© PXimport

10 handige tools voor Dropbox

Software

Geplaatst: 20 juli 2017 - 06:20

Aangepast: 14 december 2022 - 11:40

Dirk Schoofs

Dropbox is een van de oudste en populairste online opslagdiensten. Je kunt er bovendien soepel en veilig bestanden mee delen met anderen. Hierdoor zijn er allerlei externe ontwikkelaars die voortdurend tools bedenken die Dropbox nog meer mogelijkheden geven. Met deze 10 superhandige tools voor Dropbox haal je nog meer uit de clouddienst.

Tip 01: Dropittome

Dropbox heeft aangekondigd dat het dit jaar in het gratis lidmaatschap de ondersteuning van publieke mappen staakt. Wil je dus een online map waar collega’s of vrienden bestanden kunnen achterlaten, dan heb je een betaald account nodig … of Dropittome. Deze dienst werkt ook met Google Drive en OneDrive. Je maakt een webadres zoals www.dropitto.me/jouwnaam en je verzint een wachtwoord. Vanaf dan kan iedereen op deze url en via het wachtwoord bestanden droppen die automatisch in de map Dropittome van je Dropbox terechtkomt.

© PXimport

Tip 02: Finesse

De opslagruimte die je van Dropbox ontvangt, is beperkt. Je kunt wel extra ruimte krijgen door deel te nemen aan allerlei promo-acties, maar dan nog is het beter om regelmatig overtollige bestanden te verwijderen. Finesse is een gratis dienst die bepaalde bestanden wist op hun vervaldatum. Selecteer de bestanden of mappen waarvan je zeker weet dat je ze na een bepaalde datum niet meer nodig hebt en geef een vervaldatum in. De verwijderde bestanden blijven nog dertig dagen in je Dropbox-prullenmand staan, tijdens die periode kun je ze dus ook nog terughalen.

Tip 03: SortMyBox

SortMyBox is de tool voor de Dropbox-poweruser die de inhoud van zijn online archief automatisch wil organiseren. Hiervoor creëert deze dienst een nieuwe SortMyBox-map in jouw Dropbox. SortMyBox zal de inhoud van deze map ieder kwartier scannen en op basis van drie criteria de bestanden in de juiste mappen plaatsen. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat bestanden die eindigen op .jpg en .png in de map Foto’s moeten komen. Of de bestanden die het woord ‘Sevilla’ in hun naam hebben in de map Vakantiefoto’s 2017 horen te staan. Wie ooit met mailfilters heeft gewerkt, herkent onmiddellijk de sorteerregels van SortMyBox.

© PXimport

Laat bestanden automatisch op basis van criteria in de juiste mappen plaatsen

-

Tip 04: Boxpx

Koppel het gratis Boxpx aan je Dropbox, selecteer de foto’s die je online wilt publiceren en enkele seconden later heb je een webgalerij. Je kunt de volgorde van de foto’s wijzigen, de resolutie aanpassen en onder iedere foto is het mogelijk een bijschrift te plaatsen. Vooral de eenvoud in gebruik en de snelheid charmeert ons. Ben je klaar, dan deel je de link van het online album met je vrienden. Boxpx werkt zonder registratie, zonder gebruikersaccount, zonder sociale mediaknoppen en zonder sterwaarderingen. Hoe simpel het leven kan zijn …

© PXimport

Tip 05: Whisp.ly

Om je cloudbestanden te laten versleutelen, kennen we BoxCryptor. Het nadeel van BoxCryptor is dat die applicatie alles versleutelt en dat je software moet installeren. Whisp.ly heeft die nadelen niet, en komt van dezelfde makers als BoxCryptor. Jij en de ontvanger hoeven geen van beide software te installeren. Voeg een bestand toe, laat het online versleutelen en upload het met slechts één klik naar Dropbox. Je bepaalt zelf hoe sterk je het bestand wilt beveiligen. Stuur de ontvanger een link met een wachtwoord of een pincode.

© PXimport

Tip 06: AppWise

Omdat we steeds vaker gebruikmaken van verschillende cloudopslagdiensten, verliezen we het overzicht. Waar staat wat? De dienst AppWise zorgt dat we vanuit één interface in verschillende clouddiensten tegelijk naar data kunnen zoeken. Tot voor kort heette deze dienst Xendo. AppWise ondersteunt maar liefst 35 cloudopslagdiensten. Je selecteert bijvoorbeeld Gmail, Dropbox en Google Drive, zodat deze zoekmachine je opslag kan indexeren. AppWise zoekt niet alleen op bestandsnaam, maar ook op inhoud. Bovendien kun je via de plusknop een zoekopdracht als View bewaren. Dat komt van pas wanneer je de volgende keer documenten op dezelfde manier wilt terugvinden. Er is een gratis module, maar de betaalde versie geeft meer zoekmogelijkheden.

© PXimport

Met AppWise kun je vanuit één interface in verschillende clouddiensten zoeken

-

Tip 07: MultCloud

Omdat de gratis opslagdiensten allemaal beperkt zijn in ruimte, combineren steeds meer gebruikers verschillende services. MultCloud werkt als een doorgeefluik tussen de clouddiensten waarbij jij een account hebt. je bent geabonneerd. En heb je nog geen account bij een bepaalde dienst, dan kun je ook dat eenvoudig via MultCloud regelen. Via een dashboard verplaats je de bestanden van de ene dienst naar de andere, zonder dat je iedere keer moet inloggen. Wanneer je bestanden wist in MultCloud, verdwijnen ze ook op de server van de betreffende clouddienst. Bovendien versleutelt deze service de gegevens die hij overbrengt door middel van 256 bit aes-encryptie die behoorlijk veilig is.

© PXimport

Tip 08: Writebox

Ee meest minimalistische tekstverwerker die je gebruikt zonder software te installeren? Writebox! Surf hiernaartoe en begin te typen. In het begin vraag je je af waar de knoppen zitten om de tekst vorm te geven, of om je werk te bewaren. Wees gerust, alles wat je nodig hebt om een meesterwerk te schrijven is aanwezig, ook de tekstcorrectie werkt, maar het onlineprogramma is gestript van tools en knoppen die zouden kunnen afleiden. Via het menu / Settings vind je de opmaakopties. En de gemaakte tekstbestanden laat je rechtstreeks wegschrijven naar Dropbox of Google Drive.

© PXimport

Tip 09: Wappwolf Automator

Als je de mogelijkheden van Wappwolf Automator eenmaal in de vingers hebt, kun je niet meer zonder. Je koppelt Automator aan je volledige Dropbox of aan één bepaalde map. Vervolgens voeg je een actie toe die het online programma zal uitvoeren op de inhoud van de map. Enkele voorbeelden: Send to your Kindle, Convert to PDF, Google Cloud Print. Het aanbod van acties is sterk. Er zijn ook acties om foto’s te verkleinen tot een bepaalde resolutie of om de exif-info te verwijderen. Automator is gratis en je kunt deze drag&drop-converter ook gebruiken met Google Drive.

© PXimport

Tip 10: Send to Dropbox

Op Send to Dropbox ontvang je gratis een uniek e-mailadres. Bijlagen die naar dit e-mailadres worden verzonden, komen automatisch in jouw Drobox terecht. Send to Dropbox werkt supersnel en veilig. Alles belandt netjes in de map Apps/Attachments, maar je kunt deze map ook een andere naam geven. Er is geen maximale grootte aan de bestanden, behalve die van de grenzen van je uitgaande mail (ca. 34 MB bij Gmail bijvoorbeeld). Laat dus iedereen die jou vaak belangrijke bijlagen verstuurt dit mailadres weten, of stuur zelf mailtjes door waarvan je de bijlagen eenvoudig wilt opslaan.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000