Op deze plekken kun je gratis muziek downloaden

© PXimport

Op deze plekken kun je gratis muziek downloaden

Laptops & ultrabooks

Geplaatst: 8 juni 2022 - 09:14

Aangepast: 12 maart 2023 - 14:47

Redactie

Veel streamingdiensten bieden de mogelijkheid aan om offline naar muziek te luisteren. Toch wil je soms liever zelf nummers kunnen downloaden als mp3-bestand. Diverse websites bieden dit legaal en gratis aan.

Muziek streamen is leuk en handig, en een er zijn een heleboel gratis of goedkope diensten met een enorme muziekcatalogus, waaronder Spotify, Google Play Music en Apple Music. Maar als je veel onderweg bent kan het streamen van muziek flink wat data verbruiken, en als je je hierdoor datalimiet overschrijdt kan dit behoorlijk wat geld kosten - veel meer dan de abonnementskosten van de streamingdienst.

Daarom is het soms fijn om gewoon geripte cd's of gedownloade muzieknummers op je apparaat te hebben staan, zodat je zorgeloos kun luisteren.  Veel streamingdiensten bieden de optie om nummers te downloaden, waaronder Spotify. Je downloadt nummers, albums of afspeellijsten direct op je pc en desktop, waardoor je geen actieve internetverbinding nodig hebt om naar muziek te luisteren. Je kunt de muziek wel alleen luisteren via de app van de desbetreffende streamingdienst. Wil je deze beperking niet hebben, dan kun je ook via andere kanalen nummers legaal downloaden. Hier bespreken we een aantal opties.

NoiseTrade

NoiseTrade is een website waarop artiesten hun muziek gratis aanbieden. Er staat voornamelijk muziek op van onafhankelijke of minder bekende artiesten, maar ook een aantal EP's van grote platenmaatschappijen. De muziek is alleen verkrijgbaar als volledige albums. Er staan geen losse nummers op de site.

Om muziek te kunnen downloaden moet je een account aanmaken met je e-mailadres, een wachtwoord en je postcode. Je krijgt vervolgens zo nu en dan e-mails van NoiseTrade zelf en van artiesten met reclame en ander promotiemateriaal, in ruil voor de gratis muziek. Je kunt je voor deze mailinglijsten uitschrijven als je dat wilt.

Je kunt zoeken op genre en trefwoorden, en in je zoekresultaten komen ook suggesties te staan op basis van je zoekopdracht. Als je naar de pagina van een album gaat, kun je de muziek downloaden door op de knop Download Music te drukken. De bestanden bevatten artwork, maar de geluidskwaliteit varieert van 192kbps tot 320kbps MP3.

Tijdens het downloaden kun je je keuze delen op Facebook of Twitter, en je kunt als je dat wilt een bedrag kiezen om te doneren aan de artiest in kwestie.

NoiseTrade wordt niet heel actief meer bijgewerkt. De laatst toegevoegde muziek dateert alweer van ruim een jaar geleden. Er wordt wel vaak geschreven over nieuwe muziek, dus je blijft altijd up-to-date met de laatste trends. Maar het aanbod van nummers die je kunt downloaden, neemt dus af.

© PXimport

Free Music Archive

De meeste muziek van Free Music Archive komt van kleinere of minder bekende labels en artiesten. Een deel ervan mag zelfs vrij gebruikt worden in andere werken die online gepubliceerd worden. Deze muziek of geluidsfragmenten kun je bijvoorbeeld gebruiken voor je eigen videoproducties. Als je graag een nummer van deze website wilt gebruiken voor iets wat je online publiceert, dan kun je het licentietype van het nummer controleren door naar de pagina van het nummer te gaan en rechts onderaan te kijken wat het licentietype is en wat dit inhoudt. Als je extra permissies nodig hebt kun je zelfs via een link contact opnemen met de artiest. Je kunt browsen op genre, Creative Commons licentietype en curator.

Als je iets gevonden hebt wat je wilt downloaden hoef je alleen maar op het omlaag wijzende pijltje te klikken, zonder dat je een account nodig hebt. De nummers worden aangeleverd met een bitrate tussen de 256kbps en 320kbps, maar het artwork ontbreekt helaas.

ReverbNation

Grote namen als Alabama Shakes, The Civil Wars en Imagine Dragons zijn bovendien hun carrière gestart op ReverbNation door hun muziek gratis beschikbaar te maken voor fans. Op dit platform vind je in principe muziek uit alle genres, maar het merendeel is pop of hip-hop. Met circa vier miljoen actieve artiesten, platenmaatschappijen en gebruikers is er genoeg te vinden op ReverbNation. 

Niet gratis

Er zijn ook veel diensten waar je nummers kunt downloaden tegen een betaling. Een bekend platform is bijvoorbeeld Bandcamp, waar je op een laagdrempelige manier artiesten kunt ontdekken en steunen. Een alternatief is Amazon, dat een Download Store heeft. Voor enkele euro's kun je nummers downloaden uit een vrij uitgebreide catalogus. 

Verder zijn er websites waarmee je muziek kunt downloaden van YouTube of Soundcloud

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000