ID.nl logo
Zo download je video's van YouTube
© PXimport
Huis

Zo download je video's van YouTube

YouTube blijft een populaire dienst om video's te bekijken. Hoewel je filmpjes kunt toevoegen aan een favorietenlijst, kun je ze niet downloaden. Gelukkig zijn er wel wat tools en websites van derde partijen, waarmee dit wel mogelijk wordt.

Tip 01: Via een website

Dat er veel behoefte is aan het kunnen downloaden van YouTube-video's ontdek je wanneer je het intypt in Google. Tientallen, zo niet honderden pagina's die de mogelijkheid bieden om een video te downloaden. Maar welke kun je nu het beste gebruiken? Tja, eigenlijk zijn ze allemaal prima, dus is het net zo makkelijk om een Nederlandstalige website te nemen.

Het werkt erg eenvoudig: je kopieert de URL van de video die je wilt downloaden, surft vervolgens naar www.downloadvanyoutube.nl en plakt de url in het tekstveld dat je daar ziet. Vervolgens klik je op Downloaden. In het venster dat daarna verschijnt, geef je aan op wat voor resolutie en als wat voor bestandstype je de video wilt downloaden. Klik vervolgens op Ga verder en de video zal worden voorbereid. Klik je daarna op Start download, dan wordt de video daadwerkelijk opgeslagen op je harde schijf.

©PXimport

Het mag niet

Dat YouTubeliever niet wil dat je filmpjes van de site downloadt, is zelfs te zacht uitgedrukt, want volgens de gebruiksvoorwaarden van YouTube mág het helemaal niet. De voorwaarden melden expliciet: "Dergelijke Content mag - zonder de voorafgaande schriftelijke instemming van YouTube [...] niet worden gedownload, gekopieerd, verveelvoudigd, verspreid, verzonden, uitgezonden, vertoond, verkocht, in licentie worden gegeven of anderszins worden geëxploiteerd." Nu hoef je voor dat downloaden (voor eigen gebruik) niet zo bang te zijn, zolang je de filmpjes maar niet opnieuw uploadt naar YouTube (of een andere site) of verder verspreidt.

Tip 02: Browser-extensie

Het downloaden via een website gaat op zich prima, maar betekent wel dat je eerst naar YouTube moet, de url moet kopiëren en die vervolgens in de site moet plakken. Kan dat niet sneller en eenvoudiger? Dat kan zeker, maar daarvoor zul je wel eerst een browser-extensie moeten installeren. Een videodownloader hebben we daar bewust niet in opgenomen, omdat we die hier al behandelen. Een goede extensie voor Firefox is Easy Youtube Video Downloader Express. De naam verklapt precies wat de extensie doet: het voegt namelijk een knop toe onder de video, waarmee je met één klik de video kunt downloaden. Voor Chrome bestaat deze extensie helaas niet, omdat Google (vanwege z'n eigen regels) een dergelijke extensie niet toestaat. 

Ook gebeurt het regelmatig dat dergelijke Firefox-browserextensies worden verwijderd. Op het moment van schrijven lijkt het wel mogelijk om de extensie Easy Youtube Video Downloader Express te downloaden voor je Firefox-browser. Met deze tool kun je gemakkelijk en snel YouTube-video's downloaden in veel verschillende bestandsformaten en resoluties.  

©PXimport

Tip 03: MP3Studio

Heerlijk rustig zo zonder advertenties, en nog veiliger ook, want je kunt dus niet per ongeluk op een linkje klikken waar eigenlijk troep achter zit. MP3Studio (het voormalige Flv2mp3) biedt een downloadtool voor Windows aan, handig als je vaak filmpjes of liedjes downloadt. Hiermee kun je ook van Dailymotion, Vimeo en SoundCloud downloaden.

Heb je meer video's die je niet zozeer om de beelden in het filmpje wil downloaden, maar juist om de muziek? Dan zijn er nog veel meer andere programma's die YouTube-video's specifiek omzetten naar mp3-bestanden.

©PXimport

Je eigen video's downloaden

YouTube wil weliswaar niet dat je video's van anderen downloadt, maar voor je eigen video's geldt dat natuurlijk niet, daar heb je gewoon recht op. Om een video te downloaden die je zelf hebt geüpload, ga je in YouTube naar Videobeheer, en klik je op het pijltje naar beneden naast Bewerken bij de video die je wilt downloaden. Daar zie je de optie Mp4 Downloaden. Je downloadt de video dan automatisch op de hoogste kwaliteit.

Tip 04: Windows-programma

Het is ook prima mogelijk om een programma te downloaden waarmee je YouTube-video's kunt downloaden. Het belangrijkste voordeel (ten opzichte van downloaden via een website) van veel van dit soort programma's, is dat je niet beperkt bent tot het downloaden van slechts één video per keer. Dat geeft niet als je drie video's wilt downloaden, maar als je probeert een hele serie video's van je favoriete YouTube-kanaal te downloaden, dan wordt het nogal irritant (en tijdrovend) als je telkens moet wachten tot je video gedownload is om de nieuwe URL erin te plakken.

Een goed voorbeeld van zo'n (gratis) programma is Free YouTube Download. Met dit programma kun je meer video's gelijktijdig downloaden. Dat kan door meerdere URL's in te voeren, maar je kunt met één druk op de knop ook complete kanalen downloaden. Dat laatste scheelt echt veel tijd én werk. Fijn is dat je ook andere bestandstypen kunt selecteren, zoals .wmv en .avi, waarbij je uiteraard controle hebt over de kwaliteit. Om een video te downloaden, kopieer je de url van YouTube (van de video of het kanaal) en klik je op Paste in het programma. Het downloaden zal direct beginnen.

©PXimport

Tip 05: Clip Converter

Op de site van Clip Converter download je onder meer van de diensten Direct Download, YouTube (HQ en HD), Google Video, Sevenload, MySpace, Dailymotion (HQ), Vimeo (HQ), Metacafe, MyVideo en Veoh. Gewoon het internetadres in het mediavak plakken en het gewenste formaat aanklikken. Filmmateriaal laat je rechtstreeks omzetten naar het mp4-, 3gp-, avi- of het mov-formaat. Bovendien kun je de muziek uit online clips laten trekken in mp3, m4a en aac. De site detecteert zelf de beste instellingen en als je het meteen goed wil doen, vul je de juiste tags in zodat je mediaspeler automatisch het nummer, het album en de artiest zal herkennen.

©PXimport

Downloaden via VLC

VLC dankt zijn populariteit aan het feit dat deze mediaspeler vrijwel alle bestandsformaten aan kan. Als VLC het niet kan afspelen, dan lukt het wellicht nergens mee. Deze veelzijdige mediaspeler laat zich ook gebruiken om online filmpjes te bekijken en via een sluipweggetje kun je zelfs video downloaden. Om een video te streamen op de pc klik je op Media en kies je Netwerkstream openen. In het volgende venster plak je het internetadres van het YouTube-filmpje en klik je op Openen. Om de video te downloaden, ga je in het menu Extra naar Codecinformatie. Bij Locatie lees je dan het internetadres waar VLC de video haalt. Kopieer deze link en plak hem in je internetbrowser. Open in de browser de video, daarna kun je de met de rechtermuisknop op de video klikken en de video opslaan zonder dat je langs YouTube hoeft. Op de Mac gebruik je het menu Bestand en dan klik je op Netwerk openen om bij het vak te komen waar je de link van de video kunt plakken. De optie Codecinformatie vind je onder de knop Venster.

©PXimport

Tip 06: KeepVid

Een van de oudste online diensten om filmpjes te downloaden is KeepVid, wat een prestatie op zich is. Google maakt het de online rippers immers niet makkelijk.  Behalve van YouTube biedt KeepVid ook downloadopties voor video’s van andere populaire diensten als Facebook, Instagram en TikTok. Deze werken ongeveer identiek aan de YouTube-downloader.

Klik voor het downloaden niet op de banner, want dan word je afgeleid naar de reclame, maar maak een selectie uit de verschillende mogelijkheden onderaan. Wil je meer weten over KeepVid? In dit artikel bespreken we de dienst wat uitgebreider.

©PXimport

Tip 07: YTD Downloader

Het programma YTD werkt niet alleen met YouTube, maar ondersteunt meer dan 60 andere videohosting-sites. Op www.ytddownloader.com zijn er versies voor zowel Windows, OS X, Android als iOS. Let bij het installeren van deze tool op dat je de vervelende Ask-toolbar en Ask-extensie niet mee-installeert. Met de gratis editie kun je aan de slag, maar als je bereid bent 18 euro per jaar te betalen, dan kun je verschillende downloads tegelijk verwerken, zal de reclame verdwijnen en maak je gebruik van de downloadversneller. Deze tool werkt met conversieprofielen waardoor YTD zelf de juiste opties kiest op basis van het toestel waarop je de video wil bekijken. YTD beschikt overigens over een eigen player, zodat je voor het schermvullend afspelen van het gedownloade materiaal het programma niet eens hoeft te verlaten.

©PXimport

Tip 08: 4K Video Downloader

4K Video Downloader onderscheidt zich van de rest omdat het zich speciaal richt tot video's in 4K-formaat. De ultra-HD-kwaliteit van 3840 x 2140 pixels is voor heel wat gebruikers te hoog gegrepen en internet is vooralsnog dun bezaaid met 4K-materiaal. Wanneer je het internetadres in het url-vak plakt, kun je alvast een selectie maken uit de beschikbare kwaliteiten en telkens zie je hoe groot het downloadbestand zal worden. Met 4K Video Downloader haal je ook de playlists binnen die YouTube-gebruikers hebben aangelegd. Wanneer video voorzien is van ondertitels kun je die binnenhalen en converteren in een srt-bestand, of je geeft in de voorkeuren aan dat de ondertiteling in de video moet worden geïntegreerd. Dit programma komt zowel in een Windows-versie al in een OS X-tegenhanger.

Tip 09: OS X-programma

Ook voor de Mac zijn er goede programma's beschikbaar. De OS X-versie van ClipGrab is heel handig, want waar je bij veel programma's de URL moet intypen, kun je met ClipGrab gewoon zoeken op video's zoals je dat op de site van YouTube zelf zou doen. Zoek op de video die je wilt downloaden, klik op Download en voilà, het downloadproces is gestart. Dit gaat veel sneller dan het plakken van een URL. Extra voordeel is overigens dat het programma ook video's kan downloaden van sites als Vimeo, Collegehumor enzovoort, maar daarvoor moet je helaas wél de URL plakken.

©PXimport

Tip 10: Softorino Converter

Een bijzondere OS X-toepassing is Softorino YouTube Converter omdat het filmpjes van YouTube haalt, ze onmiddellijk stript van advertenties en dan rechtstreeks op iPhone of iPad plaatst die met de Mac verbonden is. Deze oplossing werkt ook met Facebook- en Instagram-video's. Met behulp van tabbladen geef je aan of je het filmpje of alleen het geluid wilt opslaan. De applicatie kost normaal 19,95 dollar, maar is al een hele tijd gratis beschikbaar.

Tip 11: Op smartphone of tablet

Het downloaden van een YouTube-video op je computer is eenvoudig, maar hoe zit dat met je smartphone of tablet? Het werkt iets omslachtiger, maar in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is het wel mogelijk. Lees daarvoor ons andere artikel over het downloaden van YouTube-video's op je smartphone of tablet

Apps om van YouTube te downloaden worden door Apple en Google te pas en te onpas uit de Play Store en App Store gehaald. Vaak duiken er download-apps op, die dan binnen niet al te lange tijd weer worden verwijderd. De meeste apps werken op dezelfde manier: je krijgt een interface voorgeschoteld die lijkt op die van een browser. Daarin vul je de url van de video in, en het bestand wordt naar je iPhone gedownload. Ook op dit moment staan er dergelijke apps in de App Store, maar hoe goed die werken en hoe lang ze nog beschikbaar blijven, valt nog te bezien. Gewoon een kwestie van in de gaten houden, en een beetje geluk hebben.

Via Android is het beduidend makkelijker om video's te downloaden, maar de app daarvoor download je niet via de officiële Google Play Store (om dezelfde reden dat je geen extensie voor Chrome kunt downloaden: Google wil het niet). Wel kun je de app TubeMate YouTube Downloader als los apk-installatiebestand downloaden.

Let op: om een app buiten de Google Play Store te kunnen installeren, dien je in de Instellingen op het tabblad Beveiliging de optie Onbekende bronnen in te schakelen, anders wordt de download niet toegestaan. Houd er wel rekening mee dat die optie niet voor niets standaard is uitgeschakeld, blijf oppassen met welke apps je downloadt.

©PXimport

Om nu een video te downloaden, open je de YouTube-app, zoek je naar de video die je graag wilt downloaden en open je deze. Vervolgens druk je op het pictogram Delen en in het menu dat uitklapt selecteer je YouTube Downloader. Vervolgens kun je kiezen in wat voor kwaliteit je de video wilt downloaden en kan het downloaden beginnen.

Jouw internet kan sneller en stabieler. De standaardinstellingen van je router kun je zelf verbeteren. In de online cursus van onze Tech Academy -inclusief 180 pagina's dik boek- Thuisnetwerk Upgraden leer jij de pijnpunten binnen je netwerk te vinden én op te lossen.

▼ Volgende artikel
Een vaatwasser die de vaat droogt: hoe doet-ie dat eigenlijk?
© Davizro Photography
Huis

Een vaatwasser die de vaat droogt: hoe doet-ie dat eigenlijk?

Bij het kiezen van de ideale vaatwasser zijn er heel wat zaken om op te letten. Eén daarvan is de droogtechniek die wordt toegepast. Er zijn grofweg drie methodes: ventilatiedroging, condensdroging en drogen met zeoliet. In dit artikel leggen we uit wat elke techniek precies inhoudt.

⏱ In dit artikel leggen we je alles uit over de verschillende droogtechnieken die vaatwasmachines kunnen gebruiken:

  • Drogen met de ventilatiedroogtechniek (verdamping)
  • Drogen met de condensdroogtechniek
  • Drogen met zeoliet

Ook interessant voor jou: De belangrijkste functies en programma’s van je vaatwasser uitgelegd

Schoon én droog

Een vaatwasser moet natuurlijk in de eerste plaats zorgen voor blinkend schone vaat. Maar minstens zo belangrijk is hoe goed hij alles droogt, want niets is zo irritant als bij het uitruimen alsnog de theedoek tevoorschijn moeten halen. Blijft er water achter op borden of in glazen, dan loop je bovendien het risico op schimmelvorming – en dat is allesbehalve fris. Ben je toe aan een nieuwe vaatwasser? Let dan zeker ook op de gebruikte droogtechniek.

Vaatwassers met ventilatiedroogtechniek

Een veelgebruikte manier om de vaat te drogen, is door het water te laten verdampen. Dit wordt ook wel de ventilatiedroogtechniek genoemd. Sommige vaatwassers hebben een mechanische arm die de deur automatisch opent zodra het programma is afgelopen. Het warme vocht in de machine kan dan vanzelf ontsnappen. Je kunt de deur natuurlijk ook handmatig openen, maar doe dat dan wel meteen na afloop van het programma. Omdat zowel de vaat als het water dan nog warm zijn, verdampt het vocht sneller dan wanneer je langer wacht.

Deze methode is het meest milieuvriendelijk, maar heeft ook een nadeel: het kan vrij lang duren voordat alles echt droog is. En soms blijft er toch nog vocht achter, waardoor je alsnog naar die theedoek moet grijpen.

©VLADYSLAV LEHIR

Vaatwassers met condensdroogtechniek

Een andere mogelijkheid is een vaatwasser met condensdroogtechniek. Deze methode is vooral geschikt als je vaak glaswerk, aardewerk of roestvrij staal reinigt. De warme, vochtige lucht in de machine slaat daarbij neer op de koelere wanden van de binnenruimte. Het gecondenseerde water wordt opgevangen en vervolgens weggepompt.

Het nadeel van deze techniek is dat de vaat vaak nog niet helemaal droog is wanneer het programma klaar is. Een theedoek blijft dus onmisbaar. Wil je toch profiteren van dit betaalbare systeem? Combineer het dan met handmatige ventilatie: zet de deur na afloop even op een kier zodat de stoom sneller kan ontsnappen en de vaat beter nadroogt.

Vaatwassers met zeoliet: hoe werkt dat?

De beste droogtechniek van dit moment? Dat is zonder twijfel zeolietdroging. Zeoliet is een mineraal dat warmte afgeeft zodra het in aanraking komt met water. Gebruikers zijn vaak laaiend enthousiast: volgens velen is hun vaat nog nooit zó goed droog uit de machine gekomen. Of het nu om plastic bakjes, glazen of borden gaat – alles komt er kurkdroog uit, ongeacht waar het staat in de vaatwasser. Niet gek dus dat modellen met deze techniek steeds populairder worden en steeds meer gemeengoed worden. Ze zijn dan ook bij diverse webwinkels te vinden.

Maar hoe werkt het precies? Onder in de vaatwasser liggen speciale zeolietkorrels. Zodra het programma is afgelopen en het water is afgevoerd, komen de korrels in actie. Ze geven warmte af aan de binnenruimte, waardoor de vaat efficiënt wordt gedroogd. Handig: de korrels regenereren zichzelf na elke wasbeurt. Je hoeft ze dus nooit te vervangen. Bovendien is dit systeem ook nog eens bijzonder energiezuinig.

Fijn: Vaatwassers met zeoliet zijn niet per se duurder dan de andere varianten. De prijs wordt mede bepaald door het type vaatwasser dat je aanschaft en de manier waarop je hem installeert.

VentilatieCondensZeoliet
✅ Meest eco-vriendelijk✅ Heel geschikt voor glas, aardewerk of staal✅ Vaat echt droog
❌ Drogen duurt lang❌ Vaat niet altijd helemaal droog✅ Energie-efficiënt
❌ Vaat niet altijd helemaal droog
▼ Volgende artikel
Check-in op iPhone: slimme geruststelling voor onderweg
© Vadym - stock.adobe.com
Huis

Check-in op iPhone: slimme geruststelling voor onderweg

Veel gebruikers vragen hun kinderen of hun vrienden om iets te laten weten wanneer ze veilig zijn aangekomen. Uiteraard kan de ander een sms of een geruststellend appje sturen, maar in iOS zit een functie die hier speciaal voor is gemaakt.

In dit artikel laten we zien hoe je met een iPhone automatisch laat weten dat je veilig bent aangekomen via iMessage:

  • Voeg Check-in toe in een iMessage-chat
  • Stel in of de melding moet gaan op basis van reistijd of locatie
  • Selecteer het vervoermiddel en pas instellingen aan

Lees ook: Hier ben ik! Zo deel je je locatie via Google Maps of WhatsApp

Stap 1: Check-in toevoegen aan de chat

De functie heet toepasselijk Check-in. De optie maakt deel uit van de standaard berichten-app van Apple: iMessage. Voorwaarde is wel dat zowel de verzender als de ontvanger over een iPhone beschikken waarop minstens iOS 17 staat. Laten we er even van uitgaan dat jij degene bent die onderweg is en het thuisfront wilt geruststellen. Je opent de app Berichten. Daar ga je in de chat naar degene met wie je zo’n check-in wilt versturen en je tikt linksonder op het plusteken. Vervolgens kies je de optie Meer en kun je Check-in selecteren. Geef aan of je het bericht Beperkt of Volledig wilt delen. Eventueel kun je de voorbeeldgegevens vergelijken zodat je weet wat je moet kiezen.

De optie Check-in maakt deel uit van iMessage.

Is jouw fiets weleens verdwenen?

Met deze handige tracker houd je 'm goed in de gaten

Stap 2: Op basis van reistijd of locatie

De andere persoon zal verschillende meldingen ontvangen: wanneer de sessie begint, wanneer je aankomt en als je vertraging hebt. Zelfs wanneer je iPhone een langere tijd offline is, zal er automatisch een melding verzonden worden. Standaard werkt Check-in met een timer waarin je aangeeft hoelang je onderweg denkt te zijn. Tik op Wijzig om deze duur aan te passen. Het is ook mogelijk een melding te versturen op basis van de locatiegegevens. In dat geval moet je in een volgend scherm het adres invullen waar je naartoe gaat. Op de kaart verschijnt een cirkel die je op drie groottes kunt instellen. Op die manier bepaal je de actieradius waarop Check-in zich zal baseren om te melden dat je bent gearriveerd. Je kunt ook aangeven met welk vervoermiddel je reist.

Geef de bestemming in en het vervoermiddel.

Stap 3: Versturen

Je krijgt nog een overzicht van de volledige check-in. Tik op Gereed en daarna op Versturen. Met Check-in kun je slechts één chat tegelijk versturen. Het is mogelijk dat je tijdens de reis een waarschuwing ontvangt om je te melden. Als je daar niet op reageert, ontvangt de andere persoon een bericht met informatie zoals de afgelegde route en het batterijpercentage. Deze persoon kan dan via een berichtje of via de telefoon informeren of alles goed gaat.

Je ontvangt nog even een samenvatting van de check-in.

Watch on YouTube