Maak zelf een houten picknicktafel: aanwinst voor je tuin

© mipan - stock.adobe.com

Maak zelf een houten picknicktafel: aanwinst voor je tuin

Geplaatst: 20 januari 2024 - 11:31

Aangepast: 31 mei 2024 - 09:17

Jurjen Idskes

Overweeg je om zelf een picknicktafel te bouwen? Met deze handleiding is dat kinderspel! We nemen je stap voor stap mee in het proces, zodat je een mooie en solide tafel voor de hele familie maakt.

Materialen en gereedschap

  • Steigerhout of geïmpregneerd hout van 15 cm breed: dikte van 50 mm voor de poten, dikte van ongeveer 20 mm voor de rest

  • (Verzonken) schroeven van 10 x 50 mm

  • Houtlijm

  • Zaag

  • Boormachine met houtboor

Alleen een schroevendraaier in huis?

Een boormachine komt vaker van pas dan je denkt.

Het soort hout

Een picknicktafel staat buiten. Dus we kiezen voor hout dat goed tegen de Nederlandse weersomstandigheden kan. Steigerhout is sterk en kan tegen water. Het is goedkoper dan de meeste soorten hardhout, maar wel duurder dan geïmpregneerd hout. Dat laatste is een optie wanneer je geld wilt besparen. Geïmpregneerd hout kan goed tegen de regen, maar over het algemeen is het iets zachter en minder stevig dan steigerhout.

Lees ook: Waarom iedereen een regenton in de tuin zou moeten hebben

Bouwplan in een notendop

We kiezen voor een simpele, maar zeer stevige constructie. Aan weerszijden lopen de 2 poten schuin van de tafel af. Bovenop bevestigen we aan beide kanten 2 balken die de tafel dragen. Een stukje daaronder komen langere dragers voor de banken. De poten van de tafel lijken uiteindelijk op een soort brede hoofdletter A.

Picknicktafel in een weiland

© Photographer: Francesco Scatena

Afmetingen van je picknicktafel

Voor hoeveel mensen is je tafel? Tot 4 personen is een lengte van 150 cm voldoende. Tel er daarna per persoon per kant 50 cm bij op. Voor bijvoorbeeld 8 personen is 250 cm dus een mooie maat. De diepte van het tafelblad is doorgaans 75 cm. De hoogte van het tafelblad is ook ongeveer 75 centimeter. De stoeltjes zitten ongeveer 35 centimeter lager.

We raden je vooral aan om je eigen maten te kiezen. Een picknicktafel voor kinderen is een stukje lager, terwijl een familie van mensen die langer dan gemiddeld zijn baat heeft bij een hoger model. De vrijheid is een van de voordelen van zelf een picknicktafel bouwen! Denk er wel aan dat een paar centimeter al een behoorlijk verschil maakt. De zitbanken zijn ongeveer 30 cm diep.

De poten maken

Voor de poten kiezen we voor dikkere planken van steigerhout, vanaf 50 mm is voldoende. Omdat ze vanaf de grond toelopen richting de tafel zagen we ze onder een hoek van 60 graden af. Doe dat zowel boven als onderaan, zodat beide kanten vlak zijn. Houd er rekening mee dat de poten langer zijn dan de tafel hoog is omdat ze schuin staan.

Render van een houten picknicktafel

© kontur-vid

De poten vormen uiteindelijk rechthoekige driehoek, dus voor de afmetingen is de stelling van Pythagoras van toepassing. Een andere optie is om je plan uit te tekenen.

Voor de steunen van tafel en bankjes monteren we aan weerszijden van elke poot twee planken van 20 mm. Iedere tafelpoot wordt dus omsloten door vier van deze planken. Houd direct rekening met de gewenste hoogte van het tafelblad en de zittingen. Denk er ook aan dat die boven op de dragers komen te liggen en de planken een dikte van 20 mm hebben.

Maak iedere drager met twee dikke schroeven vast. Boor de schroeven diagonaal tegenovergesteld in het hout, dus bijvoorbeeld linksonder en rechtsboven. Gebruik voor de plank aan de andere kant de andere hoeken, zodat de boorgaten elkaar niet in de weg zitten. Voor montage is het handig om alles eerst met houtlijm vast te zetten en het daarna vast te boren.

Als je tafel langer wordt dan 200 cm, dan is het handig om nog een 3e poot te maken en deze in het midden te plaatsen.

Het tafelblad vastmaken

Het moeilijkste deel zit erop. We hebben twee tot drie poten en daar hoeven wel alleen nog maar het tafelblad en de banken op te bevestigen. We gebruiken planken van 15 cm breed en 2 mm dik. Voor het tafelblad gebruiken we er vijf op rij voor een diepte van 75 cm. Voor de zittingen zijn 2 planken genoeg.

Bivenblad van een houten picnicktafel

© Alexander Kharchenko

Zorg er bij het tafelblad voor dat de eerste plank mooi in het midden komt. Bevestig die, als je dat makkelijk vindt, eerst met houtlijm. Boor de plank daarna vast in de dragers met verzonken schroeven en herhaal dit laatste voor de andere planken.

De laatste loodjes

Je picknicktafel is klaar! Het kan mooi en prettig zijn om de dragers voor de bankjes en de hoeken van het tafelblad iets af te ronden.

Houten picknicktafel in het gras

© Pedro Salaverria

Nabewerking is niet nodig, want we hebben voor hout gekozen dat tegen de weerselementen bestand is.


🪚Heb je vaker (grote) zaagklussen? Denk dan eens aan een zaagtafel👇🏻
0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten