Dit moet je doen als je laptop geen geluid heeft

Dit moet je doen als je laptop geen geluid heeft

Geplaatst: 8 september 2022 - 10:47

Aangepast: 3 juli 2024 - 13:47

Wesley Akkerman

Wat moet je doen als je laptop geen geluid heeft? In dit artikel behandelen enkele oplossingen voor het probleem, dat mogelijk met een enkele aanpassing zo opgelost is.

Voordat we de instellingen induiken, zijn er twee dingen die we moeten controleren. Het eerste ding: staat het volume wel aan of hoog genoeg? In de Windows-startbalk vind je rechts opties voor het geluid. Je herkent het icoontje aan een soort megafoon met wat wifi-signalen ernaast. Klik erop en verschuif de volumebalk meer naar rechts wanneer je media afspeelt. Controleer ook meteen of je niet per ongeluk het geluid gedempt hebt. Dit kan gebeuren wanneer je op een verkeerde knop op je toetsenbord tikt, bijvoorbeeld. Geen groot probleem, maar het kan voorkomen.

Het tweede ding: controleer het audioapparaat. Het kan zijn dat je mogelijk – onbedoeld of onbewust – het audioapparaat aangepast hebt. Het audioapparaat is de hardware waarnaar het geluid gestuurd wordt. Dit kan een beeldscherm zonder speakers zijn of een koptelefoon die nog altijd via bluetooth gekoppeld, maar niet in gebruik is. Klik met je linker muisknop op het icoon van het geluid en druk op de pijl omhoog (rechts). Selecteer hier een ander afspeelapparaat. Probeer ze allemaal een keer uit wanneer je twijfel: het kan geen kwaad.

Dit moet je doen als je laptop geen geluid heeft-22361099

Laptop geen geluid: probleem een koptelefoon

Mochten de bovenstaande instellingen goed staan en je hebt nog steeds geen geluid, koppel dan eens een koptelefoon aan je laptop. Krijg je de audio wel over dat kanaal te horen, dan kan het zijn dat je laptop een hardwareprobleem heeft dat te maken heeft met de onboard speakers.

Daarnaast kunnen we de audioverbeteringen eens uitzetten. Open het Startmenu en typ ‘geluid’ in. Open het eerste resultaat om bij de geluidsinstellingen te komen. Selecteer het uitvoerapparaat en druk vervolgens op Apparaateigenschappen. Onder Ruimtelijk geluid kies je de optie Uit.

Tot slot kan het helpen de drivers een update te geven. Open het Startmenu en typ Apparaatbeheer in. Selecteer de eerste optie en zoek in het nieuwe venster naar Audio-invoer en -uitvoer. Klik daar twee keer op en selecteer, met je rechter muisknop, de standaardopties van je laptop. Kies nu voor de optie Stuurprogramma’s bijwerken. Windows gaat op zoek naar updates, die automatisch geïnstalleerd worden wanneer ze beschikbaar zijn.

Mocht ook dit je probleem niet oplossen, dan moet je wellicht even contact opnemen met de fabrikant van de laptop of een reparatiedienst, voor wanneer je garantie verlopen is.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten