ID.nl logo
Huis

Zo kun je geld verdienen met vloggen

Vloggen is de laatste tijd veel in het nieuws geweest, maar wat is dit nu precies? Hoe begin je je eigen vlog en welk gereedschap heb je nodig? In dit artikel lees je er alles over en vertellen we je bovendien hoe je met je vlog geld kunt verdienen.

Het woord vlog is een afkorting van videoblog, wat weer een afkorting is van videoweblog. Een vlog is een verzameling video’s en kan gezien worden als een soort web-tv. Als vlogger plaats je om de zoveel tijd een nieuwe video waar je volgers op kunnen reageren. Als vlogger moet je zelf ook actief met je gebruikers communiceren, dit is cruciaal voor de populariteit van je vlog. De meeste vloggers gebruiken YouTube als medium, simpelweg omdat je hiermee de meeste exposure creëert. Er zijn echter ook andere platforms om als vlogger actief te zijn, zoals Vine of Facebook dat door mensen als vlogplatform gebruikt wordt.

©PXimport

01 Plan

Het belangrijkste voor je vlog is dat je een goed idee hebt wat je wilt overbrengen. Ga je een soort nieuwsvlog maken of bespreek je bijvoorbeeld nieuwe computerproducten in een wekelijkse show? Omdat er al zoveel vlogs zijn, is het handig om eerst research te doen om te zien of jouw idee al bestaat. Waarin verschilt je opzet van bestaande vlogs en wat maakt jouw opzet uniek? Ook moet je jezelf afvragen of je wel het type voor een vlog bent. Het is namelijk cruciaal dat je op gezette tijden nieuwe inhoud plaatst en dat je dit een tijdje kunt volhouden. Ook moet je de tijd en energie hebben om met je gebruikers te communiceren via het reactieveld op YouTube of via Twitter. Vloggen is een sociale bezigheid. Niemand is geïnteresseerd in vlogs waar de maker alleen inhoud uploadt en zich verder stil houdt.

©PXimport

02 Platform

Veruit de meerderheid van vloggers verspreidt zijn of haar video’s via YouTube. Logisch, want de site is de bekendste videosite en trekt de meeste bezoekers. Een ander voordeel is dat YouTube een goedwerkend programma heeft om geld te genereren met geüploade video’s. Je kunt nog niet je baan opzeggen, maar als je een succesvolle vlog hebt, is het wel degelijk mogelijk om een zakcentje met je video’s te verdienen. YouTube is uiteraard niet het enige medium voor een vlog. Concurrent Vimeo is een goede optie, al is Vimeo meer gericht op professionele videomakers. Dailymotion is een goed alternatief dat ook de mogelijkheid biedt om geld te verdienen met je video’s. Net als bij YouTube toont dit medium advertenties voorafgaand aan je video.

©PXimport

Vine

Vine is een dienst waar je extreem korte video’s kunt uploaden. Een Vine is zes seconden en wordt ook wel een microblogging-dienst genoemd. Het zwaartepunt ligt op grappige video’s en stopmotion-verhaaltjes. Met de app kun je steeds korte fragmentjes opnemen met de opneemknop. Deze worden dan automatisch als één video gemonteerd. Een populaire Nederlandse Vine-vlogger is Twan Kuyper. Hij heeft inmiddels meer dan twee miljoen volgers.

©PXimport

Snapchat

Snapchat lijkt een niet voor de hand liggende keuze voor vlogs, omdat de video’s maar tijdelijk via de app te zien zijn. Toch wint Snapchat aan populariteit. Als je dagelijks nieuwe korte updates wilt sturen, is de app heel geschikt. Ons zustermerk Hyped heeft trouwens een Snapchat-vlog met dagelijks meerdere korte video’s.

03 YouTube

Om te beginnen met vloggen op YouTube, moet je een Google-account hebben. Als je je vlog niet met je persoonlijke Google-account wilt aanmaken, dan ga je naar YouTube en klik je op Inloggen. Op de volgende pagina kies je voor Account maken en geef je je gegevens op. Als eerste verzin je een pakkende naam voor het kanaal van je vlog. Dit doe je door

te gaan en op Een bedrijfsnaam of andere naam gebruiken te klikken. Achter Naam van merkaccount vul je de naam in. Klik op Bannerafbeelding toevoegen om een foto als achtergrond van je videokanaal in te stellen en vergeet ook niet om een beschrijving van je kanaal bij Kanaalbeschrijving op te geven. Als je op het tandwiel klikt en de schuif achter De lay-out van je kanaal aanpassen aanzet, dan kun je nog veel meer aanpassingen doen. Zo kun je secties aan je pagina toevoegen of bepaalde videokanalen die je zelf interessant vindt aan jouw kanaal toevoegen. Klik op Een sectie toevoegen om een onderdeel aan je kanaal toe te voegen.

©PXimport

04 Video uploaden

Als je YouTube gebruikt, dan heb je waarschijnlijk je video al opgenomen en met een ander programma bewerkt. Je video kun je vervolgens naar YouTube uploaden door bovenin op Uploaden te klikken. Sleep je bestand van de verkenner naar het YouTube-scherm. De dienst accepteert allerlei bestandsformaten. Standaard worden video’s openbaar op YouTube gezet, maar als je een privévideo wilt uploaden, selecteer je Privé. Met de optie Verborgen maak je video’s alleen zichtbaar voor mensen die abonnee zijn van je YouTube-kanaal en die een link van jou via een mailtje krijgen. De volgende stap is om je video een duidelijke naam te geven en bij Beschrijving kort te vertellen waar de video over gaat. Tags helpen je aan een groter publiek en het is dus handig om achter Tags een paar duidelijke trefwoorden aan te geven. Onderin geeft YouTube je een paar opties om als videominiatuur in te stellen. Kies de miniatuur die het beste de inhoud van je video weergeeft. Als je je video op Openbaar hebt gesteld, kun je bij Voeg een bericht toe aan je video een tekst opgeven en een vinkje voor het Twitter-icoontje zetten. In het volgende venster koppel je je YouTube-account aan je Twitter-account. Klik op Publiceren om je video naar je kanaal te uploaden. Op de volgende pagina zie je de directe url van je video.

©PXimport

Synchronisatieproblemen

Het kan zijn dat YouTube een melding geeft dat de audio en video van je geüploade materiaal niet goed gesynchroniseerd wordt. Als je deze melding krijgt, lees dan even de hulppagina van YouTube door om het probleem op te lossen.

©PXimport

05 Vertaling en ondertiteling

Wil je een Nederlandstalige video beschikbaar stellen voor een internationaal publiek? Geef dan een vertaling van de titel en de omschrijving op. En voeg een ondertiteling aan je video toe. Hiervoor klik je op je profielfoto rechts bovenin en kies je voor Creator Studio. Onder Video’s kies je de juiste video en klik je op Bewerken. Selecteer Vertalingen en kies Nederlands onder Oorspronkelijke taal. Onder Vertalen naar het selecteer je Engels en voeg je de Engelse titel en de beschrijving in. Ga naar Ondertiteling en selecteer Nederlands als videotaal. Klik op Nieuwe ondertiteling toevoegen en kies Engels. Kies voor Nieuwe ondertiteling maken en in het volgende venster verschijnt een tijdlijn. Je kunt nu door de video navigeren en als je een bepaalde zin wilt vertalen, geef je de ondertiteling links aan en klik je op het plusje. Om de ondertiteling langer of korter in beeld te laten, versleep je de linker- of rechterkant van de tekst in de tijdlijn. Sluit af door op Publiceren te klikken.

©PXimport

06 Software

Afhankelijk van het soort video dat je naar YouTube wilt uploaden, is het noodzakelijk om je video voor het uploaden te bewerken. Bijvoorbeeld om scenes te snijden die je met je camera hebt opgenomen of om titels aan je video toe te voegen. Er is veel software voor zowel pc als Mac te vinden, maar de meeste kosten wel geld. Bekende editing-softwarepakketten zijn Adobe Premiere, CyberLink Power Director en Apple Final Cut Pro. Een goede gratis optie is Lightworks. Met de Free-versie kun je de meeste simpele bewerkingen prima doen. Het programma kan vrij onoverzichtelijk ogen als je weinig ervaring hebt met videobewerkingssoftware. Werk je op een Mac, dan is iMovie een goed programma. Voor vijftien euro heb je een handige video-editor van waaruit je meteen naar YouTube kunt uploaden. Er zijn ook een aantal online video-editors waarmee je je video’s kunt bewerken. WeVideo en Magisto zijn goede opties. Beide sites bieden gratis accounts aan, maar bij WeVideo wordt een watermerk toegevoegd en bij Magisto kun je video’s van maximaal 75 seconden creëren. YouTube heeft zelf ook een

.

©PXimport

07 Hardware

Je kunt video’s tegenwoordig prima schieten met je smartphone of de interne camera van je laptop, maar als je professionelere video’s wilt maken, is het een goed idee om in apparatuur te investeren. Het belangrijkste is uiteraard een goede camera. Als je veel beweegt met je camera is het handig dat je beelden automatisch gestabiliseerd worden. De bekendste camera voor dit soort doeleinden is de GoPro, maar ook een camera als de Canon Legria Mini kan een goede keuze zijn voor het maken van vlogs. Beide camera’s beschikken over wifi zodat je makkelijk video’s kunt versturen of zelfs meteen kunt uploaden. In sommige gevallen kan het ook noodzakelijk zijn dat je een goede microfoon aanschaft, bijvoorbeeld als je screencasts of game-recensies in een vlog behandelt. Er zijn tegenwoordig goede usb-microfoons verkrijgbaar, zoals de Blue Yeti, de Samson Meteor of de Audio-Technica AT2020USB. Een goede usb-microfoon kost ongeveer zo’n 100 tot 150 euro.

©PXimport

08 Geld verdienen met YouTube

Een vlog maken is een leuke bezigheid. Nog leuker wordt het als je er geld mee kunt verdienen. Met YouTube is dit makkelijk. Het enige wat je moet doen, is ervoor zorgen dat je video duizenden keren wordt bekeken. YouTube betaalt namelijk geld voor elke keer dat iemand jouw video bekijkt. Het bedrijf verdient geld met het verkopen van reclame aan bedrijven, deze reclame wordt voorafgaand aan je video afgespeeld en zie je op de site van YouTube tussen jouw weergegeven video’s. Hoeveel geld je precies met YouTube kunt verdienen, is niet makkelijk in te zien. Het is namelijk niet zo dat YouTube je een vast bedrag per bekeken video geeft. Het is afhankelijk van hoe mensen reageren op de reclames die voor of tijdens jouw video’s worden getoond. Adverteerders bepalen hoe zij willen afrekenen. Dit kan bijvoorbeeld per duizend kijkers zijn. Of hoe lang kijkers de video bekijken, of op een aantal kijkers dat naar aanleiding van reclame doorklikt naar de website van de adverteerder.

©PXimport

09 Inkomsten genereren

Om geld te kunnen verdienen met YouTube, moet je je wel wat inschakelen. Ga

en klik onder Inkomsten genereren op Kies je land/locatie, selecteer Nederland en geef eventueel achter Zoekwoorden per kanaal een paar relevante woorden aan. Sluit af door op Opslaan te klikken. Ga terug naar Status en functies en klik nu op Inschakelen onder Inkomsten genereren. Kies Mijn account inschakelen en stem in met de voorwaarden. In het volgende venster kies je op welke manier reclames worden weergegeven in je video’s. Klik op Voorbeeld achter elke optie om te zien hoe het type reclame eruit ziet. Je zult nu zien dat er bij Videobeheer een dollarteken achter elke video verschijnt. Is het dollarteken groen, dan betekent dit dat inkomsten zijn ingeschakeld. Om te weten te komen hoeveel geld je per video hebt verdiend, kun je in het vervolg naar Analytics / Opbrengst navigeren. Om geld daadwerkelijk te kunnen incasseren, moet je je YouTube-kanaal aan een Google AdSense-account te koppelen. De blauwe balk bovenin blijft je hier aan herinneren. Klik op Mijn account linken en doorloop de aanmeldingsinstructies.

©PXimport

Productplaatsing

Een andere manier om geld te verdienen met je video’s is om een contract met een bedrijf aan te gaan. Als je een succesvolle vlog hebt, zijn bedrijven geïnteresseerd om je bijvoorbeeld producten aan te bieden die je dan in je video’s kunt bespreken of simpelweg in beeld neerzet. Het is wel noodzakelijk dat je YouTube hierover informeert door naast een video op Bewerken te klikken en naar het tabblad Geavanceerde instellingen te gaan en onder Contentvermelding een vinkje voor Deze video bevat een betaalde promotie, zoals betaalde productplaatsing, sponsoring of aanbevelingen te zetten.

©PXimport

10 Promotie

Om duizenden kijkers naar je video te lokken, moet je uiteraard je vlog promoten. Zelf kun je dit doen via je eigen sociale mediakanalen. Je kunt ook een YouTube-banner op je website plaatsen. Hier download je logo’s die je op je site kunt plaatsen. Ook moet je ervoor zorgen dat je zoveel mogelijk informatie over je video in je trefwoorden en de beschrijving van de video toevoegt. Recenseer je producten in je vlog, voeg dan bijvoorbeeld het modelnummer en de UPC (Universal Product Code, oftewel streepjescode) aan de beschrijving toe. Het is ook een goed idee om toe te staan dat andere gebruikers met een code jouw video kunnen insluiten (embedding). Klik hiervoor in Creator Studio naast de video op Bewerken en selecteer Geavanceerde instellingen. Onder Distributie-opties zorg je ervoor dat er een vinkje voor Insluiten toestaan staat. Een andere goede tip is om je video’s in afspeellijsten te groeperen. Je kijkers worden dan na het kijken van een video meteen aangemoedigd om de volgende video in je afspeellijst te bekijken. Je kunt niet alleen je eigen video’s in een afspeellijst zetten, het is handig om ook video’s van andere kanalen erin te zetten. Als je afspeellijst interessant is, heeft dit ook gevolgen voor je eigen video’s. Een tip is om je eigen video’s aan het begin, in het midden en aan het einde van de afspeellijst te zetten.

©PXimport

Adverteren

Je kunt via YouTube tegen betaling je video promoten. Andere gebruikers kunnen jouw video dan te zien krijgen onder de aanbevolen video’s.

Analyseren

Om een goed inzicht te krijgen in het aantal mensen dat je video bekeken heeft en de gemiddelde kijkduur van je video, klik je in Creator Studio op Analytics en kies je voor Overzicht. Hier zie je hoeveel mensen welke video hebben bekeken, welke computersystemen ze hebben gebruikt en uit welk land ze afkomstig waren. Wil je meer details weten, klik dan bijvoorbeeld op Kijktijd. Hier zie je hoe lang bezoekers je video hebben afgespeeld. Dit is een veel waardevoller gegeven dan het aantal clicks op je video. Immers, als je weet dat mensen na tien seconden wegklikken, dan moet je in nieuwe video’s nadenken over hoe je de aandacht van de kijker kunt vasthouden.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 navulbare inkttankprinters voor max 295 euro
© Epson
Huis

Waar voor je geld: 5 navulbare inkttankprinters voor max 295 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een betaalbare printer met navulbare inktreservoirs? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer

Op het moment van schrijven zijn de besproken inkttankprinters bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 295 euro. De prijzen kunnen schommelen.

Epson EcoTank ET-2860

De scherp geprijsde Epson EcoTank ET-2860 is gegarandeerd een goede aankoop. Deze all-in-one-printer is op het moment van schrijven goedkoper dan ooit. Bovendien sleepte dit product onlangs het Beste Koop-predicaat van de Consumentenbond in de wacht. Volgens de Japanse fabrikant bespaar je met de EcoTank ET-2860 tot negentig procent op de inktkosten ten opzichte van een reguliere printer met cartridges. Er is een flessenset bijgesloten, zodat je meteen aan de slag kunt. Hiermee vul je de vier beschikbare kleuren zonder morsen na. Aan de voorzijde kun je het actuele inktniveau aflezen.

Dankzij een hoge printresolutie van 5760 × 1440 dpi leent de EcoTank ET-2860 zich goed voor het afdrukken van foto's. Dat kan in verschillende formaten, bijvoorbeeld 15 × 10 (randloos) en 20 × 13 centimeter. De geïntegreerde scanner ondersteunt een respectabele resolutie van 2400 × 1200 dpi. Daarnaast maak je met dit apparaat eventueel kopietjes. Als je de printer op wifi aanmeldt, voer je vanaf elke computer, tablet en smartphone afdruktaken uit. Voor een bekabelde aansluiting gebruik je als alternatief de usb-poort.

Epson EcoTank ET-4800

Als je geregeld meerdere paperassen scant of kopieert, is de Epson EcoTank ET-4800 een goede keuze. Bovenop bevindt zich namelijk een houder voor automatische documentinvoer. Leg hierin maximaal dertig A4'tjes van pakweg een verslag of rapport. De vellen worden vervolgens een voor een gescand of gekopieerd. Hierdoor hoef je niet elk A4'tje eigenhandig op de glasplaat te leggen. Een pluspunt is dat je de EcoTank ET-4800 zowel draadloos als bekabeld op jouw (thuis)netwerk kunt aansluiten. Op die manier kun je vanaf elk (mobiel) apparaat afdruktaken starten.

Met de bijgesloten flessenset kun je wel een tijdje vooruit. De fabrikant claimt dat de inhoud hiervan overeenkomt met maximaal 72 cartridges. Ga uit van ongeveer 4500 pagina's in kleur. Net zoals de meeste Epson-printers ondersteunt ook dit exemplaar een maximale resolutie van 5760 × 1440 dpi. Je kunt dus foto's scherp uitprinten. Gebruik je fotopapier van 15 × 10 centimeter, dan hebben de uitgeprinte kiekjes geen witranden. Tot slot is er ook nog een fax ingebakken.

HP Smart Tank 5107

Deze prijsvriendelijke inkttankprinter van HP neemt nauwelijks ruimte in beslag, want de Smart Tank 5107 meet slechts 43,5 × 15,7 × 36,2 centimeter. Plaats hem bijvoorbeeld in een kast of op het hoekje van je bureau. Ondanks het compacte formaat hebben de vier navulbare inktreservoirs een gezamenlijke capaciteit van duizenden pagina's. Verder kun je tot zo'n honderd vellen in de papierlade kwijt. De maximale afdrukresolutie bedraagt 4800 × 1200 dpi. Je print foto's in een formaat van maximaal 29,7 × 21 centimeter zonder witranden.

De Smart Tank 5107 heeft een wifi-adapter. Zodra je het apparaat met het thuisnetwerk verbindt, kun je vanaf een willekeurige computer, tablet of smartphone afdrukken. Je hoeft hiervoor niet per se de print-app van HP te installeren. Deze all-in-one-printer kan namelijk overweg met Apple AirPrint en Mopria. Hierdoor benader je de Smart Tank 5107 rechtstreeks vanuit het menu van jouw mobiele toestel. Voor een rechtstreekse verbinding met een pc of laptop is er ook nog een usb-poort beschikbaar.

Lees ook: Mobiel printen vanaf je smartphone of tablet: zo werkt het

HP Smart Tank 7605

De HP Smart Tank 7605 heeft erg veel te bieden. Zo ondersteunt deze all-in-one-printer automatisch dubbelzijdig afdrukken. Zeker wanneer je regelmatig lange documenten uitprint, bespaar je op het papierverbruik. Kopieer of scan je weleens een stapeltje documenten? In dat geval komt de automatische documentinvoer voor maximaal 35 A4'tjes goed van pas. Maak op die manier in één klap een (digitale) kopie. De bovenzijde bevat diverse aanraaktoetsen. Start hiermee bijvoorbeeld een scan- of kopieertaak. Dankzij een respectabele resolutie van 4800 × 1200 dpi is de Smart Tank 7605 voor fotoafdrukken een goede keuze. Er is ook nog een fax ingebouwd.

Fijn is dat de inkttankprinter met 2,4GHz- en 5GHz-netwerken uit de voeten kan. Hiermee vergroot je de kans op een stabiele draadloze verbinding. Je kunt trouwens ook een internetkabel in de netwerkpoort prikken. Dankzij AirPrint-ondersteuning maak je vanaf een iPhone, iPad of ander geschikt Apple-apparaat rechtstreeks printjes. Op andere mobiele apparaten kun je de gebruiksvriendelijke HP Smart-app installeren. Mooi meegenomen is de ruime invoerlade voor maximaal 250 vellen. Voorkom zo dat je steeds papier moet bijvullen.

Canon PIXMA G550

Voor (hobby)fotografen is de Canon PIXMA G550 een uitstekende kandidaat. In tegenstelling tot de andere besproken inkttank-printers heeft dit exemplaar niet vier, maar zes navulbare inktreservoirs. Naast zwart, cyaan, magenta en geel zijn er 'vakjes' voor grijze en rode inkt beschikbaar. Daardoor hebben fotoafdrukken natuurgetrouwe kleuren. Canon belooft dat je met een enkele flessenset maar liefst 3800 kiekjes in een standaardformaat van 15 × 10 centimeter kunt afdrukken. Let op: je kunt met deze fotoprinter niet kopiëren en scannen. Op de iets duurdere Canon PIXMA G650 zijn deze functies wél beschikbaar.

Een voordeel is dat de uitgeprinte kiekjes geen witrand hebben. Zelfs fotoafdrukken op A4-formaat zijn randloos. De maximale afdrukresolutie bedraagt 4800 × 1200 dpi. Je kunt de PIXMA G550 met wifi verbinden en vervolgens vanaf een computer, tablet, smartphone of geschikt fototoestel afdrukken. Ondersteuning voor AirPrint en Mopria is ingebakken, waardoor je de Canon PRINT-app in feite links kunt laten liggen. Print in plaats daarvan gewoon vanuit de standaardmenu's van je smartphone of tablet.

▼ Volgende artikel
Hoe gebruik je AirPods en een Apple TV om films in surround te beleven?
© apple.com
Huis

Hoe gebruik je AirPods en een Apple TV om films in surround te beleven?

De Apple AirPods zijn razend populaire draadloze oordoppen, de Apple TV is dan weer een geslaagde mediaspeler. Voeg de twee samen en je kunt films, tv-series en games beleven in meeslepend 3D-ruimtelijke audio. Dit is hoe je dat doet!

Ruimtelijke audio gebruiken met je Apple TV? In dit artikel leggen we je het uit en:

  • Wat kun je verwachten van Ruimtelijke audio?
  • Wat heb je daarvoor nodig?
  • Hoe stel je Ruimtelijke audio op een Apple TV in?
  • Bij welke apps en streamingdiensten kan dat?
  • Hoe kun je alles personaliseren met je iPhone?

In dit artikel hebben we het over de Ruimtelijke audio-ervaring die je kunt beleven als je bepaalde oordoppen of koptelefoons aan een Apple TV koppelt. Het is enorm indrukwekkend, met geluidseffecten die driedimensionaal rond je worden afgespeeld. Net als in de bioscoop, maar dan bij je thuis. Het werkt even goed of beter dan een soundbar, en is ideaal voor wie alleen tv-kijkt en echt ondergedompeld wil worden in de actie.

Wat kun je verwachten?

Ruimtelijke audio is niet helemaal hetzelfde als Dolby Atmos en ander surroundgeluid. Maar het doel is wel hetzelfde: jezelf onderdompelen in een geluidsbubbel waarbij bijvoorbeeld geluidseffecten van een film 360 graden om je heen te horen zijn. De AirPods voegen daar bovendien headtracking aan toe, waarbij het geluid aan het scherm wordt 'verankerd'. Hierdoor blijven onder meer dialogen altijd uit het beeld komen, wat de kijkervaring realistischer maakt.

Wat heb je nodig?

Ruimtelijke audio (of Spatial Audio) is een Apple-technologie voor hoofdtelefoons die ingebouwd is in de AirPods 3, AirPods 4 (beide modellen) en alle AirPods Pro. Ook de over-ear AirPods Max-hoofdtelefoon is ermee uitgerust. Ruimtelijke audio is er ook bij de Beats Fit Pro, de Beats Studio Pro of de Beats Solo 4. Je hebt dus een van deze toestellen nodig. Om het eenvoudig te houden, spreken we verder in dit artikel alleen over 'AirPods'.

©Apple

Daarnaast moet je beschikken over een Apple TV 4K (alle versies); de nagenoeg identieke Apple TV HD is helaas niet geschikt. Hier ontdek je hoe je het verschil kunt zien. De Ruimtelijke audio-functie is al even beschikbaar, maar voor alle veiligheid kun je via de Instellingen het best even je Apple TV updaten naar de nieuwste versie van tvOS.

©Jamie Biesemans

Hoe moet je alles instellen?

Apple heeft het heel eenvoudig gemaakt om je AirPods met een Apple TV te verbinden. Schakel eerst de Apple-mediaspeler in. Als het hoofdscherm alle apps toont, open je het doosje van je AirPods (of schakel je de hoofdtelefoon in). Bijna onmiddellijk verschijnt er in de bovenhoek een melding. Druk je op de knop met het tv-icoon, dan wordt het geluid van je Apple TV afgespeeld via je oortjes of koptelefoon. Ben je net te laat om de melding te bevestigen? Dan druk je lang op de tv-knop op de Apple-remote en kies je Audio. Hier zie je een lijst van AirPlay-speakers én als het goed is ook je AirPods. 

©Apple

Ruimtelijke audio wordt standaard ingeschakeld. Maar als je zelf in de opties wilt duiken, dan kan dat. Druk opnieuw lang op de tv-knop en klik op het pictogram van de hoofdtelefoon of oortjes (net rechts van de klok). Je ziet dan verschillende opties in een lijst, terwijl de content verder speelt. Zo kun je ook tijdens het bekijken van een film ruisonderdrukking of gespreksdetectie instellen. Iets lager zie je een pictogram van de actieve app (bijvoorbeeld Netflix of Disney+) en in welke kwaliteit audio wordt aangeleverd (bijvoorbeeld Dolby Atmos). Je kunt dan Ruimtelijke audio instellen, met of zonder headtracking. De optie Vast wil zeggen dat je ruimtelijke audio krijgt zonder hoofdtracking. 

©Jamie Biesemans

Welke apps bieden Ruimtelijke audio? 

Niet alle apps en diensten ondersteunen Ruimtelijke audio, maar de meerderheid wél. Nagenoeg alle streamingdiensten, waaronder Netflix, HBO Max en Disney+, bieden deze optie. Via Apple Music op je Apple TV kun je ook veel muziek in surround beleven. Daarnaast zijn er games die het ondersteunen, wat heel fijn werkt. Is de audio die de app levert toch in stereo (bijvoorbeeld oudere muziek), dan kun je nog altijd van ruimtelijke audio genieten door in de Instellingen te kiezen voor Maak stereo ruimtelijk.

©Apple

Zo personaliseer je Ruimtelijke audio

Om geluid realistisch om je heen te creëren, gebruikt het algoritme achter de Ruimtelijke audio-functie een model van het hoofd van een mens. Dat werkt meestal prima. Maar je kunt de ervaring nog natuurlijker maken door het algoritme informatie te geven over jezelf (onder meer over je hoofd- en oorvorm). Dat gebeurt via beelden gemaakt met een TrueDepth-camera. Zo'n camera vind je op recente iPhones (vanaf de iPhone X) waarop minstens iOS 16 draait. 

Het instellen kan dus niet met een iPad of Mac, maar je kunt het persoonlijke profiel dat je creëert op een iPhone wel toepassen op andere Apple-toestellen. Ook de Apple TV. Dit profiel wordt enkel gedeeld tussen jouw apparaten; volgens Apple wordt het bestand versleuteld en niet met het bedrijf gedeeld.

Het instellen van Gepersonaliseerde ruimtelijke audio doe je door de Instellingen op een geschikte iPhone te openen. Tik op je AirPods of AirPods Pro. Ook de Beats Fit Pro, Beats Solo 4 of Beats Studio Pro zijn compatibel met deze functie. Je ziet vervolgens de optie Gepersonaliseerde ruimtelijke audio. Selecteer dit en kies daarna Personaliseer ruimtelijke audio. Er verschijnt een stappenplan waarbij gevraagd wordt om je gezicht op een afstand van 30 cm in beeld te brengen. Daarna moet je langzaam je hoofd heen en weer bewegen om een afbeelding te maken van je oren. Het klinkt misschien wat merkwaardig, maar met deze informatie kan het Ruimtelijke audio-algoritme een betere inschatting maken van hoe je exact hoort.