Zo download je video's van YouTube

© PXimport

Zo download je video's van YouTube

Geplaatst: 31 augustus 2022 - 09:37

Aangepast: 25 november 2022 - 11:47

Redactie ID.nl

YouTube blijft een populaire dienst om video's te bekijken. Hoewel je filmpjes kunt toevoegen aan een favorietenlijst, kun je ze niet downloaden. Gelukkig zijn er wel wat tools en websites van derde partijen, waarmee dit wel mogelijk wordt.

Tip 01: Via een website

Dat er veel behoefte is aan het kunnen downloaden van YouTube-video's ontdek je wanneer je het intypt in Google. Tientallen, zo niet honderden pagina's die de mogelijkheid bieden om een video te downloaden. Maar welke kun je nu het beste gebruiken? Tja, eigenlijk zijn ze allemaal prima, dus is het net zo makkelijk om een Nederlandstalige website te nemen.

Het werkt erg eenvoudig: je kopieert de URL van de video die je wilt downloaden, surft vervolgens naar www.downloadvanyoutube.nl en plakt de url in het tekstveld dat je daar ziet. Vervolgens klik je op Downloaden. In het venster dat daarna verschijnt, geef je aan op wat voor resolutie en als wat voor bestandstype je de video wilt downloaden. Klik vervolgens op Ga verder en de video zal worden voorbereid. Klik je daarna op Start download, dan wordt de video daadwerkelijk opgeslagen op je harde schijf.

Zo download je video's van YouTube-18713721

© PXimport

Het mag niet

Tip 02: Browser-extensie

Het downloaden via een website gaat op zich prima, maar betekent wel dat je eerst naar YouTube moet, de url moet kopiëren en die vervolgens in de site moet plakken. Kan dat niet sneller en eenvoudiger? Dat kan zeker, maar daarvoor zul je wel eerst een browser-extensie moeten installeren. Een videodownloader hebben we daar bewust niet in opgenomen, omdat we die hier al behandelen. Een goede extensie voor Firefox is Easy Youtube Video Downloader Express. De naam verklapt precies wat de extensie doet: het voegt namelijk een knop toe onder de video, waarmee je met één klik de video kunt downloaden. Voor Chrome bestaat deze extensie helaas niet, omdat Google (vanwege z'n eigen regels) een dergelijke extensie niet toestaat. 

Ook gebeurt het regelmatig dat dergelijke Firefox-browserextensies worden verwijderd. Op het moment van schrijven lijkt het wel mogelijk om de extensie Easy Youtube Video Downloader Express te downloaden voor je Firefox-browser. Met deze tool kun je gemakkelijk en snel YouTube-video's downloaden in veel verschillende bestandsformaten en resoluties.  

Zo download je video's van YouTube-18713723

© PXimport

Tip 03: MP3Studio

Heerlijk rustig zo zonder advertenties, en nog veiliger ook, want je kunt dus niet per ongeluk op een linkje klikken waar eigenlijk troep achter zit. MP3Studio (het voormalige Flv2mp3) biedt een downloadtool voor Windows aan, handig als je vaak filmpjes of liedjes downloadt. Hiermee kun je ook van Dailymotion, Vimeo en SoundCloud downloaden.

Heb je meer video's die je niet zozeer om de beelden in het filmpje wil downloaden, maar juist om de muziek? Dan zijn er nog veel meer andere programma's die YouTube-video's specifiek omzetten naar mp3-bestanden.

Zo download je video's van YouTube-18713725

© PXimport

Je eigen video's downloaden

Tip 04: Windows-programma

Het is ook prima mogelijk om een programma te downloaden waarmee je YouTube-video's kunt downloaden. Het belangrijkste voordeel (ten opzichte van downloaden via een website) van veel van dit soort programma's, is dat je niet beperkt bent tot het downloaden van slechts één video per keer. Dat geeft niet als je drie video's wilt downloaden, maar als je probeert een hele serie video's van je favoriete YouTube-kanaal te downloaden, dan wordt het nogal irritant (en tijdrovend) als je telkens moet wachten tot je video gedownload is om de nieuwe URL erin te plakken.

Een goed voorbeeld van zo'n (gratis) programma is Free YouTube Download. Met dit programma kun je meer video's gelijktijdig downloaden. Dat kan door meerdere URL's in te voeren, maar je kunt met één druk op de knop ook complete kanalen downloaden. Dat laatste scheelt echt veel tijd én werk. Fijn is dat je ook andere bestandstypen kunt selecteren, zoals .wmv en .avi, waarbij je uiteraard controle hebt over de kwaliteit. Om een video te downloaden, kopieer je de url van YouTube (van de video of het kanaal) en klik je op Paste in het programma. Het downloaden zal direct beginnen.

Zo download je video's van YouTube-18713726

© PXimport

Tip 05: Clip Converter

Op de site van Clip Converter download je onder meer van de diensten Direct Download, YouTube (HQ en HD), Google Video, Sevenload, MySpace, Dailymotion (HQ), Vimeo (HQ), Metacafe, MyVideo en Veoh. Gewoon het internetadres in het mediavak plakken en het gewenste formaat aanklikken. Filmmateriaal laat je rechtstreeks omzetten naar het mp4-, 3gp-, avi- of het mov-formaat. Bovendien kun je de muziek uit online clips laten trekken in mp3, m4a en aac. De site detecteert zelf de beste instellingen en als je het meteen goed wil doen, vul je de juiste tags in zodat je mediaspeler automatisch het nummer, het album en de artiest zal herkennen.

Zo download je video's van YouTube-18713728

© PXimport

Downloaden via VLC

Zo download je video's van YouTube-18713730

© PXimport

Tip 06: KeepVid

Een van de oudste online diensten om filmpjes te downloaden is KeepVid, wat een prestatie op zich is. Google maakt het de online rippers immers niet makkelijk.  Behalve van YouTube biedt KeepVid ook downloadopties voor video’s van andere populaire diensten als Facebook, Instagram en TikTok. Deze werken ongeveer identiek aan de YouTube-downloader.

Klik voor het downloaden niet op de banner, want dan word je afgeleid naar de reclame, maar maak een selectie uit de verschillende mogelijkheden onderaan. Wil je meer weten over KeepVid? In dit artikel bespreken we de dienst wat uitgebreider.

Zo download je video's van YouTube-18713732

© PXimport

Tip 07: YTD Downloader

Het programma YTD werkt niet alleen met YouTube, maar ondersteunt meer dan 60 andere videohosting-sites. Op www.ytddownloader.com zijn er versies voor zowel Windows, OS X, Android als iOS. Let bij het installeren van deze tool op dat je de vervelende Ask-toolbar en Ask-extensie niet mee-installeert. Met de gratis editie kun je aan de slag, maar als je bereid bent 18 euro per jaar te betalen, dan kun je verschillende downloads tegelijk verwerken, zal de reclame verdwijnen en maak je gebruik van de downloadversneller. Deze tool werkt met conversieprofielen waardoor YTD zelf de juiste opties kiest op basis van het toestel waarop je de video wil bekijken. YTD beschikt overigens over een eigen player, zodat je voor het schermvullend afspelen van het gedownloade materiaal het programma niet eens hoeft te verlaten.

Zo download je video's van YouTube-18713734

© PXimport

Tip 08: 4K Video Downloader

4K Video Downloader onderscheidt zich van de rest omdat het zich speciaal richt tot video's in 4K-formaat. De ultra-HD-kwaliteit van 3840 x 2140 pixels is voor heel wat gebruikers te hoog gegrepen en internet is vooralsnog dun bezaaid met 4K-materiaal. Wanneer je het internetadres in het url-vak plakt, kun je alvast een selectie maken uit de beschikbare kwaliteiten en telkens zie je hoe groot het downloadbestand zal worden. Met 4K Video Downloader haal je ook de playlists binnen die YouTube-gebruikers hebben aangelegd. Wanneer video voorzien is van ondertitels kun je die binnenhalen en converteren in een srt-bestand, of je geeft in de voorkeuren aan dat de ondertiteling in de video moet worden geïntegreerd. Dit programma komt zowel in een Windows-versie al in een OS X-tegenhanger.

Tip 09: OS X-programma

Ook voor de Mac zijn er goede programma's beschikbaar. De OS X-versie van ClipGrab is heel handig, want waar je bij veel programma's de URL moet intypen, kun je met ClipGrab gewoon zoeken op video's zoals je dat op de site van YouTube zelf zou doen. Zoek op de video die je wilt downloaden, klik op Download en voilà, het downloadproces is gestart. Dit gaat veel sneller dan het plakken van een URL. Extra voordeel is overigens dat het programma ook video's kan downloaden van sites als Vimeo, Collegehumor enzovoort, maar daarvoor moet je helaas wél de URL plakken.

Zo download je video's van YouTube-18713736

© PXimport

Tip 10: Softorino Converter

Een bijzondere OS X-toepassing is Softorino YouTube Converter omdat het filmpjes van YouTube haalt, ze onmiddellijk stript van advertenties en dan rechtstreeks op iPhone of iPad plaatst die met de Mac verbonden is. Deze oplossing werkt ook met Facebook- en Instagram-video's. Met behulp van tabbladen geef je aan of je het filmpje of alleen het geluid wilt opslaan. De applicatie kost normaal 19,95 dollar, maar is al een hele tijd gratis beschikbaar.

Tip 11: Op smartphone of tablet

Het downloaden van een YouTube-video op je computer is eenvoudig, maar hoe zit dat met je smartphone of tablet? Het werkt iets omslachtiger, maar in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is het wel mogelijk. Lees daarvoor ons andere artikel over het downloaden van YouTube-video's op je smartphone of tablet

Apps om van YouTube te downloaden worden door Apple en Google te pas en te onpas uit de Play Store en App Store gehaald. Vaak duiken er download-apps op, die dan binnen niet al te lange tijd weer worden verwijderd. De meeste apps werken op dezelfde manier: je krijgt een interface voorgeschoteld die lijkt op die van een browser. Daarin vul je de url van de video in, en het bestand wordt naar je iPhone gedownload. Ook op dit moment staan er dergelijke apps in de App Store, maar hoe goed die werken en hoe lang ze nog beschikbaar blijven, valt nog te bezien. Gewoon een kwestie van in de gaten houden, en een beetje geluk hebben.

Via Android is het beduidend makkelijker om video's te downloaden, maar de app daarvoor download je niet via de officiële Google Play Store (om dezelfde reden dat je geen extensie voor Chrome kunt downloaden: Google wil het niet). Wel kun je de app TubeMate YouTube Downloader als los apk-installatiebestand downloaden.

Let op: om een app buiten de Google Play Store te kunnen installeren, dien je in de Instellingen op het tabblad Beveiliging de optie Onbekende bronnen in te schakelen, anders wordt de download niet toegestaan. Houd er wel rekening mee dat die optie niet voor niets standaard is uitgeschakeld, blijf oppassen met welke apps je downloadt.

Zo download je video's van YouTube-18713738

© PXimport

Om nu een video te downloaden, open je de YouTube-app, zoek je naar de video die je graag wilt downloaden en open je deze. Vervolgens druk je op het pictogram Delen en in het menu dat uitklapt selecteer je YouTube Downloader. Vervolgens kun je kiezen in wat voor kwaliteit je de video wilt downloaden en kan het downloaden beginnen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten