ID.nl logo
Zo download je video's van YouTube
© PXimport
Huis

Zo download je video's van YouTube

YouTube blijft een populaire dienst om video's te bekijken. Hoewel je filmpjes kunt toevoegen aan een favorietenlijst, kun je ze niet downloaden. Gelukkig zijn er wel wat tools en websites van derde partijen, waarmee dit wel mogelijk wordt.

Tip 01: Via een website

Dat er veel behoefte is aan het kunnen downloaden van YouTube-video's ontdek je wanneer je het intypt in Google. Tientallen, zo niet honderden pagina's die de mogelijkheid bieden om een video te downloaden. Maar welke kun je nu het beste gebruiken? Tja, eigenlijk zijn ze allemaal prima, dus is het net zo makkelijk om een Nederlandstalige website te nemen.

Het werkt erg eenvoudig: je kopieert de URL van de video die je wilt downloaden, surft vervolgens naar www.downloadvanyoutube.nl en plakt de url in het tekstveld dat je daar ziet. Vervolgens klik je op Downloaden. In het venster dat daarna verschijnt, geef je aan op wat voor resolutie en als wat voor bestandstype je de video wilt downloaden. Klik vervolgens op Ga verder en de video zal worden voorbereid. Klik je daarna op Start download, dan wordt de video daadwerkelijk opgeslagen op je harde schijf.

©PXimport

Het mag niet

Dat YouTubeliever niet wil dat je filmpjes van de site downloadt, is zelfs te zacht uitgedrukt, want volgens de gebruiksvoorwaarden van YouTube mág het helemaal niet. De voorwaarden melden expliciet: "Dergelijke Content mag - zonder de voorafgaande schriftelijke instemming van YouTube [...] niet worden gedownload, gekopieerd, verveelvoudigd, verspreid, verzonden, uitgezonden, vertoond, verkocht, in licentie worden gegeven of anderszins worden geëxploiteerd." Nu hoef je voor dat downloaden (voor eigen gebruik) niet zo bang te zijn, zolang je de filmpjes maar niet opnieuw uploadt naar YouTube (of een andere site) of verder verspreidt.

Tip 02: Browser-extensie

Het downloaden via een website gaat op zich prima, maar betekent wel dat je eerst naar YouTube moet, de url moet kopiëren en die vervolgens in de site moet plakken. Kan dat niet sneller en eenvoudiger? Dat kan zeker, maar daarvoor zul je wel eerst een browser-extensie moeten installeren. Een videodownloader hebben we daar bewust niet in opgenomen, omdat we die hier al behandelen. Een goede extensie voor Firefox is Easy Youtube Video Downloader Express. De naam verklapt precies wat de extensie doet: het voegt namelijk een knop toe onder de video, waarmee je met één klik de video kunt downloaden. Voor Chrome bestaat deze extensie helaas niet, omdat Google (vanwege z'n eigen regels) een dergelijke extensie niet toestaat. 

Ook gebeurt het regelmatig dat dergelijke Firefox-browserextensies worden verwijderd. Op het moment van schrijven lijkt het wel mogelijk om de extensie Easy Youtube Video Downloader Express te downloaden voor je Firefox-browser. Met deze tool kun je gemakkelijk en snel YouTube-video's downloaden in veel verschillende bestandsformaten en resoluties.  

©PXimport

Tip 03: MP3Studio

Heerlijk rustig zo zonder advertenties, en nog veiliger ook, want je kunt dus niet per ongeluk op een linkje klikken waar eigenlijk troep achter zit. MP3Studio (het voormalige Flv2mp3) biedt een downloadtool voor Windows aan, handig als je vaak filmpjes of liedjes downloadt. Hiermee kun je ook van Dailymotion, Vimeo en SoundCloud downloaden.

Heb je meer video's die je niet zozeer om de beelden in het filmpje wil downloaden, maar juist om de muziek? Dan zijn er nog veel meer andere programma's die YouTube-video's specifiek omzetten naar mp3-bestanden.

©PXimport

Je eigen video's downloaden

YouTube wil weliswaar niet dat je video's van anderen downloadt, maar voor je eigen video's geldt dat natuurlijk niet, daar heb je gewoon recht op. Om een video te downloaden die je zelf hebt geüpload, ga je in YouTube naar Videobeheer, en klik je op het pijltje naar beneden naast Bewerken bij de video die je wilt downloaden. Daar zie je de optie Mp4 Downloaden. Je downloadt de video dan automatisch op de hoogste kwaliteit.

Tip 04: Windows-programma

Het is ook prima mogelijk om een programma te downloaden waarmee je YouTube-video's kunt downloaden. Het belangrijkste voordeel (ten opzichte van downloaden via een website) van veel van dit soort programma's, is dat je niet beperkt bent tot het downloaden van slechts één video per keer. Dat geeft niet als je drie video's wilt downloaden, maar als je probeert een hele serie video's van je favoriete YouTube-kanaal te downloaden, dan wordt het nogal irritant (en tijdrovend) als je telkens moet wachten tot je video gedownload is om de nieuwe URL erin te plakken.

Een goed voorbeeld van zo'n (gratis) programma is Free YouTube Download. Met dit programma kun je meer video's gelijktijdig downloaden. Dat kan door meerdere URL's in te voeren, maar je kunt met één druk op de knop ook complete kanalen downloaden. Dat laatste scheelt echt veel tijd én werk. Fijn is dat je ook andere bestandstypen kunt selecteren, zoals .wmv en .avi, waarbij je uiteraard controle hebt over de kwaliteit. Om een video te downloaden, kopieer je de url van YouTube (van de video of het kanaal) en klik je op Paste in het programma. Het downloaden zal direct beginnen.

©PXimport

Tip 05: Clip Converter

Op de site van Clip Converter download je onder meer van de diensten Direct Download, YouTube (HQ en HD), Google Video, Sevenload, MySpace, Dailymotion (HQ), Vimeo (HQ), Metacafe, MyVideo en Veoh. Gewoon het internetadres in het mediavak plakken en het gewenste formaat aanklikken. Filmmateriaal laat je rechtstreeks omzetten naar het mp4-, 3gp-, avi- of het mov-formaat. Bovendien kun je de muziek uit online clips laten trekken in mp3, m4a en aac. De site detecteert zelf de beste instellingen en als je het meteen goed wil doen, vul je de juiste tags in zodat je mediaspeler automatisch het nummer, het album en de artiest zal herkennen.

©PXimport

Downloaden via VLC

VLC dankt zijn populariteit aan het feit dat deze mediaspeler vrijwel alle bestandsformaten aan kan. Als VLC het niet kan afspelen, dan lukt het wellicht nergens mee. Deze veelzijdige mediaspeler laat zich ook gebruiken om online filmpjes te bekijken en via een sluipweggetje kun je zelfs video downloaden. Om een video te streamen op de pc klik je op Media en kies je Netwerkstream openen. In het volgende venster plak je het internetadres van het YouTube-filmpje en klik je op Openen. Om de video te downloaden, ga je in het menu Extra naar Codecinformatie. Bij Locatie lees je dan het internetadres waar VLC de video haalt. Kopieer deze link en plak hem in je internetbrowser. Open in de browser de video, daarna kun je de met de rechtermuisknop op de video klikken en de video opslaan zonder dat je langs YouTube hoeft. Op de Mac gebruik je het menu Bestand en dan klik je op Netwerk openen om bij het vak te komen waar je de link van de video kunt plakken. De optie Codecinformatie vind je onder de knop Venster.

©PXimport

Tip 06: KeepVid

Een van de oudste online diensten om filmpjes te downloaden is KeepVid, wat een prestatie op zich is. Google maakt het de online rippers immers niet makkelijk.  Behalve van YouTube biedt KeepVid ook downloadopties voor video’s van andere populaire diensten als Facebook, Instagram en TikTok. Deze werken ongeveer identiek aan de YouTube-downloader.

Klik voor het downloaden niet op de banner, want dan word je afgeleid naar de reclame, maar maak een selectie uit de verschillende mogelijkheden onderaan. Wil je meer weten over KeepVid? In dit artikel bespreken we de dienst wat uitgebreider.

©PXimport

Tip 07: YTD Downloader

Het programma YTD werkt niet alleen met YouTube, maar ondersteunt meer dan 60 andere videohosting-sites. Op www.ytddownloader.com zijn er versies voor zowel Windows, OS X, Android als iOS. Let bij het installeren van deze tool op dat je de vervelende Ask-toolbar en Ask-extensie niet mee-installeert. Met de gratis editie kun je aan de slag, maar als je bereid bent 18 euro per jaar te betalen, dan kun je verschillende downloads tegelijk verwerken, zal de reclame verdwijnen en maak je gebruik van de downloadversneller. Deze tool werkt met conversieprofielen waardoor YTD zelf de juiste opties kiest op basis van het toestel waarop je de video wil bekijken. YTD beschikt overigens over een eigen player, zodat je voor het schermvullend afspelen van het gedownloade materiaal het programma niet eens hoeft te verlaten.

©PXimport

Tip 08: 4K Video Downloader

4K Video Downloader onderscheidt zich van de rest omdat het zich speciaal richt tot video's in 4K-formaat. De ultra-HD-kwaliteit van 3840 x 2140 pixels is voor heel wat gebruikers te hoog gegrepen en internet is vooralsnog dun bezaaid met 4K-materiaal. Wanneer je het internetadres in het url-vak plakt, kun je alvast een selectie maken uit de beschikbare kwaliteiten en telkens zie je hoe groot het downloadbestand zal worden. Met 4K Video Downloader haal je ook de playlists binnen die YouTube-gebruikers hebben aangelegd. Wanneer video voorzien is van ondertitels kun je die binnenhalen en converteren in een srt-bestand, of je geeft in de voorkeuren aan dat de ondertiteling in de video moet worden geïntegreerd. Dit programma komt zowel in een Windows-versie al in een OS X-tegenhanger.

Tip 09: OS X-programma

Ook voor de Mac zijn er goede programma's beschikbaar. De OS X-versie van ClipGrab is heel handig, want waar je bij veel programma's de URL moet intypen, kun je met ClipGrab gewoon zoeken op video's zoals je dat op de site van YouTube zelf zou doen. Zoek op de video die je wilt downloaden, klik op Download en voilà, het downloadproces is gestart. Dit gaat veel sneller dan het plakken van een URL. Extra voordeel is overigens dat het programma ook video's kan downloaden van sites als Vimeo, Collegehumor enzovoort, maar daarvoor moet je helaas wél de URL plakken.

©PXimport

Tip 10: Softorino Converter

Een bijzondere OS X-toepassing is Softorino YouTube Converter omdat het filmpjes van YouTube haalt, ze onmiddellijk stript van advertenties en dan rechtstreeks op iPhone of iPad plaatst die met de Mac verbonden is. Deze oplossing werkt ook met Facebook- en Instagram-video's. Met behulp van tabbladen geef je aan of je het filmpje of alleen het geluid wilt opslaan. De applicatie kost normaal 19,95 dollar, maar is al een hele tijd gratis beschikbaar.

Tip 11: Op smartphone of tablet

Het downloaden van een YouTube-video op je computer is eenvoudig, maar hoe zit dat met je smartphone of tablet? Het werkt iets omslachtiger, maar in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is het wel mogelijk. Lees daarvoor ons andere artikel over het downloaden van YouTube-video's op je smartphone of tablet

Apps om van YouTube te downloaden worden door Apple en Google te pas en te onpas uit de Play Store en App Store gehaald. Vaak duiken er download-apps op, die dan binnen niet al te lange tijd weer worden verwijderd. De meeste apps werken op dezelfde manier: je krijgt een interface voorgeschoteld die lijkt op die van een browser. Daarin vul je de url van de video in, en het bestand wordt naar je iPhone gedownload. Ook op dit moment staan er dergelijke apps in de App Store, maar hoe goed die werken en hoe lang ze nog beschikbaar blijven, valt nog te bezien. Gewoon een kwestie van in de gaten houden, en een beetje geluk hebben.

Via Android is het beduidend makkelijker om video's te downloaden, maar de app daarvoor download je niet via de officiële Google Play Store (om dezelfde reden dat je geen extensie voor Chrome kunt downloaden: Google wil het niet). Wel kun je de app TubeMate YouTube Downloader als los apk-installatiebestand downloaden.

Let op: om een app buiten de Google Play Store te kunnen installeren, dien je in de Instellingen op het tabblad Beveiliging de optie Onbekende bronnen in te schakelen, anders wordt de download niet toegestaan. Houd er wel rekening mee dat die optie niet voor niets standaard is uitgeschakeld, blijf oppassen met welke apps je downloadt.

©PXimport

Om nu een video te downloaden, open je de YouTube-app, zoek je naar de video die je graag wilt downloaden en open je deze. Vervolgens druk je op het pictogram Delen en in het menu dat uitklapt selecteer je YouTube Downloader. Vervolgens kun je kiezen in wat voor kwaliteit je de video wilt downloaden en kan het downloaden beginnen.

Jouw internet kan sneller en stabieler. De standaardinstellingen van je router kun je zelf verbeteren. In de online cursus van onze Tech Academy -inclusief 180 pagina's dik boek- Thuisnetwerk Upgraden leer jij de pijnpunten binnen je netwerk te vinden én op te lossen.

▼ Volgende artikel
Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone
© Margo Basarab
Huis

Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone

Een smartphonehoesje is meer dan een accessoire. Het beschermt je telefoon tegen schade en maakt het gebruik makkelijker. Door de enorme variatie in modellen, materialen en extra functies kan het lastig zijn om een keuze te maken. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kiezen van een hoesje en welke mogelijkheden je allemaal hebt.

Dit artikel in het kort: • Soorten smartphonehoesjes • Gebruikte materialen • Hardcase versus softcase • Speciale hoesjes • Handige extra's

Lees ook: Waarom dat hoesje om je telefoon toch echt handig is

Het type hoesje dat je kiest, hangt af van hoe je je telefoon gebruikt en tot in hoeverre je je toestel wilt beschermen. Een bumperhoesje is een beschermrand die om de zijkanten van je smartphone zit, terwijl de voor- en achterkant vrij blijven. Dit type hoesje beschermt de randen van je toestel tegen stoten en vallen, maar biedt minder bescherming voor het scherm en de achterkant. Een backcover beschermt alleen de achterkant en zijkanten van je telefoon, maar zorgt er wel voor dat je het slanke ontwerp van je toestel blijft zien. Is dat voor jou minder belangrijk en wil je juist zoveel mogelijk bescherming? Dan is een bookcase of wallet case een goede keuze. Dit type hoesje omsluit je hele telefoon en biedt vaak ruimte voor pasjes of geld. Als je zowel de voor- als achterkant wilt beschermen, kun je ook een flipcase overwegen, die verticaal opent. Een insteekhoesje, ook wel pouch genoemd, is een beschermhoes waarin je je smartphone schuift wanneer je deze niet gebruikt. Een opbergzakje zeg maar. In de dagelijkse praktijk zul je deze niet snel gebruiken, maar als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, of je telefoon meeneemt in je tas tussen andere spullen, dan kan het handig zijn. Je weet namelijk zeker dat je telefoon in een puch goed beschermd is tegen vuil en krassen.

Van siliconen tot leer

Het materiaal van een hoesje bepaalt niet alleen de uitstraling, maar ook hoe goed het beschermt. Siliconen en TPU zijn flexibel en schokabsorberend. Daarnaast zijn ze een beetje stroef, waardoor ze minder snel uit je handen of van de bank kunnen glijden. Wel is het zo dat met name siliconen wat sneller stof aantrekken. Wanneer je je telefoon vooral meeneemt in je broekzak of tas, is dit materiaal dus misschien net wat minder praktisch. Hard kunststof is stevig en lichtgewicht, maar kan barsten of scheuren bij een flinke klap of val. Leer, of het nu echt of kunstleer is, straalt luxe uit en biedt goede bescherming. Echt leer wordt mooier na verloop van tijd. Kunstleer niet, maar dit hoef je wel weer minder te onderhouden dan echt leer. Voor maximale stevigheid kun je kiezen voor aluminium of roestvrij staal, hoewel dit je telefoon zwaarder kan maken en minder flexibel is.

©picsmart

Hardcase versus softcase

Telefoonhoesjes zijn grofweg onder te verdelen in twee varianten: hardcover en softcover, elk met hun eigen kenmerken. Hardcover hoesjes staan bekend om hun stevige constructie, die uitstekende bescherming biedt tegen zware schokken en vallen. Ze behouden hun vorm goed, maar zijn vaak duurder, minder flexibel en voelen minder comfortabel aan in je hand.

Softcover hoesjes zijn lichter, flexibeler en vaak goedkoper. Ze liggen prettig in de hand en passen gemakkelijk in een broekzak of tas. Het zachte materiaal biedt goede schokdemping, maar kan sneller beschadigd raken en slijten. Ook kunnen softcovers na verloop van tijd verkleuren.

Speciale hoesjes voor specifieke situaties

Naast standaardmodellen zijn er ook speciale hoesjes die extra bescherming bieden. Waterdichte hoesjes zijn ideaal als je je telefoon wilt beschermen tegen vocht, stof en zand, bijvoorbeeld tijdens het sporten of op het strand. Veel van deze hoesjes hebben een IP-certificering, zoals IP67 of IP68, wat aangeeft hoe goed ze bestand zijn tegen water en stof. Shockproof hoesjes zijn ontworpen om vallen en stoten op te vangen, met schokabsorberende materialen en verstevigde hoeken. Rugged cases combineren water-, stof- en schokbescherming en zijn geschikt voor extreme omstandigheden, zoals op de bouwplaats of tijdens outdooractiviteiten.

Extra functies

Veel hoesjes hebben handige extra's. Het meest bekend zijn hoesjes met ruimte voor je bank- of creditcards. Er zijn ook modellen waarin je bankbiljetten kwijt kunt. Andere hoesjes hebben bijvoorbeeld geïntegreerde standaards waardoor je je telefoon makkelijk kunt neerzetten; ideaal om filmpjes te kijken of voor online vergaderingen. Ook heel handig zijn hoesjes met een ingebouwde powerbank. Met zo'n battery case weet je zeker dat je een hele dag door kunt met je smartphone. Heb je een iPhone, dan is een MagSafe-compatibel hoesje misschien handig.

Kies uit meer dan 300.000 hoesjes

Bij bol.

MagSafe? MagSafe! MagSafe is een technologie van Apple die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor MacBooks en later werd aangepast voor de iPhone. Het systeem gebruikt magneten aan de achterkant van de iPhone om accessoires stevig te bevestigen. Bij MagSafe-compatibele hoesjes zijn deze magneten ingebouwd, waardoor ze naadloos werken met andere MagSafe-accessoires. Een goed voorbeeld is de MagSafe powerbank. Deze klik je magnetisch vast aan je iPhone, zodat je onderweg eenvoudig kunt opladen, ook zonder stopcontact in de buurt. Kleinere powerbanks zijn zo ontworpen dat je je telefoon gewoon kunt blijven gebruiken tijdens het opladen.

©YALCIN SONAT

Waar let je op bij de aankoop?

Bij het kiezen van een hoesje is de pasvorm belangrijk. Zorg dat het hoesje naadloos aansluit op jouw telefoon. Let ook op extra bescherming voor het scherm en de camera, zoals verhoogde randen. Houd rekening met de dikte en het gewicht van het hoesje, vooral als je een slank ontwerp belangrijk vindt. Controleer daarnaast of alle functies van je telefoon, zoals de knoppen en poorten, makkelijk toegankelijk zijn.

Conclusie

Het kiezen van een smartphonehoesje is meer dan een kwestie van smaak. Denk goed na over hoe en waar je je telefoon gebruikt. Zoek je maximale bescherming tegen vallen of juist een bescheiden hoesje zodat het design van je smartphone zo goed mogelijk zichtbaar blijft? Zijn extra's, zoals ruimte voor pasjes, belangrijk voor je? Heb je een voorkeur voor een bepaald materiaal? Het aanbod van smartphonehoesjes is enorm. Door voor jezelf goed te weten wat je precies wilt, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker!

▼ Volgende artikel
Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie
© Svetlana Rey - stock.adobe.com
Huis

Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

 

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

De UEFA-competities vallen deels onder de evenementenlijst, wat betekent dat deze wedstrijden voor minimaal 75% van de Nederlandse huishoudens gratis en zonder drempels toegankelijk moeten zijn. Het Commissariaat voor de Media beschouwt verplichte registratie, waarbij persoonsgegevens als naam, e-mailadres postcode, huisnummer en mobiele telefoonnummer gedeeld moeten worden, als een te hoge drempel. Hierover ontving het meldingen van kijkers die het aanmaken van een account als een obstakel ervaarden. Ook belangenorganisaties spraken hun zorgen uit, met name over de toegankelijkheid voor digitaal minder vaardige mensen, zoals ouderen. Na onderzoek heeft het Commissariaat laten weten dat de verplichte registratie niet voldeed aan de regels uit de Mediawet.

Dat betekent dus dat je vanaf 21 januari, wanneer het UEFA-voetbalseizoen wordt hervat, wedstrijden van Nederlandse clubs kunt streamen via Ziggo Go zonder eerst een account aan te maken. De wedstrijden zijn nu direct toegankelijk via de app op je smart-tv, laptop, tablet en smartphone. Registreren blijft wel mogelijk voor wie wedstrijden buiten Nederland wil streamen.

Voetbalfans die via Ziggo Sport Free de wedstrijden van Nederlandse clubs streamen, kunnen nu ook genieten van meer voetbalcontent. Het populaire Ziggo Sport Highlights-programma, waarin alle wedstrijden van een avond worden samengevat, is voortaan ook via streaming beschikbaar.

Het UEFA-voetbalseizoen gaat op 21 januari verder met onder andere de Champions League-wedstrijd Rode Ster Belgrado-PSV (21.00 uur). Op 22 januari speelt Feyenoord thuis tegenBayern München (21.00 uur). Beide wedstrijden zijn live te zien via Ziggo Sport Free, Ziggo Sport (kanaal 14) en Ziggo Sport Totaal.

Lees ook: Je Android-tablet of smartphone koppelen aan je tv