Unzip en verpak bestanden met Bandizip

© PXimport

Unzip en verpak bestanden met Bandizip

Software

Geplaatst: 6 april 2020 - 13:30

Aangepast: 14 december 2022 - 11:03

Toon van Daele

De huidige generatie schijven mogen dan in de terabytes lopen, toch vinden veel gebruikers het fijn om hun bestanden zo compact mogelijk te bewaren – zeker als we die ook willen doorsturen via het internet. Windows heeft weliswaar een zip-functie ingebouwd, maar Bandizip is duidelijk de meer flexibele archivaris.

Er zijn drie smaken van Bandizip, waarvan alleen de Standard-editie gratis is. De andere twee kosten geld (vanaf 30 dollar) en bieden enkele extra’s zoals een wachtwoordbeheerder, een herstelfunctie voor corrupte archiefbestanden en het ontbreken van advertenties. Kun je het zonder deze extra’s stellen, lees dan vooral verder.

Configureren

Bandizip kan maar liefst met een veertig archiefformaten overweg. Je beslist bovendien zelf aan welke van deze formaten (bijvoorbeeld zip, rar, 7z, arj, lzh en tar) je het programma standaard wilt koppelen. In ditzelfde configuratievenster kun je ook nog enkele andere opties instellen. Je kiest bijvoorbeeld welke archiverings- en uitpakopties er beschikbaar moeten zijn in het contextmenu van Verkenner of welke informatie de ‘viewer’ van Bandizip je moet tonen.

© PXimport

In- en uitpakken

Het programmavenster van Bandizip oogt verrassend fris en bevat maar twee knoppen: om een bestandsarchief te openen en om een nieuw archief te maken. Dit laatste kan trouwens ook door bestanden en/of mappen naar het programmanvenster te verslepen.

Je kunt uit een tiental archiefformaten selecteren, inclusief een handig zelfuitpakkend formaat. Verder laat Bandizip je toe archieven in deelbestanden van instelbare grootte op te splitsen, een optimaal compressieniveau in te stellen en een wachtwoord aan het archief te koppelen. Door op Gevorderd te klikken, krijg je extra mogelijkheden, bijvoorbeeld om de compressie- en encryptiemethode in te stellen. Nog een pluspunt: enkele testjes gaven aan dat Bandizip (met standaardinstellingen) bijna altijd sneller werkt dan de Windows-eigen zipfunctie.

Open je vervolgens een archief dan kun je dat uiteraard uitpakken, maar er net zo goed ook bepaalde bestanden aan toevoegen of uit verwijderen. Een testfunctie vertelt je of het archiefbestand in orde is.

© PXimport

Conclusie

Heb je niet voldoende aan de in- en uitpakfuncties van Windows zelf, dan valt Bandizip zeker te overwegen als externe archivaris. De interface is erg toegankelijk en de tool kan met heel wat uiteenlopende archiefformaten overweg.

8,0

ONS OORDEEL

Bandizip

Pluspunten

Gebruiksvriendelijk

Veel formaten

Snelle inpakker

Verkenner-integratie

Minpunten

Advertentie

Conclusie

**Prijs** Gratis **Taal** Nederlands **OS** Windows Vista en hoger **Website** [nl.bandisoft.com/bandizip](https://nl.bandisoft.com/bandizip)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000