De 35 beste Android-apps van 2015
Er staan zo veel fantastische apps in Google Play, dat je de draad een beetje kwijt kunt raken. Wij hebben de 35 beste Android-apps voor je op een rijtje gezet die je echt op je smartphone of tablet moet hebben staan.
Natuurlijk heb je al evergreens als Buienradar, Facebook en WhatsApp op je Android-device staan. In Google Play staan echter talloze fantastische apps waar je misschien nog nooit van hebt gehoord, maar die zeker niet zouden misstaan op je toestel. We zetten de mooiste pareltjes voor je op een rij. Lees ook: Laat Android-apps moeiteloos op je computer draaien.
Wallmax
Een handige bron voor nieuwe wallpapers is Wallmax. In tegenstelling tot andere wallpaper-apps vind je hier geen rotzooi en worden de achtergronden in een overzichtelijke interface getoond. De app is nog behoorlijk onder constructie, hierdoor is het aanbod nog niet enorm groot en kun je nog niet op tags zoeken. Desondanks is Wallmax nu al een goede bron voor een schitterende wallpaper.
©PXimport
Kodi
De naam Kodi zegt je misschien niet zoveel, de naam XBMC misschien wel. Kodi is als het ware XBMC's mediacenter, maar dan voor Android. Vooral als je een Android-stick gekoppeld hebt aan je tv is de app heel fijn. Kodi is een overzichtelijk mediacenter vanwaar je al je foto's, video's en muziek afspeelt. Bovendien zijn er plugins verkrijgbaar om de functionaliteit uit te breiden. Voor het kleine scherm van smartphones is Kodi ongeschikt, dan kun je beter de galerij blijven gebruiken om je media mee af te spelen.
©PXimport
Swift Remote
Met Swift Remote geef je je Windows-pc commando's en is het mogelijk bestanden over en weer te sturen, zolang beide apparaten in hetzelfde netwerk zitten. Om het te laten werken heb je wel een programmaatje nodig. Zodra je verbinding hebt gelegd geeft de app je een set opties, volumebediening, brightness, uitschakelen, etc. Maar het is ook mogelijk om de muis te besturen. Zo beheer je al je pc's in je thuisnetwerk vanaf je luie stoel.
©PXimport
Silent Boot
Opstartgeluidjes van je Androidtoestel kunnen mateloos irritant zijn, vooral als je je toestel in een publieke ruimte aanzet. Dit probleem tackel je met Silent Boot. Wanneer je de app inschakelt zorgt hij ervoor dat het geluid stil wordt gezet wanneer je Android uitschakelt, handmatig, maar ook als de batterij leeg is. Dit heeft als gevolg dat je toestel ook geen geluid produceert wanneer je hem later weer aan zet. Dat scheelt een hoop ongemakkelijke situaties.
©PXimport
Unclouded
Er zijn talloze cloudopslagdiensten en als je liever niet betaalt voor extra opslagruimte of om voor werk en hobby ook graag cloudopslag gebruikt, dan heb je vaak meerdere accounts bij meerdere aanbieders. Unclouded maakt het beheer van meerdere cloud-accounts tegelijkertijd eenvoudig. Je cloudopslagdiensten worden overzichtelijk in een verkenner-interface getoond, inclusief een zoekfunctie en sorteerfunctie op grootte of bewerkingsdatum. Helemaal prettig is de mogelijkheid dubbele bestanden op te sporen. Dat maakt Unclouded een onmisbare tool voor gebruikers van Dropbox, Google Drive, OneDrive of Box.
©PXimport
Tiny Apps (Floating)
In Windows werk je in vensters, die je kunt verplaatsen en voor andere (programma-)vensters in beeld zet. Dat is precies wat Tiny Apps doet. In de app kun je kleine venstertjes genereren, met app-snelkoppelingen, een muziekspelertje, browser, calculator, stopwatch en meer. Dit venstertje blijf altijd boven je app staan. Handig als je bijvoorbeeld tijdens het typen van een document korte berekeningetjes moet maken met de calculator of feitjes moet opzoeken via een browservenstertje met Wikipedia. De venstertjes zijn eenvoudig af te sluiten door het kruisje rechtsboven in te drukken. In het notificatiescherm is een knopje aanwezig om alle venstertjes in een klap weg te klikken.
©PXimport
Ghostery Privacy Browser
Waarschijnlijk kende je de naam Ghostery al van de browserextensie, die alle advertentietrackers blokkeert. Omdat de standaardbrowser van Android geen extensies heeft, hebben de makers van Ghostery een losse browser ontwikkeld voor dezelfde functionaliteit. Wanneer je een site bezoekt met de browser zie je rechtsbovenin de trackers op de site, die standaard allemaal geblokkeerd worden. Druk je op het Ghostery-icoontje, dan zie je precies welke trackers er gevonden zijn en kun je desgewenst ook advertentienetwerken blokkeren.
©PXimport
Amaze File Manager
Een verkenner-app mag niet ontbreken op je Android. Hoewel de Play Store vol staat met allerlei bestandsverkenners springt Amaze File Manager er uit. Je kunt eenvoudig door de mappen en bestanden van je Android heen bladeren en bestanden verplaatsen, verwijderen, openen, enzovoort. Fijn is dat de app mooi is vormgegeven volgens het ontwerp van Android 5.0 en erg vlot werkt. Heb je root-toegang, dan kun je ook bij de systeembestanden komen. Als prettig extraatje is er ook een tabblad dat alle geïnstalleerde apps weergeeft, zodat je hier eenvoudig apps kunt verwijderen.
©PXimport
dSploit
Netwerkscanner dSploit biedt een aantal krachtige netwerktools. Om de app te laten werken heb je echter niet alleen root-toegang nodig, maar ook Busybox. dSploit kun je gebruiken om jezelf toegang te geven tot wifinetwerken waarbij routers standaardwachtwoorden gebruiken, je kunt netwerkverkeer analyseren, maar ook manipuleren. Let wel op dat je strafbaar bent als je op andermans netwerk zit te klooien, maar voor een goede analyse of grap kun je dSploit natuurlijk gewoon op je eigen netwerk inzetten.
©PXimport
Messenger
Vanaf Android 4.4 was Google Hangouts opeens de standaard-app voor sms'jes. Het leverde Hangouts niet de gehoopte boost op en alle fabrikanten behielden hun eigen sms-app in hun Androidskin. Google is ietwat teruggekrabbeld en heeft nu ook een sms-app gemaakt die zonder Google-accountkoppeling gewoon het sms- en mms-verkeer afhandelt. Messenger ziet er goed en minimaal uit en biedt bovendien de optie om oude sms'jes te archiveren. Geen toeters en bellen, en dat is fijn voor een sms-app.
©PXimport
Privacy Flashlight
De Play Store staat vol met verschillende zaklampapplicaties, die de flitser van de camera als lampje gebruiken. Een onmisbare functie, die ook Privacy Flashlight biedt. Het verschil met de andere zaklamp-apps is echter dat Privacy Flashlight geen onnodige permissies van Android vraagt. Vrijwel alle zaklampapplicaties in de top 500 van de Play Store oogsten namelijk op de achtergrond allemaal persoonsgegevens. Je adresboek, wifi-gegevens, locatie... Je kunt het zo gek niet bedenken of de zaklamp steelt het. Privacy Flashlight niet, en de app werkt zoals je verwacht. Er zijn twee knoppen, een om het cameralampje aan te zetten, een om het scherm fel te verlichten. Genoeg om je sleutels in het donker terug te vinden.
©PXimport
Ochtend-startpagina: Morning Kit
Wekker, kopje koffie, krantje... Iedereen heeft zo zijn eigen ochtendritueel. Morning Kit biedt een wekservice voor wie wat praktischer ingesteld is, of nog niet meteen uit bed komt. Niet alleen stel je een wekker in (maximaal drie), ook geef je een viertal panelen in die je graag 's ochtends het beste kunt gebruiken. Deze panelen kunnen wereldnieuws bevatten, aandelenkoersen, je agenda-afspraken van vandaag of een rustgevende Flickr-foto als je brein wat meer opstarttijd nodig heeft. Met in-app aankopen kun je meer panelen of paneelinformatie toevoegen, zodat je je ideale ochtendsetje compleet hebt.
©PXimport
S Converter
We blijven maar omrekenen. Valuta, maten, afstanden, volumes, etc. etc. Al deze omrekentaken kun je door één applicatie over laten nemen: S Converter. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het omrekenen. Bovendien doet de app dat ook nog eens in een overzichtelijke interface op een razendsnelle manier. Door het linkermenu opzij te schuiven zie je een lijst met omrekencategoriën. Vul een waarde in bij het bekende formaat en je krijgt meteen te zien wat de waarde is bij andere formaten. Van valuta's tot schoenmaten en snelheden.
©PXimport
Whistle Me
Laat je altijd je Androidtoestel ergens liggen en ben je het zat om steeds te gaan zoeken? Whistle Me is het antwoord. Na de installatie van de app hoef je niet meer op zoek, je hoeft alleen maar even te fluiten. Je Android reageert direct door zelf een ringtone af te spelen en (optioneel) te trillen. Voor sommigen is Whistle Me een handige uitkomst, voor anderen een manier om op te scheppen bij vrienden. Maar vast staat dat het een ontzettend grappige manier is om je telefoon achter de bank terug te vinden.
©PXimport
Blur
Fabrikanten nemen Android vaak flink onder handen om het besturingssysteem een eigen uiterlijk en functionaliteit mee te geven. In praktijk houdt dit meestal in dat Android vol zit met overbodigheden en zware systeembelastende onderdelen. Met Blur verwijder je helaas niet de overtollige toevoegingen, maar je geeft je toestel wel het uiterlijk van Android 4.4. Tevens is er een Google Now-achtige pagina gemaakt, die onder andere weerinformatie en agenda-afspraken toont. Blur werkt soepel en eenvoudig en het minimalistische uiterlijk is een flinke vooruitgang als je skins van bijvoorbeeld Samsung en LG gewend bent.
©PXimport
Fences
De ideale app om je Android mee te automatiseren is Fences. Je geeft aan wanneer je toestel in actie moet komen: bij het bereiken van een aangegeven locatie, wanneer je batterij onder een bepaald percentage zakt of bijvoorbeeld wanneer je wifi of Bluetooth aan of uit zet. Vervolgens geef je aan wat er moet gebeuren bij zo'n trigger. Bijvoorbeeld je volume laag zetten (handig als je bijvoorbeeld op het werk aankomt), wifi in- of uitschakelen, een app starten (bijvoorbeeld de muziek-app als je Bluetooth start om verbinding te maken met je speaker). De mogelijkheden zijn groot en na eventjes tweaken heb je een Android precies doet wat jij wilt, geheel automatisch.
©PXimport
JotterPad
Met JotterPad heb je een alternatieve tekstverwerker op je Android. Voordeel ten opzichte van de tekstverwerkers in Google Docs, Microsoft Office en andere Officepakketten is dat JotterPad er ontzettend fraai uit ziet. De interface valt tevens aan te passen aan het type tekst dat je schrijft. Je documenten kun je natuurlijk lokaal opslaan, maar JotterPad heeft Dropbox nauw geïntegreerd, zodat je eenvoudig aan de slag kunt met documenten uit je cloudopslag (helaas wordt .doc(x) niet ondersteund). JotterPad is zeker het uitproberen waard op zowel je smartphone als tablet.
©PXimport
Intelligent Ringer
Het lijkt een wet van Murphy. Wanneer je in een vergadering zit jengelt je ringtone iedereen van schrik van z'n stoel en als je in een drukke kroeg zit mis je een oproep omdat je je telefoon helemaal niet hoort. Intelligent Ringer biedt uitkomst. De app past het ringtonevolume aan op basis van het omgevingsgeluid. In stille situaties is daarom het volume een stuk subtieler dan bij veel omgevingsgeluid, waarbij het volume veel harder wordt. Ook weet de app wanneer je smartphone in je broekzak zit, waarna Intelligent Ringer ook daarvoor het correcte volume selecteert. De app zelf bestaat vooral uit schuifjes die je zo kan plaatsen dat je smartphone in iedere situatie het juiste ringtonevolume hanteert.
©PXimport
Flud - Torrent Downloader
Laten we deze bespreking beginnen door de voor hand liggende grap in te koppen: deze bittorrent-app is zeker geen flut-applicatie! Flud is een no-nonsense app waarmee je downloadt (en uploadt) via bittorrent. Handig is dat de app niet alleen om kan gaan met .torrent-bestanden, maar ook met magnet-links die je bijvoorbeeld vindt op The Pirate Bay. Natuurlijk beschikt de app ook over de noodzakelijke instelmogelijkheden, zoals de up- en downloadsnelheid, het aantal actieve torrents, de opslaglocatie en of het bittorrentverkeer versleuteld moet worden. Maar ook zijn er handige mobiele opties, zoals de mogelijkheid om alleen het verkeer via wifi te laten plaatsvinden of om de app te laten stoppen als de accu bijna leeg is.
©PXimport
AcDisplay
De applicatie AcDisplay vervangt in feite je vergrendelscherm. In het vergrendelscherm van AcDisplay krijg je overzichtelijk te zien welke meldingen je hebt ontvangen. In het midden van het scherm wordt een grote klok geplaatst, met een timertje in de vorm van puntjes die afloopt tot het scherm weer vergrendelt. Daaronder vind je de icoontjes terug van de apps die een notificatie hebben achtergelaten, zoals een sms, whatsappberichtje of e-mail. Door op het icoontje te drukken krijg je een voorvertoning van de notificatie. AcDisplay blinkt uit is zijn stijlvolle, minimalistische vormgeving. Maar er is veel in te stellen, van de (dynamische) achtergrond tot de apps die notificaties op je vergendelscherm mogen tonen.
©PXimport
Upflix
Netflix is een hele fijne dienst, maar het is soms wel zoeken naar wat je wilt kijken. Je kunt door een eigen lijstje bladeren of door onhandige (vreemde) categorieën, maar overzichtelijk is het niet. Upflix is een handig hulpje om door het aanbod te snuffelen. Niet alleen op categorie, maar ook op basis van beoordelingen van IMDB, Rotten Tomatoes, Popcorn Time of Netflix zelf. Ook kun je in een lijstje zien wat er nieuw is toegevoegd aan de catalogus en wat het aanbod is in andere landen. Het feit dat je met een druk op de knop direct de video afspeelt in de Netflix-app maakt het een ideale kijkassistent.
©PXimport
Signal Private Messenger
Wanneer je met anderen kletst is het fijn als er niemand stiekem mee kan luisteren. Maar nu veel van die communicatie van chat-applicaties gebeurt, is dat niet zo vanzelfsprekend. Facebook (eigenaar van WhatsApp), snuffelaars op openbare netwerken of de onstilbare datahonger van overheden. De berichten-app Signal zorgt ervoor dat het bericht dat je stuurt alleen door de ontvanger gelezen kan worden dankzij end-to-end versleuteling. Signal lijkt erg op WhatsApp en Telegram, maar veiliger. Je kunt berichten en media sturen, versleuteld bellen of zelfs sms'en. Het enige dat je nog nodig hebt zijn je kennissen op Signal, want een berichten-app staat of valt natuurlijk met het aantal gebruikers.
©PXimport
Native Clipboard
Kopiëren, knippen en plakken in Android is tamelijk basaal. Met Native Clipboard heb je net even wat meer mogelijkheden. De app onthoudt wat je allemaal in het klembord hebt gezet, maar je kunt er ook handmatig dingen in toevoegen. Klembord-onderdelen die je regelmatig gebruikt kun je pinnen, zodat ze bovenaan in de lijst staan en ze makkelijk weer opnieuw in je klembord gezet kunnen worden. Praktisch!
©PXimport
Snap - Widget Drawer
Widgets op je startscherm zijn een van de handigste voordelen van Android. Maar met Snap kun je ze ook op een andere plek neerzetten: in je notificatiescherm. Zo heb je specifieke widgets nog sneller bij de hand, zelfs wanneer je in een app werkt. Wanneer je het notificatiescherm via de rechterkant van het scherm oproept krijg je de widgets te zien. In de gratis versie van de app ben je beperkt tot een drietal widgets. De betaalde versie (€ 2,24) laat je ongelimiteerd widgets plaatsen.
©PXimport
Write on PDF
Zo nu en dan krijg je toch te maken met pdf-bestanden op je Android-smartphone of tablet. In dat soort gevallen is Write on PDF een handige app om bij de hand te hebben. Voor het lezen van pdf's zijn er betere apps voorhanden, zoals de Google PDF Viewer. Het voorbeeld van deze app is echter dat je eenvoudig wat tekeningetjes of notities in de pdf-verwerkt. Bijvoorbeeld als geheugensteuntje of feedback.
©PXimport
Metal for Facebook
Ik kan de Facebook-app niet vaak genoeg afraden. Hij belast het systeem, accu en is met z'n permissies gewoon een soort spyware. De mobiele website is een goed alternatief, maar voor wie graag een app blijft gebruiken is Metal for Facebook een goed alternatief (evenals TinFoil overigens). De app is overzichtelijk, batterijvriendelijk en erg vlot. Fanatiekere Facebookers kunnen bovendien in het notificatiescherm van Android zien of er notificaties, berichten of vriendschapsverzoeken zijn. Tevens kun je gewoon de Facebook-chat gebruiken, zodat je dat batterij- en privacy-minachtende Facebook Messenger ook kunt verwijderen. Hetzelfde geldt voor Twitter, want dat kan Metal for Facebook, ondanks zijn naam, ook weergeven.
©PXimport
Slide for Reddit
Reddit is een fijne site als je op zoek bent naar tijdverdrijf. Op verschillende subreddits kun je plaatjes of filmpjes bekijken over bepaalde onderwerpen, of discussiëren met andere gebruikers. Helaas laat de mobiele website te wensen over. Daarvoor komt Slide for Reddit van pas, een advertentievrije, open source Reddit-app. De app is overzichtelijk en snel en kan bovendien helemaal naar eigen wens worden aangepast. Door in te loggen heb je ook nog eens je favoriete subreddits in één overzicht. Er wordt nog wel flink gesleuteld aan de app door de ontwikkelaars, dus een bug kan hier en daar wel opduiken.
©PXimport
Wo Mic
Heb je geen microfoon op je pc, maar wil je deze graag inzetten voor bijvoorbeeld bij het skypen of gamen? Gebruik dan via Wo Mic de microfoon van je Android. Nadat je de app geïnstalleerd hebt installeer je ook de Wo Mic programmaatjes op de pc (Windows en Mac), zodat je Android herkend wordt als virtuele microfoon. Je verbindt je apparaten met elkaar via bluetooth, wifi of kabel en je hebt de microfoon van je mobiele apparaat aangesloten op je pc. Minpunt van Wo Mic is wel dat je overladen wordt met advertenties in de app.
©PXimport
Wallsplash
Een leuke achtergrond vinden voor je Android is makkelijker gezegd dan gedaan. Met Wallsplash heb je in ieder geval een handige app met ontzettend veel wallpapers, opgedeeld in verschillende categorieën: gebouwen, voedsel, natuur, objecten, mensen en technologie. Kan je hier al niet tussen kiezen, dan vind je bij Featured enkele uitgelichte foto's. Door op het hartje te drukken bewaar je de afbeelding, maar je kunt hem natuurlijk ook direct als wallpaper instellen of delen met een ander.
©PXimport
Enpass password manager
Het is inmiddels een onmogelijke opgave om voor iedere inlog die je hebt een sterk, uniek wachtwoord te bedenken én te onthouden. Een wachtwoordmanager zoals Enpass is eigenlijk onmisbaar. Enpass is naast Android beschikbaar voor alle grote platformen en werkt eenvoudig. Het slaat al je wachtwoorden versleuteld op en synchroniseert het via je favoriete cloudopslag (OneDrive, Google Drive, Dropbox, OwnCloud, etc.) zodat je geen apart account bij Enpass aan hoeft te maken. Bovendien kun je de app inzetten voor het aanmaken van een sterk wachtwoord. Het enige dat je nog hoeft te onthouden is een hoofdwachtwoord om de Enpass-app in te komen. Je kunt tot twintig wachtwoorden bewaren in Enpass, wil je meer, dan betaal je eenmalig € 11,05. Dat is nog steeds niet veel vergeleken met de maandelijkse kosten die veel concurrerende wachtwoordbeheerders vragen.
©PXimport
Stagefright Detector
Stagefright is het eerste Android-beveiligingsprobleem dat het voor kwaadwillenden mogelijk maakt om kwaadaardige code uit te voeren op Android-toestellen zonder tussenkomst van de gebruiker. Het lek zit 'm in de MMS-functionaliteit, deze MMS-berichten worden standaard automatisch uitgevoerd. Gelukkig hebben criminelen nog geen methode ontwikkeld om deze kwetsbaarheid uit te buiten, maar omdat veel Android-toestellen geen beveiligingsupdates krijgen blijven ze vatbaar. Het automatisch downloaden van dit soort berichten uitzetten helpt hier al tegen. Maar om even te checken of je toestel kwetsbaar is voor Stagefright gebruik je de app Stagefright Detector.
©PXimport
Meter
Als volwaardige app kun je Meter niet zien, het is een interactieve achtergrond. Ontwikkeld door Google zelf. De achtergrond geeft dynamisch weer hoe het zit met het bereik van je draadloze verbinding, de resterende accucapaciteit en de binnengekomen notificaties. In ronde en driehoekige vormen, die overeenkomen met Google's Material Design. In samenwerking met de gyroscoop van het toestel beweegt de achtergrond mee. Het ziet er erg fraai uit, maar let wel op dat het z'n tol eist van je batterij.
©PXimport
Floating Apps
Vooral op grote schermen komt Floating Apps van pas. De app is eigenlijk een gereedschapskist van handige kleine tooltjes die je op de voorgrond van je scherm zet. Vooral het kleine browsertje is handig om even snel iets op te zoeken als je in een andere app bezig bent. Je opent een extra venstertje door linksboven op het Floating Apps-icoontje te drukken en een tool te kiezen. Maar er is ook een zaklampknop, stopwatch, bladwijzer en meer. Tegen betaling (€ 2,21) breid je het venster-assortiment uit, met bijvoorbeeld een Youtube-, Facebook-, notitie- of video-venster.
©PXimport
ClickMe
Reminders in de agenda van je Android zetten is nog steeds meer werk dan een paar woorden met pen op de achterkant van je hand. Dat kan efficienter, met ClickMe - Reminder in a click. Je voert de reminder in en bepaalt wanneer je eraan herinnerd moet worden. Eventueel koppel je een contactpersoon of een fotootje aan de reminder en klaar ben je. Je hoeft je handen er niet eens voor te wassen.
©PXimport