Is het slim om nu al een slimme koelkast te kopen?

© PXimport

Is het slim om nu al een slimme koelkast te kopen?

Geplaatst: 30 april 2020 - 08:42

Aangepast: 14 december 2022 - 13:16

Laura Jenny

Een koelkast is een apparaat waar je vaak wel tien tot twintig jaar mee doet. Ze zijn inmiddels steeds energiezuiniger geworden, maar er is meer innovatie op het gebied van koelkasten. Zo worden ze steeds slimmer. Maar, is het wel zo verstandig om nu al een slimme koelkast te kopen?

Er zijn inmiddels al jaren slimme koelkasten op de markt, van bijvoorbeeld Samsung en LG. Het zijn geen goedkope apparaten, maar dat is niet het enige wat consumenten tegenhoudt ze te kopen. Eigenlijk weten weinig mensen wat je er nu precies mee kunt en wat de toegevoegde waarde is van zo’n extra slim apparaat in huis. Die is er natuurlijk wel. Zo kun je op sommige slimme koelkasten via het touchscreen een Spotify-playlist aanzetten of checken wat voor weer het is, terwijl je ontbijt maakt. Een andere handige toepassing is dat je er een kalender op kunt bijhouden. Handig voor als je met een heel gezin woont en wil weten wie waar moet zijn die dag.

© PXimport

Slimme koelkasten

Je kunt op sommige slimme koelkasten ook apps installeren, zoals Uber of Albert Heijn. Op de Samsung Family Hub zit zelfs een mogeljikheid om naar het scherm op de koelkast te streamen wat er op je Samsung-tv te zien is. Zo hoef je tijdens het koken niets te missen van je favo Netflix-serie. Je kunt ook tegen de koelkast praten, want de virtuele assistent van Samsung, Bixby, zit erop geïnstalleerd. Uiteraard is het handige dat Bixby ook terugpraat, via de speakers in de koelkast.

Hoewel dat natuurlijk slimme dingen zijn, zijn die niet per se koelkast-gerelateerd. Geen nood, er zijn ook functies die wél te maken hebben met de inhoud van dat koude kastje. Zo zijn er exemplaren die een speciale ontijs-functie hebben, waardoor je niet zelf je vriesvak hoeft te ontdooien bij ijsvorming: dat doet de koelkast gewoon voor je. Er is daarnaast vaak een voorraadfunctie waarmee je in de gaten kunt houden wat er in de koelkast ligt. Zo kun je realtime in de koelkast kijken. Erg handig als je van je werk komt en onderweg naar huis nog even langs de supermarkt gaat. Zo bestrijd je meteen voedselverspilling, want de kans is hierdoor groter dat je ingrediënten koopt waarmee je een product dat al in je koelkast completeert.

Het vervelende aan slimme koelkasten is dat die twee tot nu toe eigenlijk de enige koelkastspecifieke functies zijn waardoor zo’n apparaat meerwaarde biedt. En ja, of die duizenden euro’s die zo’n slimme koelkast meer kosten die paar sperziebonen die je minder hoeft weg te gooien helemaal rechtvaardigen, die kans is klein. Waarschijnlijk als we een paar jaar verder zijn, dan kunnen die slimme koelkasten meer. Dan kunnen ze bijhouden of een bepaald product bijna over datum gaat, of überhaupt op raakt en vanzelf op je boodschappenlijstje zetten.

Connectie met andere slimme apparaten

Waarschijnlijk hangt het vooral van jezelf af of een slimme koelkast iets voor je is. Het is ook afhankelijk van hoeveel andere slimme apparaten je thuis hebt en in hoeverre je slimme koelkast hiermee samenwerkt. Denk bijvoorbeeld aan het hierboven genoemde voorbeeld met de Samsung-televisie. Bovendien moet je er ook maar net ruimte voor hebben in je woning, want slimme koelkasten zijn over het algemeen niet gemaakt om in te bouwen, waardoor je ruimte nodig hebt voor een losstaand apparaat.

Echter zal het voor de meeste mensen op dit moment geen toegevoegde waarde bieden, zo’n slimme koelkast. Zet een Google Home-speaker in je keuken en je hebt eigenlijk hetzelfde effect als een slimme koelkast. Alleen mis je dan een scherm, maar dan kun je ook voor een iPad kiezen. Tot slot is er dan wel één handeling die je dan zelf moet doen voor je de deur uitstapt; even de deur open en kijken wat er nog klaar ligt om gegeten te worden.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000