Hier moet je op letten bij het kopen van een slimme thermostaat
Alvast vanaf je werk de temperatuur in huis een paar graden hoger zetten? Of wil je iedere kamer afzonderlijk bedienen? Dan kan een slimme thermostaat een goede aanschaf zijn. Bovendien heb je beter inzicht in je energieverbruik en kan het je in sommige gevallen ook nog wat geld besparen.
Met een slimme thermostaat in huis wordt het een stukje eenvoudiger om de temperatuur te regelen. Niet in de minste plaats omdat je het systeem vanaf iedere locatie kunt bedienen, dus ook zonder fysiek in je woning aanwezig te zijn. Zo kun je bijvoorbeeld al vanaf je werk, in de auto of de trein alvast de temperatuur in je huis op een aangenaam niveau zetten.
Op afstand
Alle slimme thermostaten bieden de mogelijkheid om op afstand bediend te worden. Veelal kan dat met een app op je smartphone, bij sommige systemen kun je ook via een webinterface vanuit je browser de zaken instellen. Daarnaast bieden systemen die je via een app bedient, ook de nodige feedback over de status van het systeem. Je krijgt het dan te zien als de ingestelde temperatuur de juiste waarde heeft bereikt of wanneer er een probleem met het systeem is.
Systemen en protocollen
Afhankelijk van het soort cv-ketel en verwarmingssysteem je in huis hebt, kun je kiezen uit een aantal typen slimme thermostaten. Belangrijk om te weten is dat niet elk systeem geschikt is voor iedere cv-ketel/verwarmingssysteem. Alle slimme thermostaten kunnen weliswaar de temperatuur in je huis regelen, maar belangrijk om te weten is dat er twee manieren zijn waarop een slimme thermostaat een cv-ketel kan aansturen: via moduleren of via aan/uit. Een modulerende thermostaat kan de cv in kleinere stapjes aansturen, waardoor er verschillende watertemperaturen gegenereerd kunnen worden. Bij een aan/uit-systeem doet de slimme thermostaat niets anders dan de brander een tijd op vol vermogen aan te zetten tot de juiste temperatuur is bereikt, om vervolgens de brander weer uit te schakelen. In de praktijk zorgt de laatste situatie voor een hoger energieverbruik.
Bij een modulerend systeem wordt vaak gebruikgemaakt van een speciaal protocol: OpenTherm. Alle modulerende slimme thermostaten kunnen gebruikmaken van OpenTherm, maar niet alle cv-ketels ondersteunen het. Als jouw cv-ketel geen OpenTherm ondersteunt maar wel modulerend is, gebruikt die fabrikant een eigen protocol. Je kunt dan soms kiezen voor een slimme modulerende thermostaat van de cv-fabrikant, en anders moet je voor een aan/uit-systeem kiezen. Slimme thermostaten die via OpenTherm werken, ondersteunen ook het aan/uit-regelingssysteem. Er zijn ook systemen die je met je bestaande slimme apparatuur kunt verbinden, zoals Apple Homekit en IFTTT.
©PXimport
Zelflerende systemen
Een aantal slimme thermostaten kunnen precies bijhouden hoe lang het duurt voordat een kamer of woning is opgewarmd tot de juiste temperatuur. Als zo’n systeem is geprogrammeerd via een tijdsklok – bijvoorbeeld als de eigenaar wil dat de verwarming om 6:00 ’s ochtends op 21 graden staat – begint zo’n systeem eerder met het opwarmen van het huis zodat de temperatuur op het ingestelde tijdstip is bereikt. Systemen die niet zelflerend zijn, zul je zelf eerder moeten laten inschakelen.
Programmeren
Vrijwel alle slimme thermostaten kunnen ook volgens een klokprogramma werken. Hierbij kun je dan bijvoorbeeld instellen dat de verwarming iedere doordeweekse ochtend tussen 06:00 en 08:00 op 21 graden wordt gezet, en overdag op een lager pitje. ’s Avonds, als iedereen weer thuis is, kan de temperatuur weer worden verhoogd. Deze klokthermostaten kunnen ook via de bediening op het paneel zelf op deze manier worden ingesteld.
©PXimport
Zonering
Zonering is de term die wordt gebruikt voor slimme thermostaatsystemen die verschillende ruimtes afzonderlijk van elkaar kunnen bedienen. Met zo’n systeem kun je bijvoorbeeld de verwarming in de werkkamer een paar graden hoger (laten) zetten, terwijl de temperatuur in de woonkamer gelijk blijft. Voor een zoneringsysteem is wel extra hardware nodig, want los van de slimme hoofdthermostaat heb je per kamer een systeem nodig die daar de temperatuur monitort én de verwarming er hoger of lager zet. Dat verhogen en verlagen gaat dan door middel van een gemotoriseerde knop die op de verwarmingsknop wordt geplaatst en die de radiatorkraan opendraait. Is de juiste temperatuur bereikt, dan wordt de kraan weer (deels) dichtgedraaid. De gemotoriseerde knop vervangt de knop op de radiator zelf, maar je kunt de knop van de slimme thermostaat ook nog steeds gebruiken om de verwarming handmatig open te draaien.
©PXimport
Energiebesparing
Volgens de meeste fabrikanten zorgt het gebruik van een slimme thermostaat voor een lagere energierekening. De reden die hiervoor vaak gegeven worden is dat je verwarming niet meer onnodig aan staat op de momenten dat je niet thuis bent. Heb je op dit moment een klokthermostaat die je met een goed tijdschema hebt ingeregeld, dan verwachten wij dat de besparing met een slimme thermostaat zeer gering zal zijn. Overigens kun je zelf wel nog energie besparen door extra uitbreidingen op een slimme thermostaat, zoals gemotoriseerde verwarmingskranen die bij de juiste temperatuur automatisch dichtdraaien. Bij een aantal systemen is het mogelijk om inzage te krijgen in het daadwerkelijke energieverbruik. Dat besef kan ook voor wat besparing zorgen.
Vloer- en stadsverwarming
Veel slimme thermostaten hebben de mogelijkheid om vloerverwarmingssystemen te bedienen en/of samen te werken met stadsverwarmingssystemen. Vloerverwarmingssystemen werken los van het cv-systeem, waardoor een slimme thermostaat een tweede verbinding moet hebben met de aansturing van de vloerverwarming. Een aantal slimme thermostaten zijn ook prima te gebruiken met stadsverwarming. Deze vorm van verwarming komt rechtstreeks in hogere temperaturen het huis binnen, waarna het door het systeem wordt gekoeld of extra wordt verwarmd om de juiste temperatuur bereiken, afhankelijk waar de warmte voor nodig is.
Thermostaten getest
Op het moment van schrijven zijn we druk bezig met het testen van diverse thermostaten. De resultaten hiervan lees je binnenkort op deze site.