt vanavond niemand naar.

©Евгения Рубцова

Het toilet: kort maar krachtig

Dit is de enige plek waar je gasten echt even alleen zijn en stilzitten, dus hier moet het wel fris zijn. Gelukkig is de ruimte klein. Spuit wc-reiniger in de pot en laat dit even inwerken terwijl je de rest doet. Gebruik een wegwerpdoekje of een sopje voor de bril, de spoelknop, de deurklink en de kraan. Hang een schone handdoek op en controleer of er voldoende toiletpapier ligt. Heb je nog een geurkaarsje of geurstokjes? Zet die dan hier neer. Als het lekker ruikt, voelt je toilet al snel schoner aan.

Puntjes op de i in de keuken

Je hebt nu nog een kwartier over. Snel door naar de keuken. Zorg allereerst dat het aanrecht helemaal leeg is. Als het niet meer lukt om alles af te wassen, zet je de vuile vaat snel in de vaatwasser, ook als deze eigenlijk al vol is. Een andere slimme noodoplossing is om de vaat tijdelijk in een keukenkastje te verstoppen. Het gaat erom dat alles uit het zicht is. Haal tot slot nog even een doekje over het aanrecht en de kookplaat zodat alles weer fris oogt.

©APALKOV | MestoSveta - stock.adobe.com

Sfeer maken

Nu is het tijd voor de belangrijkste truc: het aanpassen van de verlichting. Dim de grote lampen en steek overal kaarsen en sfeerverlichting aan. Dat ziet er niet alleen heel gezellig uit, maar dat zachte licht zorgt er ook voor dat achtergebleven stof of verdwaalde kruimels niet meer opvallen. Tot slot doe je nog één ding voor de sfeer. Zet een raam op een kier voor frisse lucht of zet een pannetje op het vuur met wat water, kaneel en sinaasappelschil voor een heerlijke kerstgeur.

Klaar voor de bel

Kijk nu eens om je heen. Je huis is opgeruimd, het ruikt lekker en het is gezellig verlicht. Niemand die ziet dat je de bovenkant van de kasten hebt overgeslagen. Schenk wat te drinken voor jezelf in en adem uit. Laat die bel maar gaan!

TijdRuimteActieDe truc
00:00 - 00:10HalJassen weg, mat uitkloppen.Ruimte maken op de kapstok voor gasten
00:10 - 00:30WoonkamerRommel in mand, kussens opkloppen.Alleen het 'looppad' stofzuigen
00:30 - 00:45ToiletBril, klink en kraan poetsen.Schone handdoek en geurstokjes
00:45 - 00:55KeukenAanrecht leegmaken.Vaat verstoppen (tijdelijk!)
00:55 - 01:00SfeerLichten dimmen, kaarsen aan.Sinaasappelschillen koken voor de geur
▼ Volgende artikel
Verras je gasten: 5 keer de lekkerste koffie voor de feestdagen
© ID.nl
Huis

Verras je gasten: 5 keer de lekkerste koffie voor de feestdagen

Na een uitgebreid diner is de koffie vaak de afsluiter van de avond. In plaats van een standaard zwarte bak zet je met een paar simpele ingrediënten iets bijzonders op tafel. Je hoeft geen volleerd barista te zijn om indruk te maken; met wat kruiden of een restje chocolade geef je de koffie direct een feestelijke twist. Speciaal voor jou: vijf heerlijke koffierecepten.

Bij deze recepten draait het vooral om het contrast tussen de warme drank en de extra toevoegingen. Je kunt de smaken vaak al voorbereiden voordat de gasten aan tafel gaan, zodat je op het moment zelf niet te lang in de keuken staat. In de tabel onderin zie je telkens wat de basiskoffie voor een recept is en wat je extra toevoegingen zijn.

Lees ook: 5 veelgemaakte espressofouten (en zo voorkom je ze!)

Espresso met witte chocolade en kardemom

Witte chocolade is een goede match voor de sterke smaak van een espresso. Leg een paar blokjes witte chocolade onderin het glas en laat deze langzaam smelten door de hete koffie eroverheen te gieten. Als je een snufje kardemom door de melk mengt voordat je deze opschuimt, krijg je een heerlijke warme en kruidige geur. De kardemom zorgt ervoor dat de zoete chocolade niet de overhand krijgt, waardoor de koffiesmaak goed overeind blijft.

Tiramisu uit een glas

Je kunt de smaken van het bekende Italiaanse dessert ook gewoon drinken. Meng een sterke kop koffie met een drupje amandelsiroop voor de herkenbare smaak van amaretto, maar dan zonder de alcohol. In plaats van gewone melk kun je een mengsel van halfstijve slagroom en een beetje mascarpone bovenop de koffie leggen. Een flinke laag cacaopoeder over de room maakt het plaatje compleet. Dit koffierecept kan eigenlijk ook direct als vervanger van een dessert kan dienen, vooral het serveert met bijpassend koekje, zoals cantuccini of amaretti.

Mokka met sinaasappel en pure chocolade

De combinatie van pure chocolade en sinaasappel doet het altijd goed tijdens de feestdagen. Rasp de schil van een sinaasappel en roer dit samen met een blokje pure chocolade door je warme koffie totdat alles is opgelost. De olie uit de sinaasappelschil geeft een fris aroma dat heel goed samengaat met donker gebrande koffiebonen. Als je dit serveert met een klein stukje sinaasappelschil op de rand van het glas, ziet het er meteen feestelijk uit. De pure chocolade maakt de koffie wat dikker en voller, wat goed past bij een koude winteravond.

Karamel met een snufje zeezout

Gezouten karamel is al jaren populair en dat is niet zonder reden. Het zout versterkt namelijk de zoete tonen van de karamel en haalt tegelijkertijd de bittere randjes van de koffie af. Doe een scheutje karamelsiroop in je glas en voeg daar echt maar een heel klein beetje zeezout aan toe. Gebruik havermelk voor het schuim, omdat dit van zichzelf al een beetje romig en nootachtig smaakt. Het resultaat is een zachte koffie die het door de combinatie van zout en zoet bij bijna iedereen goed doet.

Koffie met honing en kaneel

Voor wie geen chocolade of room lust, is een combinatie van honing en kaneel een goed alternatief. Roer een goede lepel honing door de zwarte koffie en bestrooi de melkschuimlaag met wat kaneelpoeder. De honing geeft een andere soort zoetheid dan suiker en maakt de koffie zachter voor de keel. Het is een eenvoudige manier om een normale latte een feestelijke upgrade te geven met spullen die je waarschijnlijk al in je keukenkastje hebt staan. De geur van kaneel die van de warme melk afkomt, maakt meteen duidelijk dat het kerst is! 

©ID.nl

Zo maak je je koffie helemaal af

Je kunt de feestkoffie nog net wat mooier presenteren door aandacht te besteden aan de garnering. Een klein beetje kaneel, nootmuskaat of cacaopoeder op de melkschuimlaag doet bijvoorbeeld al wonderen. Gebruik een klein zeefje zodat de poeder gelijkmatig verdeeld wordt en er geen klontjes ontstaan. Voor een luxe effect kun je met een fijne rasp wat krullen van een blok pure of witte chocolade schaven. Dit smelt langzaam weg in het schuim en geeft bij elke slok een beetje extra textuur.

Ook met koekjes of fruit kun je creatief uit de hoek komen. Serveer de koffie met een typisch winters koekje op de schotel, zoals een speculaasje of een Italiaanse cantuccini. Een dunne reep sinaasappelschil die je even rond je vinger draait tot een krul staat erg chique aan de rand van het glas. Wil je echt uitpakken, dip de rand van het glas dan in wat water en daarna in suiker voor een bevroren effect. In plaats van een gewone lepel kun je tot slot een kaneelstokje in de koffie zetten, wat tijdens het drinken subtiel steeds meer smaak afgeeft.

ReceptBasisSmaakmakerTopping
Witte chocoladeEspressoWitte chocoladeKardemom
TiramisuSterke koffieAmandelsiroopMascarpone-room
Sinaasappel mokkaEspressoPure chocoladeSinaasappelrasp
Zoute karamelEspressoKaramelsiroopZeezout
Honing & kaneelLatteBloemenhoningKaneelpoeder

Drie espressomachines voor je feestkoffie

De'Longhi PrimaDonna Soul

Dit apparaat van De'Longhi is een zeer uitgebreide volautomaat. Dankzij de 18 voorgeprogrammeerde recepten zet je met één druk op de knop een krachtige espresso of een zachte latte. Voor wie van variatie houdt, biedt dit toestel ook de mogelijkheid om de sterkte van de koffie nauwkeurig aan te passen, zodat je altijd die gewenste sterke kop koffie krijgt. De machine is bovendien via een smartphone-app te bedienen.

Siemens EQ.500

De Siemens EQ.500-serie staat bekend om het gebruiksvriendelijke display waarbij je de koffiespecialiteiten direct via sensorvelden selecteert. Naast de standaard espresso en latte beschikt dit apparaat over de zogenaamde 'aromaDouble Shot'-functie. Hiermee zet je een extra sterke koffie door middel van een dubbel maal- en zetproces, zonder dat de koffie een bittere nasmaak krijgt.

Melitta Barista Smart T

De Melitta Barista Smart TS blinkt uit in veelzijdigheid met maar liefst 21 voorgeprogrammeerde recepten. Een groot voordeel is de fluisterstille molen, waardoor je zonder veel lawaai geniet van versgemalen bonen. Dankzij het dubbele bonenreservoir kun je bovendien eenvoudig wisselen tussen een milde boon voor je latte en een krachtige variant voor de espresso. De machine is via een handige app op je smartphone te bedienen. Met de 'My Coffee Memory'-functie sla je de persoonlijke voorkeuren van acht verschillende personen op.

Watch on YouTube