ID.nl logo
10 tips om de beste router te vinden
© PXimport
Huis

10 tips om de beste router te vinden

Behalve de echte computers en een enkele gameconsole zijn inmiddels alle andere apparaten in het thuisnetwerk draadloos online. Tablet, smartphone, televisie en zelfs de eerste koffiezetapparaten, ze ondersteunen inmiddels allemaal draadloos internet. Maar welke router kies je daarbij?

Tip 01: De basisfuncties

De keuze aan merken en modellen van een nieuwe router is overweldigend. Voordat je je ook maar hoeft te verdiepen in wat al die routers hebben te bieden, is het belangrijk te weten wat voor apparaat je nodig hebt. Een router met wifi, een router zonder wifi, alleen een accesspoint of een waarin ook nog een modem zit? En als je een model met een ingebouwde modem wilt, is het dan voor kabelinternet of ADSL of misschien zelfs wel glasvezel? Lees ook: 5 onmisbare tools voor je wifi-netwerk.

Een snelle manier om dit uit te vinden, is door merk en model van de huidige router te noteren en op de website van de leverancier te kijken welke functies dat apparaat allemaal heeft. Is het alleen een router? Zit er ook wifi op? Heb je er via usb een externe harde schijf op aangesloten die je als NAS gebruikt? Zit er ook een modem in? Bepaal zo de functies die de nieuwe router ook moet hebben. Bedenk verder of je functies die nu in een apart apparaat zitten, bijvoorbeeld modem of accesspoint, ook in de nieuwe router wilt hebben. Minder apparaten betekent minder kabels en vaak ook minder stroomverbruik.

©CIDimport

Tip 01 Een eenvoudig boodschappenlijstje met noodzakelijke functionaliteit helpt de eerste schifting in het enorme aanbod te maken.

Tip 02: Echte keuzevrijheid?

Is de boodschappenlijst klaar, dan is het nog noodzakelijk om zeker te stellen dat je echt de vrijheid hebt om die router te kopen die jij wilt, want dat is niet altijd het geval. Zo zijn er prachtige modem-routers voor kabelinternet van het merk Fritz!Box, maar weigert kabelmonopolist UPC/Ziggo die te activeren op zijn netwerk. Je zult dan nooit een werkende internetverbinding hebben.

Overweeg je een modem-router te kopen en daarmee ook de modem van de internetprovider te vervangen, neem dan altijd eerst contact op met de helpdesk van de internetprovider. Vraag of het is toegestaan hun modem te vervangen en of je dan met de eigen modem-router dezelfde kwaliteit en snelheid krijgt aangeboden als met een modem van de provider. Het is aan te bevelen om een paar uur later een tweede keer te bellen, zodat je kunt controleren of je dan hetzelfde antwoord krijgt. Zeker bij moeilijkere vragen hebben de callcenters het nog wel eens bij het verkeerde eind. Dit geldt zowel voor vervanging van kabelmodems als voor ADSL en glasvezel.

©CIDimport

Tip 02 Omdat UPC/Ziggo weigert zelfgekochte modemrouters te activeren op het netwerk, wordt de Fritz!Box 6490 in Nederland niet eens verkocht.

Als de ISP niet meewerkt

Ben je verplicht de modem of zelfs de router van de internetprovider te gebruiken als aansluiting op het internet, ook dan kun je nog wel een eigen nieuwe router nemen. Alleen zul je de eigen router achter het exemplaar van de internetprovider moeten plaatsen. Een modem-router is dan niet nodig. Je kunt volstaan met een gewone router. Verbind de WAN-poort van de eigen router met een LAN-poort van de router van de ISP en kies voor DHCP. Zorg ervoor dat voor het eigen thuisnetwerk een andere IP-reeks wordt gebruikt dan voor het netwerk tussen de twee routers.

Je kunt ook proberen de router van de internetprovider in Bridge modus te zetten. Je schakelt daarmee de routerfunctie van de router van de internetprovider uit. Die is dan nog alleen modem. Je hoeft dan bij de verdere configuratie van de eigen router geen rekening te houden met het netwerk tussen de twee routers. De routers van Ziggo/UPC kun je niet zelf in Bridge modus zetten. Daarvoor moet je de Ziggo-helpdesk bellen. Schakelt dat bedrijf de routerfunctie uit, dan verlies je de functie van hotspot. Je kunt dan niet meer onderweg gebruikmaken van de Ziggo-hotspots. Wil je die wel blijven gebruiken, laat dan de router van de internetprovider ongemoeid en houd bij de configuratie van het eigen thuisnetwerk rekening met het tussenliggende netwerk door een andere IP-reeks te kiezen.

Tip 03: Waarom vervangen?

Afgezien van de gewenste functionaliteit is het ook belangrijk te weten wat de reden is dat je de huidige router vervangt. Mis je een bepaalde functie, noteer die dan op de lijst met vereiste nieuwe functies. Wil je bijvoorbeeld dat het met de nieuwe router mogelijk is het wifi automatisch 's nachts uit te schakelen, voeg deze wens dan toe aan het lijstje met oude en nieuwe functies. Koop je de router alleen omdat het netwerk te langzaam is, dan is het voldoende dat je er vooral op let dat de nieuwe router de nieuwste standaarden ondersteunt met minimaal drie datastromen. De meeste routerfabrikanten bieden op hun websites spec sheets van al hun producten.

Heel handig is ook de interactieve Prijsvergelijker. Klik op Prijsvergelijker / Routers. Zet dan vinkjes bij de relevante opties en zie welke routers aan deze eisen voldoen. Hieronder zie je meteen wat de router kost en waar die te koop is.

©CIDimport

Tip 03 De interactieve prijsvergelijker helpt de juiste router te vinden tegen de laagste prijs.

Tip 04: De LAN-poorten

Bij een router gaat het al heel snel over de snelheid van het wifi, maar er is meer dan dat. Zelfs al zijn nog maar weinig apparaten via een netwerkkabel verbonden met het thuisnetwerk, het zijn vaak wel de belangrijke apparaten waarvoor dat geldt. De tv, de gameconsole, de eigen pc, daarbij wil je niet afhankelijk zijn van een soms haperend wifi. Maar daar wil je ook niet achterblijven in snelheid.

En ook de snelheid van het bekabelde netwerk is de afgelopen jaren omhoog gegaan. En flink zelfs, van 100 Mbit naar 1000 Mbit oftewel Gigabit. Let erop dat de LAN-poorten op de router Gigabit-snelheid hebben, dus 1000 Mbit, en niet meer het verouderde 100 Mbit. Het verschil tussen Fast Ethernet (100 Mbit) en Gigabit Ethernet (1000 Mbit) is zo groot dat je een router met 100 Mbit LAN-poorten niet meer moet kopen. Zeker ook niet omdat de LAN-poort altijd werkt, ook wanneer je een apparaat aansluit dat zelf alleen maar 100 Mbit ondersteunt. En anders dan bij het wifi heeft dit bij een bekabeld netwerk geen invloed op de algemene prestaties. Koop dus altijd een router met LAN-poorten met Gigabit-snelheid.

De meeste routers hebben vier LAN-poorten. Meer is handig, maar het hoeft niet, je kunt altijd nog een switch aansluiten om nog meer apparaten via een netwerkkabel aan te sluiten.

©CIDimport

Tip 04 Hierover kan geen discussie bestaan: de LAN-poorten moeten Gigabit-snelheid hebben en niets minder.

Tip 05: Wifi-protocol

Een upgrade van het draadloos netwerk zal in de meeste gevallen de belangrijkste reden zijn om een nieuwe router te kopen. De ontwikkelingen bij wifi gaan ook nog altijd zeer snel. Een paar jaar geleden was 802.11g de gebruikelijke standaard, maar die kom je al niet meer tegen. De actuele standaarden zijn 802.11n en 802.11ac. Beide ondersteunen zowel de 2,4GHz- als de 5GHz-band en kunnen daarmee hogere snelheden halen.

De snelste routers zijn op dit moment de 802.11ac-routers met twee, drie of vier datastromen voor respectievelijk maximaal 867, 1300 en 1733 Mbps doorvoersnelheid. Dit is de theoretische snelheid, echt halen zul je die nooit. Wel zal een 802.11ac-router met twee datastromen doorgaans sneller zijn dan de snelste 802.11n-router en een 802.ac-router met vier datastromen weer sneller dan een met drie.

Er zijn nauwelijks nog routers te koop zonder wifi en het prijsverschil met een router zonder wifi is ook te gering om een router zonder wifi te kopen. Heb je het wifi echt niet nodig, schakel dan via de webinterface de beide draadloze netwerken uit.

©CIDimport

Tip 05 De nieuwste routers zenden tegelijk uit via de 2,4GHz- en de 5GHz-band.

Tip 06: Wifi-classificatie

De ontwikkelingen in de wereld van het draadloos netwerk gaan nog steeds erg snel. Zo snel dat het lastig is een goed overzicht te houden. En is een X4-router nu sneller dan een triple-band? Om een beetje orde te scheppen in de dreigende chaos gebruiken steeds meer fabrikanten in hun reclame en ook op de verpakkingen van de routers de wifi-klasse. Hiermee geven ze extra informatie over de maximale snelheid van de router. Zijn je twee favoriete routers van dezelfde N- of AC-klasse, dan is in elk geval hun maximale snelheid gelijk en kun je je voor de uiteindelijke aankoopbeslissing op andere kwaliteiten van de routers richten.

Wil je echt pure snelheid, check dan de laatste reviews en de vergelijkende test op onze site. Vergeet ook niet dat de plek waar de router staat of is opgehangen, van heel veel invloed is op de kwaliteit van het signaal. Een heel snelle router op een heel ongunstige plaats zal weinig sneller zijn dan een minder snelle router op die plaats. In Nederlandse huizen is het trapgat vaak de beste plek om een router op te hangen, en hangen is inderdaad vaak beter dan neerzetten, want hoe hoger hoe beter ook weer het signaal.

Tip 07: Telefonie en domotica

Gebruik je thuis nog een of meer DECT-telefoons zoals de bekende Gigaset of ben je liefhebber van domotica (het automatiseren van je huis), dan zijn dat twee argumenten voor een router van het Duitse Fritz!Box. De luxere Fritz!Box-routers kunnen als DECT-basisstation worden ingezet. Je kunt dan een of meer DECT-handsets verbinden met de Fritz!Box-router en het oorspronkelijke basisstation uitschakelen. Je kunt aanvullende opties instellen, zoals het beperken van de signaalsterkte en een pincode als beveiliging.

Naast DECT ondersteunt de Fritz!Box ook VoIP. Je kunt op de Fritz!Box een goedkope VoIP-dienst configureren en daarmee alle telefonie afhandelen. Gebruik je de telefoniemogelijkheid van de Fritz!Box, dan zijn er handige extra's op de router zoals een centraal telefoonboek, een lijst met uitgaande en ingekomen gesprekken en een antwoordapparaat. De Fritz!DECT 200 is een intelligent stopcontact dat je via de router en eventueel de Fritz!App voor iOS en Android kunt bedienen.

Je kunt het energieverbruik per apparaat meten en het op afstand in- of uitschakelen. Dit kun je via de router of een van de Fritz!Apps voor iOS en Android. Vind je dit soort functies belangrijk, dan is een Fritz!Box-router de juiste keuze.

©CIDimport

Tip 07 Wil je behalve met internet en wifi ook telefoons aansluiten en met domotica aan de slag, dan kun je haast niet om de Fritz!Box heen.

Tip 08: Usb-poort

Wil je bestanden delen met de gebruikers van het thuisnetwerk en is een echte NAS te duur, dan is het delen van bestanden op een usb-geheugenstick of externe harde schijf via de router wellicht een optie. De router moet dan over een of meer usb-poorten beschikken, het liefst usb3.0-poorten om ook compatibel te zijn met usb3.0-apparaten. Voor de snelheid van het up- en downloaden van bestanden zal het niet uitmaken, die snelheid is beperkt door de geringe processorkracht van de router. Verwacht ook geen functionaliteit zoals een echte NAS die biedt, maar om bestanden te delen is het voldoende.

Log in op de webinterface van de router om extra opties in te stellen. Soms is het mogelijk de bestanden te beveiligen met een wachtwoord, soms wordt ook ftp ondersteund, bijvoorbeeld om bestanden via het internet te uploaden. Om te weten te komen welke extra opties een router biedt bij het gebruik van lokale opslagruimte, download dan van de website van de routerfabrikant de handleiding en lees daarin welke opties worden besproken. Behalve voor het delen van bestanden kan de usb-poort vaak ook worden gebruikt om een printer te delen met alle gebruikers op het thuisnetwerk.

©CIDimport

Tip 08 Een echte NAS laat zich niet zomaar vervangen, maar voor een router biedt de Fritz!Box veel NAS-opties.

Tip 09: Beveiliging

Een netwerk moet goed zijn beveiligd en dat geldt zeker ook voor het thuisnetwerk. Dus een firewall op de router en een flinke WPA2-sleutel om het draadloze netwerk te versleutelen. Maar sommige routers bieden meer. Zo biedt Asus op enkele routers de mogelijkheid om op de router al het netwerkverkeer te scannen en zo het thuisnetwerk extra te beveiligen. Asus werkt hiervoor samen met beveiligingsexperts van Trend Micro.

Allereerst kan deze AIProtection de configuratie van de router zelf controleren en adviseren om onveilige instellingen aan te passen. Daarnaast kun je met malware besmette websites blokkeren en voorkomen dat apparaten op het thuisnetwerk met malware andere apparaten besmetten of persoonlijke gegevens op het internet verspreiden. Dit is geen vervanging van antimalware op alle pc's, maar zorgt zeker voor een betere beveiliging van alle apparaten op het thuisnetwerk. Controleer wel of de dienst gratis is of dat na een proefperiode een abonnement nodig is.

©CIDimport

Tip 09 Asus werkt samen met Trend Micro om het thuisnetwerk al op de router te beveiligen tegen malware en schadelijke websites.

Tip 10: Apps

Een trend bij de fabrikanten van routers is om behalve de router ook apps te maken. Eigenlijk alle grote merken doen dit al met in elk geval apps voor Apple en Android. Met deze apps kun je bijvoorbeeld de router beheren, de bestanden op de usb-poort bekijken of nieuwe bestanden zoals foto's uploaden, telefoneren via VoIP, het netwerk bewaken of de binnengekomen telefoongesprekken bekijken. Het aantal apps neemt snel toe, maar niet alle fabrikanten zijn er even bedreven in.

Voordat je een nieuwe router koopt, is het aan te bevelen in de appstore van jouw mobiele telefoon of tablet te zoeken op de naam van de producent van de router. Je ziet dan al snel een of meer apps staan om te installeren. Bekijk of de apps recent nog zijn bijgewerkt en lees ook de reviews die andere gebruikers van de apps hebben achtergelaten. Ze geven een goede indruk van wat jij van die apps kunt verwachten. Zijn het goede apps, neem dit dan mee in de aankoopbeslissing voor de nieuwe router. Zijn het slechte apps of zijn ze allang niet geüpdatet, vergeet dan maar dat er snel betere komen. Die router zal dan zonder apps al heel goed moeten zijn.

Wensenlijstje router

Het klinkt zo makkelijk je wensen voor een router op te schrijven voordat je naar de winkel gaat, maar zo makkelijk is dat niet. Welke mogelijkheden moeten er echt op een nieuwe router zitten en welke zijn alleen leuk als extraatje? Belangrijke kwaliteiten die een router idealiter heeft, in volgorde van belangrijkheid, zijn volgens ons:

- vier 1000 Mbit (Gigabit) LAN-poorten

- 802.11ac wifi met drie of vier datastromen

- een USB3.0-poort

- leds voor (wireless) activiteit

- mogelijkheid tot een apart gastnetwerk

- tijdklok om wifi automatisch in en uit te schakelen

- een knop om het draadloos netwerk uit te schakelen

- geïntegreerde telefonie (VoIP en/of DECT)

- Ouderlijk Toezicht

- een Nederlandse interface

- de mogelijkheid de router aan de muur te bevestigen

- mogelijkheid om alle netwerkverkeer te scannen op virussen.

Kooptips

Weet je nog niet welke router het beste past bij je wensen? Aan de hand van drie kooptips helpen we je een eindje op weg.

AVM FRITZ!Box 7490

Straatprijs: 259 euro

Dit is een aantrekkelijke router boordevol functionaliteit voor iedereen die wel eens iets anders wil dan een basisproduct. De FRITZ!Box is vooral geschikt voor wie ADSL/VDSL-internet heeft en thuis één of meer DECT-telefoons gebruikt. De 7490 beschikt namelijk over een ingebouwde DECT-telefooncentrale en hiermee kun je dus een echte thuiscentrale opzetten. Ook blinkt AVM uit met meerdere apps voor de FRITZ!Box, die de router een grotere rol in je dagelijks leven zullen geven dan een gewone router doet. Geen allemansvriend. Bevat één usb3.0-aansluiting en 802.11ac met drie datastromen.

D-Link DIR-880L

Straatprijs: 169 euro

Dankzij de witte kleur is dit de router voor iedereen met een licht interieur en geen mogelijkheid de router weg te stoppen. Maar het is ook een router voor wie vooral veel snelheid wil zonder heel veel te moeten configureren. De webinterface van de D-Link is gebruiksvriendelijk, maar ook beperkt tot het belangrijkste. De rest regelt de router zelf of is niet aanwezig. De mogelijkheden zijn namelijk wel iets minder dan bij vergelijkbare routers. Bevat één usb3.0-aansluiting en 802.11ac met drie datastromen.

©CIDimport

NETGEAR Nighthawk R7000

Straatprijs: 169 euro

Een gigant van een router, qua functionaliteit en ook qua vormgeving. De Nighthawk heeft heel veel opties om de router te configureren en kan aan de wand worden opgehangen. Hoog ophangen dus en niet teveel naar kijken. Je kunt dankzij de prima prestaties ver genoeg weg gaan zitten om de forse behuizing niet te zien. De router configureren doe je met de ASUS-app. Bevat één usb3.0-aansluiting en 802.11ac met vier datastromen.

©CIDimport

▼ Volgende artikel
Samsung voorziet Galaxy S25 Edge van sterker Corning Gorilla Glass Ceramic 2
Huis

Samsung voorziet Galaxy S25 Edge van sterker Corning Gorilla Glass Ceramic 2

Samsung gaat de nieuwe Galaxy S25 Edge-telefoons voorzien van het nieuwere Coring Gorilla Glass Ceramic 2. De nieuwste variant van dit sterke keramische glas maakt de telefoon sterker en beter beschermd tegen beschadigingen.

De Gorilla Glass Ceramic 2-technologie bevat kristallen die fijn in de glasmatrix zijn ingebed, waardoor het display beter bestand is tegen barsten zonder dat dit ten koste gaat van de optische transparantie.

"De Galaxy S25 Edge zet een nieuwe standaard voor vakmanschap en prestaties als ons dunste toestel uit de Galaxy S-serie tot nu toe", zegt Kwangjin Bae, EVP en hoofd van het team Mechanical R&D van Mobile eXperience Business bij Samsung Electronics. "Ter ondersteuning van dit baanbrekende ontwerp was het essentieel om een displaymateriaal te ontwikkelen dat zowel uitzonderlijk dun als betrouwbaar sterk was - een uitdaging die Corning en Samsung heeft samengebracht, verenigd door een gedeelde visie van doelgerichte engineering en gebruikersgerichte innovatie. Die visie is verankerd in elk detail van de Galaxy S25 Edge."

Het ionenuitwisselingsproces van Corning speelt een belangrijke rol bij de verbeterde weerstand tegen schade. Deze techniek versterkt het glaskeramische materiaal en verbetert de duurzaamheid van het display. Andrew Beck, Vice President en General Manager bij Corning Gorilla Glass, licht toe: "Met Gorilla Glass Ceramic 2 hebben we een opmerkelijke combinatie van dunheid en sterkte bereikt, waardoor consumenten het beste van twee werelden krijgen - uitzonderlijke duurzaamheid in een modern, strak ontwerp."

Op 13 mei aanstaande zal Samsung tijdens een live-event meer onthullen over de nieuwe Samsung Galaxy S25 Edge-telefoon. Via de onderstaande link kun je je alvast abonneren op het YouTube-kanaal van Samsung, waar het live-evenement zal worden uitgezonden:

▼ Volgende artikel
Van No Frost tot automatische ontdooifunctie: deze functies kan een vriezer allemaal hebben
© qwartm - stock.adobe.com
Huis

Van No Frost tot automatische ontdooifunctie: deze functies kan een vriezer allemaal hebben

Een vriezer zorgt ervoor dat je eten langer goed blijft. Maar sommige modellen doen meer dan alleen invriezen. Dankzij slimme functies zoals supervriezen of automatisch ontdooien bewaar je je eten niet alleen langer, maar ook beter. Welke functies kun je tegenkomen op een vriezer en wat heb je eraan? Je leest het hieronder.

In dit artikel over vriezers lees je: Welke extra functies en eigenschappen je op vriezers kunt tegenkomen: supervriezen, thermostaat, No Frost, automatische ontdooifunctie, dooiwaterafvoer en ijsblokjeslade. Ook lees je waarom zulke functies niet alleen goed zijn voor de werking van je vriezer, maar ook de kwaliteit van je ingevroren eten ten goede komen.

Lees ook: Wat is de ideale temperatuur voor jouw koelkast en vriezer?

Supervriezen: snel (terug) naar de juiste temperatuur

Gooi je een lading verse boodschappen in de vriezer, dan stijgt de temperatuur tijdelijk. Niet ideaal: eerder ingevroren etenswaren kunnen deels ontdooien en nieuwe producten doen er langer over om echt koud te worden. Met de supervriesfunctie voorkom je dat. Deze functie – ook wel snelvriesfunctie of 'fast freeze' genoemd – verlaagt de temperatuur tijdelijk tot -24 graden Celsius of nog kouder. Zo worden alle producten in één keer snel ingevroren. Zet supervriezen het liefst aan vóór je boodschappen gaat doen. Dan werkt het systeem al op volle kracht zodra je thuiskomt. Ook handig: gebruik de functie na het ontdooien van je vriezer om 'm weer snel op temperatuur te brengen.

Thermostaat: houd de temperatuur onder controle

De beste temperatuur voor een vriezer is -18 graden Celsius. Zo blijven de meeste etenswaren lang houdbaar en blijft het energieverbruik binnen de perken. Veel vriezers hebben daarom een ingebouwde thermostaat, waarmee je de temperatuur precies kunt instellen en in de gaten houdt. Zorg dat de temperatuur altijd onder de -17 graden ligt, maar stel 'm niet kouder in dan -30 graden. Want: hoe kouder hoe beter gaat bij vriezen niet op. Een te koude vriezer slurpt onnodig veel stroom en kan de structuur en smaak van producten als groente, fruit, vis, vlees en dranken aantasten.

Heeft jouw vriezer geen ingebouwde thermostaat? Je kunt ook een losse thermometer gebruiken om de temperatuur te controleren en zo nodig bij te stellen.

©Hedgehog94

No Frost: nooit meer ontdooien

Een dikke laag ijs in je vriezer is niet alleen onhandig, maar ook ongunstig voor je eten. Lades kunnen vast komen te zitten en er blijft minder ruimte over. Bovendien beïnvloedt ijs de temperatuur en vochtbalans in de vriezer. Daardoor kunnen smaak, textuur en houdbaarheid van je eten achteruitgaan. Daarnaast geldt: hoe meer ijs in de vriezer, hoe harder de vriezer moet werken om de juiste temperatuur te behouden.

Met No Frost voorkom je dat. Deze functie gebruikt een ventilatiesysteem dat lucht op de juiste temperatuur gelijkmatig door de vriezer blaast. Zo ontstaat er geen ijsafzetting op de wanden, lades of verpakkingen. Je hoeft dus nooit meer te ontdooien én je vriezer blijft efficiënt werken.

Automatische ontdooifunctie: minder ijs, minder werk

De automatische ontdooifunctie lijkt op No Frost, maar werkt net even anders. In plaats van ijsvorming continu te voorkomen, schakelt de automatische ontdooifunctie het koelsysteem van de vriezer af en toe tijdelijk uit. Het smeltwater loopt naar een opvangbak bij de motor en verdampt daar vanzelf. Deze functie helpt vooral bij overmatige ijsvorming, maar de ontdooifunctie zal je vriezer in tegenstelling tot No Frost niet volledig ijsvrij houden. Af en toe handmatig ontdooien blijft nodig – al scheelt het flink wat werk vergeleken met een vriezer die géén automatische ontdooifunctie heeft.

©Tolstoy | Prozorov Andrey

Dooiwaterafvoer: makkelijk ontdooien zonder gedoe

Ontdooi je je vriezer handmatig? Dan is een model met dooiwaterafvoer een slimme keuze. Dit systeem voert het smeltwater automatisch af via een gootje naar een opvangbak buiten de vriezer. Je hoeft dus niet meer te dweilen of met handdoeken in de weer. Het water loopt netjes weg, ook vanaf de bodem, waardoor je vriezer na afloop meteen schoon en droog is. En je voorkomt dat achtergebleven water bij het opnieuw inschakelen weer bevriest.

IJsblokjeslade: altijd ijsblokjes bij de hand

Je kent het wel: je hebt ijsblokjes nodig, maar deze liggen ergens ver achter in de vriezer. Na een poosje graaien heb je ze eindelijk, maar dan blijkt dat de ijsblokjes volledig aan elkaar vastgevroren zijn. Een vriezer met een aparte ijsblokjeslade voorkomt dit. De ijsblokjes liggen op een vaste plek, waardoor je er altijd makkelijk bij kunt. Ze komen niet in contact met andere etenswaren, blijven fris van smaak en vriezen niet aan elkaar vast. Bovendien houd je de rest van je vriezer overzichtelijker en beter ingedeeld, omdat de ijsblokjes een eigen plek hebben.

Welke functies passen bij jou?

Ben je op zoek naar een vriezer die past bij jouw manier van bewaren? Dan is het handig om te weten dat je bij veel webwinkels eenvoudig kunt filteren op functies als No Frost, supervriezen, een ijsblokjeslade of een automatische ontdooifunctie. Zo zie je in één oogopslag welke modellen aansluiten bij wat jij belangrijk vindt. Dat maakt het kiezen van een vriezer die écht bij je past een stuk makkelijker.