Bestandsgeschiedenis activeren op Windows werkt zo
Geregeld een back-up aanmaken van Windows of bestanden op het systeem, is een goed idee. Dat kun je op een aantal manieren doen. Werken via bestandsgeschiedenis is wellicht een mogelijkheid waar je nog niet zo bekend mee bent. Die optie werkt als volgt.
De optie bestandsgeschiedenis is sinds Windows 8 beschikbaar voor gebruikers. Met deze functie maak je een back-up aan van essentiële bestanden of mappen op een extern apparaat. Dit werkt net even anders dan een normale back-up, omdat je specifieke mappen en bestanden selecteert. Normaliter neemt de bestandsgeschiedenis de mappen Documenten, Muziek, Afbeeldingen, Downloads, Video’s en offline OneDrive-bestanden mee. Maar als je wil kun je ook zelf mappen toevoegen aan de speciale back-up.
Is dit dan echt zo anders dan een normale back-up? Zeker weten. Je bent namelijk niet afhankelijk van een manuele back-up die je ooit een keer aangemaakt hebt. Ook hoef je geen complete back-up van je Windows-systeem te maken, die heel veel ruimte in beslag neemt. De bestandsgeschiedenis maakt routinematig een back-up aan van de genoemde mappen. Je kunt verder zelf bepalen welke mappen je wel en niet meeneemt en hoe vaak Windows de boel moet opslaan.
Omdat de bestandsgeschiedenis niet standaard aanstaat wanneer je een gloednieuwe versie van Windows gebruikt, leggen we in dit artikel uit hoe je de functie activeert.
Windows-bestandsgeschiedenis activeren
Je vindt de optie bestandsgeschiedenis binnen de standaardinstellingen van Windows. Je kunt de functie snel bereiken door Start te openen en ‘back-up’ in te typen. Je selecteert dan het eerste zoekresultaat. Je komt dan uit bij Back-up. Hier zie je een kopje staan, genaamd Back-ups maken met bestandsgeschiedenis. Mocht de optie toch al geactiveerd zijn, dan zie je dat duidelijk in beeld staan. Is dat niet het geval, dan staat er een knopje met de tekst: Een station toevoegen.
Voordat je dit doet, dien je eerst een externe harde schijf aan je computer te koppelen. Heb je dat gedaan, dan kun je via de optie Meer opties eerst nog een handmatige back-up aanmaken. Op dezelfde pagina vind je tevens opties aan met betrekking tot de frequentie van de back-up en hoe lang zo’n back-up bewaard moet worden. Ook kun je hier instellen welke mappen je precies in de back-up wil hebben en welke natuurlijk niet. De keuze is hier helemaal aan jou.
En daarmee zijn we eigenlijk meteen klaar. Wanneer je alles eenmaal ingesteld hebt, dan doet Windows de rest en heb je er geen omkijken meer naar. Mocht er dan iets misgaan met je systeem, dan weet je zeker dat je altijd een back-up hebt van je belangrijkste bestanden.