ID.nl logo
De 35 beste Android-apps van 2015
© PXimport
Huis

De 35 beste Android-apps van 2015

Er staan zo veel fantastische apps in Google Play, dat je de draad een beetje kwijt kunt raken. Wij hebben de 35 beste Android-apps voor je op een rijtje gezet die je echt op je smartphone of tablet moet hebben staan.

Natuurlijk heb je al evergreens als Buienradar, Facebook en WhatsApp op je Android-device staan. In Google Play staan echter talloze fantastische apps waar je misschien nog nooit van hebt gehoord, maar die zeker niet zouden misstaan op je toestel. We zetten de mooiste pareltjes voor je op een rij. Lees ook: Laat Android-apps moeiteloos op je computer draaien.

Wallmax

Een handige bron voor nieuwe wallpapers is Wallmax. In tegenstelling tot andere wallpaper-apps vind je hier geen rotzooi en worden de achtergronden in een overzichtelijke interface getoond. De app is nog behoorlijk onder constructie, hierdoor is het aanbod nog niet enorm groot en kun je nog niet op tags zoeken. Desondanks is Wallmax nu al een goede bron voor een schitterende wallpaper.

©PXimport

Kodi

De naam Kodi zegt je misschien niet zoveel, de naam XBMC misschien wel. Kodi is als het ware XBMC's mediacenter, maar dan voor Android. Vooral als je een Android-stick gekoppeld hebt aan je tv is de app heel fijn. Kodi is een overzichtelijk mediacenter vanwaar je al je foto's, video's en muziek afspeelt. Bovendien zijn er plugins verkrijgbaar om de functionaliteit uit te breiden. Voor het kleine scherm van smartphones is Kodi ongeschikt, dan kun je beter de galerij blijven gebruiken om je media mee af te spelen.

©PXimport

Swift Remote

Met Swift Remote geef je je Windows-pc commando's en is het mogelijk bestanden over en weer te sturen, zolang beide apparaten in hetzelfde netwerk zitten. Om het te laten werken heb je wel een programmaatje nodig. Zodra je verbinding hebt gelegd geeft de app je een set opties, volumebediening, brightness, uitschakelen, etc. Maar het is ook mogelijk om de muis te besturen. Zo beheer je al je pc's in je thuisnetwerk vanaf je luie stoel.

©PXimport

Silent Boot

Opstartgeluidjes van je Androidtoestel kunnen mateloos irritant zijn, vooral als je je toestel in een publieke ruimte aanzet. Dit probleem tackel je met Silent Boot. Wanneer je de app inschakelt zorgt hij ervoor dat het geluid stil wordt gezet wanneer je Android uitschakelt, handmatig, maar ook als de batterij leeg is. Dit heeft als gevolg dat je toestel ook geen geluid produceert wanneer je hem later weer aan zet. Dat scheelt een hoop ongemakkelijke situaties.

©PXimport

Unclouded

Er zijn talloze cloudopslagdiensten en als je liever niet betaalt voor extra opslagruimte of om voor werk en hobby ook graag cloudopslag gebruikt, dan heb je vaak meerdere accounts bij meerdere aanbieders. Unclouded maakt het beheer van meerdere cloud-accounts tegelijkertijd eenvoudig. Je cloudopslagdiensten worden overzichtelijk in een verkenner-interface getoond, inclusief een zoekfunctie en sorteerfunctie op grootte of bewerkingsdatum. Helemaal prettig is de mogelijkheid dubbele bestanden op te sporen. Dat maakt Unclouded een onmisbare tool voor gebruikers van Dropbox, Google Drive, OneDrive of Box.

©PXimport

Tiny Apps (Floating)

In Windows werk je in vensters, die je kunt verplaatsen en voor andere (programma-)vensters in beeld zet. Dat is precies wat Tiny Apps doet. In de app kun je kleine venstertjes genereren, met app-snelkoppelingen, een muziekspelertje, browser, calculator, stopwatch en meer. Dit venstertje blijf altijd boven je app staan. Handig als je bijvoorbeeld tijdens het typen van een document korte berekeningetjes moet maken met de calculator of feitjes moet opzoeken via een browservenstertje met Wikipedia. De venstertjes zijn eenvoudig af te sluiten door het kruisje rechtsboven in te drukken. In het notificatiescherm is een knopje aanwezig om alle venstertjes in een klap weg te klikken.

©PXimport

Ghostery Privacy Browser

Waarschijnlijk kende je de naam Ghostery al van de browserextensie, die alle advertentietrackers blokkeert. Omdat de standaardbrowser van Android geen extensies heeft, hebben de makers van Ghostery een losse browser ontwikkeld voor dezelfde functionaliteit. Wanneer je een site bezoekt met de browser zie je rechtsbovenin de trackers op de site, die standaard allemaal geblokkeerd worden. Druk je op het Ghostery-icoontje, dan zie je precies welke trackers er gevonden zijn en kun je desgewenst ook advertentienetwerken blokkeren.

©PXimport

Amaze File Manager

Een verkenner-app mag niet ontbreken op je Android. Hoewel de Play Store vol staat met allerlei bestandsverkenners springt Amaze File Manager er uit. Je kunt eenvoudig door de mappen en bestanden van je Android heen bladeren en bestanden verplaatsen, verwijderen, openen, enzovoort. Fijn is dat de app mooi is vormgegeven volgens het ontwerp van Android 5.0 en erg vlot werkt. Heb je root-toegang, dan kun je ook bij de systeembestanden komen. Als prettig extraatje is er ook een tabblad dat alle geïnstalleerde apps weergeeft, zodat je hier eenvoudig apps kunt verwijderen.

©PXimport

dSploit

Netwerkscanner dSploit biedt een aantal krachtige netwerktools. Om de app te laten werken heb je echter niet alleen root-toegang nodig, maar ook Busybox. dSploit kun je gebruiken om jezelf toegang te geven tot wifinetwerken waarbij routers standaardwachtwoorden gebruiken, je kunt netwerkverkeer analyseren, maar ook manipuleren. Let wel op dat je strafbaar bent als je op andermans netwerk zit te klooien, maar voor een goede analyse of grap kun je dSploit natuurlijk gewoon op je eigen netwerk inzetten.

©PXimport

Messenger

Vanaf Android 4.4 was Google Hangouts opeens de standaard-app voor sms'jes. Het leverde Hangouts niet de gehoopte boost op en alle fabrikanten behielden hun eigen sms-app in hun Androidskin. Google is ietwat teruggekrabbeld en heeft nu ook een sms-app gemaakt die zonder Google-accountkoppeling gewoon het sms- en mms-verkeer afhandelt. Messenger ziet er goed en minimaal uit en biedt bovendien de optie om oude sms'jes te archiveren. Geen toeters en bellen, en dat is fijn voor een sms-app.

©PXimport

Privacy Flashlight

De Play Store staat vol met verschillende zaklampapplicaties, die de flitser van de camera als lampje gebruiken. Een onmisbare functie, die ook Privacy Flashlight biedt. Het verschil met de andere zaklamp-apps is echter dat Privacy Flashlight geen onnodige permissies van Android vraagt. Vrijwel alle zaklampapplicaties in de top 500 van de Play Store oogsten namelijk op de achtergrond allemaal persoonsgegevens. Je adresboek, wifi-gegevens, locatie... Je kunt het zo gek niet bedenken of de zaklamp steelt het. Privacy Flashlight niet, en de app werkt zoals je verwacht. Er zijn twee knoppen, een om het cameralampje aan te zetten, een om het scherm fel te verlichten. Genoeg om je sleutels in het donker terug te vinden.

©PXimport

Ochtend-startpagina: Morning Kit

Wekker, kopje koffie, krantje... Iedereen heeft zo zijn eigen ochtendritueel. Morning Kit biedt een wekservice voor wie wat praktischer ingesteld is, of nog niet meteen uit bed komt. Niet alleen stel je een wekker in (maximaal drie), ook geef je een viertal panelen in die je graag 's ochtends het beste kunt gebruiken. Deze panelen kunnen wereldnieuws bevatten, aandelenkoersen, je agenda-afspraken van vandaag of een rustgevende Flickr-foto als je brein wat meer opstarttijd nodig heeft. Met in-app aankopen kun je meer panelen of paneelinformatie toevoegen, zodat je je ideale ochtendsetje compleet hebt.

©PXimport

S Converter

We blijven maar omrekenen. Valuta, maten, afstanden, volumes, etc. etc. Al deze omrekentaken kun je door één applicatie over laten nemen: S Converter. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het omrekenen. Bovendien doet de app dat ook nog eens in een overzichtelijke interface op een razendsnelle manier. Door het linkermenu opzij te schuiven zie je een lijst met omrekencategoriën. Vul een waarde in bij het bekende formaat en je krijgt meteen te zien wat de waarde is bij andere formaten. Van valuta's tot schoenmaten en snelheden.

©PXimport

Whistle Me

Laat je altijd je Androidtoestel ergens liggen en ben je het zat om steeds te gaan zoeken? Whistle Me is het antwoord. Na de installatie van de app hoef je niet meer op zoek, je hoeft alleen maar even te fluiten. Je Android reageert direct door zelf een ringtone af te spelen en (optioneel) te trillen. Voor sommigen is Whistle Me een handige uitkomst, voor anderen een manier om op te scheppen bij vrienden. Maar vast staat dat het een ontzettend grappige manier is om je telefoon achter de bank terug te vinden.

©PXimport

Blur

Fabrikanten nemen Android vaak flink onder handen om het besturingssysteem een eigen uiterlijk en functionaliteit mee te geven. In praktijk houdt dit meestal in dat Android vol zit met overbodigheden en zware systeembelastende onderdelen. Met Blur verwijder je helaas niet de overtollige toevoegingen, maar je geeft je toestel wel het uiterlijk van Android 4.4. Tevens is er een Google Now-achtige pagina gemaakt, die onder andere weerinformatie en agenda-afspraken toont. Blur werkt soepel en eenvoudig en het minimalistische uiterlijk is een flinke vooruitgang als je skins van bijvoorbeeld Samsung en LG gewend bent.

©PXimport

Fences

De ideale app om je Android mee te automatiseren is Fences. Je geeft aan wanneer je toestel in actie moet komen: bij het bereiken van een aangegeven locatie, wanneer je batterij onder een bepaald percentage zakt of bijvoorbeeld wanneer je wifi of Bluetooth aan of uit zet. Vervolgens geef je aan wat er moet gebeuren bij zo'n trigger. Bijvoorbeeld je volume laag zetten (handig als je bijvoorbeeld op het werk aankomt), wifi in- of uitschakelen, een app starten (bijvoorbeeld de muziek-app als je Bluetooth start om verbinding te maken met je speaker). De mogelijkheden zijn groot en na eventjes tweaken heb je een Android precies doet wat jij wilt, geheel automatisch.

©PXimport

JotterPad

Met JotterPad heb je een alternatieve tekstverwerker op je Android. Voordeel ten opzichte van de tekstverwerkers in Google Docs, Microsoft Office en andere Officepakketten is dat JotterPad er ontzettend fraai uit ziet. De interface valt tevens aan te passen aan het type tekst dat je schrijft. Je documenten kun je natuurlijk lokaal opslaan, maar JotterPad heeft Dropbox nauw geïntegreerd, zodat je eenvoudig aan de slag kunt met documenten uit je cloudopslag (helaas wordt .doc(x) niet ondersteund). JotterPad is zeker het uitproberen waard op zowel je smartphone als tablet.

©PXimport

Intelligent Ringer

Het lijkt een wet van Murphy. Wanneer je in een vergadering zit jengelt je ringtone iedereen van schrik van z'n stoel en als je in een drukke kroeg zit mis je een oproep omdat je je telefoon helemaal niet hoort. Intelligent Ringer biedt uitkomst. De app past het ringtonevolume aan op basis van het omgevingsgeluid. In stille situaties is daarom het volume een stuk subtieler dan bij veel omgevingsgeluid, waarbij het volume veel harder wordt. Ook weet de app wanneer je smartphone in je broekzak zit, waarna Intelligent Ringer ook daarvoor het correcte volume selecteert. De app zelf bestaat vooral uit schuifjes die je zo kan plaatsen dat je smartphone in iedere situatie het juiste ringtonevolume hanteert.

©PXimport

Flud - Torrent Downloader

Laten we deze bespreking beginnen door de voor hand liggende grap in te koppen: deze bittorrent-app is zeker geen flut-applicatie! Flud is een no-nonsense app waarmee je downloadt (en uploadt) via bittorrent. Handig is dat de app niet alleen om kan gaan met .torrent-bestanden, maar ook met magnet-links die je bijvoorbeeld vindt op The Pirate Bay. Natuurlijk beschikt de app ook over de noodzakelijke instelmogelijkheden, zoals de up- en downloadsnelheid, het aantal actieve torrents, de opslaglocatie en of het bittorrentverkeer versleuteld moet worden. Maar ook zijn er handige mobiele opties, zoals de mogelijkheid om alleen het verkeer via wifi te laten plaatsvinden of om de app te laten stoppen als de accu bijna leeg is.

©PXimport

AcDisplay

De applicatie AcDisplay vervangt in feite je vergrendelscherm. In het vergrendelscherm van AcDisplay krijg je overzichtelijk te zien welke meldingen je hebt ontvangen. In het midden van het scherm wordt een grote klok geplaatst, met een timertje in de vorm van puntjes die afloopt tot het scherm weer vergrendelt. Daaronder vind je de icoontjes terug van de apps die een notificatie hebben achtergelaten, zoals een sms, whatsappberichtje of e-mail. Door op het icoontje te drukken krijg je een voorvertoning van de notificatie. AcDisplay blinkt uit is zijn stijlvolle, minimalistische vormgeving. Maar er is veel in te stellen, van de (dynamische) achtergrond tot de apps die notificaties op je vergendelscherm mogen tonen.

©PXimport

Upflix

Netflix is een hele fijne dienst, maar het is soms wel zoeken naar wat je wilt kijken. Je kunt door een eigen lijstje bladeren of door onhandige (vreemde) categorieën, maar overzichtelijk is het niet. Upflix is een handig hulpje om door het aanbod te snuffelen. Niet alleen op categorie, maar ook op basis van beoordelingen van IMDB, Rotten Tomatoes, Popcorn Time of Netflix zelf. Ook kun je in een lijstje zien wat er nieuw is toegevoegd aan de catalogus en wat het aanbod is in andere landen. Het feit dat je met een druk op de knop direct de video afspeelt in de Netflix-app maakt het een ideale kijkassistent.

©PXimport

Signal Private Messenger

Wanneer je met anderen kletst is het fijn als er niemand stiekem mee kan luisteren. Maar nu veel van die communicatie van chat-applicaties gebeurt, is dat niet zo vanzelfsprekend. Facebook (eigenaar van WhatsApp), snuffelaars op openbare netwerken of de onstilbare datahonger van overheden. De berichten-app Signal zorgt ervoor dat het bericht dat je stuurt alleen door de ontvanger gelezen kan worden dankzij end-to-end versleuteling. Signal lijkt erg op WhatsApp en Telegram, maar veiliger. Je kunt berichten en media sturen, versleuteld bellen of zelfs sms'en. Het enige dat je nog nodig hebt zijn je kennissen op Signal, want een berichten-app staat of valt natuurlijk met het aantal gebruikers.

©PXimport

Native Clipboard

Kopiëren, knippen en plakken in Android is tamelijk basaal. Met Native Clipboard heb je net even wat meer mogelijkheden. De app onthoudt wat je allemaal in het klembord hebt gezet, maar je kunt er ook handmatig dingen in toevoegen. Klembord-onderdelen die je regelmatig gebruikt kun je pinnen, zodat ze bovenaan in de lijst staan en ze makkelijk weer opnieuw in je klembord gezet kunnen worden. Praktisch!

©PXimport

Snap - Widget Drawer

Widgets op je startscherm zijn een van de handigste voordelen van Android. Maar met Snap kun je ze ook op een andere plek neerzetten: in je notificatiescherm. Zo heb je specifieke widgets nog sneller bij de hand, zelfs wanneer je in een app werkt. Wanneer je het notificatiescherm via de rechterkant van het scherm oproept krijg je de widgets te zien. In de gratis versie van de app ben je beperkt tot een drietal widgets. De betaalde versie (€ 2,24) laat je ongelimiteerd widgets plaatsen.

©PXimport

Write on PDF

Zo nu en dan krijg je toch te maken met pdf-bestanden op je Android-smartphone of tablet. In dat soort gevallen is Write on PDF een handige app om bij de hand te hebben. Voor het lezen van pdf's zijn er betere apps voorhanden, zoals de Google PDF Viewer. Het voorbeeld van deze app is echter dat je eenvoudig wat tekeningetjes of notities in de pdf-verwerkt. Bijvoorbeeld als geheugensteuntje of feedback.

©PXimport

Metal for Facebook

Ik kan de Facebook-app niet vaak genoeg afraden. Hij belast het systeem, accu en is met z'n permissies gewoon een soort spyware. De mobiele website is een goed alternatief, maar voor wie graag een app blijft gebruiken is Metal for Facebook een goed alternatief (evenals TinFoil overigens). De app is overzichtelijk, batterijvriendelijk en erg vlot. Fanatiekere Facebookers kunnen bovendien in het notificatiescherm van Android zien of er notificaties, berichten of vriendschapsverzoeken zijn. Tevens kun je gewoon de Facebook-chat gebruiken, zodat je dat batterij- en privacy-minachtende Facebook Messenger ook kunt verwijderen. Hetzelfde geldt voor Twitter, want dat kan Metal for Facebook, ondanks zijn naam, ook weergeven.

©PXimport

Slide for Reddit

Reddit is een fijne site als je op zoek bent naar tijdverdrijf. Op verschillende subreddits kun je plaatjes of filmpjes bekijken over bepaalde onderwerpen, of discussiëren met andere gebruikers. Helaas laat de mobiele website te wensen over. Daarvoor komt Slide for Reddit van pas, een advertentievrije, open source Reddit-app. De app is overzichtelijk en snel en kan bovendien helemaal naar eigen wens worden aangepast. Door in te loggen heb je ook nog eens je favoriete subreddits in één overzicht. Er wordt nog wel flink gesleuteld aan de app door de ontwikkelaars, dus een bug kan hier en daar wel opduiken.

©PXimport

Wo Mic

Heb je geen microfoon op je pc, maar wil je deze graag inzetten voor bijvoorbeeld bij het skypen of gamen? Gebruik dan via Wo Mic de microfoon van je Android. Nadat je de app geïnstalleerd hebt installeer je ook de Wo Mic programmaatjes op de pc (Windows en Mac), zodat je Android herkend wordt als virtuele microfoon. Je verbindt je apparaten met elkaar via bluetooth, wifi of kabel en je hebt de microfoon van je mobiele apparaat aangesloten op je pc. Minpunt van Wo Mic is wel dat je overladen wordt met advertenties in de app.

©PXimport

Wallsplash

Een leuke achtergrond vinden voor je Android is makkelijker gezegd dan gedaan. Met Wallsplash heb je in ieder geval een handige app met ontzettend veel wallpapers, opgedeeld in verschillende categorieën: gebouwen, voedsel, natuur, objecten, mensen en technologie. Kan je hier al niet tussen kiezen, dan vind je bij Featured enkele uitgelichte foto's. Door op het hartje te drukken bewaar je de afbeelding, maar je kunt hem natuurlijk ook direct als wallpaper instellen of delen met een ander.

©PXimport

Enpass password manager

Het is inmiddels een onmogelijke opgave om voor iedere inlog die je hebt een sterk, uniek wachtwoord te bedenken én te onthouden. Een wachtwoordmanager zoals Enpass is eigenlijk onmisbaar. Enpass is naast Android beschikbaar voor alle grote platformen en werkt eenvoudig. Het slaat al je wachtwoorden versleuteld op en synchroniseert het via je favoriete cloudopslag (OneDrive, Google Drive, Dropbox, OwnCloud, etc.) zodat je geen apart account bij Enpass aan hoeft te maken. Bovendien kun je de app inzetten voor het aanmaken van een sterk wachtwoord. Het enige dat je nog hoeft te onthouden is een hoofdwachtwoord om de Enpass-app in te komen. Je kunt tot twintig wachtwoorden bewaren in Enpass, wil je meer, dan betaal je eenmalig € 11,05. Dat is nog steeds niet veel vergeleken met de maandelijkse kosten die veel concurrerende wachtwoordbeheerders vragen.

©PXimport

Stagefright Detector

Stagefright is het eerste Android-beveiligingsprobleem dat het voor kwaadwillenden mogelijk maakt om kwaadaardige code uit te voeren op Android-toestellen zonder tussenkomst van de gebruiker. Het lek zit 'm in de MMS-functionaliteit, deze MMS-berichten worden standaard automatisch uitgevoerd. Gelukkig hebben criminelen nog geen methode ontwikkeld om deze kwetsbaarheid uit te buiten, maar omdat veel Android-toestellen geen beveiligingsupdates krijgen blijven ze vatbaar. Het automatisch downloaden van dit soort berichten uitzetten helpt hier al tegen. Maar om even te checken of je toestel kwetsbaar is voor Stagefright gebruik je de app Stagefright Detector.

©PXimport

Meter

Als volwaardige app kun je Meter niet zien, het is een interactieve achtergrond. Ontwikkeld door Google zelf. De achtergrond geeft dynamisch weer hoe het zit met het bereik van je draadloze verbinding, de resterende accucapaciteit en de binnengekomen notificaties. In ronde en driehoekige vormen, die overeenkomen met Google's Material Design. In samenwerking met de gyroscoop van het toestel beweegt de achtergrond mee. Het ziet er erg fraai uit, maar let wel op dat het z'n tol eist van je batterij.

©PXimport

Floating Apps

Vooral op grote schermen komt Floating Apps van pas. De app is eigenlijk een gereedschapskist van handige kleine tooltjes die je op de voorgrond van je scherm zet. Vooral het kleine browsertje is handig om even snel iets op te zoeken als je in een andere app bezig bent. Je opent een extra venstertje door linksboven op het Floating Apps-icoontje te drukken en een tool te kiezen. Maar er is ook een zaklampknop, stopwatch, bladwijzer en meer. Tegen betaling (€ 2,21) breid je het venster-assortiment uit, met bijvoorbeeld een Youtube-, Facebook-, notitie- of video-venster.

©PXimport

ClickMe

Reminders in de agenda van je Android zetten is nog steeds meer werk dan een paar woorden met pen op de achterkant van je hand. Dat kan efficienter, met ClickMe - Reminder in a click. Je voert de reminder in en bepaalt wanneer je eraan herinnerd moet worden. Eventueel koppel je een contactpersoon of een fotootje aan de reminder en klaar ben je. Je hoeft je handen er niet eens voor te wassen.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 airfryers met bijzondere functies
© Grandbrothers - stock.adobe.com
Huis

Waar voor je geld: 5 airfryers met bijzondere functies

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Zin in een lekkere maaltijd, maar niet in een vette hap? Dan is een airfryer wellicht iets voor je. De redactie van ID.nl zocht er vijf uit, die bovendien van bijzondere functies zijn voorzien.

Aan een airfryer kun je niets meer verbeteren, horen we je denken. Toch is dat niet zo, want hoewel deze handige apparaten al in menig keuken te vinden zijn, wordt er nog veel doorontwikkeld. Daarom valt de keuze dit keer op airfryers met bijzondere functies die je niet direct op iedere airfryer tegen komt.

Tefal EY905D Easy Fry & Grill Dual 8.3L XXL

Deze Tefal-airfryer heeft twee gescheiden kookzones waarmee je verschillende gerechten tegelijkertijd kunt klaarmaken. Beide zones kunnen apart worden ingesteld qua temperatuur en tijd. Hierdoor kun je gerechten bereiden die niet dezelfde bereidingstijd nodig hebben, maar wel op hetzelfde moment klaar moeten zijn, bijvoorbeeld kip en friet. De inhoud van 8,3 liter is ruim genoeg voor huishoudens van 3 tot 5 personen.

De bediening van deze airfryer is digitaal, met knoppen en een overzichtelijk scherm. Het apparaat heeft verder een timer, instelbare temperatuur tot 200 graden en antiaanbaklaag. Er zijn geen geavanceerde voorgeprogrammeerde standen, maar de basisfuncties zijn voldoende voor alledaags gebruik. De manden zijn uitneembaar en kunnen met de hand of in de vaatwasser worden schoongemaakt. Met de Tefal-app vind je handige gerechten voor deze airfryer.

Inventum GF1200HLD

Dit model van Inventum combineert de functies van een airfryer en heteluchtoven. Het apparaat heeft een inhoud van 12 liter en beschikt over een roterende mand, waarmee je bijvoorbeeld friet automatisch kunt laten draaien voor een gelijkmatig resultaat. Daarnaast zijn ook een grillrek, bakplaat en draaispit meegeleverd, zodat je verschillende bereidingswijzen kunt toepassen. De temperatuur is instelbaar tot 200 graden en de timer tot 90 minuten.

LEES OOK: Airfryer met één of twee lades? Zo kies je slim

De bediening bestaat uit fysieke knoppen met een klein digitaal display. Gebruikers geven aan dat de prestaties stabiel zijn, en dat vooral de draaimand goed werkt bij snacks en aardappelproducten. Er is geen stoomfunctie of slimme aansturing. De buiten- en onderkant worden tijdens gebruik warm, dus plaatsing op een hittebestendig oppervlak is aanbevolen.

Ninja Foodi SP101EU

De Ninja Foodi SP101EU is opvallend in die zin dat het eruit ziet en werkt als een oven, maar toch airfryer-functionaliteit heeft. Het heeft dan ook acht functies: heteluchtfrituren, bakken, braden, grillen, drogen, roosteren, warmhouden en een aparte bagelstand. De oven heeft een vermogen van 2400 watt en verwarmt snel op, met een opwarmtijd van ongeveer 60 seconden. Door de combinatie van zes infrarood verwarmingselementen en luchtcirculatie wordt voedsel gelijkmatig bereid. De temperatuur en bereidingswijze worden digitaal ingesteld via een bedieningspaneel.

Bij de oven worden standaard een bakplaat, een heteluchtfrituurmand en een rooster geleverd. Het apparaat is geschikt voor verschillende soorten gerechten, van ovenschotels tot broodjes en gegrilde groenten. Dankzij het ontwerp en de functies kan de oven ook worden gebruikt als alternatief voor een traditionele heteluchtoven.

Ninja Foodi Dual Zone AF400EUWH

De Ninja Foodi AF400EU beschikt over twee aparte manden van elk 4,75 liter. Dit maakt het mogelijk om twee gerechten tegelijk te bereiden, met verschillende instellingen qua tijd en temperatuur. De zogenaamde 'Match Cook'- en 'Sync Finish'-functies zorgen ervoor dat je gerechten op hetzelfde moment klaar zijn, zelfs als deze andere bereidingstijden hebben. De bediening is volledig digitaal, met zes automatische kookprogramma’s zoals max crisp, air fry, roast en bake.

LEES OOK: Dit zijn de meestgemaakte fouten met airfryers (en zo voormijd je ze)

Je kunt de temperatuur instellen vanaf 40 tot 240 graden Celsius en het maximum vermogen is 2470 Watt. De binnenmanden zijn voorzien van een keramische antiaanbaklaag en kunnen in de vaatwasser. Het apparaat is relatief groot, dus dat is wel iets om rekening mee te houden als de ruimte in je keuken beperkt is. Gebruikers van de AF400EUWH waarderen de stille werking en de mogelijkheid om flexibel te koken zonder tussendoor schoon te maken of het apparaat opnieuw in te stellen.

Princess 1.182068.01.001

Met de Princess 1.182068.01.001 Double Basket Airfryer kun je twee gerechten tegelijk bereiden, dankzij de dubbele mand. Het apparaat staat los op het aanrecht en heeft een zwart ontwerp dat in de meeste keukens past . Je bedient het eenvoudig via het LED-display en de touchknoppen. Er zijn acht programma’s, een timer en je kunt de temperatuur zelf instellen tot 220 °C. De totale inhoud is 8 liter, genoeg voor ongeveer zes porties.

Tijdens het gebruik blijven de handvatten koel, en bij oververhitting schakelt het apparaat zichzelf automatisch uit. De losse onderdelen – inclusief de binnenbakken – mogen gewoon in de vaatwasser. Met een vermogen van 2400 watt warmt de airfryer snel op en bereid je je eten gelijkmatig. Of je nu frietjes bakt of kip grilt, deze airfryer maakt het eenvoudig zonder veel gedoe.

▼ Volgende artikel
Voorjaarsklus: verzakt terras of pad zelf herstellen? Zo doe je dat!
© Irina Zharkova
Huis

Voorjaarsklus: verzakt terras of pad zelf herstellen? Zo doe je dat!

Het is lente, en dat is hét moment om allerlei klusjes in de tuin aan te pakken. Heb je een terras of pad dat in de loop van tijd wat is verzakt? Daarvoor hoef je geen stratenmaker in te huren, dat kun je prima zelf weer herstellen. Hoe je dat doet, lees je in deze uitgebreide handleiding.

In dit artikel lees je: • Waardoor bestrating verzakt en hoe je dat voorkomtHoe je verzakte plekken herkent en beoordeeltHoe je stenen of tegels veilig verwijdertHoe je het zandbed ophoogt en de bestrating weer vlak maaktHoe je opsluitbanden opnieuw plaatst of verstevigtWat je kunt doen bij schade door wortelsHoe je verzakking door mollen voorkomt en herstelt

Lees ook: Zo leg je zelf een terras aan

Het gebeurt regelmatig dat (sier)bestrating verzakt. Vaak ligt dat aan een instabiele ondergrond, slechte afwatering, zand dat is weggespoeld door regen of een te zware belasting. Door hier bij de aanleg of tijdens het herstel al rekening mee te houden, voorkom je veel problemen. Denk bijvoorbeeld aan voldoende ophoogzand, goede opsluitbanden en een slimme afwatering.

Probleemplekken identificeren

Je ziet het meestal snel als een pad of terras verzakt is. Zeker als regenwater blijft staan op plekken waar het niet weg kan. Vaak ligt dat aan een deel van de bestrating dat letterlijk is ingezakt. Ook als stenen zijn gaan schuiven of er kieren ontstaan, heb je waarschijnlijk te maken met verzakking. Dat gebeurt vaak wanneer opsluitbanden niet stevig genoeg geplaatst zijn en langzaam naar buiten zijn gedrukt of gekanteld.

©MG | ID.nl

👷 Dit heb je nodig voor je klus


• Goede werkhandschoenen

Waterpas

• Metseldraad

• Balk of lat


Rubberen hamer

• Bats of spade

• Ophoogzand

Tegels wippen

Zelfs de kleinste verzakking kan er al voor zorgen dat er water blijft liggen, omdat water nu eenmaal de weg van de minste weerstand kiest, dus het is belangrijk dat je goed in kaart brengt waar bij jou alle verzakkingen zitten. Leg een lange, rechte lat over het deel dat is weggezakt of gebruik een waterpas . Zo zie je hoe scheef het ligt. Een lange lat werkt het best als je die op zijn smalle kant neerlegt. Leg je hem plat, dan buigt hij makkelijk door en geeft hij een vertekend beeld.

NK Tegelwippen 2025

Doet jóúw woonplaats al mee?

Heb je duidelijk welk stuk verzakt is en dus opgehoogd moet worden, dan haal je daar de tegels of stenen weg. Bij randen zonder opsluitband lukt dat meestal met je handen of een klein schepje. Zit het probleem ergens in het midden van het terras, dan heb je er iets meer werk aan.

©MG | ID.nl

Doe dat wel voorzichtig: je wilt schade aan de tegels natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Ga dus niet wrikken met een spade of schep. Beter gebruik je twee platte schroevendraaiers. Zet ze aan weerszijden van de steen en wip deze voorzichtig los. Geen oude schroevendraaiers bij de hand? Dan kun je ook lange, dikke spijkers of schroeven gebruiken. Draag daarbij wel handschoenen.

Stenen 'opzuigen'
Er bestaan ook zuignapsystemen voor bestrating, vergelijkbaar met zuignapsystemen om bijvoorbeeld grote glasplaten te plaatsen. Deze apparaten zijn te huur bij specialistische bedrijven, maar zijn eigenlijk vooral geschikt voor zeer grote, zware tegels. De de huurprijs kan liggen tussen de 20 en 30 euro per dag.

Is de eerste steen eruit, dan volgen de andere meestal vanzelf. Haal ze als het kan met de hand eruit, zo blijft het zandbed eronder zoveel mogelijk intact.

Hoogte bepalen

Ligt het verzakte deel open, dan kun je het zandbed ophogen. Gebruik een rechte lat of metseldraad om de juiste hoogte af te stemmen op de rest van het terras. De lat of het draad laat je dan van links naar rechts lopen vanaf de hoogte van de niet-verzakte bestrating. Vervolgens schep je er ophoogzand bij en controleer je – door een tegel of steen neer te leggen – of het zandbed op de goede hoogte is gebracht. Vergeet niet dat je ongeveer 3 tot 5 millimeter hoger legt dan de rest van de bestrating. De tegel of steen sla je er immers nog een stukje in.

©MG | ID.nl

Ligt alles op zijn plek? Leg dan een stevige balk of plank (die je op op z'n kant legt) op de nieuwe bestrating en tik er met een rubberen hamer op. Zo werk je kleine hoogteverschillen weg.

©MG | ID.nl

Tot slot veeg je overtollig straatzand in de voegen. Je kunt ook inveegzand gebruiken dat onkruidwerend is. Dat werkt vooral goed bij nieuw aangelegde terrassen die nog onkruidvrij zijn, dus voornamelijk bij nieuw aan te leggen terrassen.

Lees ook: Het belang van goede tuindrainage

Opsluitbanden (her)plaatsen

Zijn de randen van je terras verzakt of verschoven en heb je daar opsluitbanden liggen? Dan zijn die waarschijnlijk gaan kantelen of wijken ze naar buiten uit. Dat zie je vaak bij opritten die hoger liggen dan de omliggende grond. Zit er aan de buitenzijde te weinig grond, dan geven die opsluitbanden niet genoeg tegendruk.

In zo’n geval kun je proberen de banden opnieuw in te graven. Lukt dat niet, maar wil je ze wel verstevigen? Zet ze dan – nadat je ze natuurlijk in de hoogte ook waterpas hebt gezet – vast in beton. Dat kan gewoon met kant-en-klare betonmortel uit de bouwmarkt. Alleen wat water erbij en het hardt vanzelf uit.

©Bron: YouTube / Papaklust

Beschadigde bestrating door wortels

Wortels van bomen en struiken kunnen ervoor zorgen dat je bestrating niet verzakt, maar juist omhoog komt. Je ziet dan een bult in het terras en losse tegels. In dat geval moet je eerst de wortels aanpakken. Daarnaast moet je extra zand aanbrengen om de vrijgekomen ruimte op te vullen.

©MG | ID.nl

Wortels kunnen ervoor zorgen dat de bestrating omhoog komt.

Verwijder uitgelopen wortels zo veel mogelijk buiten de bestrating zelf: het heeft geen zin om wortels vlak vóór of in het bestratingsdeel af te zagen of af te steken. Binnen enkele maanden zullen ze namelijk weer voor hetzelfde probleem zorgen. Helemaal tegenhouden lukt niet, maar je kunt wel voorkomen dat ze omhoog komen. Gebruik daarvoor worteldoek. Dat stuurt de wortels onder je bestrating horizontaal verder.

Zoeken naar worteldoeken

Bescherm je terras tegen wortels en onkruid

Let op: worteldoek werkt vooral bij kleinere wortels. Grote wortels kunnen alsnog schade veroorzaken. Een bijkomend voordeel van worteldoek is dat het onkruidgroei tegengaat. Worteldoek leg je overigens aan bij een compleet nieuw terras of bestrating. Wil je worteldoek gebruiken bij het herstellen van een terras of pad, dan moet je eigenlijk helemaal opnieuw beginnen, omdat het worteldoek onder de gehele bestrating en onder het niveau van het straatzand komt te liggen.

Mollen

Mollen maken niet alleen je gazon kapot, ze kunnen ook zorgen voor verzakking van je bestrating. Door gangen onder je terras te graven, ontstaat er instabiliteit. Storten die gangen in, dan zakken de tegels weg. Bij dit soort verzakkingen heb je vaak veel zand nodig voor herstel.

Lees ook: Acht manieren om je tuin te beschermen tegen ongedierte

©MG | ID.nl

Mollen graven gangen en die kunnen ervoor zorgen dat je bestrating verzakt.

Mollen zijn lastig te weren, maar je kunt het ze wel moeilijker maken. Hoe diverser je beplanting, hoe minder aantrekkelijk je tuin is voor mollen: wortels vormen obstakels. Wil je specifiek je terras beschermen, dan kun je een mollennet plaatsen. Dat graaf je verticaal in langs de randen van je terras, tot zo'n 70 cm diep. Deze klus kun je prima uitvoeren na het ophogen, want je hoeft alleen de zijkanten aan te pakken.

Vraag een offerte aan voor hovenier: