Waarom iedereen een regenton in de tuin zou moeten hebben
Geplaatst: 17 januari 2024 - 09:34
Dewi Hoijtink
Aan regenwater geen gebrek in Nederland. Jaarlijks valt hier gemiddeld maar liefst 853 millimeter neerslag: zo’n 2 millimeter per dag! En met de klimaatverandering wordt ons land alleen maar natter. Hoe benutten we dit gratis water? Heel eenvoudig: met een regenton.
Dat het klimaat grote veranderingen ondergaat, werd het afgelopen jaar wel duidelijk. Landen overal ter wereld kampten in de zomermaanden met extreme hitte, maar ook periodes van hevige neerval waren geen uitzondering. 2023 werd zelfs het natste jaar ooit gemeten in Nederland. In plaats van de gebruikelijke 853 viel er nu 1151 millimeter regen. Kijken we naar de afgelopen 70 jaar, dan is het aantal dagen met extreme neerslag in dit land met maar liefst 85 procent gestegen.
Een regenton helpt het milieu
Als een gevolg van overmatige neerslag krijgt het land steeds vaker te maken met hoogwater. Hoogwater kan leiden tot met ontwrichtende en traumatiserende overstromingen, maar ook de infrastructuur, economie en het milieu hebben er aardig onder te lijden. Het is dan ook niet geheel verrassend dat steeds meer gemeentes subsidies voor regentonnen verstrekken. Regentonnen verschillen in formaat, maar de meeste exemplaren kunnen wel honderden liters water opvangen. Je kunt je voorstellen dat als iedereen een regenton in de achtertuin heeft staan, het milieu hier flink baat bij heeft.
Met een regenton voorkom je niet alleen dat er nóg meer water in het riool terechtkomt, maar draag je ook bij aan een lagere druk op grondwater. We gebruiken dagelijks ongeveer 120 liter water per persoon; dat moet deels uit de bodem worden gepompt. Hierdoor daalt het grondwaterpeil, wat de natuur niet ten goede komt. Planten, bomen, dieren en beken zijn extra kwetsbaar wanneer het grondwaterpeil tot zorgwekkende niveaus daalt.
Genoeg redenen om een waterton aan te schaffen, dus. Misschien overweeg je puur een regenton voor het maatschappelijk belang, maar een regenton heeft ook veel voordelen voor jezelf. We zetten er een paar op een rij.
Een buffer in droge periodes
Het is eigenlijk ironisch: hoewel het in Nederland regelmatig met bakken uit de lucht komt vallen, hebben we ook steeds vaker te maken met periodes van droogte. Dat heeft te maken met verdamping. Hoe warmer het is, hoe meer waterdamp de lucht kan vasthouden en hoe minder vaak het dus regent. Maar áls het regent, dan komt al die waterdamp in één keer uit de lucht vallen. Dat veroorzaakt die hevige, maar korte zomerse buien.
Winterse buien worden meestal veroorzaakt door passerende lagedrukgebieden of koude lucht die vanuit de Noordzee onze kant op wordt geblazen. Doordat een warmer klimaat ook in de winter voor meer waterdamp in de lucht zorgt, worden die buien intenser van aard. Daarnaast zal er in een warm klimaat vaker sprake zijn van westenwind, wat ook tot meer neerslag leidt.
Van die stortvloed aan regen kun je slim gebruikmaken door een deel hiervan op te vangen in een regenton en te bewaren voor droge periodes. Zo hoef je minder water uit de kraan te halen, waarmee je de planeet én je portemonnee ontlast. Je kunt bijvoorbeeld de tuin besproeien met het opgevangen water, maar met regenwater kun je nog tal van andere dingen. Denk aan het bewateren van binnenplanten, het wassen van de auto, het dweilen van de grond, het doorspoelen van de wc en het vullen van een eventuele vijver.
Ook in de douche kun je water besparen
Kies voor een zuinige douchekop: hetzelfde comfort en minder waterverbruik
Beter voor tuin én huis
Regenwater bevat in tegenstelling tot kraanwater geen kalk en is daarmee de perfecte schoonmaakhulp. Door het gebrek aan kalk laat regenwater namelijk geen strepen achter, waardoor dit water ideaal is voor het lappen van de ramen en het wassen van de auto. Ook je planten worden blij van kalkvrij water: hierdoor gaan ze er niet alleen beter uitzien, maar nemen ze ook meer zonlicht op. En daar gaan ze weer lekker van groeien. Prettig is ook dat je tijdens het tuinieren met een regenton altijd water binnen handbereik hebt; dat scheelt een hoop heen en weer geloop naar de keuken. Voor extra gebruiksgemak kun je een regenton met een kraantje aanschaffen.
Een (iets) lagere waterrekening
In tegenstelling tot regenwater is water uit de kraan niet gratis. Gemiddeld besteden we zo’n 22 euro per maand aan water. Op jaarbasis is dit ongeveer 265 euro. Schaf je een regenton aan, dan bespaar je tot wel 7000 liter per jaar. Klinkt veel en dat is het ook, maar op financieel gebied stelt dat niet onwijs veel voor. Zo kost een kuub water (1000 liter) bij PWN 1,77 euro. Vang je 7000 liter water per jaar op, dan bespaar je een kleine 13 euro per jaar. Als je je daarbij bedenkt dat een regenton zelf ook aardig wat geld kan kosten (van enkele tientjes tot zo’n 150 euro per exemplaar), gaat dit je misschien niet over de streep halen om er een aan te schaffen.
En toch: onder het mom van ‘alle beetjes helpen’ kan een regenton voor sommigen financieel aantrekkelijk zijn. Een goede regenton gaat minimaal tien jaar mee, dus het aankoopbedrag verdien je hoe dan ook terug. Dat gaat nog sneller wanneer je gebruikmaakt van een gemeentelijke subsidie. Veel gemeentes bieden bijvoorbeeld een subsidie aan van 50 procent van de totale aankoopkosten. Andere gemeentes geven een standaardbedrag, zoals 40 of 50 euro. En als je de opgevangen regen gebruikt als schoonmaakwater, hoef je geen geld uit te geven aan schoonmaakmiddelen. Fijn voor wie op de kleintjes let.
Een regenton kun je trouwens ook zelf maken; daarmee ben je al helemaal goedkoop uit. Met deze handleiding kan zelfs de beginnende klusser uit de voeten.
Powered by