Waarom je niet je wifi-netwerk hoeft te verbergen

© PXimport

Waarom je niet je wifi-netwerk hoeft te verbergen

Netwerk

Geplaatst: 29 maart 2022 - 07:21

Aangepast: 25 november 2022 - 11:32

Wesley Akkerman

Wellicht denk je er goed aan te doen je wifi-netwerk te verbergen voor anderen. De naam van het netwerk, de zogenoemde SSID, verschijnt dan niet in de lijst met netwerken waar apparaten verbindingen mee kunnen maken. Maar schiet je daar eigenlijk wel wat mee op?

De afkorting SSID staat voor service set identifier. Dit is in feite de naam van het netwerk waar een apparaat verbinding mee kan maken. De naam is door een router te verbergen, maar heel veel schiet je er niet mee op. Iemand met bovengemiddelde kennis van dergelijke hardware kan de naam namelijk zo tevoorschijn toveren. 

Wanneer iemand met kwade bedoelingen je netwerk wil binnendringen, dan kan die persoon dat dus nog steeds doen. Dat kan via gratis te downloaden netwerktools, waarmee het verkeer van een router in beeld gebracht kan worden. Zodoende kan een netwerknaam alsnog achterhaald worden – ook wanneer je dat dus niet wil.

© PXimport

Jezelf en je wifi-netwerk beschermen

Je netwerknaam verbergen zorgt wel voor een tijdelijk obstakel, maar uiteindelijk zit je er jezelf alleen maar mee in de weg. Zeker wanneer je een apparaat aan je eigen netwerk wil koppelen. Normaliter “ziet” zo’n apparaat de naam staan waardoor je erop kunt klikken of tappen. Je vult het wachtwoord in en je bent verbonden. 

Maar wanneer het netwerk verborgen is, dan moet je vaak via de geavanceerde instellingen de SSID handmatig invullen. Wanneer je een apparaat met een beperkte interface wil installeren, zoals printers, dan kan dat problemen opleveren.

Het verbergen van de netwerknaam geeft dus een vals gevoel van veiligheid en werpt beperkingen op. Maar wat kun je dan wel doen om het netwerk in huis (of op kantoor) te beschermen? We zetten enkele tips op een rijtje.

  • Voorkom dat je verbinding maakt met oude netwerkprotocollen (denk dan aan wep, wpa1 en wpa2-tkip)

  • Maak geen verbinding met open wifi-punten

  • Zet wps uit, dit protocol is namelijk onveilig

  • Schakel gastaccounts op wifi-netwerken uit

  • Gebruik een sterk wachtwoord

  • Zorg ervoor dat je router en apparaten ondersteuning aanbieden voor minimaal wpa2-personal of wpa3

  • Koop een nieuwe router als dat niet het geval is

Met de bovenstaande tips zorg je voor een veel veiliger netwerk dan wanneer je besluit het wifi-netwerk te verbergen voor derden. Het kan helpen tegen aanvallen van mensen die niet zo kundig zijn; maar wanneer iemand besluit je netwerk binnen te dringen, dan heeft zo’n persoon waarschijnlijk genoeg kennis van zaken om een verborgen netwerk te vinden.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000