Accu Windows-laptop bijna leeg: zo krijgt die extra energie

© PXimport

Accu Windows-laptop bijna leeg: zo krijgt die extra energie

Laptops & ultrabooks

Geplaatst: 6 juni 2022 - 07:08

Aangepast: 25 november 2022 - 11:38

Wesley Akkerman

Wanneer je onderweg ergens op je Windows-laptop werkt en je je stekker bent vergeten (of als er geen stopcontact beschikbaar is), dan loopt het zweet je op het voorhoofd. Want je wil niet dat de computer uitvalt, waardoor je je werk kwijt bent. Daarom geven we wat tips om de accuduur ietwat te verlengen. Dat doen we voor Windows 10 en Windows 11.

Wanneer je bijvoorbeeld op het batterij-icoontje op de Startbalk klikt, dan krijg je een slider voorgeschoteld. Schuif je die helemaal naar rechts, dan geeft de laptop de voorkeur aan prestaties; helemaal links dan gaat de voorkeur uit naar energiebesparing. Dit zou zomaar een uur extra werktijd kunnen betekenen. Wil je er meer uithalen, klik dan op het icoon en selecteer Batterij-instellingen.

In het nieuwe venster dat opent, moet je ervoor zorgen dat de batterijbesparing ingeschakeld is. Laat hem automatisch aanspringen op tien of twintig procent (of zet hem al wat eerder aan, als je denkt niet genoeg stroom te hebben voor een dag). Vink ook aan dat de helderheid omlaag gaat in de energiebesparende modus. Verder doe je er goed aan de energieslurpers uit te schakelen.

We hebben het dan over apps die op de achtergrond veel energieverbruiken. Zet onder Batterijverbruik per app de tijdsduur op Eén week en check welke apps veel van je accu vragen. Schakel die uit, mits je ze niet nodig hebt. Tot slot doe je er goed aan nog eens je energieinstellingen na te lopen, zodat je precies weet wanneer je laptop of het scherm uitgaat na inactiviteit.

© PXimport

Accu in Windows 11-laptops

Eerder keken we naar de opties voor Windows 10, nu kijken we naar wat Windows 11 aan te bieden heeft. In principe verschilt dat niet zoveel. Wanneer je op het batterij-icoontje tapt, dan krijg je toegang tot de werkmodus, evenals de schermhelderheid. Ook is hier een knop aanwezig waarmee je de laptop in kwestie direct in de energiebesparende modus plaatst.

Door met je rechtermuisknop op diezelfde knop te klikken, ga je naar de instellingen met betrekking tot energieverbruik. Hier tref je aan hoeveel uur je accu het nog uithoudt, bijvoorbeeld. Ook stel je hier heel snel de energiemodus in. Leg je de nadruk op prestaties, energiebesparing of een combinatie daarvan? Tot slot zie je een overzicht van het accugebruik van de afgelopen 24 uur.

Onder dat overzicht staat een rijtje met apps die veel van de accu gevraagd hebben in de afgelopen 24 uur of zeven dagen. Je kunt die apps op deze pagina uitschakelen, zodat ze op de achtergrond niet alsnog energie slurpen. Tot slot doe je er sowieso goed aan zo min mogelijk apps of browsertabs open te hebben staan; want hoe meer de laptop bijhoudt, hoe meer energie dat vergt.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000