Komt er geen geluid uit je computer? Dit kun je doen

© PXimport

Komt er geen geluid uit je computer? Dit kun je doen

Laptops & ultrabooks

Geplaatst: 21 augustus 2021 - 10:19

Aangepast: 14 december 2022 - 10:18

Wesley Akkerman

Komt er geen geluid uit je computer, terwijl er eerder niets aan de hand was? Dat kan aan verschillende dingen liggen. In dit artikel behandelen we de opties die je tot je beschikking hebt. Geen zorgen, je hebt hiervoor geen uitgebreide, technische kennis nodig.

Het ligt misschien een beetje voor de hand, maar check eerst je volumebalk. Het kan namelijk zijn dat het volume helemaal omlaag gezet is door iemand of dat die gedempt is. Op een laptop heb je natuurlijk ingebouwde speakers – maar pc’s hebben veelal externe luidsprekers. Zorg er dus voor dat ook die speakers aanstaan en dat de volumeknop opengedraaid is.

Door op Windows het volume aan te passen, hoor je een ding-geluid. Hoor je dat geluid, maar werkt de audio van een game of app niet? Dan moet je even de instellingen van die game of app nalopen. Het kan ook geen kwaad de geluidsinstellingen van de webspeler, zoals op YouTube, na te lopen.

Het kan overigens ook handig zijn om de audioverbeteringen uit te schakelen (mochten die aanwezig zijn). Druk met je rechtermuisknop op het volume in de taakbalk, selecteer Geluiden en check onder het kopje Geavanceerd of er bijzondere dingen zijn ingesteld. 

© PXimport

Check je hardware

In het verlengde hiervoor is het handig om even wat hardware na te lopen. Door met je linkermuisknop op de geluidsinstellingen op de Startbalk van Windows te drukken, zie je naast een volumebalk ook een audiobron staan. Wanneer je externe apparaten aansluit met audio-instellingen (zoals een beeldscherm of externe speakers), dan kan het zijn dat Windows automatisch naar die nieuwe bron gaat. Ook wanneer ze dus uitstaan.

Het kan zijn dat je een beeldscherm met koptelefoonaansluiting, zonder interne speakers, hebt. Het geluid kan dan nog steeds via hdmi naar dat display gestuurd, maar niet afgespeeld worden zonder koptelefoon. Klik daarom op de hardware en kijk of je van bron kunt wisselen.

Een andere oplossing is een koptelefoon pakken en die direct aansluiten op je laptop of computer. Komt daar wel geluid uit, maar niet uit de speakers op je laptop of naast je pc? Dan weet je in elk geval dat de audio het in de basis nog doet. In dit geval kan het zijn dat de ingebouwde speakers van je laptop niet meer functioneren of dat er iets is met externe speakers.

Met een usb-koptelefoon kun je checken of er toch iets is met de standaard audiodriver. Want zo’n soort koptelefoon omzeilt namelijk de standaard driver

© PXimport

Controleer je drivers

En dan komen we meteen aan bij een ander punt: controleer je drivers. Over het algemeen geldt: wanneer er iets is met je computer, controleer dan altijd je drivers. Open het Startmenu en typ het woord ‘apparaatbeheer’ in. Open de app en ga naar Besturing voor geluid, video en spelletjes. Open dat kopje en kijk of er ergens een geel uitroepteken staat. Dan weet je zeker dat je nieuwe drivers moet downloaden van de website van de fabrikant.

Staat er geen uitroepteken bij, dan kan het alsnog geen kwaad om op z’n minst te checken of er nieuwe drivers zijn. Je kunt met je rechtermuisknop op een driver klikken en de optie Stuurprogramma bijwerken selecteren. Of je gaat handmatig naar de website van de fabrikant om nieuwe software te downloaden.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000