ID.nl logo
15 nieuwe en onbekende functies in iOS op de iPad
© PXimport
Huis

15 nieuwe en onbekende functies in iOS op de iPad

Eén van de leukste dingen van het bezitten van een iPad is dat er altijd iets te ontdekken valt. Zelfs al heb je de iPad al een jaar, dan nog zijn er functies waar je niets van weet. Omdat ze nét zijn toegevoegd of omdat Apple er nooit veel ruchtbaarheid aan heeft gegeven.

In dit artikel zetten we vijftien weetjes over de iPad voor je op een rijtje die óf onlangs zijn toegevoegd door Apple óf die ondanks hun aanwezigheid nog steeds niet bekend zijn bij het grote publiek. Zo bekijk je je iPad ineens met heel andere ogen. Lees ook: 10 iPad-problemen die je zelf kunt oplossen.

01 iPad zoeken zonder batterij

De iCloud-functie die je in staat stelt om je iPad te vinden met (behulp van een ander iOS-apparaat of je Mac) wanneer je even niet meer weet waar hij is, is handig, maar natuurlijk niet als je iPad is uitgeschakeld (wat natuurlijk na verloop van tijd gebeurt als de batterij leeg raakt). Gelukkig is daar sinds kort een oplossing voor. Wanneer je in Instellingen navigeert naar iCloud / Zoek mijn iPad, dan zie je de optie Stuur laatste locatie. Wanneer je deze optie inschakelt, dan wordt de locatie van je iPad automatisch naar Apple gestuurd op het moment dat de batterij op het punt staat helemaal leeg te raken. Het dekt natuurlijk niet alles af, maar zo weet je in ieder geval waar je iPad was voor hij zichzelf uitschakelde.

©PXimport

Superhandig: laat je iPad een signaal sturen vlak voor hij zichzelf uitschakelt.

02 Foto's invoegen in Notities

De app Notities werkt zo lekker dat je bijna zou zeggen dat je geen Pages of Word meer nodig hebt. Dat is natuurlijk niet helemaal waar, want er ontbreken veel functies, zoals het invoegen van een tabel of een afbeelding. Dat laatste is echter maar schijn, want je kunt wel degelijk een afbeelding invoegen in de Notities-app. Je moet alleen even weten hoe.

Om een afbeelding in te voegen, houd je je vinger ingedrukt op een lege plek in je notitie, waar je een afbeelding wilt invoegen. Vervolgens verschijnt er een menu met de opties Selecteer, Selecteer alles, Plak én aan de rechterkant de optie Voeg foto in. Wanneer je daarop drukt, kun je eenvoudig een afbeelding uit je Filmrol selecteren.

©PXimport

Je kunt wel degelijk foto's invoegen in de Notities-app, als je maar weet hoe.

03 Spotlight online

Wanneer je voorheen iets zocht in Spotlight, dan werd er in diverse facetten van iOS gezocht, zoals in je lijst met contactpersonen, mails, iMessage enzovoort. Sinds kort is Spotlight echter een stuk veelzijdiger. Wanneer je nu iets in Spotlight zoekt, krijg je niet alleen resultaten te zien uit de App Store (iets dat wij soms wat verwarrend vinden), maar ook resultaten van internet. Je kunt Spotlight dus nu ook gebruiken als online zoekmachine en dat scheelt weer een paar handelingen.

©PXimport

Spotlight zoekt niet meer alleen op je iPad, maar ook online.

04 Creditcard scannen in Safari

Dit is een functie waar we heel enthousiast van worden. De gegevens van je creditcard invullen wanneer je iets wilt kopen vanaf je iPad is natuurlijk erg irritant, dat virtuele toetsenbord werkt nog altijd niet optimaal. Dan kun je sleutelhanger gebruiken, maar niet iedereen vindt het fijn om creditcardgegevens centraal op te slaan. Maar wist je dat het ook nog anders kan? Wanneer je op een site bent waar je je creditcardgegevens moet invullen, druk je op het eerste veld dat je moet invullen en druk je op de optie Scan creditcard (deze optie verschijnt in het toetsenbord). Richt je camera nu op je creditcard en de gegevens worden automatisch ingevuld.

©PXimport

Geen zin om je creditcardgegevens in te typen? Dan maak je toch gewoon een foto?

05 Foto's verbergen

Wij weten uiteraard niet waar jij je iPad allemaal voor gebruikt, maar er zouden foto's op je tablet kunnen staan waarvan je niet wilt dat iedereen ze kan zien. Dat is irritant als je snel even een paar foto's aan anderen wilt laten zien. Het is veel fijner om die 'ongewenste' foto's te verbergen. Navigeer in de app Foto's naar de foto die je wilt verbergen en houd je vinger erop ingedrukt. Er verschijnt nu een balkje met twee opties Kopieer en Verberg. Er wordt nu een mapje aangemaakt genaamd Verborgen, waarin de foto's worden geplaatst (je moet ze immers ergens kunnen terugvinden). Echter, wanneer je drukt op het tabblad Foto's (in plaats van Album) zullen de verborgen foto's nergens te zien zijn.

©PXimport

Foto's die niet voor anderen bedoeld zijn kun je eenvoudig verbergen.

06 iMessage schoonhouden

iMessage is superhandig, maar tenzij je onwijs georganiseerd bent en berichten regelmatig verwijdert, kan het al snel een bodemloze put voor opslagruimte worden. Dat kun je heel eenvoudig verhelpen. Navigeer naar Instellingen / Berichten / Berichtgeschiedenis en geef bij de optie Bewaar berichten aan dat berichten maximaal 30 dagen of 1 jaar bewaard mogen worden. Vervolgens kun je bij het kopje Audioberichten en Videoberichten ook nog aangeven dat audio- en videoberichten na een aantal minuten 'verlopen' en dus automatisch worden gewist. Dit voorkomt dat iMessage vol zit met gigabytes aan video en audio. Zorg dan wel even dat je filmpjes en audioberichten opslaat als je ze graag zou willen bewaren.

©PXimport

Met wat handige instellingen houd je iMessage met gemak schoon en overzichtelijk.

07 Bedieningspaneel uitschakelen

Het Bedieningspaneel is natuurlijk een superhandige functie waarmee je heel snel toegang hebt tot bepaalde functies in iOS. Handig is ook dat je die functies vanuit het toegangsscherm (vanuit de stand-by-stand) kunt benaderen. Handig, maar ook gevaarlijk, want zo kan een dief dus heel eenvoudig de Vliegtuigmodus inschakelen zodat de functie Zoek mijn iPad niet meer functioneert. Gelukkig kun je dit eenvoudig uitzetten. Navigeer naar Instellingen / Bedieningspaneel en schakel de optie Op toegangsscherm uit. Nu werkt het Bedieningspaneel overal in iOS, behalve in het scherm vóórdat je je code intoetst.

©PXimport

Schakel het Bedieningspaneel uit in het toegangsscherm als je bijvoorbeeld niet wilt dat onbevoegden de functie Zoek mijn iPad kunnen uitschakelen.

08 Onbekende afzenders filteren

Iedereen kan je een iMessage-bericht sturen, het enige dat iemand daarvoor nodig heeft is je Apple ID (of, als je een iPad en iPhone aan hetzelfde Apple ID gekoppeld hebt, je telefoonnummer). Langzamerhand zien we ook steeds meer spam verschijnen in iMessage, hetzij van een commerciële partij of, zoals onlangs, van grapjassen die naar willekeurige mensen een specifiek stuk code stuurden dat elk iOS-apparaat deed crashen. Gelukkig is het mogelijk om dit soort berichten te filteren uit je Berichtgeving. Navigeer naar Instellingen / Berichten en zoek het kopje Filter onbekende afzenders. Wanneer je deze optie inschakelt, worden berichten van mensen die niet in je lijst met contactpersonen staan, niet via een notificatie getoond en worden ze ook niet in de reguliere lijst met berichten weergegeven.

©PXimport

Door berichten van onbekende afzenders te Filteren, houd iMessage efficiënt.

09 Vegen voor Handoff

In dit artikel lees je hoe je Handoff precies werkend krijgt. Daarin staat dat je een app kunt 'overnemen' van je andere iOS-apparaat, door in het stand-by-scherm op het pictogram linksonder te drukken. Maar hoe zit het als je de iPad al actief is? Moet je de tablet dan eerst op stand-by zetten? Gelukkig niet, dat zou wat omslachtig zijn. Om Handoff te gebruiken wanneer de iPad al actief is, druk je tweemaal op de Thuisknop om de multitask-balk tevoorschijn te toveren. Vervolgens veeg je met je vinger naar rechts totdat je helemaal aan de linkerkant het pictogram voor Handoff ziet. Zo kun je de app dus ook overnemen.

©PXimport

Je hoeft niet in stand-by-modus te zijn om Handoff te kunnen activeren.

10 iPad van familielid vinden

'Zoek mijn iPad' is een fijne functie, maar kent één groot minpunt: wanneer jij je iPad kwijt bent, kun je de iPad of iPhone van een ander niet even snel gebruiken om hem terug te vinden, want je moet daarvoor ingelogd zijn met hetzelfde Apple ID als de zoekgeraakte iPad. De optie Delen met gezin brengt daar verandering. Dat je via deze optie apps en muziek met andere familieleden kunt delen wisten we al, maar wist je dat je de functie ook kunt inzetten om een zoekgeraakte iPhone of iPad van een familielid te vinden? Schakel Configureer delen met gezin in en nodig de familieleden uit met wie je je account wilt delen. Wanneer je nu navigeert naar Instellingen / iCloud / Zoek mijn iPad, zie je niet alleen je eigen iPad, maar ook de toestellen van je familie.

©PXimport

Delen met gezin is niet alleen voor apps, maar helpt je ook een verloren toestel terugvinden.

11 Geheime Vulcan Emoji

Sinds iOS 8.3 zit je iPad vol met allerlei leuke nieuwe emoticons (emoji's), maar het kan natuurlijk altijd gekker. Wist je bijvoorbeeld dat er een trucje is om de Vulcan-groet uit Star Trek toe te voegen aan je iPad met iOS 8.3? Zoek in Twitter llap emoji (llap staat voor 'live long and prosper') en open een tweet waarin je de Vulcan-groet ziet. Houd je vinger ingedrukt op de emoticon en druk op Kopieer. Navigeer nu naar Instellingen / Algemeen / Toetsenborden / Trefwoorden. Plak bij Zin nu de emoticon en typ bij Trefwoord llap. Wanneer je nu ergens in, bijvoorbeeld een bericht, llap typt, wordt dit automatisch vervangen door de emoticon. Let op: dit is alleen zichtbaar op iOS-apparaten met iOS 8.3, omdat het gaat om een emoticon die stiekem al in het toetsenbord verborgen zit.

©PXimport

Een beetje nerdy, maar wel heel grappig, de geheime Vulcan emoticon.

12 Bellen via je iPhone-netwerk

Dit is een functie die superhandig is wanneer je zowel een iPad als een iPhone bezit. Apple heeft hem weliswaar aangekondigd tijdens de keynote-speech van iOS 8, maar nooit uitgelegd hoe je de functie precies inschakelt. Het is namelijk mogelijk om een gesprek dat binnenkomt op je iPhone, te beantwoorden op je iPad. Uiteraard wel via de luidspreker, want een iPad aan je oor werkt natuurlijk voor geen meter. Om deze functie in te schakelen navigeer je naar Instellingen / FaceTime en zoek je naar de optie Via mobiel netwerk iPhone. Schakel deze functie in en zolang zowel je iPhone als je iPad met hetzelfde draadloze netwerk verbonden zijn, kun je iPhone-gesprekken voeren op je iPad.

©PXimport

Schakel Via mobiel netwerk iPhone in, om iPhone-gesprekken op je iPad te beantwoorden.

13 Draadloze CarPlay

Dit is zo'n functie waar je niets van merkt totdat je het daadwerkelijk gaat gebruiken. Begin vorig jaar kondigde Apple z'n eerste stappen in de wereld van de auto aan: CarPlay. Kort samengevat, betekent het dat auto's kunnen worden voorzien van het mobiele Apple-besturingssysteem, zodat het veel eenvoudiger wordt voor iPhones en iPads om met het systeem in de auto te communiceren. Groot nadeel? Je moest het iOS-toestel verbinden met CarPlay met behulp van een Lightning-kabel. Sinds iOS 8.3 is dat niet meer nodig, CarPlay is nu volledig draadloos.

©PXimport

CarPlay bestond al even, maar sinds iOS 8.3 is het helemaal draadloos.

14 Nederlandse Siri

Misschien heb je het voorbij zien komen, maar Apple zelf heeft er, op een vermelding in de changelog na, met geen woord over gerept. Maar het is fantastisch nieuws: Siri is sinds iOS 8.3 helemaal Nederlands. Daar hebben we nogal lang op moeten wachten, maar dat wachten is het gelukkig wel waard geweest. Klein minpuntje: Siri schakelt niet automatisch over op de Nederlandse taal, dit zul je zelf moeten doen.

©PXimport

Hoera, Siri spreekt eindelijk Nederlands, al moet je dit wel even zelf instellen.

15 Bugfixes

Je merkt het misschien niet altijd, maar Apple gebruikt de updates van iOS ook om verschillende bugfixes uit te voeren. Vaak zijn dit dingen waarvan je denkt dat ze aan jou liggen, maar waar stiekem veel meer gebruikers last van hebben. Zo heb je ongetwijfeld gemerkt dat het op een bepaald moment heel lastig was om iets in te typen in de zoekbalk van Safari, omdat er bijna overal tussen elk woord automatisch een punt werd toegevoegd. Dit bleek een foutje aan Apples kant te zijn geweest en dit probleem is verholpen met de komst van iOS 8.3.

Daarnaast heeft Apple onlangs de stabiliteit van de Kaarten-app verbeterd, zodat het systeem niet de hele tijd crasht wanneer je overschakelt op flyover-modus.

Is het je opgevallen dat er een periode was dat afspraken die je synchroniseerde ineens een uurtje te vroeg begonnen? Klein foutje, maar wel eentje met grote gevolgen. Deze fout werd in iOS 8.2 hersteld. Met iedere versie van iOS die Apple introduceert, introduceert het ook nieuwe fouten, maar worden oude fouten hersteld. Het is daarom belangrijk om altijd de laatste versie van iOS te installeren, niet alleen omdat het leuk is om alle bovenstaande nieuwe functies te krijgen, maar ook omdat het gewoon veiliger is.

©PXimport

Zorg dat je de laatste versie van iOS installeert. Het is niet alleen leuk, maar ook een stuk veiliger.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 draagbare DAB+-radio's voor mee op vakantie
© Olga Yastremska, New Africa, Afr
Huis

Waar voor je geld: 5 draagbare DAB+-radio's voor mee op vakantie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Dit keer hebben we vijf DAB+-radio's voor je gevonden die je ook nog eens heel makkelijk meeneemt, op vakantie bijvoorbeeld.


Digitale radio via DAB+ (Digital Audio Broadcasting) biedt een helder en storingsvrij radiosignaal, met een steeds groter zenderaanbod. Dat maakt het luisteren een stuk aangenamer. Dankzij modellen met ingebouwde accu of batterijen ben je niet gebonden aan een stopcontact. Voeg daar een netstroomaansluiting aan toe en je hebt een toestel dat net zo makkelijk op de camping als op het aanrecht in de keuken dienst kan doen.

Denver DAB-18 Radio DAB+

De Denver DAB-18 is een compacte DAB+/FM-radio die een retro uiterlijk combineert met moderne functionaliteit. De geïntegreerde Bluetooth-functie maakt het mogelijk om draadloos muziek te streamen vanaf je smartphone of tablet. Daarnaast beschikt de radio over een AUX-ingang voor het aansluiten van externe apparaten. Met de dubbele alarmfunctie en snoozefunctie is de DAB-18 ook geschikt als wekkerradio. Het dimbare lcd-display toont duidelijk informatie over zenders en instellingen. De radio werkt zowel op netstroom als op 4 C-batterijen. Met 20 voorkeuzezenders (10 DAB+ en 10 FM) heb je snel toegang tot je favoriete stations.

Audizio Milan

De Audizio Milan is een compacte draagbare DAB+/FM-radio. De Milan biedt zowel DAB+ als FM-ontvangst, waardoor je kunt genieten van een breed scala aan radiostations met heldere geluidskwaliteit. Dankzij de Bluetooth-functionaliteit kun je draadloos muziek streamen vanaf je smartphone of tablet. Met de ingebouwde 2000mAh-accu heb je genoeg stroom voor zo'n 10 uur luisterplezier, en kan de radio via usb worden opgeladen. Het 2,4-inch kleurendisplay toont duidelijk informatie over zenders en instellingen.

Grundig DTR 4500 BT DAB

De Grundig DTR 4500 BT DAB heeft Bluetooth 5.0-functionaliteit en kun je naast het luisteren naar DAB-stations ook gebruiken om te streamen vanaf je smartphone of tablet. De radio beschikt over een 2.0 stereo luidsprekersysteem met een totaal vermogen van 10 watt RMS. Het 2,4-inch kleurendisplay biedt duidelijke informatie over zenders en instellingen, en de helderheid is in drie stappen aan te passen. Hoewel de DTR 4500 BT DAB geen ingebouwde accu heeft, kan hij natuurlijk wel gewoon op netstroom worden aangesloten.

Lenco PDR-040EF Bambus

De Lenco PDR-040EF Bambus is gemaakt van echt bamboe en gerecycled ABS met tarwevezel, wat niet alleen een mooie uitstraling geeft, maar ook bijdraagt aan duurzaamheid. Met Bluetooth 5.0-functionaliteit kun je eenvoudig muziek streamen vanaf je smartphone of tablet. De radio beschikt over een 3 watt RMS luidspreker en een passieve basradiator. De ingebouwde 2000mAh accu biedt tot 16 uur afspeeltijd via Bluetooth en tot 12 uur via FM of DAB+, waardoor je de hele dag kunt genieten van je favoriete muziek, zowel thuis als onderweg. Daarnaast is de radio uitgerust met een klok- en alarmfunctie, een 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting en een telescoopantenne.

Kenwood CR-M30DAB-R

Deze compacte Kenwood kan overweg met FM-radio en DAB+. De radio beschikt over Bluetooth-functionaliteit, waardoor je draadloos muziek kunt streamen vanaf je smartphone of tablet. Dankzij de geïntegreerde oplaadbare batterij kun je tot 7 uur genieten van je favoriete muziek zonder dat je een stopcontact nodig hebt. Daarnaast is de radio voorzien van een helder LCD-scherm dat informatie over zenders en instellingen duidelijk weergeeft. Met de mogelijkheid om zowel op netstroom als op de interne accu te werken, kun je de CR-M30DAB op verschillende manieren gebruiken.

▼ Volgende artikel
Mailen zonder pottenkijkers: zo versleutel je berichten
© Pukan - stock.adobe.com
Huis

Mailen zonder pottenkijkers: zo versleutel je berichten

Bij het versturen van je e-mails heb je geen garantie dat er niemand meeleest. Je berichten kunnen onderweg door onbevoegden worden onderschept en gelezen. Wil je dit risico absoluut voorkomen? Dan kun je ervoor kiezen om je berichten voortaan te versleutelen. Als je dat doet, kan alleen de beoogde ontvanger, degene die over de juiste sleutel beschikt, jouw bericht lezen.

In dit artikel laten we zien hoe je e-mail kunt versleutelen zodat alleen de beoogde ontvanger je bericht kan lezen:

  • Op de eenvoudige manier: verstuur versleutelde berichten via Proton Mail
  • Op de technische manier: Maak gebruik van Thunderbird met OpenPGP*
    • Leer hoe je een sleutelpaar aanmaakt en gebruikt
    • Exporteer en deel je publieke sleutel via e-mail of een sleutelserver
    • Verstuur berichten met een versleuteld onderwerp en digitale handtekening

Lees zeker ook: Houd je data veilig: van identiteitsbescherming tot ransomware

Een vertrouwelijk bericht zet je niet snel op een ansichtkaart. Die stop je bij voorkeur in een gesloten envelop. Dit geldt natuurlijk ook voor een vertrouwelijk bericht dat je via e-mail verstuurt. Ook daarvan wil je niet dat anderen die zomaar lezen. Dat risico loop je wel, want ook bij e-mail is je bericht (onderweg) vaak probleemloos leesbaar, op diverse mailservers.

Wat je hiertegen kunt doen, is je bericht beveiligen. Dit kun je op een eenvoudige manier doen door je bericht in een tekstbestand op te nemen en als versleuteld zip-bestand mee te sturen. Dit kan bijvoorbeeld met de gratis tool 7-Zip. Je deelt het wachtwoord dan via een apart kanaal, bijvoorbeeld telefonisch, of met een beveiligde chatapp als WhatsApp of Signal. Deze aanpak is alleen nogal bewerkelijk en bovendien wordt alleen de bijlage versleuteld, niet je gehele bericht.

In dit artikel bespreken we daarom twee gratis methoden om een volledige e-mail, inclusief bijlagen, te versleutelen. De eerste optie is relatief eenvoudig: je verstuurt je berichten via een online maildienst, zoals Proton Mail. De tweede manier is wat technischer en maakt gebruik van de gratis mailapp Thunderbird gecombineerd met OpenPGP. Deze methode is voor wie geen extra mailservice wil gebruiken.

Account creëren bij Proton Mail

Er zijn verschillende online diensten beschikbaar voor het versturen van versleutelde e-mails. Omdat je berichten tijdelijk op hun servers worden opgeslagen, is het verstandig te kiezen voor aanbieders die zijn gevestigd in landen met sterke privacywetten, zoals Tutanota uit Duitsland en Proton Mail uit Zwitserland. Beide zijn vergelijkbaar en bieden in hun gratis versies ongeveer dezelfde functionaliteit. Wij gebruiken Proton Mail als voorbeeld.

Ga naar de site, klik op Create a free account en kies Get Proton for free. Je krijgt 1 GB opslagruimte, geschikt voor één gebruiker en één e-mailadres. Wil je meer, dan biedt Mail Plus extra opties voor ongeveer 4 euro per maand. Vul een Gebruikersnaam en een sterk Wachtwoord in (twee keer). Bij Gebruikersnaam kun je kiezen tussen @proton.me en @protonmail.com. Bevestig met Account aanmaken. Na een captcha-test kun je een weergavenaam voor je account instellen. Klik op Doorgaan om optioneel een herstelmethode in te stellen voor als je je wachtwoord vergeet.

Je kiest zelf een geschikte weergavenaam voor je e-mailaccount bij Proton Mail.

Mails verzenden

In je online dashboard kun je (versleutelde) mails verzenden en ontvangen. Wil je liever een app gebruiken, klik dan rechtsboven op het tandwielpictogram en kies Download de Proton Mail-apps voor mobiele apparaten (Android en iOS) of computers (Windows, macOS en Linux). Voor sporadisch gebruik voldoet de webversie prima.

Klik linksboven op Nieuw bericht om een versleuteld bericht te maken. Vul in het Aan-veld bijvoorbeeld je eigen Proton-adres in om te testen. Voeg een Onderwerp en berichttekst toe en verstuur indien gewenst een bijlage via het paperclipicoon. Klik op Verstuur om het bericht te verzenden; dat verschijnt even later in je inbox.

Versleutelde berichten kun je op dezelfde manier naar andere Proton Mail-gebruikers sturen. Voor het verzenden van versleutelde mails naar andere e-mailadressen klik je onderaan het dialoogvenster op het sloticoontje, of je gebruikt de toetscombinatie Ctrl+Shift+E. Stel een Wachtwoord en optionele Wachtwoord hint in en bevestig met Versleuteling instellen. Klik daarna op Verstuur. De ontvanger ontvangt een mail van Proton met jouw berichttitel en een knop Unlock message. Door hierop te klikken, opent de ontvanger Proton Mail in zijn browser. Na het invoeren van het juiste wachtwoord kan hij het bericht lezen en ook Veilig beantwoorden.

Je kunt (via de online server) ook versleutelde berichten versturen naar mensen die Proton Mail niet gebruiken.

Meer technische aanpak met Thunderbird

Diensten als Proton Mail maken het makkelijk om versleutelde berichten te versturen, maar je bent afhankelijk van een externe provider en hebt geen controle over de versleuteling. De gratis versie kent daarnaast enkele beperkingen. Als je niet terugschrikt voor een meer technische aanpak, is een mailclient als Thunderbird, met uitstekende ondersteuning van de encryptiestandaard OpenPGP, een goed alternatief.

Download de app via www.thunderbird.net. Deze werkt op diverse platformen, waaronder Windows, macOS en Linux. We richten ons hier op de Windows-versie. Installeer de app en start deze op. Bij de eerste start verschijnt het venster voor het aanmaken van een e-mailaccount automatisch.

Thunderbird is voor diverse platformen beschikbaar, zowel mobiel als desktop.

Accountconfiguratie

Vul je naam, e-mailadres en bijbehorend wachtwoord in. Gaat het om een bekende mailprovider, zoals @gmail.com, dan haalt Thunderbird automatisch de vereiste serverconfiguratie uit zijn database zodra je op Doorgaan klikt. Werkt dit niet, klik dan op Handmatig configureren en vul zelf de gegevens in voor de inkomende en uitgaande mailserver. Afhankelijk van je mailprovider kun je vaak kiezen tussen IMAP (berichten blijven op de server en worden lokaal gesynchroniseerd) en POP3 (berichten worden alleen lokaal bewaard). Controleer je configuratie met Opnieuw testen. Krijg je groen licht, bevestig dan met Gereed en OK.

Je kunt op elk moment nieuwe e-mailaccounts toevoegen, ook van andere mailproviders. Dit doe je via het knopje met de drie streepjes rechtsboven, waar je opnieuw Nieuwe account / E-mail kiest om in het bekende configuratievenster te komen.

Wil je Thunderbird verder configureren en afstemmen, open dan Instellingen en bekijk de rubrieken zoals Algemeen, Opstellen, Privacy & Beveiliging, Chat of Exporteren voor Mobiel. We hebben helaas niet de ruimte om hier dieper op in te gaan.

Als het goed is, diept Thunderbird de nodige serverconfiguratie uit zijn database op.

Sleutels creëren

We gaan ervan uit dat je inmiddels een of meerdere e-mailaccounts in Thunderbird hebt aangemaakt en probleemloos mails kunt versturen en ontvangen. Nu is het belangrijk om dit ook met versleutelde berichten te doen. Thunderbird heeft hiervoor het protocol OpenPGP geïntegreerd. Hiervoor is een sleutelpaar nodig (zie het kader ‘OpenPGP’). De eerste stap is het aanmaken van dit sleutelduo.

Klik op het knopje met de drie puntjes en kies Extra / OpenPGP-sleutelbeheerder. Er opent een dialoogvenster waarin je op Aanmaken klikt en Nieuw sleutelpaar selecteert. Gebruik het pijlknopje bij Identiteit om het gewenste e-mailadres te kiezen. Laat de overige instellingen, zoals geldigheidsduur (standaard 3 jaar, of selecteer eventueel Sleutel vervalt niet), type (RSA) en grootte (3072 bits), gerust ongemoeid. Klik op Sleutel aanmaken en Bevestigen. Je nieuwe sleutelpaar wordt direct aan de sleutelbeheerder toegevoegd.

Weet dat je van hier vanuit het contextmenu ook altijd een sleutel kunt intrekken en zelfs verwijderen. Let wel, in dit laatste geval kun je reeds ontvangen berichten dan ook niet meer ontsleutelen.

Je bepaalt zelf de geldigheidsduur van een aangemaakte sleutel.

OpenPGP

Het protocol OpenPGP, wat staat voor Pretty Good Privacy, beveiligt gegevens via encryptie en digitale handtekeningen. OpenPGP is een open standaard, gebaseerd op de oorspronkelijke PGP-software. Deze biedt een universele oplossing voor het versleutelen en ondertekenen van gegevens, zoals e-mails en bestanden.

Het protocol werkt met asymmetrische cryptografie en gebruikt een sleutelpaar: een publieke en een private sleutel. De publieke sleutel wordt gedeeld met anderen om gegevens te versleutelen of digitale handtekeningen te verifiëren. De private sleutel blijft geheim en is nodig om versleutelde gegevens te bekijken of een handtekening te plaatsen.

Bij het versleutelen gebruikt de afzender de publieke sleutel van de ontvanger, zodat alleen de ontvanger het bericht kan ontsleutelen met zijn private sleutel. Digitale handtekeningen garanderen de integriteit van het bericht en verifiëren de identiteit van de afzender.

OpenPGP gebruikt hierbij hybride encryptie: snelle symmetrische encryptie voor gegevens en asymmetrische encryptie om de symmetrische sleutel te beveiligen. Dit maakt het protocol efficiënt en veilig, zelfs voor grote bestanden.

OpenPGP werkt met asymmetrische cryptografie en gebruikt een sleutelpaar.

Exporteren

Om een versleuteld bericht te versturen, heb je de publieke sleutel van de ontvanger nodig. Omgekeerd heeft iemand jouw publieke sleutel nodig om jou een versleutelde mail te sturen. Er zijn verschillende manieren om deze sleutel beschikbaar te maken.

Je kunt je publieke sleutel bewust exporteren. Klik rechts op de gewenste sleutel in de sleutelbeheerder, kies Sleuteleigenschappen en zorg dat Ja, deze sleutel als een persoonlijke sleutel behandelen is geselecteerd. Bevestig met OK, klik opnieuw met rechts op de sleutel en selecteer Publieke sleutel(s) per e-mail verzenden en verstuur het bericht naar de ontvanger(s).

Een alternatief is je sleutel publiceren in de OpenPGP Key Repository. Kies in het contextmenu Publieke sleutel(s) exporteren naar bestand en sla het bestand […]-public.asc op een geschikte locatie op. Dit zogeheten ASCII-armored bestand (met de publieke sleutel tussen de headers PGP PUBLIC KEY BLOCK), kun je gerust bekijken met een teksteditor.

Voor registratie ga je naar https://key.openpgp.org. Klik op Uploaden en op Bestand kiezen. Verwijs naar het asc-bestand, bevestig met Upload, klik op Verzend verificatie-e-mail en volg de link in de bevestigingsmail. De registratie van je identiteit wordt op de webpagina bevestigd.

In enkele stappen exporteer je je publieke sleutel vanuit de sleutelbeheerder.

Importeren en zoeken

De publieke sleutel is nu beschikbaar, zodat je naar het bijbehorende e-mailadres een versleuteld bericht kunt sturen. Maar hoe importeer je zo’n publieke sleutel? Als je de sleutel als bijlage via e-mail in Thunderbird hebt ontvangen, kun je deze meestal direct importeren via de knop OpenPGP nabij de e-mailheader. Zie je deze knop niet, dan kun je dit handmatig doen.

Bewaar de asc-bijlage op je pc, open vervolgens de OpenPGP-sleutelbeheerder in Thunderbird, ga naar het menu Bestand en kies Publieke sleutel(s) importeren uit bestand. Selecteer het opgeslagen asc-bestand, kies Geaccepteerd (niet geverifieerd) en bevestig met Importeren. Klik daarna op Details bekijken en sleutelacceptatie beheren. Als je zeker bent dat de sleutel afkomstig is van de juiste persoon, selecteer je Ja, ik heb persoonlijk geverifieerd dat deze sleutel de juiste vingerafdruk heeft. Bevestig met OK (twee keer) en Sluiten.

Als de sleutel is geregistreerd in de OpenPGP Key Repository, kun je deze ook zelf opzoeken. Ga naar https://keys.openpgp.org en zoek met het e-mailadres, de sleutel-ID of de digitale vingerafdruk. Zodra je de juiste sleutel vindt, klik je erop om deze te downloaden en vervolgens te importeren zoals hierboven beschreven.

Je kunt het zoekproces ook direct in Thunderbird starten. Open de OpenPGP-sleutelbeheerder, ga naar het menu Sleutelserver en kies Sleutels online ontdekken. Vul een e-mailadres of sleutel-ID in. Als de beoogde sleutel wordt gevonden, verschijnt automatisch het inmiddels vertrouwde importvenster.

Je kunt ook direct vanuit Thunderbird online naar publieke sleutels zoeken.

Check-up

Je hebt nu de publieke sleutel van de ontvanger, maar een extra controle is toch belangrijk. Klik op het knopje met de drie streepjes, kies Accountinstellingen en open End-to-end-versleuteling bij het gewenste e-mailadres. Staat bij OpenPGP de optie Geen geactiveerd, selecteer dan de juiste sleutel. Klik op het pijlknopje en vervolgens op Sleuteleigenschappen om deze te controleren. Sluit af met OK.

Vanuit dit venster kun je je openbare sleutel ook registreren op https://keys.openpgp.org. Dit die je via de knop Publiceren.

De volgende stap is normaal gesproken niet nodig, maar mocht het toch niet lukken om versleutelde berichten te versturen, controleer dan het volgende. Klik opnieuw op het knopje met de drie streepjes, kies Instellingen, open Algemeen en scrol helemaal tot bij de knop Configuratie-editor. Klik hierop, zoek naar Mail.openpgp.enable en druk op de knop Omschakelen totdat True verschijnt. Daarna mg je de editor afsluiten.

Zorg dat de juiste sleutel aan je e-mailadres is gekoppeld.

Versturen

Alles is nu gereed om berichten met OpenPGP-encryptie te versturen. Open je Postvak IN en klik op +Nieuw bericht. Vul zoals gebruikelijk de velden Aan en Onderwerp in en typ je tekstbericht. Zorg ervoor dat je in het Aan-veld alleen e-mailadressen invoert waarvoor je al een publieke sleutel hebt geïmporteerd. Klik daarna op Versleutelen in de knoppenbalk.

Klik op het pijlknopje bij OpenPGP en vink Onderwerp versleutelen aan, zodat ook de onderwerpregel is afgeschermd. Eventueel kun je Digitaal ondertekenen aanvinken. Hiermee wordt een hash (een mathematisch gegenereerde samenvatting) van je bericht versleuteld met je private sleutel. Op die manier kan deze alleen met je publieke sleutel worden ontcijferd. Dit bevestigt voor de ontvanger dat het bericht echt van jou afkomstig is. Verzend het bericht vervolgens.

Een ontvanger die je bericht in Thunderbird opent (of in een andere e-mailclient met OpenPGP-ondersteuning), hoeft verder niets extra’s te doen. Hij ziet via icoontjes dat het bericht is versleuteld (hangslot met groen vinkje) en digitaal is ondertekend (zegel). Verschijnt er een rood driehoekje, klik hierop, want dan is er een probleem.

Naast versleutelen kun je een bericht digitaal ondertekenen.

Watch on YouTube