Wat is 4K precies, en moet ik nu een nieuwe TV kopen?

© PXimport

Wat is 4K precies, en moet ik nu een nieuwe TV kopen?

Geplaatst: 23 januari 2014 - 12:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:58

Redactie ID.nl

ACHTERGROND - Eén van de grote trends op de CES-beurs van dit jaar was 4K TV's. Er waren gigantische 4K toestellen, gebogen 4K toestellen en zelfs buigzame 4K toestellen. Maar wat betekent 4K eigenlijk? En is die zojuist aangeschafte HDTV nu al achterhaald? Geen zorgen, wij hebben alle antwoorden.

Ik lees iets over "Ultra HD". Is mijn nieuwe HTV nu al achterhaald?

Je TV is niet achterhaald, maar loopt binnenkort een generatie achter op het nieuwste van het nieuwste.

Okay... Dus wat betekent "Ultra HD" dan precies?

Ultra high definition (UHD) is een standaard die high definition (HD) overschrijdt. De Consumer Electronics Association definieert UHD als een 16:9 beeldverhouding (net als HD) en een minimum aantal pixels van 3840 bij 2160. HD is 1080p, dat wil zeggen 1920 bij 1080 pixels.

Dus als dat "Ultra HD" is, wat is dan "4K"? Is dat weer een ander formaat waar ik me zorgen over moet maken?

Momenteel worden de termen 4K en Ultra HD in wezen door elkaar gebruikt. 4K is een type UHD gedefinieerd door een resolutie van 2160p (de minimumdrempel voor UHD), en het wordt al snel de eerste wijdverspreide UHD-standaard. Een andere UHD-standaard - 8K UHD, heeft een resolutie van 4320p (7680 bij 4320 pixels) - bestaat al, maar niemand gebruikt het nog.

Het is zoiets als wanneer zowel 720p als 1080p formaten beschouwd worden als "high definition", hoewel de ene een hogere resolutie heeft dan de andere (marketingmensen noemen 1080p soms "full HD").

 

© PXimport

4320p, wow. Dat is echt indrukwekkend. Maar waar stond de "p" ook al weer voor? Ik vraag dit voor een vriend die niet net zoveel over technologie weet als ik...

Progressieve scan. In het meeste dagelijkse gebruik, kan "p" worden gezien als het aantal horizontale lijnen met pixels dat een scherm heeft. Dus een 2160p scherm (4K) heeft twee keer zoveel horizontale lijnen als een 1080p scherm (HD). Het zijn toevallig ook twee keer zoveel verticale lijnen (3840 versus 1920), dus in totaal 4 keer zoveel pixels.

Dus 4K heeft veel meer pixels dan HD. Maar is het echt zoveel beter?

4K beelden zijn opgebouwd uit bijna 8,3 miljoen pixels. Vergelijk dat met iets meer dan 2 miljoen in een 1080p beeld, de full HD resolutie van Blu-rays. Dat is negen keer zoveel pixels als een 720p uitzending. Dat is vergelijkbaar met het verschil tussen een 8 megapixel camera en een 2 megapixel camera.

Kan ik al die pixels überhaupt zien?

Dat hangt ervan af. De extra pixels zorgen ervoor dat 4K beelden er geweldig uitzien in de winkel wanneer je dicht bij de TV staat. Maar als je op de bank een paar meter van je TV verwijderd zit, zul je een TV van 60 inch of groter nodig hebben om het verschil te kunnen zien. En hoe verder je van je TV af zit, hoe groter de TV moet zijn om 4K een verschil te laten maken.

Maar de Ultra HD standaard is meer dan alleen een hoop pixels. De videospecificaties vereisen ook een grotere kleurruimte, waardoor alles er beter uit zou moeten zien, ook al kun je niet alle pixels zien.

 

© PXimport

Dat is allemaal leuk en aardig, maar er is nog niets in 4K beschikbaar, toch?

Dat was tot voor kort inderdaad zo. Maar dingen veranderen snel: Amazon, Hulu, Netflix, en YouTube hebben allemaal aangekondigd dat ze aan het begin van het jaar meer 4K materiaal zullen produceren.

Dus nu moet ik een UHD TV kopen om Netflix en YouTube te bekijken?

Nee, maak je geen zorgen. Die streamingdiensten zullen in de nabije toekomst verschillende resoluties beschikbaar stellen.

 

© PXimport

Zullen mijn Blu-rays werken op een UHD set?

Al je bestaande HD content, inclusief Blu-rays, zal werken op een Ultra HD TV. Ze zullen worden opgeschaald zodat ze het scherm vullen, dus het zal er niet zo goed uitzien als echte 4K content.

De huidige generatie Blu-ray disks ondersteunen resoluties tot en met 1080p. Maar de Blu-ray Disc Association heeft interesse getoond in de ontwikkeling van 4K compatibele Blu-rays.

Dus dat wil zeggen dat ik een aantal van die "mastered in 4K" Blu-rays moet aanschaffen?

Nee, daar heb je niks aan. Blu-ray verpakkingen die de disk beschrijven als "mastered in 4K" of die een "near 4K" ervaring aanbieden claimen dat ze een betere kijkervaring bieden op een UHD TV, maar zelfs de studio's die erachter zitten geven toe dat ze geen echte 4K ervaring leveren. De video op de schijf is nog altijd gewoon 1080p.

Er zijn momenteel geen Blu-rays die een 4K resolutie kunnen bieden, het is gewoon geen onderdeel van de Blu-ray specificaties.

Dat klinkt een beetje onbetrouwbaar, of niet?

Inderdaad! Maar de belangrijkste vraag is misschien wel waarom iemand fysieke films wil hebben in het tijdperk van de streamingdiensten en Smart TV's. In de toekomst zullen fysieke films waarschijnlijk even achterhaald en overbodig zijn als fysieke albums.

 

© PXimport

Nieuwe videocompressieformaten zullen zenders en webdiensten in staat stellen om omvangrijke 4K videobestanden gemakkelijker te streamen. De International Telecommunications Union heeft onlangs de H.265 (of HEVC - High Efficiency Video Codec) standaard geïntroduceerd als opvolger van de H.264 standaard die op grote schaal gebruikt wordt om video via uitzendingen, Blu-ray en het web te verspreiden. H.265 belooft kwaliteit te bieden die vergelijkbaar is met die van H.264, ondanks het feit dat het slechts de helft van de bandbreedte gebruikt.

Bovendien heeft Google haar eigen concurrerende bandbreedte besparende formaat ontwikkeld, VP9 genaamd, wat het bedrijf zal gaan gebruiken om 4K video's op YouTube te streamen. Ook dit formaat belooft een vergelijkbare kwaliteit met de helft van de bandbreedte van H.264.

Ik moet waarschijnlijk een heleboel nieuwe hardware en andere spullen kopen voor bij mijn Ultra HD set, of niet?

Uiteindelijk, ja. De meeste TV-randapparatuur maakt gebruik van HDMI, maar alleen de twee meeste recente versies van HDMI (1.4 en 2.0) ondersteunen 4K resolutie. En alleen HDMI 2.0 kan een 4K signaal met 60 frames per seconde aan. HDMI 1.4 is beperkt tot een 4K signaal met 30 frames per seconde.

Je huidige kabeldecoder, A/V-ontvanger, Roku, Apple TV, en andere hardware die in je TV geplugd is ondersteunen waarschijnlijk geen HDMI 1.4, en al helemaal geen 2.0. In ieder geval niet als ze een aantal jaren oud zijn.

Meer frames zijn belangrijk, nietwaar?

Hoe meer frames per seconde, hoe minder vervaging. Het beperkte aanbod van 4K content is momenteel meestal alleen verkrijgbaar met 30 FPS, maar dat zal zeker veranderen naarmate er meer content beschikbaar komt. Als je gaat investeren in een 4K TV, dan kun je het net zo goed meteen goed doen.

HDMI 2.0 is in september onthuld, en het wordt nog steeds op de markt geïntroduceerd (een aantal 4K TV's hebben deze standaard zelfs nog niet eens). Maar omdat HDMI 2.0 achterwaarts compatibel is met alle voorgaande generaties kan een UHD TV met HDMI 2.0 nog steeds communiceren met je oude technologie. De standaard gebruikt zelfs compatibele kabels.

Dit hele 4K gebeuren klinkt interessant, maar ik kan me er vast geen veroorloven, of wel?

De nieuwe 4K sets zijn momenteel erg duur, maar ze worden al snel betaalbaarder. Zo heeft Vizio onlangs een 4K TV van 1000 Amerikaanse dollar onthuld.

Vergeet niet dat HDTV's niet al te lang geleden ook enorm duur waren, maar de prijzen zijn omlaag gegaan. Tegenwoordig is het moeilijk om een nieuwe TV te vinden die niet HD is.

Ik denk dat ik maar eens moet gaan overwegen om een 4K TV te kopen - misschien niet dit jaar, maar het zit eraan te komen. Wat moet ik tot die tijd met mijn HDTV doen?

Als je recentelijk een nieuwe HDTV gekocht hebt, maak je geen zorgen. Het is een geweldige toevoeging aan je huiskamer met een heleboel beschikbare content! Iedereen heeft het over 4K, maar je kunt rustig afwachten tot de sets goedkoper worden, de kwaliteit beter wordt, en er meer content beschikbaar komt. Die HDTV die je hebt aangeschaft kan prima een aantal jaren meegaan.

 

© PXimport

We weten dat het verleidelijk is om het allernieuwste aan te schaffen zodra het verkrijgbaar is. Maar soms is het beter om even af te wachten tot de boel gesetteld is. En dit is zo'n moment.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite TechHive.com. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regio gebonden zijn.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten