Airdroid - Smartphone via pc bedienen

© PXimport

Airdroid - Smartphone via pc bedienen

Software

Geplaatst: 9 december 2021 - 18:31

Aangepast: 14 december 2022 - 10:10

Redactie

Je pc en smartphone zijn aparte werelden die lastig te verenigen zijn. Gelukkig verandert dit langzaam maar zeker. Zo zien we binnen Windows steeds meer mogelijkheden voor koppelingen met je smartphone. Maar ook de app AirDroid is een handige gereedschapskist als je vanaf je pc toegang tot je smartphone nodig hebt.

Windows geeft je via het onderdeel Jouw telefoon diverse mogelijkheden voor toegang tot je smartphone. In Windows 11 komen er nog wat bij. Zo kun je vanaf begin 2022 Android-apps binnen Windows draaien. De apps komen beschikbaar dankzij integratie van de Amazon Appstore in de Microsoft Store. Verder zijn er diverse apps van derden. 

Zo kun je bijvoorbeeld met Pushbullet eenvoudig de notificaties van je smartphone op je pc ontvangen. En WhatsApp geeft je de mogelijkheid om comfortabel vanaf je pc te chatten. Hier bekijken we het ietwat in vergetelheid geraakte AirDroid, dat je via een browser in een handomdraai koppelt met je smartphone. Je krijgt dan een hele gereedschapskist voor het beheer van je smartphone.

1 Installatie

AirDroid bestaat al heel lang, maar is wat in de vergetelheid geraakt, wellicht na enkele problemen met de veiligheid van de app, die later zijn opgelost. De eerste stap is uiteraard het installeren van de app op je smartphone. In deze workshop gaan we uit van de Android-versie, maar sinds eind 2017 is de app ook voor iPhone en iPad beschikbaar, met vergelijkbare features. 

Zorg dat je pc en smartphone zijn verbonden met hetzelfde lokale netwerk thuis, al dan niet via wifi. Op deze manier kunnen de twee elkaar moeiteloos vinden. Op zich kun je AirDroid ook vanaf internet gebruiken, maar als je dat zonder beperkingen wil, moet je een abonnement af sluiten.

© PXimport

2 Verbinding maken

Als je de app start, wordt gevraagd om een account te maken of in te loggen. Die stap slaan we in deze workshop over, omdat het niet nodig is als je AirDroid binnen je lokale netwerk gebruikt. Kies om te beginnen in de app de optie AirDroid Web. Je ziet nu een ip-adres waarmee je rechtstreeks vanaf je pc kunt verbinden, zolang die zich in hetzelfde netwerk bevindt. 

Er is ook een tweede manier om verbinding te maken. Hiervoor kies je de optie om een qr-code te scannen. Bezoek dan op de pc de website http://web.airdroid.com waar je de qr-code zichtbaar kunt maken. Die scan je vervolgens met de app. Wil je graag verbinden via https, dan kan dit ook. Je moet dan echter wel een gratis account aanmaken, waarmee je vervolgens op beide apparaten moet inloggen. 

Een voordeel is dat je een volgende keer sneller verbinding kunt maken. Na het inloggen kun je via een knop in de bovenste balk eventueel de taal veranderen naar Nederlands.

3 Toestelbeheer

Het meeste speelt zich (uiteraard) af binnen de AirDroid-omgeving in het browserscherm. Op de smartphone zul je een enkele keer toestemming moeten geven, als AirDroid bijvoorbeeld toegang tot je foto’s of sms’jes nodig heeft. Grafisch ziet het er in je browser indrukwekkend uit.

Je ziet een mooi bureaublad met handige icoontjes voor alle belangrijke onderdelen. Zo kun je naar Foto’s om alle foto’s op je toestel op vol formaat te bekijken, terwijl de knop Video’s alle gemaakte video’s voor je overzichtelijk presenteert. Zowel foto’s als video’s kun je individueel downloaden of verwijderen. En als je eerst een selectie maakt, en vervolgens op Downloaden klikt, worden de geselecteerde bestanden heel praktisch als een zip-bestand gedownload. 

Voor uitgebreider beheer ga je naar Bestanden, waar je via een soort bestandsbeheerder door alle bestanden kunt bladeren. Naast de bekende beheerfeatures als knippen en plakken, kun je ook bestanden of mappen uploaden vanaf je pc naar je smartphone. Ook nuttig is Apps, waar je door alle geïnstalleerde apps kunt bladeren. Je kunt hier bijvoorbeeld de installatiebestanden in het bekende apk-formaat downloaden, maar ook via het prullenbakicoontje snel bepaalde apps verwijderen.

© CIDimport

4 Berichten en contacten

AirDroid geeft je ook de mogelijkheid om, via Berichten, de sms’jes op je toestel te benaderen. Hiervoor moet je op je smartphone wel eenmalig toestemming geven. Nadat je die toestemming hebt gegeven, klik je binnen de AirDroid-omgeving in je browser op Vernieuwen. Hierna kun je door alle sms-berichten bladeren en ook reageren op berichten. 

Voor het bladeren door je contacten ga je logischerwijs naar Contacten. Ook hier zul je weer eenmalig toestemming moeten geven. Op je pc kun je ook contacten aanmaken met de optie Nieuw contact. Ga je naar Oproepen, dan zie je een geschiedenis met alle uitgaande en inkomende telefoongesprekken.

5 Meer mogelijkheden

© CIDimport

Binnen AirDroid kun je met wat aanpassingen ook zien wat er op het scherm van je smartphone gebeurt, of zelfs de besturing ervan overnemen. De eerste optie heet Mirroring. Hiermee zie je binnen AirDroid precies wat je op het scherm van je smartphone ziet. 

Nadat je dit onderdeel binnen AirDroid hebt gestart, moet je eenmalig toestemming geven op de smartphone. Vervolgens kun je de smartphone gebruiken zoals je dat normaal doet, door andere apps te openen en te gebruiken, waarbij je op je pc steeds een iets vertraagde kopie van het scherm ziet. 

Er zijn binnen AirDroid ook nog enkele opties waarvoor het nodig is om een account te maken. Daarmee log je dan in op je smartphone én op je pc. Het meest interessant is Control waarmee je de smartphone vanaf je pc kunt bedienen.

Hiervoor moet je op de smartphone wel een veiligheidsoptie aanpassen binnen AirDroid en een add-on installeren. Je kunt de smartphone vervolgens gewoon met je muis bedienen, in AirDroid. Er is kleine maar niet hinderlijke vertraging bij het bedienen van de smartphone.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000