Quick Fix: Wachtwoorden beheren in Chrome

© Andreas Prott - stock.adobe.com

Quick Fix: Wachtwoorden beheren in Chrome

Software

Geplaatst: 29 januari 2023 - 09:01

Aangepast: 2 februari 2023 - 16:58

Dirk Schoofs

Gebruik je Chrome en heb je een Google-account? Dan beschik je over een ingebouwde wachtwoordmanager, zodat je zelf geen sterke wachtwoorden hoeft te onthouden. Die manager vult zelf de opgeslagen wachtwoorden in. Ben je ooit een wachtwoord vergeten, dan kun je dat via de manager tevoorschijn halen. ID.nl legt uit hoe dat werkt.

Wachtwoord tonen 

Om naar de wachtwoordbeheerder van Chrome te gaan klik je eerst op de drie puntjes in de rechterbovenhoek. Vandaar ga je naar Instellingen. Je kunt ook gewoon in het adresvak chrome://settings typen en daarna op Enter drukken. Daar selecteer je Automatisch invullen en dan Wachtwoordmanager. Hier zie je de lijst met alle websites waarvoor je een login nodig hebt. Daarbij staat de gebruikersnaam en het bijbehorende wachtwoord. Die wachtwoorden worden nog vervangen door zwarte bolletjes. Als je op het pictogram van het oogje klikt, dan verschijnt er een beveiliging waarin je het Windows-wachtwoord moet typen voordat Chrome dit wachtwoord prijsgeeft. Je kunt de lijst opgeslagen wachtwoorden ook opvragen via https://passwords.google.com

Je moet eerst het Windows inlog-wachtwoord typen voordat Chrome het wachtwoord toont. Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

 

Wachtwoord checken 

In dit venster staat ook de knop Wachtwoorden controleren. Als je die knop aanklikt, zal Chrome een controle uitvoeren om na te gaan of er bij jouw wachtwoorden exemplaren zitten die ondertussen mogelijk gehackt zijn. Chrome zal voorstellen om deze gehackte wachtwoorden meteen te vervangen door veiligere sleutels. Daaronder zal Chrome ook de wachtwoorden tonen die te zwak zijn. Ook die kun je zelf wijzigen of Chrome sterke wachtwoorden laten genereren. 

Chrome vond één mogelijk gehackt wachtwoord, alsmede verschillende te zwakke wachtwoorden. Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

 

Wachtwoorden niet opslaan 

We houden van de eenvoud en de gebruiksvriendelijkheid van de Chrome-wachtwoordmanager, maar er is een belangrijke zaak die je moet weten. Als je niet de enige bent die op de computer met dit gebruikersaccount werkt, dan is dit geen veilige oplossing. Wanneer je huisgenoten op dezelfde computer werken met dezelfde inloggegevens, dan kunnen zij ook jouw wachtwoorden lezen. In dat geval kun je het automatisch wachtwoordbeheer beter uitschakelen. Klik rechtsboven op de drie puntjes en kies Instellingen. Daarna selecteer je Automatisch aanvullen / Wachtwoordmanager. Klik op het schuifje achter Automatisch inloggen en Aanbieden wachtwoorden op te slaan om deze opties uit te schakelen. Daarna kun je de opgeslagen wachtwoorden verwijderen. 

Ben je niet de enige die op deze computer werkt, dan kun je de wachtwoordmanager ook uitschakelen. Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

0

Powered by

logo

Wat ook altijd nog kan: je wachtwoorden ouderwets op papier bewaren, bijvoorbeeld in een speciaal wachtwoordenboekje.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000