De 10 beste puzzelgames voor smartphone en tablet

© PXimport

De 10 beste puzzelgames voor smartphone en tablet

Geplaatst: 21 maart 2016 - 12:13

Aangepast: 14 december 2022 - 14:56

Dirk Schoofs

Puzzelgames zijn bijzonder verslavend. Dankzij de smartphone of de tablet ontrafelen we de raadsels level per level in bed, in bad, in de bus en straks in de zomer ook weer in de strandstoel. Hier tien frisse toptitels die uitblinken in originaliteit en die voor dagen spelplezier zorgen.

Tip 01: Voor fantasten: Monument Valley

iOS € 3,99 (+ in-app aankopen)

Android € 2,99 (+ in-app aankopen)

Windows 8 en 10 (mobiel) € 3,99 (+ in-app aankopen)

De prachtige puzzelgame Monument Valley is geïnspireerd op het artistieke talent van de Nederlandse kunstenaar M.C. Escher. Het spel draait om vreemde architecturale constructies waar je een poppetje doorheen moet manipuleren. De aparte geometrie, de verborgen paden en de onmogelijke Escheriaanse trappen maken het spel tot een surrealistische ontdekkingstocht. Het succes van de game zit hem vooral in de artistieke kwaliteit en in de sfeer van complete rust waarin je de puzzels oplost. Lees ook: De 35 beste Android-apps van 2015.

Tip 02: Voor romantici: Lumino City

iOS € 4,99

Windows (pc) € 19,99

OS X € 12,99

Ook Lumino City trekt de aandacht door zijn arty looks en dat heeft te maken met de manier hoe de game is gemaakt. Deze puzzelapp is namelijk gebaseerd op met de handgemaakte indrukwekkende papieren constructies in combinatie met 'echte' objecten, die daarna werden gedigitaliseerd. De wereld van Lumino oogt bijzonder kleurrijk en zelfs sprookjesachtig door de belichting die weerkaatst op de bouwsels. Je moet het hoofdpersonage op weg helpen om haar ontvoerde grootvader te redden, en dat is een kwestie van puzzels oplossen en mechanische constructies in gang zetten. Een stevige download (2 GB op iOS) maar een aanrader voor wie is uitgekeken op het zoveelste arcade-game.

© PXimport

Tip 02 De combinatie van papier en digitale elementen geeft een aparte sfeer.

Tip 03: Voor de vitale gamer: Progress to 100

iOS € 2,99

Op vlak van gamebeleving is Progress to 100 een buitenbeentje. Zelden hebben wij een game gezien die je zo fysiek moet spelen. Je krijgt korte opdrachten voorgeschoteld in de vorm van cryptische omschrijvingen die je helpen de puzzel te kraken. Hiervoor moet je het mobieltje op verschillende manieren bewegen: zwaaien, kantelen, kietelen, vegen... Daarbij moet je de app toegang geven tot de microfoon en camera. Sommige van de 100 opdrachten zijn zo kort dat ze de naam puzzel nauwelijks waard zijn, maar andere zijn dan weer briljant gevonden. Nadeel van deze creatieve vondst is dat je na zo'n drie kwartier bent uitgespeeld, en als je de puzzels eenmaal kent, heeft het spel geen herspeelwaarde. Hoe dan ook, dit is een spel dat je liever niet in een publieke ruimte speelt.

Tip 04: Voor psychopaten: Happy Wheels

iOS Gratis (€ 1,99 zonder advertenties)

Chrome Gratis

Happy Wheels is de combinatie van een puzzel- en racegame die al jaren populair is als webgame. Met virtuele knoppen bestuur je een figuurtje dat zich verplaatst op rolschaatsen, het skateboard, de fiets, de motor ... kortom op wieltjes. Het is belangrijk dat het figuurtje zich naar voren en achteren buigt om de juiste sprong te kunnen maken. Ondertussen donderen er autowrakken uit de lucht en storten bruggen in. Echt leuk wordt het wanneer je met de level-editor hindernisbanen aanlegt waarop je vrienden zich mogen verongelukken. Happy Wheels zou beter Bloody Wheels heten, want de afgerukte ledematen vliegen in het rond en het bloed spat tegen het scherm. Heerlijk spel voor puzzelaars met licht psychopathische trekjes.

 

© PXimport

Tip 04 Met de segway op de roltrappen? Het bloed spat tegen het scherm.

Tip 05:- Voor pyromanen: Little Inferno

iOS € 2,99

Android € 3,42

Windows; OS X; Linux (via Steam) € 9,99

Wie vond het in zijn jeugd niet leuk om iets in vlammen te laten opgaan? Of misschien nog steeds wel ... Het grootste deel van dit avontuur speelt zich af in de open haard waar het personage spullen aanschaft om in de fik te steken: houtblokken, maar ook teddyberen, gillende robots, exploderende vissen en mini-atoombommen. Door dingen te verbranden genereer je weer geld. Ondertussen moet je reageren op het moment dat objecten verkolen en leer je hoe je dingen moet combineren om het verbrandingsproces te optimaliseren. Aanvankelijk werd dit puzzelavontuur sceptisch ontvangen. Hoelang blijft het leuk om dingen te verbranden? Toch heeft de game een verbazingwekkende verhaallijn, een luguber plot en een aanstekelijke soundtrack. Opmerkelijk is dat deze bijzonder leuke pyromanische game werd gemaakt door drie jongens zonder geldsteun, zonder kantoor en zelfs zonder uitgever. En waarschijnlijk ook zonder brandverzekering...

Tip 06: Voor angsthazen: ]LIMBO

iOS € 4,99

Android € 5,30

Windows; OS X; Linux (via Steam) € 9,99

Limbo speel je best 's avonds, bij gedempt licht of nog beter in het pikdonker. Deze topper is licht en vrolijk en tegelijk duister en deprimerend. Het verhaal en de gameplay houden je gekluisterd aan het spel, want iedere opdracht is anders en telkens zal je brein de oplossing in een andere richting moeten vinden. Vooral de eenvoud van de uitdagende opdrachten, charmeert. Het gaat om een klein jongetje dat wakker wordt in een bos en dat onder jouw hoede zijn zus probeert te vinden. Het spel is in 2D en zelfs de bediening is makkelijk. Je sleept naar links of rechts om het personage te bewegen en je veegt naar boven om te springen. Bovendien kun je iets vastpakken, voortduwen of wegtrekken. De mooie zwart-witte silhouetten, de muziek, de natuurlijke beweging van de objecten en de ingenieuze opdrachten maken van Limbo een verslavend spel.

 

© PXimport

Tip 06 Een jongetje gaat in het donker op zoek naar zijn zus ...

Tip 07: Voor vluchters: Framed

iOS gratis € 3,99

Android € 2,99

Terwijl een swingend jazzdeuntje klinkt, komt het stripverhaal tot leven. De bedoeling is dat de hoofdpersoon met een mysterieus koffertje politieagenten ontwijkt. Dat doe je door de volgorde van de vakken in het stripverhaal te verslepen, want de inhoud van iedere tegel is belangrijk voor het verhaal. Op die manier bepaal je de volgorde van de context. Om het spel in de vingers te krijgen, begint het gemakkelijk, maar de puzzels worden snel ingewikkelder. Gelukkig zit er geen maximum aan het aantal keren dat het personage het storyboard opnieuw mag binnenwandelen, zodat je rustig kunt experimenteren met de verschillende mogelijkheden. Een puzzelgame met een originele invalshoek die ondertussen een berg aan nominaties en awards heeft gewonnen.

Tip 08: Voor getalneuroten: Threes!

iOS Gratis (€ 2,99 zonder reclame)

Android € 3,41

Windows (mobiel) Gratis

Nikola Tesla, de uitvinder van wisselstroom, had een obsessie voor het getal drie. Dit genie zou het spel Threes! geweldig hebben gevonden. Je moet zo veel mogelijk blokjes combineren om veelvouden van drie te vormen. Van een 1 en een 2 maak je een 3, van tweemaal een 3 maak je een 6, van twee 6'en maak je 12, enzovoort. Oké, we realiseren ons dat dit behoorlijk duf klinkt, maar het duurt exact vijf minuten totdat je totaal mentaal afgezonderd van je omgeving geniet van deze schuifpuzzel, die inderdaad nogal lijkt op het bekende 2048. Bij iedere zet komt er een nieuw blokje in het spel. De vormgeving, het muziekje en grafische details zoals de gezichtjes in de blokjes, zorgen dat dit spel sympathiek aanvoelt. Hoe beter je wordt, hoe meer strategisch je gaat spelen om ten slotte het ultieme doel te bereiken: het magische getal 3072. Tesla zou kraaien van plezier.

Tip 09: - Voor arachnofoben: Spider: Rite of the Shrouded Moon

iOS Gratis € 4,99

Android € 5,51

Windows, OS X, Linux (via Steam) € 12,99

De prijs van de nieuwe Spider-game ligt naar app-normen iets hoger dan normaal, maar er worden geen in-app aankopen opgedrongen en je wordt evenmin gedwongen om reclame te plaatsen op Facebook. Ook in de opvolger van de klassieker Spider: Bryce Manor bestuur je de spin in een oud verlaten pand waar je in dertig levels allerlei opdrachten oplost om zo veel mogelijk vliegen te vangen. De kunst is om op strategische plaatsen het web te spannen en de vliegen de stuipen op het lijf te jagen zodat ze in de val vliegen. Het aantal webben dat je kunt opzetten is immers beperkt. Uniek is dat de game rekening houdt met de 'echte wereld'. Wanneer de zon bij jou ondergaat, zal het ook donker worden op het scherm en als het buiten regent zullen ook de druppels vallen in Spider-land.

 

© PXimport

Tip 09 Probeer zo veel mogelijk spinnen te vangen in het web.

Tip 10: Voor liefhebbers van Tetris: Los Aliens

iOS Gratis

Android Gratis

Los Aliens smaakt een beetje naar Tetris, maar voor de rest bevat het aanstekelijke elementen van de nieuwe generatie puzzelgames: leuke graphics, een funky muziekje en uiteraard het ruimtethema. De app is gratis, maar je moet de reclame er wel voor lief bijnemen. Net als bij Tetris probeer je de rijen vol te laten lopen met puzzelstukjes. Daarbij moet je een figuurtje steeds in een L-vorm over het speelvlak bewegen. De eerste levels dienen om kennis te maken met de besturing en het opzet, waarna het steeds moeilijker wordt om je door de 170 spelniveaus te werken. Om de speler bij de les te houden, komen er in de loop van het spel steeds meer vreemde buitenaardsen in het spel. Een pittig doch eenvoudig puzzelspel met enkele minpunten die we ondertussen van gratis games gewend zijn.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten