Philips Hue-bediening: bluetooth of wifi?

© PXimport

Philips Hue-bediening: bluetooth of wifi?

Geplaatst: 29 september 2019 - 08:53

Aangepast: 24 november 2022 - 13:43

Wesley Akkerman

Philips Hue biedt tegenwoordig ook lampen aan die bluetooth ondersteunen. Dat is een prima alternatief natuurlijk, maar dan bestaan er wel enkele beperkingen waar je rekening mee moet houden. Ga je toch dan toch voor bluetooth of houd je het op wifi?

De nieuwe Philips Hue-lampen met een GU10- of E27-fitting kunnen helaas niet evenveel als de lampen met het Zigbee-protocol, die je via de wifiverbinding bedient. Zo moet je ervoor zorgen dat je een andere app downloadt, namelijk Philips Hue Bluetooth (Android, iOS). Op de verpakking van de lamp staat duidelijk aangegeven of je deze app nodig hebt of niet. Zie je het niet staan, dan kun je die lampen dus níet met bluetooth, alleen met wifi, bedienen.

Verschillen Philips Hue met bluetooth of Zigbee

Eén van de beperkingen is dat je slechts tien lampen in totaal kunt toevoegen aan de app, tegenover vijftig in de andere Philips Hue-app. Daarnaast moet je altijd in de buurt zijn om de lampen te bedienen, wat natuurlijk logisch is omdat je met bluetooth te maken hebt. Je kunt de lampen niet vanaf een andere locatie bedienen, omdat je géén gebruikmaakt van de bridge die nodig is om de lampen met wifi te kunnen bedienen. Daarom moet je ook zorgvuldiger met schema’s omgaan, zul je nu denken, maar ook dan hebben we slecht nieuws: timers en schema’s worden niet ondersteund.

Daarnaast is het niet mogelijk accessoires te combineren met de bluetoothlampen en kun je gebruikmaken van één stemassistent, namelijk Amazon Alexa. Met een commando als “Alexa, dim the lights” kun je gelukkig dus nog wel het één en ander regelen zonder de applicatie. Verder is het zonde dat de ontwaak- en slaapfuncties ook niet beschikbaar zijn. De lampen gaan dus niet geleidelijk aan vroeg in de ochtend en gaan ook niet geleidelijk uit aan het einde van de dag. De ledlampen combineren met een Philips Ambilight behoort ook niet tot de mogelijkheden.

Philips Hue-bediening: bluetooth of wifi?-18819117

© PXimport

Overeenkomsten Philips Hue met bluetooth of Zigbee

Bovenstaande klinkt natuurlijk hartstikke negatief, maar dat hoeft niet zo te zijn. Als jij slimme lampen zoekt die het wifinetwerk met rust laten, dan heb je al meteen gevonden wat je zocht. Bovendien zijn er wel degelijk overeenkomsten te vinden. Zo is het mogelijk dat je de lampen zelf dimt via de app, de lichtschakelaar van Philips Hue gebruikt en zowel de temperatuur als warmte van het licht instelt. Bovendien kunnen de lampen tot zestien miljoen kleuren weergeven en is het mogelijk gebruik te maken van vooraf ingestelde scenes.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000