Dit moet je doen als je wifi steeds weg valt

© PXimport

Dit moet je doen als je wifi steeds weg valt

Geplaatst: 2 mei 2017 - 06:25

Aangepast: 24 november 2022 - 12:30

Chwhynny Overbeeke

Bij sommige mensen komt het regelmatig voor dat hun wifi uitvalt en/of onbetrouwbaar is. Dat is heel vervelend, en in veel gevallen onnodig. Je kunt namelijk vaak je wifi-signaal verbeteren zodat hij minder vaak of helemaal niet meer wegvalt.

Bijna iedereen heeft tegenwoordig thuis een wifi-netwerk. Er zijn een heleboel simpele dingen die je kunt doen om een zo stabiel mogelijke verbinding te krijgen. Hier noemen we een aantal oorzaken en oplossingen.

01 Radio-interferentie

De radiosignalen van allerlei consumentenelektronica kunnen voor interferentie zorgen. Dat betekent dat de signalen van die apparaten storing veroorzaken in het wifi-signaal. Het kan hierbij gaan om draadloze telefoons, bluetooth-apparaten, magnetrons of zelfs de afstandsbediening van je garagedeur.

Als je hier last van ondervindt, kun je je netwerkapparatuur verplaatsen of de radio-instellingen van je wifi-netwerk wijzigen in de instellingen van je router, zodat je wifi niet langer dezelfde frequentie gebruikt als je andere apparatuur.

02 Slecht bereik of zwak signaal

Apparaten die zich te ver van je router bevinden, kunnen zelfs zonder interferentie connectieproblemen ondervinden. Het is altijd niet altijd mogelijk of praktisch om je apparatuur dichter in de buurt van je router te plaatsen. In dat geval kun je proberen de antennes te upgraden of andere technieken toe te passen.

Slecht bereik? Maak een heatmap met bijvoorbeeld Heatmapper en kijk waar het aan ligt.

© PXimport

03 Verkeerd netwerk

Het kan zijn dat je ongemerkt probeert verbinding te maken met het verkeerde netwerk. Dit kan gebeuren als twee verschillende onbeveiligde wifi-netwerken bij elkaar in de buurt gebruik maken van dezelfde naam (SSID). Dit kan voor interferentie en problemen met het bereik zorgen. Het is daarom van belang dat je je netwerk beveiligt, zodat je apparatuur niet per ongeluk verbinding met het verkeerde netwerk maakt.

04 Updates nodig

Elke computer die verbinding maakt met een wifi-netwerk maakt gebruik van een stuurprogramma dat de functies van de wifi-hardware regelt. Netwerkrouters hebben firmware, wat iets vergelijkbaars doet. Als de stuurprogramma's en firmware niet helemaal up-to-date zijn, kan dit voor problemen met je wifi zorgen. Je kunt software- en firmwareupdates meestal gratis updaten via de website van de fabrikant. Let wel goed op dat je de juiste bestanden downloadt die voor jouw specifieke model zijn.

Niet alleen je drivers up-to-date houden is belangrijk, ook Windows zelf.

© PXimport

05 Compatibiliteitsproblemen

Compatibiliteitsproblemen kunnen er ook toe leiden dat je wifi-verbinding uitvalt. Het kan hier onder andere gaan om problemen met softwarepatches en diensten van je besturingssysteem en andere software die de netwerkmogelijkheden van het besturingssysteem regelen. Als je na het updaten van je besturingssysteem of het installeren van gerelateerde software problemen met je wifi hebt, probeer de updates of software dan te verwijderen om te zien of het probleem daarmee is opgelost.

06 Overbelasting of oververhitting

Als je netwerk overbelast raakt, kun je met uitval te maken krijgen. Denk hierbij aan zwaar gebruik zoals bijvoorbeeld online gaming en het kopiëren van grote bestanden. Als er teveel data door je router verwerkt moet worden, kan deze tijdelijk uitvallen. En als je router te heet wordt, kan deze ook uitvallen totdat hij voldoende is afgekoeld. Daarom is het van belang om je router op een goed verluchte plek neer te zetten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000