ID.nl logo
Je huis slim beveiligen doe je zo
© PXimport
Huis

Je huis slim beveiligen doe je zo

Een schrikbeeld: je komt thuis en het huis blijkt een puinhoop. Inbrekers hebben de boel overhoop gehaald … Verschillende ‘slimme’ alarmsystemen beloven het huis te beveiligen. Wat zijn de mogelijkheden?

Door apparaten aan elkaar te knopen – in vaktermen Internet of Things (IoT) genoemd – worden onze huizen steeds ‘slimmer’. IoT-technologie wordt gebruikt om het huishouden aangenamer te maken, bijvoorbeeld door automatisch de lichten aan te doen en de verwarming aan te zetten als je thuiskomt. Ook bij het beveiligen van het huis bewijst IoT zijn nut. Er zijn allerlei apparaten die waarschuwen voor onheil. Door deurbellen, bewegingsmelders, sloten, camera’s en rookmelders te koppelen kun je het huis op afstand in de gaten houden en wordt je automatisch geïnformeerd als er iets niet pluis is.

Tips van de politie

Jaarlijks krijgen tienduizenden Nederlanders te maken met ongenode gasten. Vorig lag het aantal inbraken op 42.789. Dat is veel, maar het aantal is wel gedaald in de afgelopen jaren. Zeven jaar eerder lag het nog op 91.930. Toch benadrukt de politie het belang van het beschermen van de woning. “Met de juiste preventiemaatregelen neemt de kans op inbraak tot 90 procent af”, is de boodschap.

Om burgers te informeren geeft de politie tips via de campagne ‘Maak het ze niet te gemakkelijk’. Er zijn radio- en televisiecommercials en er is een speciale website. Bij deze tips draait het voornamelijk om het gebruik van goede sloten en anti-inbraakstrips. Dat vormt een goede eerste verdedigingslinie. Wie zoekt naar meer beveiliging komt al snel uit op ‘slimme’ alarmsystemen van bedrijven als Somfy, Gigaset en WoonVeilig. Die systemen beveiligen niet alleen tegen inbraak, maar zijn ook nuttig bij het waarschuwen bij ander onheil. Denk aan brand of lekkages. Bovendien zijn er systemen die ouderen helpen alarm te slaan bij ongelukken in huis.

©PXimport

Brandgevaar

Het belang van een goed brandalarm kan niet onderschat worden. Volgens de laatste cijfers van het CBS zijn er dagelijks 13 woningbranden en komen er jaarlijks gemiddeld 30 mensen om het leven. Het risico op brand is de laatste jaren toegenomen. Dat heeft te maken met het gebruik van onveilige laders voor bijvoorbeeld mobiele telefoons. Ook problemen met zonnepanelen zorgen voor een grotere kans op brand.

Waartegen beveiligen?

Een alarmsysteem kan in een groot aantal situaties nuttig zijn. Het eerste waar je aan denkt is natuurlijk bescherming tegen inbraak. Via sensoren en beveiligingscamera’s kunnen slimme alarmsystemen de huiseigenaar waarschuwen voor indringers. Het ouderwetse loeiende alarm bestaat nog steeds, maar dankzij moderne technologie kun je ook een alarmbericht ontvangen op je mobiele telefoon. Zelfs op afstand meekijken met de beveiligingscamera’s is een optie, waardoor je meteen ziet of er sprake is van een vals alarm of dat er echt ingegrepen moet worden.

De technologie beschermt tegen meer gevaren dan diefstal alleen. Door een slimme rookmelder aan te sluiten, ontvang je direct een bericht als er brand wordt gedetecteerd. Overigens begint de slimme rookmelder gewoon (als vanouds) te loeien bij rook, dus zelfs als je slaapt is dat niet te missen. Een rookmelder bevat soms ook een koolmonoxidemelder. Een voorbeeld hiervan is de Nest Protect. Via app-berichten, licht- en geluidssignalen slaat het apparaat alarm. Een stem vertelt of er sprake is van rook of koolmonoxide. Koolmonoxide wordt ook wel een sluipmoordenaar genoemd, aangezien het een onzichtbaar en reukloos gevaar is. Jaarlijks overlijden er nog altijd tussen de tien en vijftien mensen aan een koolmonoxidevergiftiging. Een koolmonoxidemelder is dan ook (al dan niet gecombineerd met rookmelder) van levensbelang.

©PXimport

Nog meer mogelijk

Bij het beveiligen is ook een slim slot interessant. Hiermee kun je op afstand controleren of een ruimte wel correct is afgesloten. Het biedt bovendien handige mogelijkheden: zo kun je iemand die je vertrouwt op afstand toegang geven tot je huis. Dit werkt in combinatie met een slimme deurbel waar een camera en microfoon in zit. Na een gesprekje met de persoon die aanbelt, kun je besluiten of je de deur open wilt doen. Als je via de camera ziet dat er onraad is, bel je uiteraard meteen de politie.

Ook handig is een sensor die lekkages meldt. Als bijvoorbeeld de wasmachine defect is en overstroomt, kun je dankzij een watersensor snel actie ondernemen. Ook bij een zware regenbui ontstaat geregeld waterschade. Volgens onderzoek van ingenieurs- en adviesbureau Arcadis zijn 140.000 huizen in ons land niet bestand tegen overvloedige regen. Wie bang is voor schade is dankzij sensoren op tijd geïnformeerd.

Tot slot zijn sommige slimme beveiligingssystemen geschikt als vervanging van de babyfoon. Via een camera met microfoon kun je in de gaten houden of de baby goed slaapt. Bovendien bevatten dergelijke camera’s vaak sensoren die in kaart brengen of de luchtkwaliteit in orde is.

Alarmsystemen voor ouderen

Voor ouderen zijn er speciale alarmsystemen. Zo is er een SOS-knop (ook wel ‘paniekknop’ geheten) waarmee een oudere alarm kan slaan als er iets aan de hand is, bijvoorbeeld bij een val. Verder bestaan alarmsystemen vaak uit bewegingsmelders, magneetcontacten en camera’s. Via een app sta je in verbinding en ontvang je berichten mocht er reden voor alarm zijn.

©PXimport

Soorten alarmsystemen

Een alarmsysteem wordt als ‘slim’ omschreven als die verbonden is met internet. Daar zijn meerdere technologieën voor. Het kan zijn dat ieder verbonden apparaat (camera, bewegingssensor enzovoort) de beschikking heeft over wifi, maar soms gebruiken de apparaten een andere draadloze technologie. Voorbeelden zijn Zigbee en Z-Wave, beide beveiligd met sterke encryptie (AES 128). Deze protocollen hebben weinig energie nodig waardoor ze lang kunnen blijven werken op batterijen. De apparaten maken verbinding met een centrale hub die alle verbonden apparaten aanstuurt.

Onder meer Trust levert beveiligingssystemen die werken met Zigbee. Voordeel is dat zo’n systeem een apart netwerk aanmaakt, dat naast het wifi-netwerk bestaat. Als een hacker binnendringt op het wifi-netwerk heeft hij nog geen toegang tot het alarmsysteem. Voor sommige zaken zijn Zigbee en Z-Wave te traag. Daarom beschikken ip-beveiligingscamera’s er niet over. Die werken met het veel snellere wifi om beelden van goede kwaliteit door te kunnen sturen.

Regels

Slimme alarmsystemen kun je nog wat slimmer maken door regels te programmeren. Een regel kan bijvoorbeeld zijn dat als iedereen het huis verlaat het alarm automatisch aangaat. Ander voorbeeld: de deuren moeten vanzelf open gaan als het rookalarm afgaat. Als beveiligingssystemen ongebruikelijke activiteiten signaleren versturen ze meldingen, bijvoorbeeld als de deur wordt opengebroken of als er rook in huis wordt gesignaleerd. Het ouderwetse oorverdovende alarm is nog niet afgeschreven (gelukkig maar in geval van brand), maar er zijn meer manieren om waarschuwingen te ontvangen. Denk aan notificaties via een app en sms- of e-mailberichten. Verder zijn er systemen die naast een hoorbaar alarm ook over een lichtalarm beschikken. Dit werkt met stroboscoop-lichteffecten waardoor de inbreker hopelijk gedesoriënteerd raakt. Wie het helemaal degelijk wil aanpakken, kan kiezen voor een mistalarm. Zo’n systeem zorgt ervoor dat een ruimte binnen een paar seconden gevuld is met een verblindende laag mist waardoor een inbreker geen kans heeft.

Mobiele verbinding als back-up

Er zijn alarmsystemen die een simkaart gebruiken als back-up voor de reguliere verbinding via wifi of bedraad internet. Een voorbeeld hiervan is het systeem van Somfy, dat onder meer beveiligingscamera’s, bewegingsmelders en magneetcontacten omvat. Normaal gesproken verloopt de communicatie via wifi, maar als dat niet beschikbaar is schakelt het vanzelf over op het mobiele netwerk waardoor het alarm altijd werkt.

Soorten bewaking

Beveiligers maken onderscheid tussen drie vormen van bewaking. Allereerst is er gebiedsbewaking waarbij de omgeving van het huis in de gaten wordt gehouden, bijvoorbeeld met een buitencamera. Nog voor het moment dat een inbreker het huis binnendringt ontvang je al een waarschuwing. Valbewaking is bedoeld als er daadwerkelijk iemand in het huis is geslopen. Dit kan gesignaleerd worden met een binnencamera, maar ook met bewegingsmelders. Tot slot er is gerichte bewaking. Hiervan wordt gesproken bij toezicht op specifieke plekken, zoals ramen of deuren.

Alarmsystemen gebruiken sensoren en camera’s om alarm te kunnen slaan. Bekende voorbeelden zijn ip-camera’s, magneetcontacten, glasbreuksensoren en bewegingsmelders. Om inbraak te voorkomen combineert een systeem veelal meerdere van deze apparaten. Bij de aanschaf is het belangrijk te letten op welke standaarden ze ondersteunen. Koop apparaten die met elkaar kunnen ‘praten’. Zo is het mogelijk om ze via een centraal punt te bedienen, meestal een app of een centraal bedieningspaneel in huis.

©PXimport

Camera’s

Ip-camera’s zijn er zowel voor binnen als voor buiten. De camera’s kunnen hun beelden opslaan op een sd-kaart of in de cloud. Het opslaan op een geheugenkaart is voordeliger en daardoor geschikt als je niet te veel geld wilt uitgeven. Let er wel op dat beelden na verloop van tijd worden overschreven, tenzij je er op tijd een back-up van maakt. Opslag in de cloud is duurder. Je betaalt er meestal een maandelijks bedrag voor. De hoogte ervan hangt af van hoelang je beelden wilt kunnen terugkijken. Om een indruk te geven: bij een Google Nest-camera kun je voor 5 euro per maand een abonnement afsluiten waarmee je de video-opnames van de afgelopen vijf dagen kunt terugkijken. Voor 10 en 30 euro per maand krijg je een video-archief van respectievelijk tien en dertig dagen.

Het kiezen van een beveiligingscamera hangt samen met de plek die beveiligd moet worden. Camera’s hebben verschillende kijkhoeken. Dit bepaalt hoe groot het gebied is dat in beeld wordt gebracht. Sommige camera’s hebben een vaste lens waardoor je de kijkhoek niet kunt wijzigen. Een kijkhoek van 90 graden komt veel voor, maar er zijn ook camera’s met een bredere kijkhoek van 140 graden (bijvoorbeeld de Pro Wire-Free Camera van D-Link). Andere camera’s beschikken over een variabele lens. Er kan dus worden ingezoomd.

Van belang is verder de resolutie van de camera. Een resolutie van 720p is uiteraard minder scherp dan 1080p. Er zijn inmiddels ook beveiligingscamera’s die in 4K filmen, waaronder de Nest Cam IQ Indoor. Die camera gebruikt zelfs infraroodtechnologie waardoor het maken van beelden ‘s nachts mogelijk is. Belangrijk, want het dievengilde kan in het donker toeslaan en je wilt dan wel beschikken over herkenbare beelden.

©PXimport

Meeluisteren

Beveiligingscamera’s hebben soms microfoons aan boord. Zo kun je horen wat de inbrekers tegen elkaar zeggen en in welke taal. Dat geeft de politie mogelijk aanknopingspunten. Op sommige camera’s zit een luidspreker waardoor je kunt praten met de indringers en ze hopelijk kunt afschrikken. Een bijzondere camera is de Floodlight Cam van Ring (ook bekend van de slimme deurbellen, zie kader). Behalve een camera beschikt dit apparaat over twee bijzonder felle lichten. Als er een onbekend persoon wordt gesignaleerd, ontvang je een bericht op de smartphone. Via de camera kun je live meekijken. Als je besluit dat het niet pluis is, kun je een alarm van 110 decibel laten afgaan! Ook kun je de twee lampen van maar liefst 3000 lumen activeren.

©PXimport

Slimme deurbellen

Behalve beveiligingscamera’s zijn er ook deurbellen met ingebouwde camera. Die zijn vooral bedoeld om op afstand te zien wie er aanbelt en eventueel de deur open te doen (in combinatie met een slim slot). Ook voor beveiliging kunnen ze hun waarde bewijzen. Zo beschikt de Google Nest Hello over gezichtsherkenning, zodat je ziet er wie er allemaal voor de deur staat. Als een onbekend persoon voor de deur staat te dralen, maar niet aanbelt, zal hiervan melding worden gemaakt – mogelijk belangwekkende informatie. Als iemand wel aanbelt, kun je op afstand met deze persoon praten. Zo kun je bijvoorbeeld aan de pakketbezorger vragen of hij het pakketje bij de buren achter kan laten. Niet alle digitale deurbellen hebben gezichtsherkenning.

©PXimport

Sensoren

Om in de gaten te houden of een inbreker via een raam of deur binnendringt, zijn er magneetcontacten. Er worden zowel op de deur (of het raam) als in het kozijn contacten aangebracht. Als die dicht bij elkaar zijn (gesloten toestand) is er niets aan de hand, maar zodra de afstand tussen beide contacten te groot wordt, gaat er een bericht naar het alarmsysteem. Vaak is er ook een sabotage-alarm: zodra iemand tracht hardhandig de magneetcontacten te verwijderen, klinkt er eveneens alarm. Voor ramen zijn er bovendien de glasbreuksensoren. Dit zijn akoestische sensoren die het breken van glas direct signaleren en doorseinen naar het alarmsysteem.

©PXimport

Wat kost het?

De kosten voor een slim alarmsysteem zijn afhankelijk van enkele specifieke keuzes. Ten eerste de apparatuur zelf. Welke camera’s en sensoren kies je, en hoeveel heb je er nodig? Je kunt natuurlijk zelf een aantal beveiligingsapparaten bij elkaar zoeken en daarmee het huis beveiligen, maar veel webwinkels bieden starterspakketten aan. Ze bestaan vaak uit een aantal bewegingsmelders, magneetcontacten, camera’s en waar nodig een basisstation. Soms zit er ook een bedieningspaneel in het pakket waarmee je het alarm centraal in huis kunt regelen. Dit vormt een alternatief voor bediening met een app. De prijzen voor dit soort pakketten beginnen bij ongeveer honderd euro waarmee je een klein huis beveiligt. Een voorbeeld van een leverancier van zo’n pakket is Gigaset. Het systeem kan bediend worden via een app. Uiteraard is het mogelijk het systeem later uit te breiden door losse onderdelen bij te kopen.

Wie voor een luxe pakket gaat (geschikt voor een groter huis) betaalt een stuk meer. Zo levert Somfy een uitgebreid pakket voor zo’n 700 euro. Daarin zit een bedieningspaneel, enkele magneetcontacten, bewegingsmelders en een sirene. Ook zit er een afstandsbediening in waarmee gezinsleden het systeem gemakkelijk aan en uit kunnen zetten. Camera’s zijn een relatief dure componenten binnen een beveiligingssysteem. Daarom worden met name de voordelige pakketten zonder geleverd. Je kunt ze wel los aanschaffen. Let wel op of de camera samenwerkt met eerder gekochte onderdelen.

©PXimport

Abonnementskosten

Een tweede kostenpost betreft eventueel terugkerende abonnementskosten. Veel slimme systemen werken met cloudopslag. Daar betaal je een maandbedrag voor. Het abonnement van Google Nest kwam al even voorbij: dat begint bij 5 euro per maand voor opslag van vijf dagen aan opnamen. Ring, leverancier van slimme deurbellen en camera’s, heeft een abonnement vanaf 3 euro per maand. Je krijgt dan toegang tot 30 dagen videogeschiedenis voor een camera. Heb je meerdere camera’s van dit merk, dan kom je snel uit bij het maandabonnement van 10 euro dat een onbeperkt aantal camera’s ondersteunt.

Sommige (veelal wat duurdere) systemen bieden een koppeling met een centrale meldkamer. Als het alarm afgaat, komt de melding niet alleen bij de bewoner binnen, maar ook bij een centralist. Die zal ook in eerste instantie contact zoeken met de bewoners van het huis. De centralist zal niet meteen de politie bellen gezien de vele valse meldingen van alarmsystemen. Pas als er bevestigd is dat er daadwerkelijk wat aan de hand is, wordt de politie ingeschakeld. Uiteraard is een dergelijke dienst niet gratis, maar betaal je hiervoor.

Leveranciers

Als we kijken naar leveranciers van slimme alarmsystemen, dan komen we bekende namen tegen zoals Google Nest, Somfy en Gigaset. Bij deze systemen is opslag in de cloud vaak belangrijk. Dit geldt met name als er camera’s worden gebruikt. In dat geval zit je al snel vast aan een abonnement om de beelden terug te kunnen kijken. Er zijn enkele leveranciers waarbij je beelden (ook) op een sd-kaart kunt opslaan. Dit zijn minder algemeen bekende merken zoals Eufy, Ezviz en Arlo. Wil je graag een koppeling met een centrale meldkamer? Kijk dan naar leveranciers zoals WoonVeilig, Verisure en SmartAlarm. Reken op extra maandelijkse kosten van minimaal 15 euro per maand.

▼ Volgende artikel
Zomerklaar zonder sportschool: zoveel calorieën verbrand je met huishoudelijke klussen
© ID.nl
Huis

Zomerklaar zonder sportschool: zoveel calorieën verbrand je met huishoudelijke klussen

Wil je voor de zomer nog snel een paar kilo kwijt? Daarvoor hoef je echt niet meteen naar de sportschool. Wie thuis flink de handen uit de mouwen steekt, verbrandt namelijk meer calorieën dan je misschien denkt. Schoonmaken, tuinieren, tillen, traplopen en zelfs strijken: elke klus is een mini-workout op zich!

In dit artikel lees je hoe verschillende huishoudelijke klussen bijdragen aan je dagelijkse verbranding, hoe zwaar ze werkelijk zijn en hoe je ongemerkt toch behoorlijk actief bezig bent. Inclusief handige tabel waarin je snel ziet hoeveel calorieën je met dagelijkse klussen verbrandt!

Lees ook: 7 fruitsoorten die je het beste kunt eten als je wilt afvallen

Stofzuigen, dweilen en ramen lappen

Schoonmaken verhoogt je hartslag. Neem bijvoorbeeld stofzuigen. Wat op het eerste gezicht een simpele klus lijkt, vraagt toch flink wat beweging. Je loopt heen en weer, draait je romp, buigt, strekt je armen en soms moet je zelfs de meubels verplaatsen. Al met al ben je dus constant in beweging. Als je dit een half uur volhoudt in een flink tempo, verbruik je al gauw 85 tot 100 calorieën, afhankelijk van je gewicht. Dweilen, waarbij je kracht zet vanuit je schouders en bovenlichaam, kost nog wat meer energie.

Ook ramen lappen is intensiever dan het lijkt. Vooral als je boven je hoofd werkt of telkens naar boven en beneden moet reiken. Wie de binnen- en buitenkant van de ramen op één dag aanpakt, heeft aan het einde van de middag vaak spierpijn in zijn of haar armen. En dat is precies het punt: hoe meer spiergroepen je gebruikt, hoe hoger je verbranding.

Strijken, bedden verschonen en wassen

Er zijn ook klussen die niet direct als 'sportief' voelen, maar wel degelijk bijdragen aan je verbranding. Strijken bijvoorbeeld. Je staat vaak lang op één plek, beweegt constant met je armen, en als je het in een stevig tempo doet, verbrand je tot zo'n 75 calorieën per uur. Dat is weliswaar minder dan bij dweilen of traplopen, maar het telt op. Zeker als je er een gewoonte van maakt om tijdens het strijken lichtjes door je knieën te buigen of steeds kleine stapjes naar links en rechts te zetten.

Ook bedden verschonen is een onderschatte klus. Matrassen optillen, hoeken van hoeslakens strak trekken, dekbedden schudden – het is een kleine workout op zich. Hier werk je met je hele lichaam, en dat merk je ook aan je ademhaling. Haal je drie bedden af en maak je ze opnieuw op? Dan ben je zo twintig tot dertig minuten bezig, goed voor 100 tot 150 calorieën, afhankelijk van hoe vlot je doorwerkt.

Wassen en de was ophangen zijn ook actieve bezigheden. Zeker als je de was buiten aan de lijn hangt. Je tilt, reikt, draait, bukt – beweging zat. De extra inspanning zit 'm vaak in de herhaling: een paar wasjes op één dag betekent veel heen en weer lopen, tillen en ophangen.

©Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Traplopen, sjouwen en tillen

Huishoudelijke taken waarbij je trappen loopt of moet sjouwen, zoals de wasmand naar zolder brengen of boodschappen uitladen, leveren relatief veel verbranding op in korte tijd. Traplopen is zelfs een van de meest intensieve activiteiten binnenshuis. Je tilt bij elke stap je eigen lichaamsgewicht omhoog. Als je meerdere keren per dag de trap op en af gaat, tikken de calorieën ongemerkt aan. Of beter gezegd, af.

Ook het verplaatsen van meubels, dozen of zelfs een volle stofzuiger draagt bij aan je dagelijkse verbranding. Vooral als je zware dingen van beneden naar boven brengt, of vanuit een onhandige hoek moet tillen, activeer je meerdere spiergroepen tegelijk.

In de tuin werken

Zodra het weer het toelaat, lonkt het buitenleven. En ook daar liggen genoeg kansen om te bewegen zonder dat het als sport voelt. Onkruid wieden, snoeien, de heg knippen, bladeren harken of gras maaien met een handmaaier – allemaal activiteiten waarbij je langdurig in beweging bent en je spieren aan het werk zet.

Tuinieren is vooral goed voor je core (je rompstabiliteit), rug en benen. Wie af en toe een kruiwagen vol tuinafval moet verplaatsen of met potgrond aan de slag gaat, zet bovendien kracht. Het voordeel is dat je in de tuin vaak langer doorwerkt dan je van tevoren had gepland. En dan heb je zo ongemerkt al 300 tot 400 calorieën verbrand.

Tempo, houding en afwisseling maken het verschil

Hoeveel energie je verbruikt bij huishoudelijke klussen, hangt sterk af van de manier waarop je ze aanpakt. Werk je rustig of stop je steeds tussendoor, dan ligt het verbruik lager. Maar zet je een muziekje op, verhoog je het tempo en werk je gefocust, dan kan het best pittig zijn.

Ook je houding speelt een rol. Wie uit de rug tilt of verkeerd draait, loopt eerder tegen blessures aan. Buig dus vanuit je knieën, houd je rug recht en span je buikspieren aan tijdens het werk. Dat is niet alleen veiliger, maar zorgt er ook voor dat je meer spiergroepen activeert.

Afwisseling is ook belangrijk. Wissel staan en zitten af, combineer zware taken met lichtere en neem korte pauzes als je langer dan een uur bezig bent. Dat maakt het huishouden fysiek beter vol te houden én leuker.

Weinig extra moeite, wél effect

Het mooie van calorieën verbranden met het huishouden is dat het weinig extra moeite kost. Je moet het toch doen – en met een iets actievere aanpak profiteert je lichaam er ook van. Zeker als je de hele dag achter een bureau zit, zijn deze klusjes een welkome onderbreking. Je komt even in beweging, gebruikt je spieren, en maakt ondertussen ook nog je huis of tuin een stukje netter.

Wie het effect groter wil maken, kan het combineren met lichte extra beweging zoals een dagelijkse wandeling, wat rek- en strekoefeningen of fietsen naar de supermarkt in plaats van met de auto. Alles bij elkaar ben je dan actiever dan je denkt, zonder dat het als sporten voelt.

©Dmytro Vasylenko

Tot slot

Natuurlijk vervangt stofzuigen geen rondje hardlopen en is ramen zemen niet hetzelfde als krachttraining. Maar als je het slim aanpakt, kun je op een dag toch een paar honderd calorieën extra kwijtraken, gewoon door bezig te zijn. De truc zit 'm in bewuster bewegen, klussen afwisselen en jezelf af en toe net wat meer uitdagen.

Dus als je je afvraagt hoe je zonder sportkleding en sportschoolabonnement fitter de zomer ingaat: kijk eens rond in huis. Grote kans dat je schoonmaakdoek, wasmand of kruiwagen je daarbij meer helpen dan je dacht.

In onderstaande tabel zie je hoeveel calorieën je verbrandt met huishoudklussen. *
KlusCalorieën/uur (72 kg)Calorieën/uur (85 kg)
Stofzuigen175205
Dweilen195230
Ramen lappen185215
Strijken8095
Bed verschonen140165
Wassen en ophangen120140
Traplopen540640
Boodschappen sjouwen/inruimen210250
Onkruid wieden170200
Gras maaien (duwmaaier)260305
Harken180210
Snoeien of zagen235275

*Hoeveel je weegt, heeft daar ook invloed op. 72 kilo is het gemiddelde gewicht van vrouwen in Nederland; 85 kilo van mannen. Voor beide gewichtsklassen hebben we het verbruik uitgerekend.

▼ Volgende artikel
Dit is de ideale temperatuur voor jouw koelkast en vriezer
© yaroslav1986
Huis

Dit is de ideale temperatuur voor jouw koelkast en vriezer

De temperatuur van je koelkast is belangrijker dan je misschien denkt. Als je 'm goed instelt, blijft je eten niet alleen langer vers, maar voorkom je ook verspilling én nare luchtjes.

Na het lezen van dit artikel weet je:

  • Welke temperatuur het beste is voor de koelkast en vriezer
  • Hoe je de temperatuur nauwekeurig meten in je koelkast of vriezer
  • Hoe je de koelkast of vriezer het beste kunt indelen
  • Hoe je warmteverlies voorkomt
  • Hoe je energie kunst besparen met je koelkast of vriezer

Ook interessant: Is het tijd voor een nieuwe koelkast?

Wat is de beste temperatuur voor je koelkast?

De gouden standaard? 4 graden Celsius. Daarmee zit je voor de meeste etenswaren helemaal goed. Mocht jouw koelkast hoger of lager staan, dan weet je dus wat je te doen staat. Maar let op: die 4 graden geldt niet overal in je koelkast. Onderin is het meestal wat koeler, omdat koude lucht naar beneden zakt. In de deurvakken – waar je telkens warme lucht binnenlaat als je de deur opentrekt – is het juist wat warmer. Zeker als je koelkast goed vol zit, kunnen de verschillen flink oplopen.

Wil je het zeker weten? Plaats dan op verschillende plekken een simpele koelkastthermometer en check of alles binnen de perken blijft. Zit er meer dan 3 graden verschil tussen boven en onder, of tussen het midden en de deur? Dan is het tijd om de boel wat slimmer in te richten.

Wist je dat sommige voedingsmiddelen gevoeliger voor temperatuurschommelingen zijn? Vlees, vis, zuivel en eieren moeten strikt op 4 °C worden bewaard. Groenten en fruit kunnen daarentegen ook bij lagere temperaturen goed gedijen in de groentelade.

Tips voor de juiste koelkasttemperatuur:
Gebruik een koelkastthermometer om de temperatuur goed in de gaten te houden.
Zet gevoelig voedsel, zoals vlees, op de middelste planken.
Bewaar producten die tegen een lagere temperatuur kunnen, zoals groenten, onderin.

©Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy

Wat is de juiste vriezertemperatuur?

Voor je vriezer geldt één ijskoude regel: -18 graden Celsius is de sweet spot. Op die temperatuur liggen bacteriën en schimmels stil als een standbeeld, en blijft je eten dus veilig bewaard – soms wel maandenlang. Veel vriezers kunnen nóg kouder, maar dat heeft weinig zin. Het kost alleen extra stroom en levert geen voordelen op.

Check ook eens het sterrensysteem op je vriezer: hoe meer sterren, hoe beter hij in staat is om je eten langdurig in topconditie te houden. En twijfel je of jouw diepvries koud genoeg is? Met een vriezerthermometer weet je het zo. Want hoe warmer het wordt, hoe sneller je eten achteruitgaat, en dat is zonde van je boodschappen én je energie.

Tips voor de optimale vriezertemperatuur:
Gebruik een vriezerthermometer om de temperatuur in de gaten te houden.
Stel je vriezer niet kouder in dan nodig. Elke graad lager kost 5% meer energie.
Plaats nieuwe producten zoveel mogelijk rondom al ingevroren voedsel.
Laat warme gerechten eerst afkoelen voordat je ze invriest.
Zet je vriezer niet in de volle zon of naast een warmtebron zoals de oven.
Ontdooi je vriezer regelmatig.

©Hedgehog94

Hoe stel je de temperatuur in?

Hoe je de temperatuur precies instelt, hangt af van het soort koelkast of vriezer dat je hebt. Heb je een klassiek model met een draaiknop? Dan doe je het een beetje op gevoel. Voor je koelkast zit je meestal goed op stand 3 of 4, voor de vriezer op stand 5. Een losse thermometer is dan geen overbodige luxe om te controleren of je echt rond de 4 °C (koelkast) en -18 °C (vriezer) zit.

Nieuwere apparaten maken het je makkelijker: met een digitaal display stel je de temperatuur tot op de graad nauwkeurig in. En met een slimme koelkast kun je zelfs vanaf je vakantieadres even de boel bijstellen via een app. Ideaal als je vergeten bent dat restje stoofpot erin te zetten voordat je wegging.

Een paar praktische tips: zet je koelkast niet pal naast het fornuis of een radiator – dat maakt 'm onnodig lui. Laat warme gerechten eerst even afkoelen voordat je ze in de koelkast zet, anders raakt de temperatuur van de hele inhoud uit balans. En check af en toe of de deur nog goed sluit. Versleten rubbers laten koude lucht ontsnappen en dan is je energiezuinige instelling voor niks geweest.

Ook interessant: Koelkastproblemen? Zo los je ze op!

©WEBSERVIS

Slim koelen, minder stroom verbruiken

Je koelkast en vriezer staan dag en nacht aan, dus alle kleine beetjes energiebesparing tellen. Begin bij de basis: kies bij de aanschaf voor een energiezuinig model, bij voorkeur eentje met label A. Die zijn flink zuiniger dan oudere of minder efficiënte modellen, en dat merk je uiteindelijk op je energierekening.

Ook de details maken verschil. Controleer minstens één keer per jaar de deurrubbers. Sluiten die niet meer goed aan? Dan ontsnapt er koude lucht en moet je apparaat overuren draaien om alles koel te houden. Houd de deuren sowieso zo veel mogelijk dicht; hoe korter je 'm opent, hoe minder warmte erin komt.

Nog een gouden tip: laat je koelkast en vriezer ademen. Zorg voor genoeg ruimte rondom, vooral aan de achterkant, zodat de warmte netjes kan worden afgevoerd. Zit de boel vol stof? Maak dan even de condensor schoon. En vergeet je vriezer niet af en toe te ontdooien. IJs op de wanden klinkt koud, maar werkt juist als een isolerend jasje, en dat kost extra stroom.