© PXimport

Gemarkeerde tekst kopiëren doe je zo

Laptops & ultrabooks

Geplaatst: 30 maart 2021 - 08:04

Aangepast: 25 november 2022 - 10:52

Dirk Schoofs

Om verschillende passages uit een lijvig verslag te gebruiken in een ander document kun je al die fragmenten stuk voor stuk kopiëren en plakken. Er is gelukkig een veel handigere methode waarbij je in een keer de gemarkeerde tekst kopieert.

Stap 1: Handmatige methode

Stel dat je uit een uitgebreid rapport verschillende fragmenten naar een Word-document wilt kopiëren. De tekst die je nodig hebt, kun je eerst markeren op dezelfde manier zoals je een markeerstift op papier gebruikt. Om al die niet-aaneengesloten passages te kopiëren kun je de handmatige methode gebruiken. Je selecteert een gemarkeerde passage, daarna druk je de Ctrl-toetst in en je selecteert een tweede passage. Dit herhaal je tot alle fragmenten zijn geselecteerd. Op macOS gebruik je hiervoor de Cmd-toets. Op die manier maak je niet aaneengesloten selecties. Druk vervolgens op Ctrl+C (macOS Cmd+C) om de tekst te kopiëren.

© PXimport

Stap 2: Opmaak zoeken

Maar hoe langer de tekst is, hoe groter het risico dat deze handmatige methode tijdrovend en dus vervelend wordt. Er is een veel eenvoudigere manier om alle gemarkeerde secties tegelijk te selecteren zodat je er geen enkele vergeet en ze allemaal in één keer kunt kopiëren. Druk op Ctrl+H om het dialoogvenster Zoeken en vervangen te openen. Daarna gebruik je het tabblad Zoeken. In dit venster klik je op de knop Meer zodat dit venster wordt uitgebreid. Links onderaan zie je bij de rubriek Zoeken de knop Opmaak. Wanneer je daarop klikt, selecteer je de opdracht Markeren. Als dat goed gaat, zie je bovenaan in dit venster de keuze Opmaak: Markeren. Vervolgens gebruik je in het midden van dit venster de knop Zoeken in en je selecteert Hoofddocument in het pop-upmenu. Je kunt ook eventueel binnen een bepaalde sectie zoeken.

© PXimport

Stap 3: Voorwaardelijke opmaak

Word geeft aan hoeveel items het heeft gevonden die overeenkomen met dit criterium. Druk op de Esc-toets om het dialoogvenster te sluiten of klik op de X in de rechterbovenhoek van het dialoogvenster. Je zult zien dat alle gemarkeerde tekstfragmenten geselecteerd zijn. Sluit dit venster en gebruik Ctrl+C om de geselecteerde tekstblokjes te kopiëren. Vervolgens kun je de selectie in een nieuw of een ander document plakken, maar de markering wordt behouden en elk afzonderlijk stuk tekst wordt op een nieuwe regel geplakt. Je kunt de markering verwijderen door de functie Plakopties te gebruiken om de tekst te plakken zonder opmaak.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000