Goedkope en eenvoudige klusjes voor betere isolatie

© pixel-shot.com (Leonid Yastremskiy)

Goedkope en eenvoudige klusjes voor betere isolatie

Geplaatst: 2 februari 2024 - 13:06

Aangepast: 31 mei 2024 - 09:16

Jurjen Idskes

Om je woning beter te isoleren, hoef je niet meteen met een groot project te beginnen en veel geld uit te geven. Met een paar makkelijke en goedkope klusjes valt al veel winst te behalen. We leggen het uit in deze handleiding!

Voor klimaat, comfort en kostenbesparing

Met het oog op het klimaat en onze eigen portemonnee gaan we aan de slag om je woning beter te isoleren. Met deze tips verhoog je ook meteen het wooncomfort. In de winter blijft je huis makkelijker warm en is er geen sprake van tocht. Maar ook in de zomer profiteer je. Want dankzij goede isolatie houd je de hitte buiten de deur.

Naden en kieren afdichten

We beginnen bij ramen en deuren. Want die laten relatief veel warmte van je woning naar buiten ontsnappen. Vooral wanneer er sprake is van kieren. Die gaan we afdichten met tochtbanden en stripborstels.

Tochtbanden voor deuren en ramen

Tochtbanden zijn ideaal om de ruimte tussen deur of raam en kozijn af te dichten. Je plakt ze op het kozijn, zodat de banden bij het sluiten tussen het kozijn en de raam of deur ingeklemd worden. Ze zijn overal verkrijgbaar, goedkoop en helpen een hoop. Vooral bij wat oudere woningen en kozijnen zijn ze eigenlijk onmisbaar. Ze zijn voorzien van een plakrand en dus makkelijk aan te brengen.

Meet eenvoudigweg de lengte en breedte van het kozijn op. Maak de ondergrond schoon met een beetje zeep en water en laat het even drogen. Plak daarna de tochtbanden op het kozijn.

Kosten: vanaf 10 euro per 10 meter

Raamkieren afdichten

© Marina Gordejeva

Stripborstel voor binnendeuren

Binnendeuren hebben aan de onderkant geen kozijn. Dus daar kun je geen tochtband plakken. Maar onder de deur zit wel een vrije ruimte waar warmte door ontsnapt. Om dat te voorkomen, plakken we een stripborstel onder de deur. Doe dat vooral bij binnendeuren tussen verwarmde en onverwarmde kamers. Dus bijvoorbeeld tussen woonkamer en hal en keuken en bijkeuken. Meet eerst de hoogte van de kier onder de deur op en zoek hier een passende stripborstel bij.

Kosten: 10 euro per deur

Een borstel voor je brievenbus

Je isoleert je brievenbus snel en gemakkelijk met een brievenbusborstel. Meet simpelweg je brievenbus op en zoek hier een geschikte borstel bij. Vrijwel alle modellen zet je aan de binnenkant vast met en paar schroefjes. Wederom een makkelijk en goedkoop klusje dat veel voordeel oplevert!

Kosten: 10 euro

Folie achter radiatoren

Het is de bedoeling dat de warmte van je radiotoren zoveel mogelijk in je woning blijft. Tegelijkertijd staan radiatoren tegen de muur aan. Een deel zal dus altijd de muur intrekken en naar buiten ontsnappen. Met name bij matige muurisolatie is dat een probleem. De oplossing is radiatorfolie achter het verwarmingselement plaatsen.

Rollen met radiatorfolie vind je bij iedere bouwmarkt. Meet de hoogte en breedte van de radiator op. Knip vervolgens de folie op maat. Het is mooi om het 2 cm minder hoog en breed af te knippen. Dan verdwijnt de folie namelijk achter het verwarmingselement. Gebruik dubbelzijdige tape om het met de glimmende kant richting de radiator vast te plakken op de muur.

Kosten: 10 euro per radiator

Lees ook: Isoleren met écht duurzame (biobased) materialen doe je zo

Radiator isoleren

© Evgen - stock.adobe.com

Isoleren van warm water- en verwarmingsbuizen

Warm water wordt naar je verwarmingen, douche en kraan gebracht via leidingen. Onderweg verliezen die helaas best veel warmte. In warme delen van je woning, zoals woon- en slaapkamers, is dat geen probleem. Maar in kelders en op zolder is het zonde van de energie. Daarom gaan we deze buizen isoleren. Daar is speciale buisisolatie voor.

De versie met plakrand is extra makkelijk te bevestigen. Door dit aan te brengen rondom buizen in koude ruimtes bespaar je een hoop energie. Tip: snijd bij een bocht kleine v-vormige stukjes uit de binnenbocht van het isolatiemateriaal zodat het daar ook perfect past en isoleert.

Kosten: 1,50 euro per 2 meter

Isolatiebuis op maat maken

© zvirni - stock.adobe.com

0

Powered by

logo

Gordijnen voor warmteregulatie

Wist je dat je met gordijnen energie kunt besparen? Je krijgt het voor elkaar door ze op de juiste momenten te sluiten of juist te openen. ’s Nachts en tijdens de koude maanden van het jaar houden gesloten gordijnen de warmte binnen. Klassieke, rol- en plisségordijnen zijn allemaal geschikt, zolang je let op de isolatiewaarde.

Door je gordijnen te openen kun je juist warmte binnenlaten als het zonnetje schijnt. Vooral in de winter kan dat een voordeel zijn. Hoewel de zon zich in dan in Nederland amper laat zien. Maar als dat het geval is, hangt hij lekker laag en schijnt het licht zo je woning binnen. Open op zulke momenten je gordijnen om de gratis warmte binnen te laten.

Kosten: vanaf 35 euro per groot raam

Gordijnen houden de kou buiten

© Kryuchka Yaroslav


Tijd voor een grootschalige aanpak? Laat je adviseren!

Vraag een offerte aan voor isolatie:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten