ID.nl logo
Huis

12 tips om video's te monteren op de iPad met iMovie

Wie opgenomen video's op de iPad wil laten uitgroeien tot een kant-en-klare videomontage kan prima uit de voeten met iMovie. Dankzij prachtige filters, sjablonen, thema's, effecten, bewegende titels en originele soundtracks creëer je binnen mum van tijd een fraaie film.

Er zijn talloze videobewerkers waarmee een leuk filmpje monteert, maar de mogelijkheden zijn hiervan doorgaans karig. Wil je veel bewerkingsopties? Probeer gewoon eens Apples eigen iMovie! De gebruikersomgeving is erg duidelijk is, en er zijn voor tabletbegrippen veel bewerkingsgereedschappen. Het resultaat ziet er zeer professioneel uit, waarbij de videomontage met de juiste kennis van iMovie relatief weinig tijd in beslag neemt. In deze workshop nemen we je mee op sleeptouw, zodat je na afloop een fraai afgewerkte film in bezit hebt. Houd er rekening mee dat iMovie met 647 MB nogal veel opslagruimte vereist. Verder is het noodzakelijk dat iOS is bijgewerkt naar de nieuwste versie. Lees ook: Zo zet je oude iMovie-projecten op dvd.

iMovie *****

Prijs: € 4,99 (gratis als je je iPad na 1 september 2013 geactiveerd hebt)

Omvang: 647 MB

©PXimport

Apples eigen iMovie heeft voor tabletbegrippen veel bewerkingstools in huis.

Magisto

Er is nog een andere zeer uitgebreide videobewerker, namelijk Magisto. Gunstig is dat je met deze app binnen mum van tijd fraaie films creëert. Bijsnijden en bewerken gebeurt volautomatisch. Een aanrader voor wie supersnel een filmpje wil maken. De gratis versie is helaas wel beperkt, voor 15,99 euro per jaar heb je volledige toegang.

©PXimport

Bepaal in Magisto welke stijl je voor de video wilt gebruiken.

1 Video's selecteren

Zodra je iMovie voor de eerste keer opent, verschijnen alle videoclips van je iPad in beeld. Door achtereenvolgens op de filmstrip en de afspeelknop te drukken, speel je een fragment af. Handig is dat je favoriete fragmenten kunt selecteren, zodat je die voor de videomontage alvast hebt uitgezocht. Selecteer een filmstrip en beweeg de gele randen om het gewenste gedeelte van de videoclip te bepalen. Tik vervolgens rechts het hartje aan. Het fragment is nu als favoriet gemarkeerd.

©PXimport

Favoriete fragmenten zijn met een groene lijn gemarkeerd.

2 Project openen

Nadat je het videomateriaal grofweg hebt geselecteerd, is het tijd om een nieuw project te starten. Druk bovenaan op Projecten en vervolgens op het plusteken. Je hebt keuze uit twee mogelijkheden, namelijk Film of Trailer. Met laatstgenoemde optie creëer je een korte film in Hollywood-stijl via een sjabloon. Wens je meer mogelijkheden, kies dan voor Film. In het volgende venster verschijnen leuke thema's voor de film. Bekijk telkens de voorvertoning en kies het gewenste thema uit. Druk ten slotte op Maak aan.

©PXimport

Je hebt in iMovie keuze uit acht leuke thema's.

3 Clips toevoegen

Favoriete videofragmenten zet je in iMovie eenvoudig achter elkaar. Aan de rechterkant bevindt zich de sectie met alle video's, foto's en muziek. Selecteer Video en druk op Favorieten. Deze fragmenten heb je in stap 1 geselecteerd. Druk op een filmstrip en tik op het pijltje omlaag om de betreffende clip aan de tijdlijn toe te voegen. Overigens verander je eenvoudig de volgorde op de tijdlijn door enige tijd op een clip te drukken en deze naar de gewenste positie te slepen.

4 Muziek kiezen

Het is in de meeste gevallen saai om alleen het geluid van de film voor de montage te gebruiken. Stel daarom een eigen soundtrack in. Druk rechtsboven op Audio. Leuk is dat je eigen muziek kunt toevoegen. Via Afspeellijst, Albums, Artiesten of Nummers zoek je het gewenste liedje je op. Wanneer je drukt op het pijltje omlaag verschijnt de muziek als groene markering op de tijdlijn. Onder de optie Themamuziek zijn er nog meer leuke deuntjes te vinden. Gebruik het onderdeel Geluidseffecten om bijvoorbeeld een applaus of deurbel te integreren.

©PXimport

Gebruik de afspeelknop achter het geluidseffect om deze te beluisteren.

5 Overgangen

Tussen twee videoclips zit in iMovie altijd een overgang, zodat kijkers op een rustige manier een nieuw fragment te zien krijgen. Het is mogelijk om verschillende overgangen in je filmpje te gebruiken. Druk in de tijdlijn op het pictogram tussen twee videoclips. Je hebt nu keuze tussen vijf variaties. Probeer ze één voor één uit en speel de film af om het effect te bewonderen. Linksonder pas je desgewenst de tijd van de overgang aan. Je hebt hierbij keuze tussen 0,5, 1, 1,5 of 2 seconden.

©PXimport

Afhankelijk van het thema dat je hebt gekozen, selecteer je een originele overgang.

6 Fragmenten combineren

In iMovie is het mogelijk om op verschillende manieren meerdere beelden met elkaar te combineren. Druk in de videobrowser op een filmstrip van een clip of foto die je met een fragment op de tijdlijn wilt combineren. Tik het pictogram met de puntjes aan om extra functies weer te geven. Zodra je linksboven op het vraagteken tikt, zie je dat je keuze hebt tussen cutaway, picture-in-picture en split-screen. Probeer ze allemaal eens uit en ontdek hoe je meerdere beelden door elkaar gebruikt in iMovie.

©PXimport

Je gebruikt de optie picture-in-picture bijvoorbeeld om rechtstreeks commentaar te geven op gebeurtenissen in de film.

7 Opnemen

Mis je nog een bepaald video- of audiofragment voor jouw film? Vanuit iMovie leg je eenvoudig een nieuwe opname vast, zonder dat je hiervoor los de Camera-app hoeft te openen. Druk rechtsonder op het pictogram met de camera of de microfoon. Je iPad vraagt waarschijnlijk of iMovie toestemming heeft om de hardware te gebruiken. Bepaal of je in 720p of 1080p wilt filmen en start via de rode knop de opname. Via Gebruik video is het fragment meteen beschikbaar in iMovie.

8 Filters

Je geeft wat saaiere fragmentjes uit je film een fraai effect door een mooi filter te selecteren. Kies op de tijdlijn een videofragment en druk linksonder op het pictogram met de drie rondjes. Je hebt keuze uit tien effecten. Zodra je een filter aanwijst, zie je hiervan direct het resultaat. Bij Dromerig verschijnt er langs de randen bijvoorbeeld een witte gloed. Bij iedere videoclip op de tijdlijn is het mogelijk om een ander filter te selecteren. Wil je de complete film van een filter voorzien? Druk rechtsonder op het tandwieltje en maak een keuze.

©PXimport

Met het filter Stille tijdperk geef je de video een retrolook.

9 Titels

Met het gebruik van titels voeg je bijvoorbeeld hoofdstukken of uitleg aan de video toe. Selecteer in de tijdlijn een videoclip die je van tekst wilt voorzien. Druk onderaan in het menu op T. Er verschijnen negen titelsjablonen in beeld. Zo kun je de tekst bijvoorbeeld letter voor letter in beeld laten verschijnen of op laten springen. Maak een keuze en druk op de voorbeeldtekst in het videokader. Typ vervolgens de gewenste tekst. Wanneer je nogmaals T aantikt, kies je voor de positie van de titel tussen Centreer of Omlaag.

©PXimport

Verduidelijk je beelden met titels.

10 Roteren

Heb je je iPad rechtop gehouden tijdens het filmen? Dan zijn de beelden in iMovie helaas gekanteld. Gelukkig roteer je videoclips eenvoudig. Plaats hiervoor twee vingers in het videokader van de voorbeeldweergave en maak een roterende beweging om het fragment te draaien. Zodra er een pijltje in beeld verschijnt, laat je het scherm weer los. Houd er wel rekening mee dat er bij gekantelde filmpjes zwarte randen aan de zijkant ontstaan.

11 Film delen

Zodra je klaar bent met monteren, druk je linksboven op het pijltje. Kies daarna voor het pictogram voor Delen (vierkant met pijltje). Je hebt nu gelegenheid om de film met diverse internetdiensten te delen, bijvoorbeeld Facebook, YouTube en Vimeo. Verder deel je de videomontage eventueel met iMovie Theater, waarmee je het filmpje aan andere Apple-apparaten beschikbaar stelt via iCloud, zoals een iPhone, Apple TV of Mac. Tot slot is het ook mogelijk om het project lokaal op je iPad te bewaren (Bewaar video).

©PXimport

Bepaal met welke diensten je de uiteindelijke film wilt delen.

12 Trailer maken

Heb je nauwelijks tijd, maar wil je van favoriete videomomenten wel iets moois in elkaar flansen? Druk in het venster projecten op het plusteken en kies voor Trailer. Je hebt in het volgende scherm keuze uit veertien Hollywood-thema's. Nadat je een mooi exemplaar hebt geselecteerd, bevestig je met Maak aan. Vul de filmgegevens zo nauwkeurig mogelijk in, zodat de juiste informatie op de aftiteling staat vermeld. Via Storyboard voeg je geschikte fragmenten aan de trailer toe.

©PXimport

Als je vlot een korte film wilt maken, kies je voor een Hollywood-trailer.

▼ Volgende artikel
Review OnePlus Pad 3 - Grote Android-tablet met laptop-ambities
© Rens Blom
Huis

Review OnePlus Pad 3 - Grote Android-tablet met laptop-ambities

De OnePlus Pad 3 is een enorme tablet met laptopaspiraties. OnePlus verkoopt dan ook een aparte toetsenbordhoes, zodat je de tablet productiever kunt gebruiken. Voor wie is de OnePlus Pad 3 de moeite waard? Je leest het in deze review.

Uitstekend
Conclusie

De OnePlus Pad 3 is een grote en premium tablet die ons goed bevalt, zeker in combinatie met de apart verkrijgbare toetsenbordhoes. Het loont wel om een vergelijking met de concurrentie te maken, met name door de stevige adviesprijs en sommige technische keuzes.

Plus- en minpunten
  • Erg krachtige specificaties
  • Heel lange accuduur
  • Productief door software en losse toetsenbordhoes
  • Prijzig i.c.m. toetsenbordhoes
  • Sommige softwarefuncties werken (nog?) niet goed
  • Geen vingerafdrukscanner

Tablet of laptop?

Met zijn 13,2inch-scherm is de OnePlus Pad even groot als de grootste iPad én heel wat compactere laptops. Het apparaat weegt 675 gram en is net geen 6 millimeter dik. Door het grote scherm is de tablet nauwelijks met één hand te gebruiken. Het lcd-scherm oogt wat minder fraai dan een oledscherm, maar is op alle aspecten wel erg goed. Zo oogt het beeld flink scherp dankzij de resolutie van 3392 x 2400 pixels.

OnePlus verkoopt voor 169 euro een speciale toetsenbordhoes die je aan de tablet kunt klikken. De toetsen tikken erg prettig en het trackpad werkt ook aardig. Zo productief als op een laptop zijn we niet, maar in het vliegtuig en de trein kunnen we zeker goed aan de slag.

©Rens Blom

Dat je toch een tablet voor je neus hebt, merk je bijvoorbeeld aan de beperkte selectie van poorten. De OnePlus Pad 3 heeft één usb-c-poort, en daarmee houdt het op. Je kunt wel een geschikte usb-c-hub aansluiten om meer aansluitingen te creëren, bijvoorbeeld voor een bedrade muis of HDMI-kabel richting je televisie.

©Rens Blom

Uitstekende specificaties

De specificaties van de tablet zijn ruimschoots in orde, wat je gezien de prijs ook mag verwachten. De tablet is razendsnel dankzij de Qualcomm Snapdragon 8 Elite-processor, die ook in veel dure smartphones zit. OnePlus verkoopt de Pad 3 in twee configuraties: de ene heeft 12 GB werkgeheugen met 256 GB opslag en in de andere variant zit 16/512 GB. De completere versie kost 100 euro meer, een meerprijs die we gerechtvaardigd vinden, al kunnen we ons voorstellen dat veel mensen (meer dan) genoeg hebben aan de instapversie.

De tablet heeft camera's op de voor- en achterkant. Die zijn kwalitatief niet bijzonder. Een iets betere selfiecamera was op zijn plaats geweest – vooral voor videogesprekken. Ook missen we een vingerafdrukscanner op de tablet.

©Rens Blom

OnePlus stopt een lekker grote accu in de tablet. Dankzij die stevige batterij lukt het ons om de Pad 3, inclusief toetsenbordhoes, langer dan een hele kantoordag te gebruiken voor werkgerelateerde apps, aangevuld met wat sociale media en het kijken van een YouTube-video. Een score waar wij blij van worden. Opladen gaat via de eerder genoemde usb-c-poort. In de doos zit, vanwege EU-wetgeving om consumentenelektronica duurzamer te maken, geen oplaadadapter. Je dient er zelf een te regelen. Kies dan een 100W-OnePlus-adapter voor snelladen of neem genoegen met langzamer opladen met een niet-OnePlus-adapter.

Software-ervaring

De Android 15-software op de tablet is door OnePlus geoptimaliseerd voor het enorme scherm. Zo kun je gebruiksvriendelijk twee apps naast elkaar gebruiken en is het ook mogelijk om een app als zwevend venster boven andere apps te blijven bekijken.

©Rens Blom

Interessant is dat OnePlus zijn OxygenOS-softwareschil heeft uitgebreid met ondersteuning voor macOS – van Apple inderdaad. Je kunt eenvoudig bestanden overdragen en je MacBook vanaf de tablet bedienen, zo is het idee. In de praktijk blijkt de deel-software van OnePlus om wel heel veel machtigingen te vragen, zien we soms Chinese tekst in beeld en werken de deel-functies uiteindelijk matig. We worden er dus (nog) niet zo vrolijk van.

©Rens Blom

©Rens Blom

Grote kans dat de Pad 3 in de nabije toekomst comfortabeler als laptopvervanger zal werken. In Android 16 komt namelijk een volwaardige desktopmodus, speciaal bedoeld voor tablets. Deze software-update komt later dit jaar, ook via OnePlus. Het is in elk geval goed om te zien dat het merk nu al serieus werk heeft gemaakt van software om de Pad 3 productief te gebruiken.

De Pad 3 krijgt drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates. Een prima updatebeleid, als je het ons vraagt.

Alternatieven

Hoewel onze ervaringen met de OnePlus Pad 3 op veel vlakken positief zijn, heeft deze tablet ook de nodige concurrentie. Samsung biedt met zijn Tab S10-serie ook grote tablets inclusief toetsenbordhoezen aan. Voor Apple geldt hetzelfde: de iPad is met zijn iPadOS-software weliswaar anders in gebruik dan een Android-tablet, maar is in combinatie met een toetsenbordhoes even productief als de OnePlus Pad 3.

Ook het overwegen waard is een laptop met Chrome OS of Windows. Zeker een model met een touchscreen kan een goed alternatief zijn voor de OnePlus Pad 3 als je écht productief wil zijn op het apparaat. Een dergelijke laptop hoeft bovendien niet meer te kosten dan de Pad 3 (tablet + toetsenbordhoes). Wil je echt een tablet en hecht je meer waarde aan entertainment, dan is de Pad 3 jouw apparaat. Ook zonder toetsenbordhoes.

Conclusie: OnePlus Pad 3 kopen?

De OnePlus Pad 3 is een grote en premium tablet die ons goed bevalt, zeker in combinatie met de apart verkrijgbare toetsenbordhoes. Het loont wel om een vergelijking met de concurrentie te maken, met name door de stevige adviesprijs en sommige technische keuzes.

▼ Volgende artikel
Nieuw van AVM: FRITZ!Mesh Wi-Fi Set 1600 voor stabiele wifi uit het stopcontact
© AVM-Fritz
Huis

Nieuw van AVM: FRITZ!Mesh Wi-Fi Set 1600 voor stabiele wifi uit het stopcontact

Een stabiele en snelle wifi-verbinding in huis is geen overbodige luxe meer. Met de nieuwe FRITZ!Mesh Wi-Fi Set 1600 biedt AVM een compacte, krachtige oplossing die je rechtstreeks in het stopcontact steekt en waarmee je overal in huis zorgt voor een stabiel en sterk wifi-signaal.

De set is er in twee varianten (2-pack en 3-pack) en zorgt voor optimale dekking in appartementen en huizen van verschillende grootte. Dankzij ondersteuning voor wifi 6 op 2,4 en 5 GHz haal je snelheden tot 3000 Mbit/s.

De set werkt met elke router of glasvezelmodem en vormt een naadloos mesh-netwerk. Ook wie al een FRITZ!Box heeft, kan deze set eenvoudig gebruiken om het bereik verder uit te breiden.

Wat is mesh en waarom wil je het?

Bij een mesh-netwerk werken meerdere wifi-punten samen als één systeem. In plaats van dat elk punt zijn eigen netwerk uitzendt, zoals bij losse repeaters, zorgt mesh voor één netwerknaam met automatische overdracht van je verbinding. Loop je door het huis, dan schakelt je telefoon of laptop ongemerkt over naar het sterkste punt. Je hoeft dus niet handmatig over te schakelen en blijft altijd verbonden met het snelste signaal. Het systeem is bovendien eenvoudig uit te breiden, en je beheert alles via één centrale app – handig als je bijvoorbeeld een gastnetwerk wilt aanzetten of wifi-tijden wilt instellen.

©AVM-Fritz

Eenvoudige installatie en veel mogelijkheden

De eerste repeater in de set sluit je aan via de MyFRITZ!App, waarna deze het centrale punt van het netwerk vormt. Via de app kun je onder meer de netwerknaam instellen, wifi-tijden programmeren en een gastnetwerk inschakelen. Ook zie je precies welke apparaten verbonden zijn en hoe sterk het signaal is. De 2-pack is geschikt voor woningen tot vier kamers op één of twee verdiepingen. De 3-pack dekt grotere huizen of appartementen met meer dan vier kamers.

De FRITZ!Mesh Wi-Fi Set 1600 is per direct verkrijgbaar. De adviesprijs voor het 2-pack is 149 euro; het 3-pack kost 209 euro.



Router nodig?