ID.nl logo
20 tips om beter te zoeken met Google
Huis

20 tips om beter te zoeken met Google

Gebruik jij regelmatig de zoekmachine van Google, dan zal het ongetwijfeld voorkomen dat je niet vindt wat je zoekt. Gelukkig zijn er enkele trucjes om je zoekresultaten te verbeteren. We geven twintig Google-tips.

01 Zoeken met Google

Als je met Google zoekt, wil je niet zo veel mogelijk zoekresultaten krijgen. Liever niet zelfs, want ga je die allemaal uitpluizen? Eigenlijk wil je er juist zo weinig mogelijk hebben. Namelijk precies díe websites waar je de informatie vindt waarnaar je op zoek bent. Het gaat dus niet om meer, maar om beter. Daarom is het belangrijk om bij elke zoekopdracht eventjes stil te staan bij de manier waarop je het snelst bij de juiste websites komt. In Google zoek je op trefwoorden. Die zijn dus cruciaal voor je succes. Met de juiste zoekwoorden vind je sneller relevante inhoud. Bedenk daarom enkele simpele maar concrete zoekwoorden waarmee je de vraag goed afbakent. Niet waar kan ik lekker grieks eten maar zoiets als grieks restaurant amsterdam.

02 Kevers en kevers

Je kunt prima met een eenvoudige zoekopdracht van een paar trefwoorden beginnen. Afhankelijk van de resultaten, kun je de zoekopdracht daarna altijd nog verfijnen. Stel dat je op zoek bent naar informatie over een zwarte kever. Google laat verdacht veel plaatjes en informatie van een schattig (of smerig?) klein beestje zien als je zwarte kever intikt. Of bedoelde je misschien toch een auto? Het is altijd oppassen met woorden die meerdere betekenissen hebben. Zoek je op zwarte volkswagen kever dan gaat het al een stuk beter. Je ziet een aantal mooie plaatjes en verwijzingen naar marktplaatsen. Blijkbaar staan er een flink aantal te koop. Wil je geen Kever kopen, maar meer over de historie lezen? Voeg dan een zoekwoord zoals geschiedenis toe aan de zoekopdracht. Nummer twee op onze resultaatlijst is dan al meteen raak. Over betekenissen gesproken: met define: zoekt Google de definitie van een begrip voor je op, meestal wordt Wikipedia als informatiebron gebruikt. Bijvoorbeeld: define:videokaart.

03 Apart openen

Zodra je in de lijst met zoekresultaten klikt, springt de browser direct naar een website waar je hopelijk het antwoord vindt op je vraag. Is dat niet zo of heb je meer informatie nodig, dan moet je weer terugbladeren naar de Google-pagina met zoekresultaten. Dat is wat omslachtig. Je kunt de website beter in een apart tabblad openen door tijdens het klikken de Ctrl-toets ingedrukt te houden. Je kunt dan op elk moment terug naar de pagina met zoekresultaten. Ook kun je alvast meerdere websites in tabbladen openen die je interessant lijken, om ze daarna op je gemak door te lezen. Wil je de websites altijd in nieuwe tabbladen geopend hebben? Klik op een pagina met zoekresultaten rechtsboven in beeld op het tandwiel en kies Zoekinstellingen. Zet bij Waar resultaten worden geopend een vinkje bij Open elk geselecteerde resultaat in een nieuw browservenster. Ook handig is dat je het aantal Resultaten per pagina bij de instellingen kunt opgeven.

04 Websites negeren

In tip 2 kregen we veel advertenties te zien voor de Volkswagen Kever, terwijl we alleen naar informatie zochten. Krijg ook jij websites te zien waar je niets aan hebt, waardoor de lijst met zoekresultaten onnodig lang is? Je kunt tegen Google zeggen dat het een veelvoorkomende website moet negeren tijdens het zoeken. Dat doe je door de opdracht -site aan je zoekopdracht toe te voegen. Bijvoorbeeld -site:marktplaats.nl of -site:wikipedia.org. Let op dat je in dit deel van de zoekopdracht geen spaties gebruikt. Wil je meerdere websites negeren, dan kan dat ook. Dan voeg je gewoon voor elke website zo'n opdracht toe. Zoals -site wikipedia.org -site kieskeurig.nl.

05 Genegeerde woorden

Je hoeft geen hoofdletters te gebruiken in zoekopdrachten. Google negeert ze. Tik dus gerust alles in kleine letters in. Interpunctie is ook niet nodig, dus punten en komma's en dergelijke laat je gewoon achterwege. Woorden die Google niet relevant vindt voor het zoeken, worden automatisch weggelaten. Denk aan woordjes zoals 'de' en 'en' en 'van'. Zijn woorden juist wel belangrijk voor jouw zoekactie, zet die zoektermen dan tussen aanhalingstekens. Google weet dan dat ze belangrijk zijn. Zoek je bijvoorbeeld op willem de oranje, dan vind je een wagonlading aan informatie over Willem van Oranje. Het woord 'de' is genegeerd en Willem van Oranje blijkt net wat bekender te zijn dan Willem de Oranje. Dit los je op door in plaats daarvan te zoeken op "willem de oranje".

06 Wildcard

Als je iets tussen dubbele aanhalingstekens zet, vertel je Google dat het letterlijk en in die volgorde op een website moet staan. Dat gaat een beetje mis als we op "armin van buuren" zoeken. We krijgen veel resultaten te zien, maar toch lopen we pagina's mis omdat we vooraf niet wisten dat zijn volledige naam Armin Jozef Jacobus Daniël van Buuren is. Dit los je op door een zogenaamde wildcard te gebruiken. Door een asterisk (sterretje) toe te voegen, geef je aan dat daar eventueel extra woorden (in dit geval namen) mogen voorkomen. De zoekopdracht "armin * van buuren" zorgt zo voor nog meer zoekresultaten. Een ander voorbeeld: tik je "even * bellen" dan vind je meer en andere resultaten dan wanneer je "even apeldoorn bellen" ingeeft.

07 Website doorzoeken

Niet elke website heeft een eigen zoekfunctie, of je kunt er wel zoeken maar de werking is beperkt. Gelukkig kun je met Google ook binnen een specifieke website zoeken door de opdracht site te gebruiken. Ditmaal dus zonder het minteken ervoor (zoals in tip 4). Wil je informatie over de Ivy Bridge-architectuur zoeken bij Intel, dan kan dat via de zoekopdracht ivy bridge site:intel.nl. Omdat Intel meerdere websites heeft zoals .nl en .com, mag je de wildcard uit de vorige tip gebruiken om niet alleen op de Nederlandse website te zoeken. Je tikt dan ivy bridge site:intel.* in.

Ben je specifiek op zoek naar een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld voor een onderzoek of studie? Dan kun je ook Google Scholar proberen, waar je vele teksten uit wetenschappelijke boeken en artikelen kunt vinden. 

©PXimport

08 Uitsluiten

Je mag ook opgeven waar je juist niet op zoekt, door een minteken aan een zoekwoord te plakken. Bijvoorbeeld fotoprinter -all-in-one. Zo sluit je zoekresultaten uit waar je toch niets aan hebt. Je moet er wel voorzichtig mee zijn. Want zoek je op intel processor -amd dan loop je het risico dat je interessante pagina's misloopt. Want als er ook maar ergens op een pagina amd staat, krijg jij deze pagina niet te zien. Ook al staat er heel veel nuttigs over Intel-processors op vermeld. In het voorbeeld van de fotoprinter mis je ook pagina's als er over de voor- en nadelen ten opzichte van een all-in-one wordt gesproken.

09 Synoniemen

Sommige woorden hebben meerdere betekenissen. Zoals de kever uit tip 1. Het kan ook zijn dat er meerdere woorden voor hetzelfde gebruikt worden. Zoals toetje, dessert en nagerecht. Of fiets, tweewieler en rijwiel. Je kunt deze zoekwoorden natuurlijk allemaal zelf intikken, maar er zijn vast synoniemen waar je zo een-twee-drie niet opkomt. Gelukkig schiet Google te hulp. Om automatisch ook allerlei synoniemen in de zoekopdracht mee te nemen, gebruik je de tilde. Je zoekt dan op ~toetje of ~fiets.

10 Belangrijk woord

We hebben in tip 6 gezien dat je zoekwoorden tussen dubbele aanhalingstekens kunt zetten als ze allemaal exact zo in de tekst moeten voorkomen. Soms wil je alleen maar aangeven dat een woord dat Google standaard negeert, essentieel is voor je zoekopdracht. Bijvoorbeeld een lidwoord. Lidwoorden komen vaak voor in bedrijfsnamen, maar ze worden door Google standaard genegeerd. Tenzij je het woord tussen enkele aanhalingstekens zet. Gebruik dus 'de' garage om bijvoorbeeld een winkel, theater, of restaurant met deze naam te vinden.

11 Keuzes maken

Standaard zoekt Google naar alle woorden die je opgeeft. Soms wil je echter naar het een of het ander zoeken. Dat kan door de opdracht OR te gebruiken. Bijvoorbeeld als je nog niet weet of je in de bergen van Zwitserland of Frankrijk wilt gaan wandelen. Aan je zoekopdracht voeg je dan zwitserland OR frankrijk toe. Let op dat OR dus wel in hoofdletters moet staan. Gebruik het liefst haakjes om je zoekopdracht te verduidelijken. Zoals wandelen (zwitserland OR frankrijk) of om het nog ingewikkelder te maken (wandelen OR fietsen) (camping OR hotel) (zwitserland OR frankrijk). In plaats van OR mag je trouwens ook | gebruiken, dus de verticale streep, ook wel pipeline genoemd.

12 Bestanden zoeken

Je kunt ook op zoek gaan naar bestanden, in plaats van naar informatie die ergens op een webpagina staat. Dat doe je door gebruik te maken van de opdracht filetype. Stel dat je eigenlijk alleen maar geïnteresseerd bent in cijfermateriaal over de groei van de bevolking. Dan tik je zoiets in als bevolkingsgroei filetype:xls. Je vindt nu alleen spreadsheets met informatie. Op dezelfde manier kun je zoeken naar presentaties (ppt) of documenten (zoals doc of pdf). Wil je juist voorkomen dat je zoiets als spreadsheets in de zoekresultaten tegenkomt, dan gebruik je juist bevolkingsgroei -filetype:xls. Wil je meerdere bestandstypen meenemen, gebruik dan OR tussen de verschillende bestandstypen. Bijvoorbeeld: filetype:doc OR filetype:pdf handleiding

13 Getallenreeksen

Zijn getallen belangrijk voor je zoekactie? Zoals de periode waarin een auto of huis gebouwd moet zijn, of de prijsklasse waarin een product zit? Dan is het handig om te weten dat je in Google kunt zoeken naar getallen die zich in een bepaald bereik bevinden. Dat geef je aan met twee puntjes. Zoals zomermagazine editie 100..200 om naar uitgave honderd tot en met tweehonderd te zoeken. Alle tekens in de reeks moet aan elkaar vastzitten. Er mogen ook geen puntjes in de getallen zitten (duizendtallen). Verder mag je een van beide getallen vervangen door een asterisk. Met *..200 zoek je naar tweehonderd of lager en met 100..* zoek je naar honderd of hoger.

14 Prangende vragen

Er zitten ook een paar leuke trucjes in Google Search gebouwd. Tik je bijvoorbeeld tijd in, dan laat Google de datum en de tijd zien. Tik je zonsondergang in, dan je hoe laat de zon ondergaat op jouw locatie. Je kunt uiteraard ook zonsopkomst intikken. Wil je het voor een andere locatie weten? Dan geef je een plaatsnaam op, zoals zonsondergang bern of tijd moskou. Zo kun je ook een aardig gedetailleerde weersverwachting opvragen van je eigen locatie of een andere plek op aarde met weer of weer las vegas.

©PXimport

15 (Om)rekenen

Er zit zelfs een rekenmachine in Googles zoekmachine. Je kunt dus allerlei dingen snel even uitrekenen, zonder de browser te verlaten. Je mag haakjes gebruiken zodat je geen ruzie krijgt met Meneer van Dalen. Het antwoord wordt in een wetenschappelijke calculator op de resultatenpagina getoond. Zodoende heb je meteen een uitgebreide virtuele rekenmachine tot je beschikking. Eenheden omrekenen kan ook met Google. Tik maar eens 20 celsius naar fahrenheit of 5 mijl naar kilometer of 30 centimeter naar inches (of korter: 30 cm in inch) in. Een percentage berekenen kan ook, bijvoorbeeld 25% van 1200, evenals het omrekenen van valuta, waaronder 100 usd in eur. Ook moeilijkere sommen als 2*5+103*pi of sqrt(9) (waarbij sqrt staat voor square root, oftewel wortel) zijn voor Google een peulenschil. 

©PXimport

16 Geavanceerd zoeken

Uiteraard kun je ook gebruikmaken van de ingebouwde hulpjes van Google. Typ een zoekterm in, klik op Google zoeken of druk op Enter en maak daarna gebruik van de knoppen onder de zoekbalk. Je hebt de keuze uit Afbeeldingen, Shopping, Video's, Nieuws, Meer en Zoekhulpmiddelen. De eerste termen zijn vanzelfsprekend maar achter Zoekhulpmiddelen zitten enkele handige hulpjes. Hier kun je de zoekresultaten immers filteren op land, taal of periode. Vind je niet helemaal wat je zoekt? Maak dan helemaal onderaan eens gebruik van de gerelateerde zoekopdrachten. Google stelt je bij elke zoekopdracht immers verfijnde opdrachten voor. Vind je dat allemaal te veel gedoe? Hier vind je een handig invulformulier om geavanceerd te zoeken.

Tip 17 Beelden filteren

Om afbeeldingen te zoeken, volstaat het om je zoekterm in te voeren en bij de resultaten op Afbeeldingen te klikken. Of je maakt rechtstreeks gebruik van deze url. Via de knop Zoekhulpmiddelen kun je de resultaten vervolgens filteren. Dankzij Grootte kun je aangeven of je bijvoorbeeld op zoek bent naar een grote afbeelding, een icoon of een afbeelding groter dan 4 megapixel. Kleur laat je filteren op Full color, Zwart-wit of Transparant. Het is hier zelfs mogelijk om één van de twaalf kleurenblokjes aan te klikken en op basis van een specifieke kleur te zoeken. Het type bestand waarnaar je op zoek bent kun je ook aangeven. Kies onder Type voor Gezicht, Foto, Clipart, Lijntekening of Animatie. Via Tijd kun je desgewenst nog op zoek gaan naar afbeeldingen die pas de Afgelopen 24 uur of Afgelopen week toegevoegd zijn.

Gebruiksrechten

Wil je een foto gebruiken voor je blog of website? Weet dan dat je omwille van auteursrechten niet zomaar elke afbeelding die je via Google vindt, mag gebruiken. Wil je niet betalen voor stockbeeld? Google kan je ook helpen. Tenminste als je rekening houdt met de gebruiksrechten. Zoek bijvoorbeeld een afbeelding op 'lente' en klik daarna op Zoekhulpmiddelen / Gebruiksrechten. Maak daar je keuze tussen Gelabeld voor hergebruik (inclusief aanpassing) of Gelabeld voor niet-commercieel hergebruik (inclusief aanpassing). Er heerst nogal onduidelijkheid over auteursrechten wanneer je online actief bent. Wat mag er nu eigenlijk wel en niet? We zochten het voor je uit.

18 Gelijkaardige foto?

Je kunt niet alleen afbeeldingen zoeken, maar ook zelf afbeeldingen uploaden om er meer over te weten te komen of gelijkaardige foto's te zoeken. Surf naar http://images.google.nl en klik op het icoontje met de fotocamera in de rechterhoek van de zoekbalk. Vervolgens kun je kiezen tussen Afbeeldings-URL plakken of Een afbeelding uploaden. Een woestijnachtige landschapsfoto geeft je onmiddellijk heel wat foto's met veel gelijkenissen. Indien je de foto in de zoekbalk met één of twee trefwoorden beschrijft, worden de vergelijkbare afbeeldingen nog een stuk beter. Gebruik je dit vaak? Dan kun je voor Firefox of Chrome de extensie Search by Image installeren.

19 Zoekinstellingen

Op de startpagina van Google zie je helemaal rechts onderaan Instellingen staan. Via Zoekinstellingen kun je onder andere SafeSearch-filters instellen om ongepaste of expliciete beelden te blokkeren. Je kunt er ook aangeven of je gebruik wilt maken van Google Instant-voorspellingen en ook het aantal resultaten per pagina kun je wijzigen. Google Instant is alleen aan te raden als je computer snel genoeg is. Dankzij deze functie krijg je immers dynamische zoekresultaten of suggesties voorgeschoteld terwijl je typt. Helemaal onderaan vind je nog een functie om je zoekgeschiedenis op te vragen. Dit kan alleen als je ingelogd bent met een Google-account. In je zoekgeschiedenis kun je onder andere zien hoeveel zoekopdrachten je per dag invoert en naar welke pagina's dat het vaakst leidt.

20 Cache

Google maakt een soort kopie van elke ontdekte pagina en plaatst die in een cache voor het geval de originele pagina niet bereikbaar is. Dat betekent dat je nog informatie kunt opzoeken uit een website of webpagina die al offline is. Daarnaast is Google Cache ook interessant om te controleren hoe een bepaalde pagina er vroeger uit zag. Wil je bijvoorbeeld een advertentie die van Marktplaats verdwenen is, opnieuw opzoeken? Zoek dan bijvoorbeeld op 'Nintendo DS Dora' en klik daarna in de zoekresultaten op het kleine driehoekje naast de url en kies Cache. Vervolgens heb je de keuze uit Volledige versie, Tekstversie en Bron weergeven.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte printers voor thuis
© Daniel Krasoń
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte printers voor thuis

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Zoek je een kleine printer die je makkelijk in een kast of op het hoekje van je bureau kwijt kunt? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

HP Deskjet 4120e

Enkele webshops verkopen de HP Deskjet 4120e momenteel voor een prikkie. Ondanks de nogal lage aanschafprijs kun je met dit all-in-one-model printen, scannen en kopiëren. Verrassend genoeg ondersteunt het apparaat automatische documentinvoer. Met deze functie scan of kopieer je in rap tempo een stapeltje A4'tjes. Plaat hiervoor maximaal 35 vellen in de houder bovenop de behuizing. De maximale printresolutie bedraagt 4800 × 1200 dpi.

Met behulp van de HP Smart-app op je smartphone krijg je de Deskjet 4120e snel aan de praat. Je verbindt de printer met het draadloze thuisnetwerk, waarna je vanaf elke pc, laptop, smartphone en tablet kunt afdrukken. Voor mobiel gebruik is de ondersteuning voor AirPrint en Mopria gunstig. Hierdoor herkennen de mobiele besturingssystemen iOS, iPadOS en Android de printer direct in je netwerk. Overigens verbind je de Deskjet 4120e ook gewoon via een usb-kabel met een computer. Bovendien is er een bluetooth-ontvanger ingebouwd. In deze printer gaan twee cartridges.

Epson Expression Home XP-3205

De bescheiden behuizing van de prijsvriendelijke Epson Expression Home XP-3205 meet slechts 37,5 × 17 × 30 centimeter. Hierdoor kun je hem makkelijk in een kast kwijt. Ondanks de geringe omvang kan deze all-in-one-printer automatisch dubbelzijdig afdrukken. Het handmatig omdraaien van A4'tjes is dus verleden tijd. Hoewel je voor de Expression Home XP-3205 beslist niet de hoofdprijs betaalt, heeft het afdruksysteem plek voor vier cartridges. Als er een kleur op is, hoef je dus alleen het bewuste inktpatroon te vervangen. Vergeleken met een driekleuren-cartridge verspil je zo minder inkt.

Je verbindt de printer eenvoudig met wifi, zodat je vanaf meerdere apparaten kunt afdrukken. De behuizing heeft ook een usb-poort voor een rechtstreekse verbinding met een computer. Een pluspunt is de respectabele printresolutie van 5760 × 1440 dpi. Dit model leent zich dan ook prima voor het afdrukken van fraaie foto's. De voorzijde is voorzien van een klein display en enkele druktoetsen. Je kunt voor de bediening ook de bijbehorende software op een computer of de Epson Smart Panel-app op een smartphone installeren.

Canon Pixma TS5150

Deze all-in-one-printer van Canon is nog geen vijftien centimeter hoog. Verder is de behuizing 42,5 centimeter breed en 31,5 centimeter diep. Lekker compact dus! Wie geregeld lange documenten uitprint, kan de functie automatisch dubbelzijdig afdrukken ongetwijfeld waarderen. Dat scheelt flink wat papier. De Pixma TS5150 heeft twee lades die allebei goed zijn voor een capaciteit van honderd A4'tjes. Je plaatst in de achterste lade als alternatief twintig fotovellen. Een pluspunt is dat je kiekjes op een formaat van 10 × 15, 13 × 13 en 13 × 18 centimeter zonder witrand kunt afdrukken.

Zodra je de twee bijgesloten cartridges in de behuizing hebt geplaatst, print je op een maximale resolutie van 4800 × 1200 dpi. Daarnaast kun je met dit apparaat ook scannen en kopiëren. Het voorpaneel heeft voor een printer in deze prijsklasse een relatief groot display. Hierop lees je onder meer de geschatte inktniveaus af. Op het gebied van connectiviteit bevat de Pixma TS5150 een wifi-adapter en usb-uitgang. Onder de productnaam Pixma TS5151 is de printer eventueel ook in een wit jasje te koop.

Lees ook: Mobiel printen vanaf je smartphone of tablet: zo werkt het

Epson EcoTank ET-2871

Wil je een compacte printer met lage inktkosten, dan is de Epson EcoTank ET-2871 een aantrekkelijke optie. In plaats van cartridges heeft dit model vier navulbare inktreservoirs. Zodra er een kleur op is, vul je die met een speciaal flesje bij. Volgens de fabrikant is de meegeleverde flessenset goed voor een opbrengst van duizenden pagina's. Je print met de EcoTank ET-2871 dus tegen lage kosten eigen foto's. Op vellen van 10 × 15 centimeter gebeurt dat ook nog eens zonder lelijke witranden. Dankzij een behoorlijke resolutie van 5760 × 1440 dpi ogen de kiekjes scherp.

Ten opzichte van een kleine inkjetprinter met cartridges is de behuizing van dit exemplaar iets groter, namelijk 37,5 × 17,9 × 34,7 centimeter. Als je de EcoTank ET-2871 met wifi verbindt, druk je meteen vanaf Apple-apparaten af. Er is namelijk ondersteuning voor AirPrint ingebakken. Voor andere apparaten installeer je een app of programma van Epson. De voorzijde heeft een klein display en een paar druktoetsen. Je voert hierop onder meer verschillende onderhoudstaken uit.

Brother HL-L2400DWE

Wanneer je voornamelijk documenten uitprint, kun je deze scherp geprijsde laserprinter overwegen. Het formaat van 35,6 × 18,3 × 36 centimeter is voor een laserprinter erg bescheiden. Bedenk wel dat je met de Brother HL-L2400DWE alleen in zwart-wit kunt afdrukken. Vergeleken met een reguliere inkjetprinter zijn de verbruikskosten een stuk lager. De benodigde toner is inbegrepen. Een pluspunt is de ruime papierlade voor maximaal 250 A4'tjes.

De HL-L2400DWE heeft een nogal hoge afdruksnelheid van zo'n dertig pagina's per minuut. Verder kan het apparaat ook automatisch dubbelzijdig afdrukken, zodat je papier bespaart. In de behuizing zit een wifi-adapter, zodat je vanaf computers en mobiele apparaten afdruktaken kunt starten. Voor een rechtstreekse verbinding met een pc of laptop  gebruik je als alternatief de usb-poort.

▼ Volgende artikel
Review Boox Color Go 7 – Net wat te flets
© Jeroen Boer - ID.nl
Huis

Review Boox Color Go 7 – Net wat te flets

Sinds de introductie van de eerste e-readers zijn de schermen wel flink verbeterd, maar bleef één eigenschap hetzelfde: je kon alleen in grijstinten lezen. Inmiddels zijn er een aantal e-readers met een kleurenscherm te koop, zoals deze Boox Color Go 7. Hoe bevalt lezen in kleur?

Goed
Conclusie

De Boox Color Go 7 is een interessante keuze voor wie een veelzijdige e-reader zoekt en kleur belangrijk vindt. Hoewel het scherm niet perfect is, maken de snelheid, app-ondersteuning en flexibiliteit het apparaat geschikt voor gebruikers die meer willen dan alleen in zwart-wit lezen. Wie echter vooral geïnteresseerd is in normale leesboeken, kan beter kiezen voor een e-reader met een normaal e-ink-scherm met een hoger contrast.

Plus- en minpunten
  • Snelle processor
  • Fysieke bladerknoppen
  • Android-apps
  • Schermverlichting met kleurtemperatuur
  • SD-kaartslot
  • Kleurweergave
  • Relatief laag contrast
  • Fletse kleuren
  • Relatief hoge prijs

De Boox Color Go 7 maakt een goede eerste indruk. De e-reader is lekker licht, maar voelt wel stevig aan. De achterkant is voorzien van een ruwe afwerking waardoor je de e-reader goed kunt vasthouden. Om het scherm te beschermen, zouden we je wel aanraden om een hoesje te gebruiken. Het optionele hoesje is uitstekend ontworpen en maakt gebruik van magnetisme voor de bevestiging.

©Jeroen Boer - ID.nl

De Boox Color Go 7 valt op door het kleurenscherm.

Op de zijkant vind je een usb-c-poort die wordt gebruikt voor laden en het aansluiten op de computer. Ook vind je op de zijkant een kaartslot voor een microSD-kaartje. De Boox draait op een Snapdragon 680-processor. Deze chip is bedoeld voor budgetsmartphones, maar is voor e-readerbegrippen behoorlijk krachtig. De e-reader is dan ook vlot in gebruik en opent apps snel genoeg.

©Jeroen Boer - ID.nl

Op de zijkant vind je een usb-c-poort en het SD-kaartslot.

Boox heeft de Color Go 7 zoals vrijwel iedere moderne e-reader voorzien van een aanraakscherm dat prima werkt. Daarnaast zijn er twee bladerknoppen in de schermrand verwerkt. Dat vinden we erg prettig, maar het zou nog fijner zijn als het geheel wat groter was uitgevoerd. De knoppen zijn nu relatief klein en zitten dicht bij elkaar. Je hebt geen account nodig om het apparaat in gebruik te nemen. Je kunt wel een ONYX-account aanmaken voor bijvoorbeeld Boox' cloudopslag. Om alle mogelijkheden van Android te gebruiken, moet je in Android wel inloggen met je Google-account.

©Jeroen Boer - ID.nl

De achterkant is voorzien van een ruwe afwerking.

E-ink met kleur

De Boox Color Go 7 maakt gebruik van E Inks Kaleido-scherm dat een regulier e-ink-scherm combineert met een kleurenfilter waardoor het scherm 4096 kleuren toont. Het grote voordeel hiervan is een kleurenscherm met de sterke punten van een e-ink-scherm. Toch heeft de kleurenvariant wat nadelen ten opzichte van een normaal e-ink-scherm. Zo zie je als je goed kijkt de kleurlagen altijd zitten in de vorm van een heel licht patroon over het beeld heen, ook wel een 'screendoor-effect' genoemd. Daardoor is het scherm wat donkerder dan een normaal e-ink-scherm, ook als je gewoon in zwart-wit leest. Je kunt op zich prima een boek lezen, maar een normale e-reader oogt beter. Je kunt veel van die nadelen wegnemen door de achtergrondverlichting in te schakelen; daarmee wordt het contrast beter. De verlichting is net als op andere duurdere e-readers instelbaar qua kleurtemperatuur zodat je het scherm 's avonds geler kunt maken.

©Jeroen Boer - ID.nl

Over het beeld zie je een patroon. Klik voor een grotere afbeelding, waarop dat nog beter te zien is.

Het scherm kan slechts 4096 kleuren tonen en die kleuren zijn flets vergeleken met een normaal scherm. Het geeft een beetje een retro futuristisch gevoel. In boeken met veel illustraties geeft het wel echt een meerwaarde. Normale stripboeken zijn, afhankelijk van het kleurgebruik, soms niet echt lekker te lezen en worden al snel priegelig zonder in te zoomen. In de instellingen kun je in E-Ink Centrum de manier waarop het scherm het beeld opbouwt veranderen, waardoor de kleuren in sommige apps echt veel beter worden. We raden je aan om per app te proberen welke instelling het fijnste beeld geeft.

©Jeroen Boer - ID.nl

Het kleurenscherm heeft vooral een toegevoegde waarde bij boeken met illustraties.

Beveiligde boeken

In het menu vind je een boekwinkel, maar daar moet je je niet teveel van voorstellen. Het gaat om gratis oude rechtenvrije boeken die je op diverse plekken kunt downloaden. Boox heeft dus geen boekwinkel waar je de huidige bestsellers kunt kopen. De Boox ondersteunt epub en werd op onze pc keurig herkend door Calibre. Je kunt epubs en veel andere formaten dus zonder problemen lezen en de ingebouwde leesapp is uitstekend. De Boox kan alleen niet omgaan met Adobe DRM dat soms nog door boekwinkels wordt gebruikt. Daar moet je dus goed op letten als je een boek aanschaft.

Er is echter een andere manier om beveiligde boeken te lezen: door het installeren van extra leesapps. De Boox draait op Android en is voorzien van de Google Play Store. Niet iedere Android-app is even geschikt voor een e-ink-scherm, maar voor leesapps is het apparaat perfect. Zo hebben we zelf een collectie Kindle-boeken die prima te lezen zijn na het installeren van de Kindle-apps. Door in die app de animaties uit te schakelen en de optie 'Volumeknoppen voor bladeren' in te schakelen, kun je Kindle-boeken comfortabel lezen.

©Jeroen Boer - ID.nl

De e-reader bevat de Google Play Store.

Andere Android-apps

Je vind vrijwel alle Android-apps in de Play Store, maar niet alles werkt goed met een e-ink-scherm. Sommige lichtere UI-elementen in Android-apps zijn bijvoorbeeld niet goed te zien. Voor video's in bijvoorbeeld YouTube is het scherm uiteraard niet echt geschikt, al viel het ons mee hoe vloeiend de beelden getoond worden. Het is echt het gebrek aan kleuren dat video niet goed bruikbaar maakt. Boox heeft de Color Go 7 van een luidspreker voorzien, dus er komt gewoon geluid uit als je een video kijkt. Die speaker is natuurlijk meer bedoeld voor het luisteren naar luisterboeken. Het aansluiten van een hoofdtelefoon kun je via bluetooth doen. We konden zelfs een bluetoothmuis en toetsenbord koppelen, dus Boox heeft Android behoorlijk open gehouden.

Conclusie

E-readers met kleur zijn een interessante ontwikkeling, maar de Boox Color Go 7 is het helaas nog niet overtuigend genoeg om zonder meer aan te raden als e-reader voor iedereen. Het is wel een interessante keuze voor wie een veelzijdige e-reader zoekt en kleur belangrijk vindt. Hoewel het scherm niet perfect is, maken de snelheid, app-ondersteuning en flexibiliteit het apparaat geschikt voor gebruikers die meer willen dan alleen in zwart-wit lezen. Wie echter vooral geïnteresseerd is in normale leesboeken, kan beter kiezen voor een e-reader met een normaal e-ink-scherm met een hoger contrast. Die modellen bieden voor normale boeken een beter beeld en zijn een stuk goedkoper.