Filmen in 4K op je iPhone: zo werkt het

Het blijft een beetje een vreemd verhaal: je iPhone kan filmen in 4K, maar is niet in staat om 4K weer te geven op het display. De reden daarvoor is dat 4K niet altijd te maken heeft met weergavekwaliteit.

4K (ook wel UltraHD of UHD genoemd) is in opmars en steeds meer mensen hebben een televisie die deze resolutie van 4096 × 2160 kan weergeven. Maar zelfs als je geen 4K-televisie hebt, kan het nog bijzonder interessant zijn om te filmen in 4K. Wanneer je namelijk filmpjes schiet in 4K, maar exporteert naar een lagere resolutie, zoals 1080p of 720p, dan betekent dat dat je meer mogelijkheden hebt met het bronmateriaal. Je kunt dan in een bewerkingsprogramma inzoomen op je video, zonder kwaliteitsverlies, immers je exporteert het in een lagere resolutie.

Hoe film je op 4K op je iPhone 7?

Wellicht heb je een iPhone 6s of 7 gekocht met als doel om 4K-video te schieten en ben je tot de ontdekking gekomen dat de resolutie van de video’s die je schiet helemaal geen 4K is. Dat kan kloppen, standaard staat de iPhone namelijk ingesteld op een veel lagere resolutie. Waarom? Om precies de reden die we hierboven hebben gegeven: lang niet iedereen heeft de mogelijkheid om 4K af te spelen, en de bestanden nemen gigantisch veel meer ruimte in op je iPhone.

Wil je tóch in 4K schieten? Dan kun je dat gelukkig eenvoudig instellen. Druk op Instellingen / Foto’s en Camera (flink naar beneden scrollen) en scrol vervolgens naar het kopje Camera. Daar zie je de optie Neem video op, met daarnaast waarschijnlijk de resolutie 1080p op 30bps (beelden per seconde). Wanneer je hierop drukt kun je de waarde veranderen in 4K op 30bps. Vanaf nu film je op 4K.

Media has no description

© PXimport

Onthoud wel, er is écht een reden dat deze optie standaard uit staat. 1 minuut filmen in 4K is 350 MB in plaats van 130 MB in de standaardresolutie. Afhankelijk van de opslagcapaciteit op je iPhone kan dit dus best snel een probleem worden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000