Huawei MateBook 14 2020 AMD – Snel en compact

© PXimport

Huawei MateBook 14 2020 AMD – Snel en compact

Geplaatst: 5 februari 2021 - 07:15

Aangepast: 25 november 2022 - 10:46

Jeroen Boer

We zien gelukkig steeds meer laptops voorzien van een snelle AMD-processor op de markt komen. Ook Huawei voorzien met de MateBook 14 2020 AMD een van zijn nieuwste laptops van een AMD Ryzen 7. Hoe bevalt deze AMD-uitvoering?

Qua vormgeving doet deze Huawei MateBook 14 2020 AMD denken aan bijvoorbeeld de MateBook 13. De behuizing is gemaakt van aluminium in een grijstint die Huawei net als Apple Space Gray noemt. De bouwkwaliteit is uitstekend. Met een gewicht van 1,49 kilo is het geen vederlichte laptop meer te noemen, want er zijn genoeg laptops van hetzelfde formaat die een stuk lichter zijn. Maar zwaar kan ik hem ook weer niet noemen. Op het gebied van aansluitingen krijg je één keer usb-c en tweemaal usb 3.0 (gen 1). De usb-c-poort ondersteunt opladen en beelduitvoer. Daarnaast heeft de laptop ook nog een hdmi-aansluiting en een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting. Hiermee heeft de laptop genoeg aansluitingen, al had ik zelf inmiddels liever tweemaal usb-c gezien want usb-c is de enige manier waarop een 4K-scherm goed is aan te sluiten.

In tegenstelling tot andere Huawei-laptops MateBook X Pro is de nfc-tag voor Huawei-share netjes in de laptop onder de touchpad verwerkt. Dat is toch een stuk fraaier dan de lelijke sticker die Huawei op sommige andere MateBooks plakt. Huawei share kun je gebruiken om bestanden vanaf een Huawei-smartphone snel naar de laptop over te zetten. 

© PXimport

© PXimport

Zoals wellicht bekend is Huawei betrokken in een handelsoorlog en mogen Amerikaanse bedrijven geen technologie aan Huawei voor smartphones leveren. Voor laptops lijkt dit vooralsnog niet te gelden. De belangrijkste updates worden via Windows Update verspreidt waardoor de laptop ook bij een eventuele aanscherping gewoon ondersteuning moet krijgen.

© PXimport

© PXimport

Krachtige hardware

De MateBook 14 2020 AMD bevat in de vorm van de AMD Ryzen 7 4800H een bijzonder krachtige processor met maar liefst 8 cores, 16 threads en een maximale kloksnelheid van 4,2 GHz. Het is bovendien een processor met een tdp van maar liefst 45 watt. Een processor die kortom ook in een desktop niet zou misstaan, iets dat de dunne behuizing van de MateBook 14 alleen nog maar indrukwekkender maakt. Huawei combineert hem met 16 GB ram en een 512 GB nvme-ssd. Die is in ieder geval in het testexemplaar afkomstig van Samsung in de vorm van de PM981a. De ssd kun je eventueel vervangen door een ander exemplaar, het werkgeheugen vervangen kan niet want dat is op het moederbord gesoldeerd. Net als op andere laptops heeft Huawei de ssd in twee partities verdeeld en is de Windows-partitie met 120 GB onhandig klein. Je kunt de partitionering natuurlijk wel zelf veranderen.

Op draadloos gebied zien we een vreemde keuze, want de MateBook 14 is voorzien van een Wifi 5-kaartje van Realtek in plaats van het Wifi 6-kaartje dat de meeste laptops tegenwoordig hebben. Nu zul je daar in de praktijk niet direct last van hebben, maar het is toch opvallend. 

Waardeloze webcam

De MateBook 14 is helaas voorzien van de vreemde webcam die Huawei ook op andere laptops als de MateBook X Pro toepast. In plaats van in de schermrand, heeft Huawei de webcam in een valse toets tussen de functietoetsen geplaatst. Hierdoor zijn volgens Huawei dunnere schermranden mogelijk. Daar staat echter tegenover dat de positie van de webcam onbruikbaar is. In de meest optimale situatie ben je vanuit een heel vreemde hoek zichtbaar. Aantekeningen maken tijdens je videogesprek is echter niet te doen, je vingers zijn dan levensgroot in beeld. En als je de laptop op schoot gebruikt of op een standaard, dan is of je onderkin of je trui in beeld. Toegegeven, de webcam was tot voorkort niet echt heel belangrijk bij de beoordeling van een laptop. Maar het afgelopen jaar is de webcam belangrijker dan ooit en dan merk je toch te sterk dat deze oplossing echt vorm boven functie is. Alleen op het gebied van privacy heeft de inklapbare webcam een voordeel, ingeklapt ben je zeker niet in beeld. Al is het wel mogelijk om de webcam in ingeklapte toestand softwarematig in te schakelen.

© PXimport

© PXimport

Extra hoog scherm

Huawei maakt doorgaans gebruik van een 3:2-beeldverhouding op hun laptops en de MateBook 14 is gelukkig geen uitzondering. Omdat het scherm een resolutie van 2160 x 1440 pixels heeft heb je in de hoogte daadwerkelijk meer werkruimte dan op de doorsnee laptop en dat is erg prettig. Het scherm heeft bovendien prima kleuren en inkijkhoeken. De helderheid is met 300 nits op zich in orde, maar er zijn genoeg laptops met een helderder scherm. Zeker omdat het scherm vanwege de aanraaklaag spiegelend is afgewerkt, komt extra helderheid al snel van pas. Dat aanraken gaat soepel en de scharnier is strak genoeg afgesteld om het scherm bij aanraken in positie te houden. De scharnier is dan wel weer te stijf om de laptop met één hand open te klappen, daar heb je echt twee handen voor nodig.

Toetsenbord en touchpad

Het toetsenbord heeft een prettige aanslag en genoeg travel. De achtergrondverlichting kun je instellen op twee niveaus. Prettig is dat de aan/uit-schakelaar boven het toetsenbord is geplaatst en niet is verwerkt in de rij met functietoetsen. Hierdoor zit de delete-toets helemaal rechts op de functietoetsrij en dat is prettig voor als je blind tikt. De aan/uit-schakelaar is voorzien van een vingerafdrukscanner zodat je snel kunt inloggen op Windows. De glazen touchpad is met een afmeting van 12 x 7 centimeter lekker ruim en ondersteunt multitouchgebaren. De touchpad werkt het fijnst als je tikken-voor-klikken uitschakelt en dus daadwerkelijk de touchpad indrukt voor een klik. Dan is het echt een bijzonder fijn exemplaar.

Uitstekende prestaties

De AMD Ryzen 7 4800H is een processor met uitstekende prestaties en in PCMark 10 scoort deze laptop dan ook een uitstekende score van 5225 punten waarmee dit één van de snellere laptops is die je nu kunt kopen. Dit wordt bevestigd door de Multi Core-score van 9531 en Single Core-score van 1236 punten in Cincebench R23. De ssd is een uitstekend exemplaar en haalt lees- en schrijfsnelheden van 3570,28 en 2907,46 MB/s.

Voor de grafische mogelijkheden wordt op de in de processor geïntegreerde Radeon Vega 7 gpu vertrouwt. Dat klinkt wellicht indrukwekkend, maar met een score van 1063 in 3DMark Time Spy is het zeker geen gamekaart. Vloeiend gamen is hiermee alleen op 720p mogelijk. Voor een geïntegreerde gpu is het overigens wel een mooie score.

De accu heeft een capaciteit van 56 Wh en hierop houdt de laptop het in de praktijk bij kantoorwerkzaamheden zo’n 8 uur uit. In de batterijtest van PCMark wordt zelfs 11 uur en 46 minuten gehaald. Je kunt voor hetzelfde geld laptops met een veel betere accuduur kopen, maar acht uur is uiteraard prima bruikbaar en daar krijg je uitstekend prestaties voor terug. Een nadeel van de in de laptop aanwezige kracht is dat de koeling is bij zwaardere taken goed hoorbaar is. Bij licht kantoorwerk doet de laptop gelukkig geruisloos zijn werk. 

Conclusie

Wil je dat je laptop zowel lekker compact als krachtig is, dan is de Huawei MateBook 14 2020 AMD een uitstekende optie. Qua afmetingen kan deze laptop zich prima meten met laptops voorzien van een energiezuinigere processor terwijl de prestaties veel beter zijn. Daarbij is de behuizing fraai en het scherm uitstekend. Een laptop waarmee je kortom ook zwaardere taken prima kunt uitvoeren. Alleen voor gaming is deze laptop door de afwezigheid van een losse gpu niet zo geschikt. Het belangrijkste nadeel is de webcam in de valse toets, daar heb je in de praktijk net niets aan en dat is onhandig. Een extra usb-c-poort had ook niet verkeerd geweest. De prijs/prestatie-verhouding maakt echter veel goed. De MateBook 14 2020 AMD is op het moment van schrijven helaas nog niet te koop. Volgens Huawei moet hij in het eerste kwartaal van 2021 verkrijgbaar zijn.

8,0

ONS OORDEEL

Huawei MateBook 14 2020 AMD

Pluspunten

Razendsnel

Mooi scherm

Fraaie behuizing

Prijs/prestatie-verhouding

Minpunten

Slechts eenmaal usb-c

Onbruikbare webcam

Geen Wifi 6

Conclusie

**Prijs** € 1100,- **Kleur** Grijs **Processor** AMD Ryzen 7 4800H **Geheugen** 16 GB **Grafisch** AMD Radeon Vega 7 **Display** 14 inch ips (2160 x 1440) **Opslag** 512 GB nvme-ssd **Besturingssysteem** Windows 10 Home (64 bit) **Formaat** 30,8 x 22,4 x 1,6 cm **Gewicht** 1,49 kilo **Accu** 56 Wh **Aansluitingen** Usb-c (laden en video), hdmi, 3,5 mm, 2x usb 3.0 **Draadloos** Wifi 5 (2x2), bluetooth 5.0 **Overig** Vingerafdrukscanner **Website** [https://consumer.huawei.com]( https://consumer.huawei.com/en/laptops/matebook-14-amd-2020/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000