ID.nl logo
Nooit meer naar binnen: zo wordt de tuin een verlengstuk van de woonkamer
© slavun
Gezond leven

Nooit meer naar binnen: zo wordt de tuin een verlengstuk van de woonkamer

Je voelt het, ruikt het en hoort het: het voorjaar komt er nu toch echt aan! De perfecte tijd om je plannen voor de tuin werkelijkheid te laten worden. Betrek de buitenruimte dan zoveel mogelijk bij het huis, want zo lijkt de tuin ineens een stuk groter, heb je altijd een fijn uitzicht en wordt de tuin jouw tweede huiskamer.


🌻 In dit artikel: Kleuren kiezen voor de tuin | Welke tuinmeubels passen bij jouw stijl | Hoe maak je met verlichting het verschil.

Lees ook: Van januari tot en met december tuinieren: tips voor het hele jaar buiten bezig


Interieurstijl wordt tuinstijl

Of je je er nu van bewust bent of niet: in jouw woonkamer is vast een stijl of combinatie van stijlen te ontdekken. Van stoer industrieel met veel donkere tinten en ruwe materialen tot romantische pastellen met een vleugje Scandinavië. Is die sfeer in jouw tuin ver te zoeken, dan is dat misschien de reden dat jouw buitenruimte nog niet helemaal naar je zin is.

Kijk daarom goed naar de meubels, kleuren en materialen waar je binnen zo dol op bent en vertaal deze naar buiten. Ga voor rotan als je van een romantische stijl houdt, kies een strakke loungebank in een lichte houtkleur als basic meer bij je past en ga voor staal en beton in de tuin als je een industriële woonstijl hebt. Zo simpel kan het eigenlijk zijn.

Kleur in de tuin

Durf jij voor kleur te gaan in de tuin? Doen! Je hoeft alleen maar een blik naar binnen te werpen om uit te vinden welke tinten je wilt laten terugkomen. Heb je veel warme terrakleuren in huis of is groen je lievelings, trek dit dan ook door naar buiten. Zo wordt de tuin echt een verlengstuk van de huiskamer en krijg je een mooie eenheid. Laat de kleuren terugkomen in de parasol, sierkussens, hangmat of het buitenvloerkleed, maar ook in de beplanting van de borders.

©Katarzyna Bialasiewicz Photographee.eu

Kleuren, patronen en verschillende materialen geven de loungehoek een woonkamergevoel.

Tuinmeubels uitzoeken

Met een beetje geluk kun je op meerdere plekken in de tuin neerstrijken om van de zon te genieten of juist de schaduw op te zoeken. Stem in dat geval de tuinmeubels zoveel mogelijk af op de woonkamer én op elkaar zodat de tuin geen allegaartje wordt. Je hoeft hiervoor niet de hele serie in één keer bij elkaar te shoppen, als je maar goed kijkt of de stijl, vorm en materialen kloppen. Bij online tuinmeubels shoppen kun je op deze kenmerken filteren en ook als je graag bij de kringloop of op Marktplaats snuffelt, geeft het je houvast.

💡 Tip! Heb je een kleiner terras of zoek je naar multifunctionele tuinmeubels? Kies dan voor lichtgewicht of opklapbare stoelen en bijzettafels. Deze verhuis je mee met de stand van de zon en kunnen mee naar binnen als er een regenbui dreigt.


Bestrating als basis

Ook de bestrating van de tuin kun je matchen met de vloer van de woonkamer. Zo loop je van binnen ongemerkt naar buiten en heb je voor je gevoel een XL-tuin of mega woonkamer, het is maar net vanuit welke hoek je het bekijkt. Kies voor een houten vlonder in dezelfde tint als je houten vloer of ga voor grote betonnen tegels als verlengstuk van de gietvloer. Wordt het je allemaal een beetje te eentonig, dan kan een groot buitenkleed voor een kleurrijk contrast zorgen. Want met zo’n goed doordachte basis kun je juist met de accessoires variëren.

Snoerloze lampen zijn ideaal voor buiten, dit exemplaar zorgt ook nog eens voor een toef kleur.

Verlichting in de tuin

Een lichtplan is niet alleen handig voor in huis, ook buiten verdient goede verlichting je aandacht. Voor de gezelligheid, maar ook voor je veiligheid. Zit je binnen, dan kijk je niet in een zwart gat en ben je buiten, dan kun je zo lang mogelijk blijven zitten. Bedenk goed wat je wilt verlichten en waar je het liefst zit aan het einde van de dag. Is dit de veranda of het verste hoekje van de tuin? Dan zorg je voor goede verlichting op die plekken en de weg er naartoe.

Mag het allemaal wel iets gezelliger in de tuin? Hang dan een lichtslinger of prikkabel op of versier de bomen of lampionnen op zonne-energie. Ook snoerloze lampen verhuis je zo van binnen naar buiten.

Accessoires maken het verschil

Het mag buiten net zo bont zijn als buiten, dus laat je gaan als je van kleur en prints houdt. Gebruik hiervoor de kleuren die je ook terugvindt in de woonkamer en daar is je eenheid weer. Maak hiervoor gebruik van sierkussens, een tuinkleed, poefjes, hangmat en pak eens uit met een paar opvallende stoelen rondom de tuintafel. Bij Kwantum vind je veel betaalbare tuinstoelen in fijne kleuren en ook Fatboy en Ikea hebben tuinmeubels die binnen helemaal niet misstaan.

Een mooi groen accessoire en dé manier om hoogte en diepte aan te brengen in een tuin is een verrijdbare plantenwand of -standaard. Zo’n groene roomdivider maak je zelf van pallets of een houten schuttingdeel en deze hoge zwarte plantenstandaard past ook in een kleinere tuin.

©Photographee.eu - stock.adobe.com

Met de lampionnen wordt buiten eten wel heel gezellig.

Buiten eten

Heb je bij de eerste zonnestralen niet alleen tuinkriebels, maar jeuken je barbecue-handen ook? Dan staat een buitenkeuken misschien wel hoog op je wensenlijst. Een beetje DIY-er maakt er zelf eentje, maar de kant-en-klare buitenkeuken wordt gelukkig ook steeds betaalbaarder. En denk groot, want als je toch bezig bent dan is een pizza-oven ook het perfecte excuus voor weer een tuinfeestje.

Verwarming op je terras

De manier om zo lang mogelijk buiten te blijven, ook in het wat frissere voorjaar en najaar, is zorgen voor verwarming. Wil je graag een terrasverwarmer, dan heb je de keuze uit gas of elektrisch. Houd hierbij wel rekening met:

  • Wind: de ene terrasverwarmer is windgevoeliger dan de ander; dit vind je terug in de specificaties. Bij een open terras is het handig om een heater te kiezen met een zogenaamde korte golf.

  • Verwarmingsbereik: je hoeft met de terrasverwarmer niet de hele tuin te verwarmen, maar slechts de plek waar je zit. Meet deze ruimte goed op en ga hier vanuit.

  • Ophanghoogte: controleer voor de aankoop ook wat de minimale ophanghoogte van de terrasverwarmer is en houd je ook aan andere veiligheidsadviezen.

  • Gebruik bij een gesloten terras geen gasheater.

Een populaire terrasverwarmer is ook nog steeds de sfeervolle houtkachel, ondanks dat het niet de meeste milieuvriendelijke manier van verwarmen is. Wil je toch graag een vuurtje stoken? Doe dit dan alleen met droog, onbehandeld hout zonder impregneermiddelen zoals verf en beits. Ook geen tuinafval of snoeihout, dit is zelfs verboden. Denk ook aan je buren bij het gebruik van de houtkachel en gebruik ‘m niet bij windstil of mistig weer: de rook blijft dan enorm lang hangen.

En misschien vind je dit artikel ook interessant: Winterbarbecue: geen seizoen te koud voor een bbq-feestje!

©Ralf Geithe - stock.adobe.com

Een terrasverwarmer in de overkapping zorgt ervoor dat je op kille dagen toch buiten kunt zitten.


Lekker lang buiten met een overkapping

Je tuinseizoen verleng je ook met een veranda of overkapping aan het huis of in de tuin. Kies hiervoor een plek waar je goed uit de wind zit, maar houd bovenal rekening met de regelgeving voor een aanbouw in jouw gemeente. Meestal lukt het vergunningsvrij, maar de regels zijn wel wat aangescherpt de laatste jaren. Doe dus altijd een vergunningscheck voordat je ook maar iets bestelt en breng de buren ook op de hoogte van je plannen.

Professionele hulp nodig in jouw tuin?

Vraag een offerte aan voor hovenier:

▼ Volgende artikel
Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips
© ID.nl
Huis

Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips

🌡️ Man man man, wat is het heet. Sterker nog: bloedheet. Wij hebben daarom vijf artikelen voor je met ideeën om de hitte te slim af te zijn. Van simpele manieren om je slaapkamer koel te houden tot zelf ijs maken tot een plaknacht overleven: inspiratie voor iedereen die liever niet wegsmelt.

Een plaknacht overleven

Een slaapkamer waarin de hitte van de dag is blijven hangen: dat staat garant voor een nacht woelen en slecht slapen. Gelukkig kun je veel doen om het koeler te maken. Overdag de zon buitenhouden en licht beddengoed kiezen bijvoorbeeld. En 's avonds een lauwe douche nemen of ijsblokjes bij de ventilator zetten helpt ook. Wij hebben acht onmisbare tips voor je verzameld.
→ Lees verder: Zo houd je het hoofd (en de slaapkamer) koel

Hitte verdrijven uit huis

Zit je huis nog vol warmte als de buitentemperatuur alweer zakt? Dan is het tijd voor actie. In dit artikel lees je over ventilatie en isolatie airco's en zonwering, en over snelle tips die gegarandeerd graden schelen.
→ Lees verder: Tips om de warmte uit huis te krijgen na een hittegolf

Zelf ijs maken? met een ijsmachine ...

Roomijs maken in je eigen keuken? Dat kan met de hand, maar makkelijker met een ijsmachine. In dit overzicht zie je hoe de klassieke modellen met losse koelkom werken, wat een zelfvriezende machine voor je doet en waarom de Ninja Creami zo populair is. Je eigen ijs maken: leuk om te doen, maar al helemaal lekker om op te eten! 🍦
→ Lees verder: IJs maken met ijsmachines – zo werkt het

... en zonder ijsmachine

Ook zonder machines kun je prima zelf ijs maken. In dit artikel lees je hoe je waterijs of yoghurtijs maakt met wat je al in huis hebt. Meng wat fruit, sap of yoghurt, giet het in vormpjes of bekertjes en laat het bevriezen. Je kunt eindeloos variëren met smaken, en zelfs alcohol toevoegen. Maar dat is met deze tropische temperatuur misschien niet het beste idee...
→ Lees verder: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken

Getest: de Ninja Slushi

Met de Ninja Slushi maak je meer dan slushi alleen. Van granita's tot milkshakes, van slush met frisdrank tot frozen cocktails: dit apparaat kan het allemaal. Hoe dat bevalt in de praktijk, lees je in deze uitgebreide review.
→ Lees verder: Review Ninja Slushi – Voor ijskoude drankjes op warme dagen

Koud, kouder, koudst

Of je nou je huis wilt laten afkoelen, een plaknacht wilt overleven of gewoon zin hebt in een zelfgemaakt ijsje: met deze tips kom je de hitte wel door. Sterkte!

🥶 Kon je er maar in gaan zitten! 👇


 

▼ Volgende artikel
De aircooler: het betaalbare alternatief voor een airco in huis
Energie

De aircooler: het betaalbare alternatief voor een airco in huis

Zit je tijdens warme dagen te puffen in huis, maar zie je een dure airco niet zitten en vind je een ventilator gewoon niet effectief genoeg? Dan is een aircooler misschien precies wat je zoekt. Deze verkoelende tussenoplossing werkt met water in plaats van koelvloeistof en heeft daardoor een aantal aantrekkelijke voordelen. Maar ook wat beperkingen.

In dit artikel lees je:

– Hoe een aircooler werkt en waarin hij verschilt van een airco – De belangrijkste voor- en nadelen van een aircooler – Wanneer een aircooler wél (en juist níet) een slimme keuze is – Wat je moet weten over prijs, geluid, energieverbruik en gebruiksgemak

Lees ook: Koele vergelijking: ventilator of mobiele airco?

Wat is een aircooler?

Heel simpel gezegd: een aircooler zuigt warme lucht aan, laat die langs een watergekoeld element stromen en blaast de frisse lucht vervolgens weer de ruimte in. Dat zorgt voor een aangename luchtstroom vlak bij het apparaat. Maar zet je het apparaat uit, dan is ook de verkoeling snel verdwenen. Anders dan een airconditioner verlaagt een aircooler de temperatuur in de kamer niet echt. Het effect is vergelijkbaar met een ventilator, maar dan met een extra verkoelend tintje.

De voordelen: fris, stil en flexibel

Hoewel een aircooler de thermometer niet drastisch laat dalen, voelt de lucht er wel merkbaar frisser door aan. Dat komt doordat het apparaat warme lucht actief koelt met waterdamp. In kleinere ruimtes werkt dat verrassend goed, zeker vergeleken met een standaard ventilator die alleen lucht verplaatst.

Een ander pluspunt: aircoolers zijn fluisterstil. Omdat ze geen compressor gebruiken, hoor je nauwelijks dat ze aanstaan. Ideaal dus voor in je slaapkamer of thuiskantoor. Er is bovendien geen ingewikkelde installatie of raamafdichting nodig: je rolt het apparaat gewoon naar de plek waar je verkoeling wilt, vaak nog op handige wieltjes ook.

En dan is er nog het kostenplaatje. Aircoolers zijn om te beginnen aanzienlijk goedkoper dan (mobiele) airco's. Je hebt daarnaast geen installatiekosten, een véél lagere energierekening en de aanschafprijs ligt veelal onder de 100 euro. Sommige modellen hebben bovendien een ingebouwde luchtzuiveraar die stof, pollen en andere viezigheid uit de lucht filtert: handig voor mensen met allergieën.

©Sekai

De nadelen: beperkte verkoeling en vochtige lucht

Toch kent een aircooler z'n grenzen. Het belangrijkste nadeel: de koelkracht is beperkt. Waar een airco een ruimte echt koel kan blazen (tot wel 10 graden lager!) blijft een aircooler steken op een bescheiden 3 graden. Je kunt dus geen precieze temperatuur instellen, zoals dat bij een airco wel kan.

Bovendien maakt een aircooler de lucht vochtiger. In een kamer die van zichzelf al wat broeierig is kan dat onprettig aanvoelen. Je doet er daarom goed aan om tijdens het gebruik een raam open te zetten, vooral bij hoge luchtvochtigheid. En let op het onderhoud: het waterreservoir moet regelmatig worden geleegd en schoongemaakt om schimmelvorming te voorkomen. Anders blaast het apparaat geen frisse, maar juist muffe (en ongezonde) lucht je kamer in.

Heel lokaal verkoeling nodig?

(bijvoorbeeld op je werkplek)

Wanneer wél (en wanneer juist geen) aircooler?

Een aircooler is vooral handig als je op zoek bent naar betaalbare, energiezuinige verkoeling die weinig geluid maakt. Ideaal voor wie geen honderden euro's wil uitgeven aan een airconditioner, maar wel behoefte heeft aan een fris briesje in huis.

Is het bij jou thuis structureel warm of wil je grotere ruimtes écht koel krijgen? Dan is een traditionele (mobiele) airco waarschijnlijk een betere investering. Zeker als de luchtvochtigheid in huis al aan de hoge kant is, kun je beter voor een krachtiger systeem kiezen.

Toch liever een vaste airco? ⤵

Vraag een offerte aan voor airconditioning: