ID.nl logo
6 tips om problemen met je accesspoint op te lossen
© PXimport
Huis

6 tips om problemen met je accesspoint op te lossen

Het is vaak niet mogelijk om met één router je hele huis van een dekkend wifi-netwerk te voorzien. Met extra apparatuur kun je het hele huis van dekking voorzien, maar soms lost dat je problemen niet op. Apparaten maken verbinding met het verkeerde accesspoint. Kun je hier iets aan doen?

Met een combinatie van meerdere accesspoints, repeaters of extra routers is het over het algemeen geen probleem om overal in huis wifi-dekking te krijgen. Er is alleen één probleem: in plaats van één accesspoint maak je nu gebruik van meerdere accespoints. In theorie zou dat niet erg moeten zijn, je apparaten, zoals smartphones, tablets en laptops, kunnen de inloggegevens van als je accesspoints onthouden en zelf verbinding maken met het sterkste accesspoint. Lees ook: 10 tips voor een sneller en beter wifi-netwerk.

Er zou dus altijd verbinding moeten zijn met het sterkste accesspoint en apparaten zouden vanzelf moeten overschakelen (roaming genoemd). Helaas blijkt in de praktijk dat veel apparatuur op één accesspoint blijft hangen, ook als dat inmiddels het zwakste accesspoint is. Je kunt hier in beperkte mate best wel wat tegen doen, maar succes is helaas niet altijd verzekerd. Bij consumentenapparatuur geldt dat de client, dus je smartphone, tablet of laptop, de keuze voor een accesspoint maakt.

01 Dezelfde SSID's

De grootste kans op een goede werking met meerdere accesspoints, vereist dat je alle accesspoints met uitzondering van het kanaal precies hetzelfde configureert. Geef alle accesspoints dezelfde SSID (netwerknaam) en netwerksleutel. Kies wel verschillende kanalen waarbij je op de 2,4GHz-band alleen voor de kanalen 1, 6 of 11 kiest om problemen door overlap te voorkomen. Op de 5 GHz-band hoef je geen rekening te houden met overlap en kun je alle opties kiezen. Kies indien mogelijk ook voor dezelfde encryptiestandaard en wifi-standaard. Stel alle accesspoints indien mogelijk dus in op enkel WPA2(AES) en 802.11n. Het is niet verstandig om op zowel de 2,4GHz- als de 5GHz-band dezelfde SSID te gebruiken, sommige apparaten raken daarvan in de war.

Wil je bij geen verbetering zeker weten dat je alles hebt gedaan om je roamingproblemen op te lossen, stel dan als test al je accesspoints juist wel op hetzelfde kanaal in. Soms gaan clients daar agressiever en beter van roamen. Het nadeel is dat de accespoints elkaar veel sterker gaan beïnvloeden waardoor de signaalkwaliteit van je netwerk slechter wordt.

©PXimport

01 Stel twee routers of accesspoints zo veel mogelijk hetzelfde in.

02 Uitzendsterkte beperken

Je kunt je apparaten nog een handje helpen door de signaalsterkte van je accesspoint te verlagen. Zoek in de wifi-instellingen van je router of accesspoint naar een optie als Transmission Power, Tx power adjustment, Output Power of Power. Je kunt experimenteren met de uitzendsterkte door deze op één of meerdere accesspoints te verlagen. Mogelijk heeft je smartphone, tablet of laptop hierdoor in de buurt van het betere accesspoint helemaal geen verbinding meer met het andere accesspoint, waardoor de kans veel groter is dat er verbinding met het juiste accesspoint wordt gemaakt.

ASUS Roaming assistant

Veel ASUS-routers en andere draadloze netwerkapparatuur als accesspoints en repeaters bevatten een functie die ASUS Roaming assistant noemt. Wanneer deze functie is ingeschakeld, zal een smartphone, tablet of notebook bij een lage verbindingssterkte van het accesspoint afgegooid worden. Vervolgens maakt je apparaat vanzelf weer verbinding met je netwerk en zal dan het accesspoint pakken met het sterkste signaal. Je vindt de Roaming assistant in de webinterface onder Wireless op het tabblad Professional. Wanneer je de functie inschakelt, kun je een waarde tussen -90 en -70 opgeven, waarbij een hogere waarde (dus dichter bij -70) zorgt voor een agressievere roaming. De functie werkt het beste als je alleen ASUS-apparatuur met ondersteuning voor de Roaming assistant gebruikt.

©PXimport

Heb je een ASUS-router of -accesspoint, kijk dan eens of deze Roaming assistant ondersteunt.

03 Android een handje helpen

Vooral Android-apparaten staan erom bekend dat ze lang verbonden blijven met het verkeerde accesspoint. Gelukkig kun je Android een handje helpen met de app Wifi Roaming Fix. Om deze app te kunnen gebruiken moeten al je accesspoints op dezelfde manier geconfigureerd zijn, zoals we al schreven. Download vervolgens de app Wifi Roaming Fix.

Verbind je Android-apparaat met je draadloze netwerk en start de app. Als de app actief is, zal er in de statusbalk een pictogram getoond worden. Hiermee kun je zien wat het MAC-adres en - belangrijker - het kanaal van het accesspoint is waarmee je bent verbonden. Zo weet met welk accesspoint je verbonden bent, omdat je die allemaal handmatig een ander kanaalnummer hebt toegekend. De app werkt niet op alle Android-apparaten, maar het is zeker de moeite waard om uit te proberen. Helaas bestaat er voor iOS geen soortgelijke app.

04 Instellingen Windows-netwerkadapter

Afhankelijk van de fabrikant van je draadloze netwerkadapter, kun je Windows een handje helpen om beter te roamen. Om uit te vinden of dit op jouw laptop mogelijk is, klik je met rechts op de startknop en kies je Apparaatbeheer. Open het onderdeel Netwerkadapters en dubbelklik op je draadloze netwerkadapter. Open het tabblad Geavanceerd en zoek naar een optie als Roaming Decision, Roaming Sensitivity, Roaming aggressiveness of iets wat daarop lijkt.

Vaak heb je een keuze tussen verschillende opties van laag naar hoog, waarbij een hogere instelling voor een agressievere roaming zorgt. Kun je kiezen uit Optimize Bandwidth of Optimize Distance, kies dan voor Optimize Bandwidth voor de meest agressieve roaming. Sommige netwerkkaarten bieden ook een instelmogelijkheid Roam Tendecy, deze kun je op Agressive zetten om sneller te roamen. Probeer voor de beste instelling alle opties uit om te kijken wat het beste werkt. Niet alle netwerkadapters bieden configuratiemogelijkheden om roaming in te stellen.

05 Toch verschillende SSID's

Helaas werkt het op dezelfde manier instellen van twee accesspoints op routers bij veel apparaten lang niet altijd goed en is het niet mogelijk om het apparaat zelf te tweaken.

In dat geval is een netwerk waarin de accesspoints gebruik maken van dezelfde SSID's alleen maar lastig. De enige oplossing is dan om je accesspoints allemaal een andere SSID te geven. Het handigst is dan om de locatie in de naam te zetten, bijvoorbeeld een cijfer of aanduiding die de verdieping aangeeft. Merk je dat je verbinding slecht wordt, dan kies je zelf het juiste accesspoint en heb je weer een optimale verbinding. Sommige leveranciers van netwerkproducten zijn het hier kennelijk mee eens.

Zo klonen repeaters vaak niet de SSID van het originele netwerk, maar zetten bijvoorbeeld _EXT achter de SSID. Zo weet je of je met het originele netwerk of met de repeater verbonden bent.

06 Professionele accesspoints

De echte oplossing voor de problemen in dit artikel is een wifi-netwerk waarbij niet de clients, maar de accesspoints de roaming bepalen. Deze technologie wordt momenteel alleen op zakelijke accesspoints gebruikt. Dergelijke accesspoints zijn relatief duur en hebben soms een centrale aansturing nodig. Wel beginnen dergelijke systemen ook voor thuisgebruik betaalbaar te worden. Zo maakt Ubiquiti relatief betaalbare accesspoints waarbij het netwerk zelf voor roaming zorgt.

Een Ubiquiti UniFi UAP-AC-Lite kost ongeveer 95 euro en met twee of drie exemplaren kun je vrijwel ieder huis wel afdekken. Deze accesspoints zijn met twee datastromen en een maximale theoretische snelheid van 867 Mbit/s relatief bescheiden. Ubiquiti heeft ook snellere accesspoints zoals de UAP-AC-Pro die drie datastromen ondersteunt en zo'n 165 euro kost. Krijg je je wifi-problemen niet opgelost, dan is een dergelijk systeem zeker de moeite waard om eens naar te kijken.

©PXimport

06 Krijg je je problemen niet opgelost, dan biedt een professioneel accesspoint wellicht uitkomst.

Eén accesspoint

In plaats van te proberen om je netwerkapparatuur goed te laten samenwerken met meerdere accesspoints, kun je ook proberen of het mogelijk is om je huis af te dekken met één accesspoint. Zo voorkom je dat apparatuur moet schakelen tussen accesspoints en ben je altijd met het juiste netwerk verbonden. Je zult hiervoor een accesspoint centraal in je huis moeten hangen. In veel huizen is het trapgat op de eerste verdieping hiervoor een geschikte plaats. Je hebt zo een goede kans dat je met één router in ieder geval op de 2,4GHz-frequentie een dekkend netwerk hebt.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 knallende audiosystemen voor Oudejaarsavond
© JBL
Huis

Waar voor je geld: 5 knallende audiosystemen voor Oudejaarsavond

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een krachtig geluidssysteem voor een memorabele feestavond? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Sonos Five

De Five is momenteel de krachtigste speaker van Sonos. In de behuizing van 36,4 × 20,3 × 15,4 centimeter sturen zes versterkers drie tweeters en evenzoveel midwoofers aan. Het resultaat is een kamervullend geluid waarbij je het volumeniveau desgewenst flink opschroeft. Twee tweeters zijn ietwat naar buiten gericht waardoor er een breed geluidsveld ontstaat. Als je de Sonos-app op een iPhone installeert, stemt de Five zijn geluidsinstellingen af op de akoestische eigenschappen van de kamer. Als alternatief pas je diverse equalizeropties handmatig aan (ook voor Android).

Je verbindt deze actieve luidspreker via wifi óf een kabel met jouw thuisnetwerk. Bepaal vervolgens met je smartphone welke muziek je wilt horen. Via de analoge 3,5mm-ingang kun je eventueel ook een extern audioapparaat aansluiten, zoals een cd- of platenspeler. Fijn is dat de Five met andere Sonos-speakers kan samenwerken. Je bepaalt dan in de mobiele app welke muziek je in welke ruimte(s) wilt horen. Je kunt deze veelzijdige luidspreker zowel verticaal als horizontaal plaatsen. In laatstgenoemde positie luister je naar stereogeluid. De Five is te koop in een zwarte en witte behuizing.

JBL Partybox Stage 320

Zoek je een energiek audiosysteem dat je op elke locatie kunt gebruiken? Voor dit doeleinde is de JBL Partybox Stage 320 bij uitstek geschikt. Rijd deze mobiele krachtpatser van 16,5 kilo met behulp van de telescopische handgreep naar de gewenste locatie en bouw ter plekke een feestje. De geïntegreerde accu is volgens de fabrikant goed voor een maximale speelduur van achttien uur. Verder draagt de ingebouwde verlichting met felle stroboscooplampen 's avonds bij aan een gezellige sfeer. Je kiest in de JBL PartyBox-app de gewenste feestverlichting.

Gebruik de Partybox Stage 320 gerust voor huis- en tuinfeesten, want de twee grote woofers en gevoelige tweeters hebben een behoorlijk bereik. De behuizing voldoet aan de eisen van de IPx4-norm, zodat je het apparaat tijdens een lichte regenbui niet meteen naar binnen hoeft te halen. Het overzichtelijke bedieningspaneel aan de bovenzijde spreekt voor zich. Draai aan de knoppen om het volume, het basniveau en de hoge tonen te reguleren. Tot slot kun je voor leuke karaokeavonden ook nog twee microfoons of een gitaar aansluiten. Deze grote partyspeaker is verkrijgbaar in een zwarte en witte uitvoering. Lees hier enkele reviews van Kieskeurig.nl-bezoekers.

JBL Partybox Ultimate

Kan het jou niet luid genoeg, dan valt de JBL Partybox Ultimate zonder twijfel bij je in de smaak. Met een hoog vermogen van 1100 watt vult deze forse partyspeaker een grote woonkamer, klein zaaltje of tuin moeiteloos met levendige klanken. De twee aanwezige tweeters, middentoners en subwoofers produceren gezamenlijk een vol geluid. Zoek wel een locatie met nabijgelegen netstroom, want in tegenstelling tot de hierboven besproken Partybox Stage 320 heeft dit exemplaar geen oplaadbare accu.

Via het geïntegreerde handvat en de wieltjes kun je de Partybox Ultimate relatief eenvoudig verplaatsen. Houd wel rekening met een grote behuizing van 45,5 × 105 × 44 centimeter en het nogal hoge gewicht van bijna veertig kilo. Muziek streamen doe je via wifi of bluetooth. Achter een klepje aan de achterzijde van de IPx4-gecertificeerde behuizing vind je een usb-poort, analoge 3,5mm-audioingang en twee microfoonaansluitingen. In plaats van een microfoon kun je trouwens ook een gitaar inpluggen. Een leuk extraatje is de ingebouwde feestverlichting. Die reageert op de beat van de muziek.

Lees ook: Oliebollen in de airfryer: ja of nee?

Sony ULT Tower 10

Met de Sony ULT Tower 10 organiseer je een gezellige karaokeavond. Er is namelijk een draadloze microfoon inbegrepen, zodat je meteen jouw zangkunsten kunt laten horen. In plaats van een microfoon kun je ook een gitaar aansluiten. Uiteraard gebruik je deze feestspeaker net zo goed voor het afspelen van muziek. Plaats de indrukwekkende behuizing van 41,8 × 1106 × 42,8 centimeter bij voorkeur in het midden van de kamer of tuin. Vier tweeters, een middentoner en twee woofers realiseren samen een 360 graden-geluid, waardoor alle feestgangers rondom de klankkast lekkere deuntjes horen.

De ULT Tower 10 heeft bovenop een uitgebreid bedieningspaneel. Bepaal daarmee onder meer vanaf welke audiobron je muziek wilt afspelen, zoals bluetooth, usb, s/pdif (optisch) of de analoge ingang. Daarnaast wijzig je het volumeniveau en voer je optioneel via de Ult-knop het basniveau verder op. Je kunt ook de kleuren van de geïntegreerde feestverlichting aanpassen. Installeer voor extra geluids- en lichtopties de Sony Music Center- en Fiestable-app op een smartphone.

Marshall Woburn III

Wil je een krachtige speaker met een chic design kopen, dan is de Marshall Woburn III een goede keuze. In de behuizing van 40 × 31,7 × 20,3 centimeter bevinden zich twee tweeters, twee middentoners en een woofer. De tweeters zijn naar buiten gericht, waardoor er volgens het markante audiomerk een brede soundstage ontstaat. Bovenop vind je een klassiek vormgegeven bedieningspaneel. Draai aan de knoppen om het volume, de lage tonen en het basniveau te wijzigen.

Je kunt een smartphone koppelen en vervolgens je favoriete (Spotify-)afspeellijsten streamen. Dat werkt via bluetooth. In tegenstelling tot veel andere actieve luidsprekers heeft de Woburn III een HDMI-poort. Sluit daarop een smart-tv aan en luister via de speaker naar helder tv-geluid. Daarnaast bevat de achterzijde ook nog analoge tulpingangen. Hierop kun je bijvoorbeeld een draaitafel, cd-speler of andere audiobron aansluiten. De Woburn III is in twee kleuren verkrijgbaar, namelijk zwart en crème.

▼ Volgende artikel
Oliebollen in de airfryer: ja of nee?
© AK | ID.nl
Huis

Oliebollen in de airfryer: ja of nee?

Zeg oudejaarsavond en je zegt oliebollen. Heerlijk, met een knapperig korstje, lekker zacht van binnen en een laagje poedersuiker. Kun je oliebollen bakken in je airfryer? En wat is de beste manier om je airfryer te gebruiken voor een lekkere warme oliebol? Je leest het in dit artikel.

Met je airfryer kun je veel meer dan alleen maar patat bakken (maar dat weet je allang natuurlijk). Ook met oud en nieuw komt hij van pas. Hier lees je meer over:

  • Of je oliebollen kunt bakken in de airfryer
  • Welke rozijnensnack je er prima mee bakt
  • Hoe je oliebollen oppiept in je airfryer

Lees ook: Dit zijn de 8 meest gemaakte airfryer-fouten (en zo vermijd je ze)

Oliebollen bakken in de airfryer

Om maar meteen met het slechte nieuws in huis te vallen: je kunt geen oliebollen bakken in je airfryer. Zoals je weet, gebruik je in de airfryer een bakmandje waarin je gerechten grilt of bakt. Oliebollen maak je met een lopend beslag dat je in hete olie frituurt. Door de hete olie stolt de buitenkant en krijg je van die lekkere crispy uitsteeksels aan je huisgemaakte oliebol. In een airfryer zou je beslag alle kanten op lopen en eindig je met een vormloos, ongaar baksel. Niet proberen dus!

Airbollen dan maar?

Op internet circuleren er recepten voor een soort alternatieve oliebol uit de airfryer: de airbol. Dat klinkt veelbelovend, als een soort luchtige oliebol met veel minder vet dan de traditionele bol. In de praktijk pakt dat wat anders uit: als je het recept volgt, bak je een soort massieve rozijnenbroodjes. Best lekker, maar niet als vervanger voor oliebollen.

©Sara Winter

Meld je aan en ontvang het Airfryerwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Airfryerwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Oliebollen opwarmen in je airfryer

Oliebollen die je zelf hebt gebakken of gehaald in de super of bij de kraam zijn warm natuurlijk het lekkerst. Warmde je ze tot nu toe altijd op in de magnetron? Niet doen! Om je oliebol weer warm en krokant te krijgen, komt je airfryer dan wél weer goed van pas. Verwarm je airfryer voor op 160 graden. Zit er op jouw airfryer geen opwarmprogramma, stel hem dan in op 4 minuten op 160 graden. Daarna doe je de bollen erin en warm je ze in 3 tot 4 minuten op. Test het even goed uit met de eerste oliebol – als je ze te kort opwarmt, blijft de binnenkant koud.

Opwarmen van bijvoorbeeld appelflappen en berlinerbollen gaat natuurlijk ook prima in de airfryer. Het belangrijkst is om je machine niet te heet in te stellen (om uitdrogen te voorkomen) en om de snacks niet te kort te laten bakken.

Lees ook: Van frituren tot grillen en bakken: zo veelzijdig is de airfryer

Oliebollen over?

Op 1 januari kun je misschien geen oliebol meer zien, maar als je er toch nog een paar overhebt is het zonde ze weg te gooien. Maak er eens wentelteefjes van voor bij de brunch (of tegen de kater):

Klop 2 eieren los met 250 ml melk en strooi er naar smaak wat kaneel en/of suiker over. Snijd je oliebollen in plakken van een centimeter dik. Haal ze door het ei-mengsel en bak de plakjes met een klontje boter in de koekenpan goudbruin.