Z-wave in je smarthome: dit wil je weten
Als je enthousiast bent over een smarthome, dan ben je ongetwijfeld verschillende termen tegengekomen waar je niet zo snel wat van af weet. Eén zo’n term is Z-wave: een communicatieprotocol voor apparaten waarmee onderling gecommuniceerd kan worden. Je kunt deze communicatiestandaard gebruiken als basis voor je slimme huis.
Een smarthome inrichten kan op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan retro fitting, waarmee je domme apparaten slim maakt. Of je vervangt je domme apparaten één voor één met een slim apparaat naar keuze, ongeacht de ondersteuning voor stemassistenten, protocollen of andere standaarden. Meestal werken de dingen wel samen door gebruik te maken van IFTTT of Yonomi.
©PXimport
Maar je kunt er ook voor kiezen om één protocol uit te kiezen, zoals Zigbee of Z-wave, waardoor je zeker weet dat thuis alles met elkaar communiceren. In dit artikel kijken we naar wat Z-wave precies is. Met Z-wave laat je apparaten onderling met elkaar communiceren, zonder tussenkomst van een router, modem of smarthomehub. Bovendien is het Z-wave-netwerk een mesh-netwerk, waardoor de verbinding per apparaat in huis verder verspreid kan worden.
Onbeperkt groot netwerk met Z-wave
In principe is het zo dat je met Z-wave een onbeperkt groot netwerk van slimme apparaten kunt maken. Hoe meer apparaten met deze communicatiestandaard aan boord er zijn, hoe beter de verbinding en stabieler het netwerk is. Het protocol werkt twee kanten op en kan informatie verzenden en ontvangen. En dat is prima, aangezien er momenteel meer dan 2.500 Z-wave-apparaten bestaan voor een smarthome, die allemaal onderling kunnen communiceren. Dat hoge aantal, dat dagelijks verhoogd wordt, kan worden bereikt doordat de standaard open is. Elke fabrikant kan Z-wave implementeren. De Z-Wave Alliance zorgt ervoor dat de standaard up-to-date blijft en certificeert producten. Kom je het Z-wave-logo dus tegen, dan weet je dat het goed zit.
Als je eenmaal een netwerk opgezet hebt van Z-wave-apparaten, dan is het natuurlijk de bedoeling dat je ze ook kunt bedienen. Dat gaat door middel van een controller. De controller kan commando’s versturen en ontvangen en biedt vaak opties aan met betrekking tot automatisatie. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een apart apparaat, maar het werkt ook prima met je smartphone. Fabrikanten als Fibaro, Zipato en het Nederlandse Homey bieden prima Z-wave-controllers aan, waarmee je alles gemakkelijk in huis kunt aansturen. Naast een handmatige bediening en een geautomatiseerd bediening, kun je de Z-wave-apparaten aan aansturen met sensoren in huis. Zo kunnen lampen automatisch aangaan wanneer je een kamer binnenloopt, bijvoorbeeld. De sensoren kunnen ook gebruikt worden voor metingen, zodat je bijvoorbeeld kunt achterhalen hoeveel stroom een gekoppeld apparaat gebruikt wanneer je een slimme stekkerdoos gebruikt.