Zo verwijder je alles wat Google van je weet

© PXimport

Zo verwijder je alles wat Google van je weet

Netwerk

Geplaatst: 31 januari 2018 - 08:58

Aangepast: 5 februari 2023 - 23:08

Dirk Schoofs

Google maakt er geen geheim van dat het bedrijf ontzettend veel over je weet. Het bedrijfsmodel is immers gebaseerd op adverteren op maat van de gebruiker. Met de juiste knowhow achterhaal je hoe Google jou volgt. Zo verwijder je alles wat Google van je weet!

Scannen

Dat Google zoveel over je weet, komt niet alleen door het gebruik van deze zoekmachine, maar ook door de brede waaier aan diensten die stevig ingeburgerd zijn. Uiteraard heeft Google je zoekgeschiedenis opgeslagen. Deze gegevens vind je terug in je Google-account. Log in en klik op het account-icoontje zodat je naar Mijn account kunt gaan. Vervolgens selecteer je bij het onderdeel Persoonlijke info en privacy de optie Mijn activiteit. Klik op Menu (de drie verticale stippen) en selecteer Activiteitsopties. Begin bij het onderdeel Web- en app-activiteit en klik op Geschiedenis beheren. Hier staat hoe je de zoekmachine hebt gebruikt. Om deze informatie te wissen, kies je in het menu links de opdracht Activiteit verwijderen op basis van. Hier heb je de mogelijkheid om op basis van onderwerp alles op te ruimen, of op basis van een bepaalde periode. Wil je meteen helemaal schoon schip maken met deze zoekgeschiedenis, dan selecteer je Onbeperkt bij het datummenu.

© PXimport

Spraak en audioactiviteit

Toch zijn hierdoor niet alle data verwijderd. Je locatiegeschiedenis, je apparaatgegevens en spraakcommando’s moet je apart aanpakken. Ga hiervoor terug naar de Activiteitsopties via het menu. Hier vind je de knoppen naar de geschiedenis van de locaties, apparaat, spraak, audio en YouTube. Veel gebruikers realiseren zich niet dat Google elke gesproken zoekopdracht vastlegt. Maak je gebruik van die functie, dan kun je via de geschiedenis van Spraak- en audioactiviteit precies luisteren naar wat je hebt gezegd en hoe je hebt gezegd.

© PXimport

Locatiegeschiedenis

Ook de Locatiegeschiedenis is iets speciaals. Klik je hier op Geschiedenis beheren, dan kom je op een kaart waar al je bezochte plaatsen te zien zijn. Om deze informatie te verwijderen, selecteer je rechtsonder het icoontje Instellingen en kies je Volledige locatiegeschiedenis verwijderen. Hier kun je er ook voor zorgen dat Google het bijhouden van deze data tijdelijk stopzet met de opdracht Locatiegeschiedenis onderbreken.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000