Deze Ikea-smarthomeproducten zijn nu verkrijgbaar

© PXimport

Deze Ikea-smarthomeproducten zijn nu verkrijgbaar

Netwerk

Geplaatst: 22 mei 2020 - 02:03

Aangepast: 14 december 2022 - 13:14

Laura Jenny

Het Zweedse IKEA was een van de eerste grote winkelketens die zijn deuren weer opende in deze tijden. Het liep meteen storm, want van veel thuis zijn komt ook de realisatie dat het interieur wel een opfrisser kan gebruiken. En dat dat interieur misschien zelfs wat slimmer kan worden, want de meubelgigant heeft steeds meer smart gadgets om je huis nog beter naar je hand te zetten.Deze Ikea-smarthomeproducten zijn nu verkrijgbaar,

Het is naast IKEA voor kinderen de grootste nieuwe afdeling binnen het bedrijf. IKEA doet het echter niet allemaal alleen. Het zoekt onder andere de samenwerking op met bijvoorbeeld Sonos voor smart speakers die zijn voorzien van een spraakassistent, maar heeft ook zijn eigen antwoord op Philips Hue-lampen. De gekleurde lampen van IKEA werken samen met bijvoorbeeld Apple Home Kit, maar ook Google Assistent. We gaan alle mogelijkheden even bij langs:

Slimme lampen

De Tradfri-lijn van IKEA werkt samen met HomeKit en Philips Hue. Een groot voordeel, want de lampen zijn aanzienlijk goedkoper dan die van Philips. De lampen komen met een app, waardoor je kunt instellen wanneer je ze aan- of uitzet, of kunt dimmen. Er zijn ook varianten met andere kleuren licht, die je dan ook weer kunt instellen naar wens. Er zijn losse lampen (met kleine fitting, grote fitting en spotjes), maar ook lichtpanelen met de LED’jes (Surte, Jormlien, Irsta en Floalt). Hoewel de lichtpanelen wel iets prijziger zijn, kun je de losse lampen voor soms twintig euro minder geld aanschaffen dan een Philips Hue-lamp.

© PXimport

Slimme speakers

De eerdergenoemde samenwerking met Sonos heeft geresulteerd in de Symfonisk-lijn. Dit is op dit moment een speaker die lijkt op een boekenplank en ook als zodanig kan worden gebruikt. Hierbij is niet alleen het geluid erg goed, je kunt hem ook gebruiken in combinatie met de Google Assistent. Er is ook een tafellamp-variant, die niet alleen geluid, maar ook licht geeft. Deze serie is wat duurder, omdat er immers de kwaliteit van Sonos achter zit, maar je kunt vooral de boekenplank erg tof inzetten als mini-tafeltje voor bij je bed, wat handig is als je geen ruimte hebt voor een nachtkastje.

Slimme rolgordijnen

Hoewel de meeste slimme artikelen van IKEA ongeveer in hetzelfde straatje passen, zijn de rolgordijnen weer net even iets anders. De meeste mensen hebben op dit moment geen rolgordijnen die iets met elektriciteit van doen hebben. De Fyrtur- en Kadrilj-rolgordijnen zijn wel voorzien van wat elektra, want daarmee kunnen ze openen en sluiten wanneer jij dat met je smartphone aangeeft. Het is ook mogelijk om de kleine afstandsbediening te gebruiken die bij deze slimme rolgordijnen wordt geleverd.

Slimme sensoren

Bewegingssensor Tradfri (IKEA was hier wat minder creatief met namen) is bedoeld om met je lampen te communiceren. Je plakt de sensor ergens waar je af en toe langsloopt en kunt op basis van dat langslopen je lampen laten aangaan. Je kiest zelf hoe lang ze aanblijven, dus dat kan één minuut zijn in een donker kastje, maar ook een uur in je studeerkamer.

Slimme stekker

Een slimme stekker is handig omdat je enerzijds op afstand kunt zorgen dat een aangesloten apparaat aangaat, terwijl je anderzijds kunt zorgen dat dat standaard op een bepaald moment gebeurt. Dat geldt ook voor IKEA Tradfri (daar is hij weer) stekker. De stekker kan alleen werken met apparaten die een aan/uit-knop hebben en op zichzelf kunnen werken. Een koffie-apparaat is dus niet zo’n goede optie, want daar moet je zelf een capsule in doen, een kopje onder zetten en het waterreservoir vullen.

De smartproducten van IKEA zijn te bestuderen via de Home Smart-app van IKEA, maar ook via de Home-apps van Google en Apple. Je hebt er echter wel nog iets voor nodig, namelijk de Tradfri verbindingshub. Dit is een wat prijziger apparaat, maar deze is wel nodig om te zorgen dat alle slimme apparaten met elkaar kunnen praten. Zolang de slimme apparaten op hetzelfde wifinetwerk zijn aangesloten als je verbidningshub, Home Kit, je Google Home en je smartphone, dan moet het werken. Wil je meer technologische snufjes in je huis? Je kunt dan ook de draadloze telefoonoplader Nordmarke overwegen. Deze valt niet onder slimme gadgets, maar is wel enorm handig om Qi-gecertificeerde telefoons en tablets draadloos op te laden.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000