ID.nl logo
Huis

12 tips om video's te monteren op de iPad met iMovie

Wie opgenomen video's op de iPad wil laten uitgroeien tot een kant-en-klare videomontage kan prima uit de voeten met iMovie. Dankzij prachtige filters, sjablonen, thema's, effecten, bewegende titels en originele soundtracks creëer je binnen mum van tijd een fraaie film.

Er zijn talloze videobewerkers waarmee een leuk filmpje monteert, maar de mogelijkheden zijn hiervan doorgaans karig. Wil je veel bewerkingsopties? Probeer gewoon eens Apples eigen iMovie! De gebruikersomgeving is erg duidelijk is, en er zijn voor tabletbegrippen veel bewerkingsgereedschappen. Het resultaat ziet er zeer professioneel uit, waarbij de videomontage met de juiste kennis van iMovie relatief weinig tijd in beslag neemt. In deze workshop nemen we je mee op sleeptouw, zodat je na afloop een fraai afgewerkte film in bezit hebt. Houd er rekening mee dat iMovie met 647 MB nogal veel opslagruimte vereist. Verder is het noodzakelijk dat iOS is bijgewerkt naar de nieuwste versie. Lees ook: Zo zet je oude iMovie-projecten op dvd.

iMovie *****

Prijs: € 4,99 (gratis als je je iPad na 1 september 2013 geactiveerd hebt)

Omvang: 647 MB

©PXimport

Apples eigen iMovie heeft voor tabletbegrippen veel bewerkingstools in huis.

Magisto

Er is nog een andere zeer uitgebreide videobewerker, namelijk Magisto. Gunstig is dat je met deze app binnen mum van tijd fraaie films creëert. Bijsnijden en bewerken gebeurt volautomatisch. Een aanrader voor wie supersnel een filmpje wil maken. De gratis versie is helaas wel beperkt, voor 15,99 euro per jaar heb je volledige toegang.

©PXimport

Bepaal in Magisto welke stijl je voor de video wilt gebruiken.

1 Video's selecteren

Zodra je iMovie voor de eerste keer opent, verschijnen alle videoclips van je iPad in beeld. Door achtereenvolgens op de filmstrip en de afspeelknop te drukken, speel je een fragment af. Handig is dat je favoriete fragmenten kunt selecteren, zodat je die voor de videomontage alvast hebt uitgezocht. Selecteer een filmstrip en beweeg de gele randen om het gewenste gedeelte van de videoclip te bepalen. Tik vervolgens rechts het hartje aan. Het fragment is nu als favoriet gemarkeerd.

©PXimport

Favoriete fragmenten zijn met een groene lijn gemarkeerd.

2 Project openen

Nadat je het videomateriaal grofweg hebt geselecteerd, is het tijd om een nieuw project te starten. Druk bovenaan op Projecten en vervolgens op het plusteken. Je hebt keuze uit twee mogelijkheden, namelijk Film of Trailer. Met laatstgenoemde optie creëer je een korte film in Hollywood-stijl via een sjabloon. Wens je meer mogelijkheden, kies dan voor Film. In het volgende venster verschijnen leuke thema's voor de film. Bekijk telkens de voorvertoning en kies het gewenste thema uit. Druk ten slotte op Maak aan.

©PXimport

Je hebt in iMovie keuze uit acht leuke thema's.

3 Clips toevoegen

Favoriete videofragmenten zet je in iMovie eenvoudig achter elkaar. Aan de rechterkant bevindt zich de sectie met alle video's, foto's en muziek. Selecteer Video en druk op Favorieten. Deze fragmenten heb je in stap 1 geselecteerd. Druk op een filmstrip en tik op het pijltje omlaag om de betreffende clip aan de tijdlijn toe te voegen. Overigens verander je eenvoudig de volgorde op de tijdlijn door enige tijd op een clip te drukken en deze naar de gewenste positie te slepen.

4 Muziek kiezen

Het is in de meeste gevallen saai om alleen het geluid van de film voor de montage te gebruiken. Stel daarom een eigen soundtrack in. Druk rechtsboven op Audio. Leuk is dat je eigen muziek kunt toevoegen. Via Afspeellijst, Albums, Artiesten of Nummers zoek je het gewenste liedje je op. Wanneer je drukt op het pijltje omlaag verschijnt de muziek als groene markering op de tijdlijn. Onder de optie Themamuziek zijn er nog meer leuke deuntjes te vinden. Gebruik het onderdeel Geluidseffecten om bijvoorbeeld een applaus of deurbel te integreren.

©PXimport

Gebruik de afspeelknop achter het geluidseffect om deze te beluisteren.

5 Overgangen

Tussen twee videoclips zit in iMovie altijd een overgang, zodat kijkers op een rustige manier een nieuw fragment te zien krijgen. Het is mogelijk om verschillende overgangen in je filmpje te gebruiken. Druk in de tijdlijn op het pictogram tussen twee videoclips. Je hebt nu keuze tussen vijf variaties. Probeer ze één voor één uit en speel de film af om het effect te bewonderen. Linksonder pas je desgewenst de tijd van de overgang aan. Je hebt hierbij keuze tussen 0,5, 1, 1,5 of 2 seconden.

©PXimport

Afhankelijk van het thema dat je hebt gekozen, selecteer je een originele overgang.

6 Fragmenten combineren

In iMovie is het mogelijk om op verschillende manieren meerdere beelden met elkaar te combineren. Druk in de videobrowser op een filmstrip van een clip of foto die je met een fragment op de tijdlijn wilt combineren. Tik het pictogram met de puntjes aan om extra functies weer te geven. Zodra je linksboven op het vraagteken tikt, zie je dat je keuze hebt tussen cutaway, picture-in-picture en split-screen. Probeer ze allemaal eens uit en ontdek hoe je meerdere beelden door elkaar gebruikt in iMovie.

©PXimport

Je gebruikt de optie picture-in-picture bijvoorbeeld om rechtstreeks commentaar te geven op gebeurtenissen in de film.

7 Opnemen

Mis je nog een bepaald video- of audiofragment voor jouw film? Vanuit iMovie leg je eenvoudig een nieuwe opname vast, zonder dat je hiervoor los de Camera-app hoeft te openen. Druk rechtsonder op het pictogram met de camera of de microfoon. Je iPad vraagt waarschijnlijk of iMovie toestemming heeft om de hardware te gebruiken. Bepaal of je in 720p of 1080p wilt filmen en start via de rode knop de opname. Via Gebruik video is het fragment meteen beschikbaar in iMovie.

8 Filters

Je geeft wat saaiere fragmentjes uit je film een fraai effect door een mooi filter te selecteren. Kies op de tijdlijn een videofragment en druk linksonder op het pictogram met de drie rondjes. Je hebt keuze uit tien effecten. Zodra je een filter aanwijst, zie je hiervan direct het resultaat. Bij Dromerig verschijnt er langs de randen bijvoorbeeld een witte gloed. Bij iedere videoclip op de tijdlijn is het mogelijk om een ander filter te selecteren. Wil je de complete film van een filter voorzien? Druk rechtsonder op het tandwieltje en maak een keuze.

©PXimport

Met het filter Stille tijdperk geef je de video een retrolook.

9 Titels

Met het gebruik van titels voeg je bijvoorbeeld hoofdstukken of uitleg aan de video toe. Selecteer in de tijdlijn een videoclip die je van tekst wilt voorzien. Druk onderaan in het menu op T. Er verschijnen negen titelsjablonen in beeld. Zo kun je de tekst bijvoorbeeld letter voor letter in beeld laten verschijnen of op laten springen. Maak een keuze en druk op de voorbeeldtekst in het videokader. Typ vervolgens de gewenste tekst. Wanneer je nogmaals T aantikt, kies je voor de positie van de titel tussen Centreer of Omlaag.

©PXimport

Verduidelijk je beelden met titels.

10 Roteren

Heb je je iPad rechtop gehouden tijdens het filmen? Dan zijn de beelden in iMovie helaas gekanteld. Gelukkig roteer je videoclips eenvoudig. Plaats hiervoor twee vingers in het videokader van de voorbeeldweergave en maak een roterende beweging om het fragment te draaien. Zodra er een pijltje in beeld verschijnt, laat je het scherm weer los. Houd er wel rekening mee dat er bij gekantelde filmpjes zwarte randen aan de zijkant ontstaan.

11 Film delen

Zodra je klaar bent met monteren, druk je linksboven op het pijltje. Kies daarna voor het pictogram voor Delen (vierkant met pijltje). Je hebt nu gelegenheid om de film met diverse internetdiensten te delen, bijvoorbeeld Facebook, YouTube en Vimeo. Verder deel je de videomontage eventueel met iMovie Theater, waarmee je het filmpje aan andere Apple-apparaten beschikbaar stelt via iCloud, zoals een iPhone, Apple TV of Mac. Tot slot is het ook mogelijk om het project lokaal op je iPad te bewaren (Bewaar video).

©PXimport

Bepaal met welke diensten je de uiteindelijke film wilt delen.

12 Trailer maken

Heb je nauwelijks tijd, maar wil je van favoriete videomomenten wel iets moois in elkaar flansen? Druk in het venster projecten op het plusteken en kies voor Trailer. Je hebt in het volgende scherm keuze uit veertien Hollywood-thema's. Nadat je een mooi exemplaar hebt geselecteerd, bevestig je met Maak aan. Vul de filmgegevens zo nauwkeurig mogelijk in, zodat de juiste informatie op de aftiteling staat vermeld. Via Storyboard voeg je geschikte fragmenten aan de trailer toe.

©PXimport

Als je vlot een korte film wilt maken, kies je voor een Hollywood-trailer.

▼ Volgende artikel
Check-in op iPhone: slimme geruststelling voor onderweg
© Vadym - stock.adobe.com
Huis

Check-in op iPhone: slimme geruststelling voor onderweg

Veel gebruikers vragen hun kinderen of hun vrienden om iets te laten weten wanneer ze veilig zijn aangekomen. Uiteraard kan de ander een sms of een geruststellend appje sturen, maar in iOS zit een functie die hier speciaal voor is gemaakt.

In dit artikel laten we zien hoe je met een iPhone automatisch laat weten dat je veilig bent aangekomen via iMessage:

  • Voeg Check-in toe in een iMessage-chat
  • Stel in of de melding moet gaan op basis van reistijd of locatie
  • Selecteer het vervoermiddel en pas instellingen aan

Lees ook: Hier ben ik! Zo deel je je locatie via Google Maps of WhatsApp

Stap 1: Check-in toevoegen aan de chat

De functie heet toepasselijk Check-in. De optie maakt deel uit van de standaard berichten-app van Apple: iMessage. Voorwaarde is wel dat zowel de verzender als de ontvanger over een iPhone beschikken waarop minstens iOS 17 staat. Laten we er even van uitgaan dat jij degene bent die onderweg is en het thuisfront wilt geruststellen. Je opent de app Berichten. Daar ga je in de chat naar degene met wie je zo’n check-in wilt versturen en je tikt linksonder op het plusteken. Vervolgens kies je de optie Meer en kun je Check-in selecteren. Geef aan of je het bericht Beperkt of Volledig wilt delen. Eventueel kun je de voorbeeldgegevens vergelijken zodat je weet wat je moet kiezen.

De optie Check-in maakt deel uit van iMessage.

Is jouw fiets weleens verdwenen?

Met deze handige tracker houd je 'm goed in de gaten

Stap 2: Op basis van reistijd of locatie

De andere persoon zal verschillende meldingen ontvangen: wanneer de sessie begint, wanneer je aankomt en als je vertraging hebt. Zelfs wanneer je iPhone een langere tijd offline is, zal er automatisch een melding verzonden worden. Standaard werkt Check-in met een timer waarin je aangeeft hoelang je onderweg denkt te zijn. Tik op Wijzig om deze duur aan te passen. Het is ook mogelijk een melding te versturen op basis van de locatiegegevens. In dat geval moet je in een volgend scherm het adres invullen waar je naartoe gaat. Op de kaart verschijnt een cirkel die je op drie groottes kunt instellen. Op die manier bepaal je de actieradius waarop Check-in zich zal baseren om te melden dat je bent gearriveerd. Je kunt ook aangeven met welk vervoermiddel je reist.

Geef de bestemming in en het vervoermiddel.

Stap 3: Versturen

Je krijgt nog een overzicht van de volledige check-in. Tik op Gereed en daarna op Versturen. Met Check-in kun je slechts één chat tegelijk versturen. Het is mogelijk dat je tijdens de reis een waarschuwing ontvangt om je te melden. Als je daar niet op reageert, ontvangt de andere persoon een bericht met informatie zoals de afgelegde route en het batterijpercentage. Deze persoon kan dan via een berichtje of via de telefoon informeren of alles goed gaat.

Je ontvangt nog even een samenvatting van de check-in.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Luxaflex vies? Zo krijg je ze moeiteloos schoon
© eliosdnepr
Huis

Luxaflex vies? Zo krijg je ze moeiteloos schoon

Als er één plek in huis is waar stof zich graag verzamelt, dan is het wel op de luxaflex. En hangen ze in de keuken, dan worden ze niet alleen stoffig, maar ook nog eens vettig. Gelukkig hoef je niet uren te schrobben om ze weer schoon te krijgen: met de tips uit dit artikel zijn ze zo weer blinkend schoon.

Dit artikel in het kort: • Regelmatig doen: even afstoffen • Grondig schoonmaken: aluminium en kunststof • Grondig schoonmaken: houten luxaflex • Bedieningskoorden schoonmaken • Nicotine-aanslag verwijderen • Luxaflex langer mooi houden

Luxaflex schoon? Lees dan: De 5 beste tips om snel en simpel je ramen te lappen

Regelmatig doen: even afstoffen

Regelmatig afstoffen voorkomt dat vuil zich ophoopt. Een plumeau of microvezeldoek werkt prima. Draai de lamellen open zodat je overal bij kunt en werk van boven naar beneden. Een oude sok over je hand schuiven is een handige manier om elke lamel afzonderlijk schoon te vegen.

Wil je tijd besparen?* Gebruik dan een speciale lamellenborstel. Hiermee kun je in één beweging meerdere lamellen tegelijk afnemen. Druk niet te hard, om beschadigingen te voorkomen. Stofzuigen kan ook, maar gebruik dan een meubelmondstuk op de laagste stand en ondersteun de luxaflex met je andere hand.

* Wie niet eigenlijk...?

©africaimages.com (Olga Yastremsk

Als stoffen alleen niet meer genoeg is, moet je een stapje verder gaan. Hoe je dat doet, hangt af van het materiaal waarvan de luxaflex gemaakt zijn.

Grondig schoonmaken: aluminium en kunststof

Gebruik het bad…

Haal de luxaflex voorzichtig uit het kozijn en leg in een bad met lauwwarm water en een scheutje allesreiniger. Laat kort weken en veeg de lamellen schoon met een zachte spons. Spoel goed af en laat de luxaflex hangend drogen. Zorg ervoor dat metalen onderdelen niet te lang nat blijven om roestvorming te voorkomen en droog aluminium luxaflex direct af om oxidatie te vermijden.

…of de douche

Als de luxaflex te groot is voor een bad, kan afspoelen in de douche een alternatief zijn. Gebruik een plantenspuit met een sopje voor hardnekkige vlekken en spoel daarna grondig af. Let op dat kunststof koorden niet te nat worden (want dan kunnen ze hun stevigheid verliezen of verkleuren). Laat goed drogen en ventileer de ruimte goed om schimmelvorming te voorkomen.

Met stoom

Soms is weken in bad of afspoelen in de douche geen optie. Een stoomreiniger kan dan uitkomst bieden, vooral bij aluminium en kunststof luxaflex. Gebruik de stoom op lage stand en houd voldoende afstand om schade te voorkomen. Een andere methode is een sopje met een plantenspuit op de luxaflex vernevelen en daarna droogwrijven met een microvezeldoek.

Grondig schoonmaken: houten luxaflex

Hout is gevoelig voor vocht, dus in bad leggen of onder de douche afspoelen is geen goed idee. Gebruik een licht vochtige doek met een mild schoonmaakmiddel en test nieuwe middelen altijd eerst op een onopvallende plek. Je kunt ook speciale houtzeep gebruiken. Doe dat wel met mate en kies bij voorkeur een variant die geen vettig laagje achterlaat, omdat sommige houtzepen een dun laagje vormen dat stof kan aantrekken.

Je kunt ook een doek met een klein beetje afwasmiddel gebruiken, maar zorg dat deze nauwelijks vochtig is. Droog de lamellen direct na met een schone doek om watervlekken te voorkomen. Behandel ze eventueel met een verzorgende houtolie of was, maar alleen als het materiaal daar geschikt voor is. Laat ze na behandeling open drogen en voorkom direct zonlicht om kromtrekken en verkleuring te vermijden.

Nicotine-aanslag verwijderen In ruimtes waar wordt gerookt, kan een gelige laag op de luxaflex ontstaan. Dit is lastig te verwijderen met alleen water en zeep. Meng gelijke delen water en azijn en gebruik een zachte doek om de lamellen af te nemen. Spoel daarna na met een schone, licht vochtige doek en droog direct af.

©Rafael Ben-Ari

Bedieningskoorden schoonmaken

De koorden van luxaflex worden vaak vergeten bij het schoonmaken, maar kunnen door stof en vet behoorlijk groezelig worden. Wikkel een vochtige doek met mild schoonmaakmiddel om het koord en trek het koord er voorzichtig doorheen. Herhaal indien nodig en laat goed drogen.

Luxaflex langer mooi houden

Regelmatig afstoffen voorkomt dat vuil zich ophoopt. Maak ze in keukens vaker schoon. Vermijd overmatig watergebruik, vooral bij houten luxaflex. Laat ze open drogen na een schoonmaakbeurt en houd ze, als je ze niet gebruikt, opgetrokken om stofophoping te verminderen. Zo blijven je luxaflex langer mooi en schoon.

🪶 Op zoek naar een plumeau?

(ook handig voor spinrag in hoekjes en aan het plafond)